Dziś proponuję wam karkówkę duszoną z papryką i marchewką. To kolejne proste i bardzo smaczne danie które możecie znaleźć na blogu. Mięso wyszło soczyste, miękkie, po prostu rozpływało się w ustach. Całość podałam z moimi ulubionymi kluskami oraz kapustą kiszoną. A tu znajdziecie przepis na karkówkę w cebuli. Składniki: 1,4 kg karkówki 3 cebule 2 duże czerwone
magiczna kuchnia Kasistaram się korzystać jak najwięcej z kuchni polowej. Wiem, nie każdy ma możliwość gotowania pod chmurką. Jednakże takie danie może każdy z Was przygotować w domku. Co nam trzeba? Karkówka – 1,5 kg 2 młode cukinie 1 czerwona papryka 1 papryka żółta 5 marchewek 2 cebule pół kg młodych małych ziemniaków 3 młode buraczki z botwinką Do tego dużo(...)dałam cząber, oregano, tymianek, natkę pietruszki, koperek po łyżeczce: soli, pieprzu ziołowego, papryki słodkiej, papryki ostrej Koncentrat pomidorowy – 200ml Woda – 200ml 300g makaronu- pokruszone łazanki Robimy! Karkówkę kroimy w kosteczkę Cukinię kroimy w pół krążki Marchewkę obieramy kroimy w plasterki Papryki obieramy kroimy w dużą kostkę Ziemniaki myjemy, dajemy całe Cebulę kroimy w wiórka Wszystko wraz z ziołami
LatosiowydomDziś dzielę się z Wami prosty przepis na mięso z szynkowaru, a dokładnie karkówkę z boczkiem. Bo nie ma to jak swojskie wyroby:) A przecież t ak niewiele potrzeba, by muc cieszyć się kanapką z pyszną, aromatyczna domową wędliną. Szczerze polecam :) Składniki: 900 g karkówki 300 g surowego boczku 1 łyżka peklosoli(...)łyżeczki białego pieprzu 2 łyżki majeranku 1/2 łyżki czerwonej papryki 1 łyżeczka czosnku granulowanego Wykonanie: Mięso myję i osuszam. Następnie karkówkę kroje w małą kostkę 1,5-1,5 cm. Boczek miele w maszynce. Do miski wkładam mięsa, dodaje peklosól i całość wygniatam rękami, by dokładnie się wymieszało. Odkładam do lodówki na 12 godzin czasem całą dobę
magiczna kuchnia KasiSkładniki na ok. 1 kg mięsa : – 1 kg karkówki – 3 ząbki czosnku – 2 łyżeczki słodkiej papryki – 1/3 szklanki oliwy z oliwek – 1/3 szklanki octu balsamicznego np. Ponti – 1 łyżka płynnego miodu – sól i pieprz do smaku Do podania sałatka wiosenna z sosem vinegrette – mix sałat – opakowanie dowolnych małych pomidorków koktajlowych, truskawkowych(...)łyżki oliwy z oliwek extra vergine lub olej rzepakowy – sczypta soli i pieprzu – łyżeczka musztardy Przygotowanie: Czosnek przeciskamy przez praskę. Wszystkie składniki na marynatę mieszamy ze sobą. Karkówkę kroimy na równe plastry ok. 3 cm. Zanurzamy w marynacie i odkładamy do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą noc. Mięso smażymy na grllu lub patelni grillowej
I LOVE LIFESkładniki: 1 kg karkówki Marynata: 6 ząbków czosnku 1 łyżka majeranku 1/2 łyżki rozmarynu 2 łyżki soli 1 łyżka oleju Nadzienie: 200 g pieczarek 1 czerwona cebula 1 ząbek czosnku 2 łyżki oleju sól, pieprz Sposób wykonania: Marynata: obrany czosnek miażdżymy i mieszamy z pozostałymi składnikami marynaty. Nadzienie: cebulę oraz pieczarki kroimy w drobną kostkę. Czosnek miażdżymy. Na patelni rozgrzewamy(...)olej, wrzucamy na niego rozdrobnione składniki nadzienia, soli i pieprzymy i dusimy do momentu odparowania wody. Karkówkę nacinamy wzdłuż na pół, nie rozcinając mięsa do końca, tak aby powstał duży płat. Mięso rozbijamy tłuczkiem na grubość ok 1 cm i nacieramy z obydwu storn przygotowaną marynatą. Na blacie rozkładamy srebrną folię a na niej układamy mięso. Wierzch karkówki smarujemy równomiernie
Qchnia po prostuChcesz obiad zrobić smacznie i szybko? To proponuję karkówkę zapiekaną z warzywami. Obiad bez większego wysiłku a jaki smaczny! Wystarczy karkówka, warzywa i składniki na marynatę. Jestem miłośnikiem mięska, a szczególnie jak ma trochę tłuszczyku. Można określić to jedzenie mianem obiadu dla leniwych, ale nie określę. Bardzo smaczne jedzenie i wystarczy tylko wrzucić do jednego [...] Artykuł Steki z karkówki pieczone
Pieprzyć z Fantazjąprzygotować je na święta czy większe okazje a nawet na pyszny niedzielny obiad. Najsmaczniejsze są z sosem myśliwskim i kaszą gryczaną ale i ziemniaczki dobrze pasują. Potrzebujemy 1 kg karkówki 50 dag piersi z kurczaka 0,5kg pieczarek 2 duże cebule olej przyprawy: sól pieprz mielony papryka słodka w proszku rozmaryn suszony czosnek granulowany sos myśliwski pęczek zielonej pietruszki oraz(...)koniecznie folia aluminiowa do gotowania: listek laurowy, pieprz ziarnisty. ziele angielskie i jałowiec papryka, wędzona i czubryca czerwona do obtoczenia 1 duży ząbek czosnku Karkówkę kroimy na płaty, rozbijamy (tak, żeby nie podziurawić). Posypać przyprawami i odłożyć na 30 minut. Pieczarki czyścimy, zetrzeć na dużych oczkach tarki. Cebulę kroimy w drobną kostkę, wkładamy na rozgrzany olej i smażymy do zeszklenia
Co w garnkach piszczyDzień dobry Kochani. Chcę Was namówić na zrobienie własnej pysznej wędliny. Robiłam już schab a teraz kolej na karkówkę. Wyroby dojrzewają w pończosze co wywołało różne komentarze. Oczywiście pończoszka musi być nowa. 😉W każdym razie baleron jest pyszny i warto go zrobić. 1kg cienkiej, przerastanej karkówki 2 łyżki soli 3 łyżki cukru 2 łyżki majeranku 2 łyżeczki grubo zmielonego pieprzu(...)kolorowego 1 łyżka papryki w proszku 3 ząbki czosnku Karkówkę (cienki a długi przerastany kawałek) umyłam i dokładnie osuszyłam ręcznikiem papierowym. Cukier wsypałam na talerz i obtoczyłam w nim mięso. Włożyłam do odpowiedniego pojemnika i odstawiłam na 2 dni do lodówki.W tym czasie pilnowałam, aby odlewać wydzielający się sok. Trzeciego dnia powtórzyłam czynności i tym razem obtoczyłam
Co w garnkach piszczyPyszne, mięciutkie kawałki karkówki w pikantnej, pomidorowej zalewie. Do tego mięciutkie warzywa i fajny, jednogarnkowy obiad gotowy! Będzie smakował wszystkim mięsożercom, gwarantuję 😉 Składniki : karkówka (ilość dowolna u mnie 1.30 kg) olej sól pieprz po połowie żółtej, czerwonej, pomarańczowej i zielonej papryki 1 papryczka chili 200 g małych pieczarek 2 cebule słoik małych korniszonów lub 2-3 ogórki konserwowe Zalewa(...)łyżeczki ostrej musztardy 1 łyżeczka słodkiej papryki ostra papryka (ilość dowolna, zależy jaką ostrość lubimy) 1 łyżeczka soli szczypta pieprzu Wszystkie składniki zalewy mieszamy ze sobą. Wykonanie : Plastry karkówki (ok 1 cm) dzielimy jeszcze na połowę. Solimy i pieprzymy z obu stron. Jeśli lubimy posypujemy też czosnkiem granulowanym. Podsmażamy na mocno rozgrzanym oleju z obu stron. Przekładamy na talerz
Walijskie PichcenieKarkówkę robię od kilku lat na Święta Bożego Narodzenia. Jest pyszna i pachnąca. Składniki: 1,5 kg karkówki sól, pieprz 5 łyżek oleju 10 łyżek wody 2-3 łyżki suszonego majeranku 1 łyżka papryki słodkiej 2 liście laurowe w całości Dodatkowo: rękaw foliowy sznurek Mięso myjemy, osuszamy ręcznikiem. Nacieramy wszystkimi przyprawami, zamiast soli lubię użyć soli peklującej. Zalewamy olejem(...)wodą. Wstawiamy do lodówki, najlepiej na dobę. Po tym czasie wyjmujemy z lodówki, czekamy troszkę aby mięso odpoczęło. W tym czasie nastawiamy piekarnik na 180-200 stopni, karkówkę wkładamy do foliowego rękawa, wlewamy sos z wody i oleju. Ściśle sznurujemy i wkładamy do piekarnika na 1,5 godziny. Po tym czasie studzimy oraz wkładamy do lodówki
Kocham Czekoladętacos z fajitas Kuchnia meksykańska w polskim wydaniu w wersji niskowęglowodanowej Mmm… Zapachniało Meksykiem… Na obiad wjechały bowiem keto tacos z fajitas, czyli w wolnym tłumaczeniu kieszonki z karkówką i kolorowymi paprykami. Mogę się jednak założyć, że takie danie z prawdziwą kuchnią meksykańską ma niezbyt dużo wspólnego… Należy je więc uznać bardziej za wariację na temat kuchni meksykańskiej(...)minut Czas gotowania 20 minut Składniki Tacos z kalafiora 2 szklanki kalafiora startego na tarce (drobne oczka) 2 jajka 1 szczypta soli himalajskiej , kłodawskiej lub morskiej Fajitas 250 g karkówki 0,5 papryki czerwonej 0,5 papryki zielonej 0,5 papryki żółtej 0,5 awokado 1 łyżka oleju kokosowego rafinowanego lub masła klarowanego 1 szczypta soli himalajskiej , kłodawskiej lub morskiej
Modern Cave Girlrazu wiedziałam, że to coś dla mnie Jest też bardzo łatwa w przygotowaniu. Podałam z moimi ulubionymi ziemniakami z pieczarkami, zapraszam! Scroll down for recipe in English Pieczona karkówka w pomidorach (8porcji) Składniki: 8 plastrów karkówki 3 duże cebule, pokrojone w plasterki olej do smażenia sól, pieprz Składniki na sos: 500 ml passaty pomidorowej 1 łyżeczka musztardy 1 łyżka papryki(...)mielonej słodkiej 1⁄2 łyżeczki mielonego chilli 1 łyżeczka pieprzu 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka octu Przygotowanie: Dopraw karkówkę solą i pieprzem z każdej strony, obsmaż z obu stron do zarumienienia na patelni z odrobiną oleju i ułóż w naczyniu do zapiekania. Posyp mięso przygotowaną cebulą. Wymieszaj wszystkie składniki sosu i polej nim przygotowane mięso. Włóż danie
karmelowyumieścić wszystkie składniki w żeliwnym garnku i wolno piec w piekarniku. Porcję mięsa pieczemy wolno i długo, około 4 godzin w zależności od ilości mięsa. Najlepszym typem mięsa jest karkówka lub łopatka. Upieczone mięso powinno się niemalże samo rozpadać wzdłuż włókien. Wytworzony sos można zredukować do aby uzyskać odpowiednią gęstość i polać nim mięso. Na ogół wyjmuję mięso na głęboki(...)Rewelacyjna długo duszona szarpana wieprzowina o smaku wędzonego chipotle, kajeńskiego pieprzu i słodkiej papryki ma wiele zastosowań. Z carnitas na ogół przygotowuję wraps lub napełniam mięsem kanapki . Carnitas z karkówki 5 – 6 wraps Składniki: 1, 4 kg karkówki bez kości 400 g pokrojonych pomidorów 3 łyżki melasy 2 łyżki winnego octu 2 suszone chipotle 1 łyżeczka czarnego pieprzu ¾ łyżeczki
codojedzeniawyglądały. Tak przygotowane wędliny są zdrowe, bez konserwantów, wspomagaczy, a smak jest nie do podrobienia. Jeśli ktoś lubi tego typu wędliny to polecam oprócz tych prostych jak schab czy karkówka wysilić się trochę i zrobić domowe chorizo, kiełbasę palcówkę, kabanosy lub pancettę. A może zrobicie suszoną pierś kaczki? Suszenie to stara, świetna i tania metoda konserwowania, należy jednak pamiętać(...)wrócimy to go rozkroję. Schab suszony w piekarniku wyszedł idealny, przypominał smakiem i wyglądem polędwicę łososiową. Piotrek powiedział, że to najlepszy ze schabów dojrzewających jaki do tej pory zrobiłam. Karkówkę dojrzewającą robi się podobnie jak schab, to była kolejna wędlina, którą przygotowałam. Jest tłuściejsza niż schab, ale pamiętajcie, że tłuszcz jest nośnikiem smaku! Można ją wykorzystać krojąc cienko na kanapki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięTakie rolady możemy robić z różnego rodzaju mięsa. Zarówno wołowego jak i wieprzowego. Dziś zapraszam na rolady z karkówki, które uświetniłam białymi, cienkimi kiełbaskami. W tej sposób powstało pyszne, i nie skomplikowane danie obiadowe. Do środka roladek możemy wykorzystać zarówno surowe, jak i parzone kiełbaski. Składniki: ok 1.20 kg karkówki 2 cebule kilka białych koktajlowych kiełbasek 1 papryka(...)papryka zielona sól pieprz słodka papryka majeranek liść laurowy ziele angielskie sarepska musztarda olej lub smalec do smażenia 1 łyżka mąki - do sosu ew. śmietana 18% - do sosu Wykonanie: Karkówkę kroimy w plastry i rozbijamy cienko tłuczkiem. Następnie każdy plaster posypujemy majerankiem, solą, pieprzem oraz słodką papryką i smarujemy musztardą. Na każdym płacie mięsa układamy po jednej kiełbasce (moje były
Walijskie Pichcenie