Przygotowując domowe przetwory , aby przedłużyć ich trwałość i móc przechowywać je przez dłuższy czas, musimy poddać je procesowi pasteryzacji . Warto zatem wiedzieć jak pasteryzować słoiki. Pasteryzacja
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!ciasto z cukinii (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/07/czekoladowe-ciasto-z-cukinii.html), zupa krem z cukinii (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/07/zupa-krem-z-cukinii.html), potrawka z fasoli i cukinii (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/07/potrawka-z-fasoli-i-cukinii.html), bigos z cukinii (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/07/bigos-z-cukinii.html) czy tradycyjne placki z cukinii (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/07/placki-z-cukinii.html). SMACZNEGO
Waniliowe Improwizacjeciasto z cukinii (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/07/czekoladowe-ciasto-z-cukinii.html), zupa krem z cukinii (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/07/zupa-krem-z-cukinii.html), potrawka z fasoli i cukinii (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/07/potrawka-z-fasoli-i-cukinii.html), bigos z cukinii (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/07/bigos-z-cukinii.html), placki z cukinii i sera feta (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/08/placki-z-cukinii-z-serem-feta.html) czy tradycyjne placki z cukinii (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/07/placki-z-cukinii.html). SMACZNEGO
Waniliowe Improwizacjeolej. Kotleciki smażyłam na niedużym ogniu z obu stron na brązowy kolor. Usmażone kotleciki wyłożyłam na półmisek. Można je podać z dowolnymi dodatkami typu ziemniaki gotowane, opiekane, frytki, pieczywo, bigos... SMACZNEGO
Waniliowe Improwizacjetydzień, a nie do jutra. 3. Mroź nadmiar jedzenia Wiele produktów możemy mrozić - mięsa, ryby, owoce, warzywa. Ale równie wiele dań gotowych możemy zamrozić - zupy, ciasta, pieczywo, pierogi czy bigos. Jeśli więc zostanie Ci coś po świętach, może warto włożyć to do zamrażarki? 4. Dania zrobione "nawinie" Kolejną opcją jest przygotowanie dań, w których możemy wykorzystać to, co nam zostało
Z notatnika dietetykakiszonej kapusty z granatem surówkę z kapusty z marchewką i jabłkiem spaghetti z cukinii z sosem pomidorowym kalafior w pikantnym sosie pomidorowym wegańską kalafiornicę frytki z dyni piżmowej wegański bigos wegańskie burgery z kalafiora grillowaną cukinię z warzywami po grecku zakwas z buraków sok z kiszonych buraków z marchewką i jabłkiem sok z kiszonych buraków zielony koktajl ze szpinakiem
Kulinarne przygody Gatitykiszonej kapusty z granatem surówkę z kapusty z marchewką i jabłkiem spaghetti z cukinii z sosem pomidorowym kalafior w pikantnym sosie pomidorowym wegańską kalafiornicę frytki z dyni piżmowej wegański bigos wegańskie burgery z kalafiora grillowaną cukinię z warzywami po grecku zakwas z buraków sok z kiszonych buraków z marchewką i jabłkiem sok z kiszonych buraków zielony koktajl ze szpinakiem
Kulinarne przygody Gatitykiszonej kapusty z granatem surówkę z kapusty z marchewką i jabłkiem spaghetti z cukinii z sosem pomidorowym kalafior w pikantnym sosie pomidorowym wegańską kalafiornicę frytki z dyni piżmowej wegański bigos wegańskie burgery z kalafiora grillowaną cukinię z warzywami po grecku zakwas z buraków sok z kiszonych buraków z marchewką i jabłkiem sok z kiszonych buraków zielony koktajl ze szpinakiem
Kulinarne przygody GatityKeto bułki sezamowe Poświąteczne dojadanie resztek Zjedliście już świąteczne zapasy czy jeszcze męczycie temat…? Nie macie przypadkiem już dość świątecznych mięs, bigosów, ryby po grecku i sałatki tradycyjnej…? Ja przyznam szczerze, że mi te dania wychodzą już bokiem. Mam ochotę na coś normalnego (?!). U mnie dzisiaj na śniadanie była jajecznica, bo nie zniosłabym tego samego kolejny dzień
Modern Cave GirlCześć! O tym, że lubię wszelkiego rodzaju dania kuchni azjatyckiej pisałam już nie raz. Czasami trzeba zjeść coś innego niż bigos, pierogi i rosół….no właśnie rosół…. Zerknęłam do lodówki a tam pół piersi z kurczaka, papryka, sos sojowy…Ugotowałam zupę na wzór chińskiej. Przyznaję nieskromnie, że proste potrawy zawsze się sprawdzają. Nie prosiłam o żadne
Pieprzyć z FantazjąWigilię gotowała moja mama a teraz ja gotuję. Jak tradycja przykazała danie miało być postne. Tego też trzymam się do dnia dzisiejszego. W domu uwielbiamy różnego rodzaju bigosy z mięsem, śliwką od czasu do czasu. Jednak tak wigilijnie przygotowana kapusta jest prawdziwym rarytasem. Robię zawsze jej więcej i wekuję nadmiar. Jest banalna w wykonaniu a smak jej podkreślają
Pieprzyć z Fantazjąśmietany. Kapusta z kurkami bez śmietany będzie świetnym dodatkiem do mięsa * ostrożnie z podlewaniem wodą, pekinka dość ma wody w sobie i 1/3 szklanki wody wystarczy Smacznego! Lidka Artykuł Bigos z kapusty pekińskiej i kurek pochodzi z serwisu Pieprzyć z fantazją
Pieprzyć z Fantazjąbrukselką . Często gotuję kapustę z zasmażką , która w smaku nieco przypomina chutney. Kapusta to takie świąteczne warzywo. Do świątecznych dań można wykorzystać wszystkie rodzaje kapusty. Z białej kapusty ugotowałam bigos . Z jarmużu piekę paszteciki … Uwielbiam świąteczne gotowanie ale lubię gotować z wyprzedzeniem aby naprawdę cieszyć się adwentem i świętami. Przepis na chutney z czerwonej kapusty bardzo mi podpasował. Chutney
codojedzeniaWyczekane, kolorowe, kuszące, kształtne i słodkie w sam raz. Pierniczki domowe wyjątkowo pachną świętami, ciepłem rodzinnego domu i słodyczą. Gdy pierniki przekładane, serniki, bajaderki, bigosy, ryby i śledzie rozmaite czekają do wspólnych celebracji chwil, w domu ostatnia “kropka nad i” – zapach niesamowity, radość dekorowania ogromna, sąsiedzi uśmiechnięci, niewątpliwie słodycze łączą Pierniki świąteczne powstały z pomocą dziecka, smakują
Zasmakuj Kuchnipalniku o małej mocy ok. 15-20 minut. Grzyby odcedzić. Wodę z gotowania grzybów można zostawić np. do gotowania soczewicy na farsz do pasztecików, przygotowania kapusty wigilijnej lub bigosu. Grzyby odstawić do ostudzenia. Ziemniaki obrać, pokroić na dowolne kawałki i ugotować w osolonym wrzątku. Odcedzić i przepuścić przez praskę. Ćwierć grzybów posiekać na drobno, dodać posiekaną drobno połówkę cebuli
Weekendy w domu i ogrodzie