różnych gatunków mięsa i warzyw. Ten pasztet można podawać na co dzień, na uroczystą kolację, na wielkanocne śniadanie. Czemu na Wielkanoc? Bo pasztety wpisują się idealnie w tradycję polskiego menu Wielkanocnego. Ja piekę pasztety dosyć regularnie, gdyż bardzo lubimy domowe pasztety, a ten jest na prawdę bardzo smaczny. Polecam też inny przepis na pasztet. Przepis na pasztet wielkanocny: Składniki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięciasno jeden obok drugiego... Coś wspaniałego :) Nie wiem, czy te ciasteczka były popularne w waszych domach, a jeśli nie to gorąco zachęcam do ich wypróbowania! Przepis pochodzi z Kuchni Polskiej, poniżej znajdziecie zdjęcie, jak złożyć ciasteczka, które znikają z blaszki jeszcze gorące! Grafikę oglądamy od prawej do lewej :) Składniki : 250 g twarogu 250 g masła 250 g mąki pszennej Dodatkowo
Chocolate Muffin Blogdużo pisać, fasolka po bretońsku jest chyba wszystkim dobrze znana, bo to takie nasze kultowe polskie danie :) No, a poniżej mój przepis, który dzisiaj wymyśliłam, a do którego zainspirowała mnie moja przyszła Teściowa :) Składniki: ½ kg białej fasolki „Jaś” 4 kawałki kiełbasy śląskiej (lub więcej) 1 cebula (+ około 30gr masła) 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego 2 listki laurowe 5 ziaren ziela
Smakowy RajPanettone jest tradycyjną włoską babką pieczoną najczęściej w czasie świąt Bożego Narodzenia. Na polskie standardy, częściej pieczemy babki w okresie Wielkanocnym, właśnie dlatego postanowiłam ją ostatnio upiec. Szczerze mówiąc to jedna z niewielu babek drożdżowych jakie upiekłam. A oryginalną babkę Panettone jadłam już kilka razy, gdyż dostaliśmy ją jako prezent od przyjaciółki z dzieciństwa, która często podróżowała do Włoch. Obecnie
Smakowy RajLasagne, czyli po polsku Lazania. Można ją kupić gotową w sklepie, podgrzać i zjeść, ale dla tych bardziej ambitnych, przedstawiam mój przepis, na Lazanię od A do Zet, czyli z przepisem na sos i na makaron. Początkowo sos do Lazanii robiłam z fixu, a makaron używałam gotowy, ale stwierdziłam, że najlepiej ją zrobić samemu i od tamtego czasu robię
Smakowy RajCiasteczka MiXy, to kolejna odsłona ciasteczek w stylu amerykańskim, które w Polsce nazywamy pieguskami. Zawsze warto je mieć w domu i dobrze zrobić większą ilość, gdyż włożone do pudełka długo utrzymują świeżość. Ciasteczka MiXy zrobiłam z połączenia American Chocolate Chips Cookies i Ciasteczek ze słonecznikiem i płatkami owsianymi . Dodatek płatków kukurydzianych sprawił, że ciasteczka są bardziej chrupkie. Pyszne :) Spróbujcie sami
Smakowy Rajniedawno i wiążę się z tym całkiem ciekawa historia. Razem z mężem i tatą mieliśmy odwiedzić moją ciocie i wujka w Niemczech i postanowiliśmy zabrać z sobą coś naszego – polskiego. Tata wpadł na pomysł, byśmy ugotowali flaczki. Stwierdziłam, że czemu nie, w końcu flaków jeszcze nigdy wcześniej nie gotowałam i to może być ciekawe doświadczenie. Przystąpiliśmy więc do dzieła. Tata
Smakowy Rajudka z kurczaka. Tym razem w sosie pomidorowym z warzywami i parmezanem. To świetny pomysł na smaczny obiad. Delikatny kurczak w aromatycznym śródziemnomorskim aromacie. Odrobina włoskiego klimatu w naszym polskim kurczaku. Możecie serwować go z ryżem, kaszą czy ziemniakami. Czas przygotowania: 85 min. Porcja dla 4 osób Koszt przygotowania: 18,00 zł SKŁADNIKI: 4 udka z kurczaka 1 puszka
kulinarnyJaPrzepis na simity znalazłam na blogu Emilii Turcja od kuchni , do którego z pewnością będę jeszcze wracać :). W Turcji simity sprzedawane są na ulicach podobnie jak w Polsce sprzedajemy obwarzanki. Simity bardzo szybko znikły po upieczeniu, ja chętnie dodała bym więcej soli, ale co kraj to obyczaj :). Świetny pomysł na śniadanie czy podwieczorek, a z wykonaniem poradzi sobie każdy
Apetyczna babeczkaminor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi;} Owies jest najzdrowszym polskim zbożem zawiera aminokwasy, peptydy, sterole, witaminy z grupy B (w tym bardzo ważny dla kobiet w ciąży kwas foliowy), wit. E, wapń, miedź, sód, magnez lecytynę, wielonienasycone kwasy tłuszczowe
zdrowa vege kuchniadomowych imprezach. Podany z ciepłym chlebem pita, który macza się w jogurcie, zadowoli podniebienie najwybredniejszego człowieka. Przygotowanie takiej przystawki zajmuje mniej niż 5 minut. Nie jestem pewna, czy w Polsce dostępne są małe, fenomenalne w smaku, lekko słodkie perskie ogórki (jeśli nigdy nie próbowaliście to zachęcam do ich odnalezienia, bo smak, szczególnie tych najmniejszych o średnicy nie większej niż
Jem więc Jestemwczucie się w klimaty skandynawskie proponuję drożdżowe bułeczki- tradycyjnie są z cynamonem- moje zrobiłam trochę bardziej wiosenne. Takie bułeczki jadłam pierwszy raz w Niemczech, potem długo szukałam ich w Polsce i znalazłam- w kawiarni Marcello (pisałam o niej tutaj ). Dziś można je dostać w wielu miejscach. Oczywiście zawsze chciałam zrobić je sama. Pierwszy przepis jaki znalazłam był w kalendarzu Thermomixa
les mirabellesbananowy- bardzo popularny wypiek w Stanach Zjednoczonych. Ponieważ u nas wciąż panuje brzoskwiniowa nadwyżka, zrobiłam jego brzoskwiniową wersję. Właściwie sama nie wiem czy nazwać go chlebem czy babką. W Polsce jednak chleb to chleb- z drożdżami, najlepiej na zakwasie i jeszcze żeby się z zimnym masłem dało zjeść. To jest ewidentnie ciasto- wilgotne, słodkie i pachnące cynamonem. I kanapki
les mirabellesniedroga. Na dodatek miła pani odpowiedziała na moje pytania dotyczące jej uprawy. Trawa ta lubi dość wilgotne podłoże i dobrze nasłonecznione stanowiska (choć podobno znosi różne warunki). W Polsce zimuje, ale dobrze jest ją osłonić przed ostrym mrozem. Suche liście najlepiej zebrać w pęk jesienią, żeby osłaniały kępę przed zimnem- na wiosnę trzeba te liście przyciąć, żeby żubrówka ładnie odbiła
les mirabelleswyjazdu- przepiękny widok. Tajemnicza roślina rosnąca przy drodze na plażę. Jej wyjątkowość polegała na tym, że pachniała ogórkami małosolnymi:) Czy ktoś rozpoznaje co to takiego? Znane i z naszych polskich ogrodów wijce. To co w Grecji najwspanialsze, czyli gaje oliwne. Przy drodze, prawie nas samym morzem- szkarłatka. Ciekawe czy to ta sama co u nas? Tajemnicze drzewo w Kerkyrze
les mirabelles