karkówka - 4294 przepisów (strona:61/287)

” Tarija ” węgierski baleron dojrzewający 107

Tarija ” węgierski baleron dojrzewający Tarija to węgierski baleron dojrzewający , czyli mówiąc prościej po polsku , karkówka z pończochy w papryce Jest to podobno przepis oryginalny , nie potwierdzę , na Węgrzech nigdy nie byłam , czego żałuje , więc nie miałam okazji skosztować oryginału Co by nie pisać i nie gdybać , nad jego rodowodem , Tarija jest naprawdę smaczna . Do tego stopnia ,że robię(...)lepszych wędlin dojrzewających . Jest to zapewne zasługa tłuszczu , który jest nośnikiem smaku … pychota . A kalorie , cóż , to co dobre jest ich pozbawione Składniki : 2 kg niezbyt – chudej karkówki , najlepiej przerośniętej, równo cienkim tłuszczem 2 kg soli 2 kg cukru 4 łyżki papryki ostrej , płatki 2 łyżki granulowanego czosnku 1 nowa , pończocha , może być tania stylonowa Karkówkę oczyszczamy

Ogrodnik w podróży
MACZANKA KRAKOWSKA 109

była już znana w XVIIwieku. Prawdopodobnie było to ulubione danie krakowskich dorożkarzy. Co to jest ta maczanka? Przekrojona bułka, polana sosem pozostałym po pieczeniu mięsa, nadziana na bogato - pieczoną karkówką z dodatkiem kminku, przysmażonymi pieczarkami z cebulą oraz kiszonym ogórkiem. Typowo polskie smaki przy których amerykański hamburger może się schować 😉 Jest naprawdę znakomita! Karkówka marynuje się najpierw przez kilkanaście godzin(...)temu jest tak soczysta, krucha i delikatna, że dosłownie rozpływa się w ustach. Wszystkie składniki w bułce komponują się ze sobą doskonale, a całość dopełnia sos pozostały po pieczeniu karkówki, który jest niezwykle aromatyczny. Dzięki temu całe danie zyskuje wyjątkowy smak i niepowtarzalny charakter. Koniecznie musicie jej spróbować! Zobacz cały przepis na MACZANKĘ KRAKOWSKĄ

Kuchnia MagdaLeny
MACZANKA KRAKOWSKA 109

była już znana w XVIIwieku. Prawdopodobnie było to ulubione danie krakowskich dorożkarzy. Co to jest ta maczanka? Przekrojona bułka, polana sosem pozostałym po pieczeniu mięsa, nadziana na bogato - pieczoną karkówką z dodatkiem kminku, przysmażonymi pieczarkami z cebulą oraz kiszonym ogórkiem. Typowo polskie smaki przy których amerykański hamburger może się schować 😉 Jest naprawdę znakomita! Karkówka marynuje się najpierw przez kilkanaście godzin(...)temu jest tak soczysta, krucha i delikatna, że dosłownie rozpływa się w ustach. Wszystkie składniki w bułce komponują się ze sobą doskonale, a całość dopełnia sos pozostały po pieczeniu karkówki, który jest niezwykle aromatyczny. Dzięki temu całe danie zyskuje wyjątkowy smak i niepowtarzalny charakter. Koniecznie musicie jej spróbować! Zobacz cały przepis na MACZANKĘ KRAKOWSKĄ

Kuchnia MagdaLeny
Kotlety ” Karczmarza „ 95

Kotlety ” Karczmarza „ Kotlety ” Karczmarza ” , to wieprzowe kotlety z karkówki , zapiekane z papryką i serem . Rozpustne danie jak na karczmę przystało , pod piwko , syte, pikantne i treściwe Potrawa wybitnie męska , tak więc moja brygada była wniebowzięta Niekłopotliwy przepis , smaczny i prosty. Zawsze się udaje i smakuje Składniki na 4 osoby : 4 plastry karkówki ( chudej ) o grubości około(...)czosnku wędzona mielona papryka ( słodka ) 2 strąki świeżego chilli 4 duże łyżki gęstego majonezu 4 plastry sera żółtego Gołda lub Natan mielony kminek do smaku sól do smaku Plastry karkówki nacieramy wyciśniętym praską czosnkiem , solą i mielonym kminkiem . Odstawiamy na godzinę do lodówki , a najlepiej na całą noc . Następnie układamy na blaszce do pieczenia , posypujemy wędzona papryką . Na każdym kotlecie

Ogrodnik w podróży
Karkówka pieczona w młodej kapuście 176

Składniki: 1 główka młodej kapusty 700 g karkówki 2 cebule 4-5 łyżek pikantnej przyprawy "Karkówka na grilla" sól Sposób wykonania: Mięso kroimy w plastry, a następnie każdy kawałek rozbijamy i oprószamy przyprawą do karkówki. Tak przygotowane kotlety przykrywamy folią spożywczą i odkładamy do lodówki na kilka godzin. Kapustę szatkujemy w paski a cebule w piórka. Dodajemy sól i mieszamy

Qchnia po prostu
Karkówka pieczona z młodą marchewką 101

mięsem a jako że nie chciało mi się zbyt dużo zmywać i stać przy garach, zapiekłam wszystko w piekarniku ;)  Składniki na 2 porcje: 3 duże plastry karkówki pęczek młodych marchewek (u mnie 5-6 sztuk) 2 ząbki czosnku 200 ml bulionu sól, pieprz, słodka papryka, przyprawa do mięs, tymianek Mięso przyprawić z obu stron solą, pieprzem, słodką papryką(...)Każdą marchewkę przekroić wzdłuż a następnie na równej wielkości mniejsze kawałki. Połową marchewek wyłożyć naczynie żaroodporne. Posypać je szczyptą soli i tymiankiem - świeżym lub suszonym. Na marchewki ułożyć plastry karkówki i wyłożyć resztę marchewek. Ponownie posypać je szczyptą soli i tymiankiem. Na koniec dodać 2 ząbki czosnku - nie trzeba ich obierać - wystarczy lekko rozgnieść za pomocą noża. Całość podlewamy bulionem

My simple kitchen
Pulled pork z bułce z coleslaw i BBQ sosem 148

gotowe. Łatwiej chyba być nie może! Mięso po tak wolnym pieczeniu jest bardzo miękkie i wystarczy je rozerwać widelcem wzdłuż włókien. Do tego przepisu użyłam pięknej, lekko przerośniętej ekologicznej karkówki i gotowego sosu z miodem i chipotle. Wybrałam wersję umiarkowanie ostrą. Specjalnie nie chciałam robić diabła, bo tak gorąco na dworze. Sos i pulled pork były więc delikatne na ostrość(...)taką wielką kanapkę, po brzegi wypełnioną mięchem, coleslaw i warzywami. Sama przyjemność jeść taką kanapkę i oblizywać palce w dosłownym znaczeniu. I love it!!! Przepis na pulled pork z karkówki Składniki: 6-8 porcji 1,5 kg karkówki bez kości, może być w dwóch kawałkach 4 czerwone cebule 2 czosnki solo 250 ml ml gotowego sosu BBQ, u mnie

codojedzenia
Duszona karkówka z pieczarkami 129

Składniki: 700 g karkówki wieprzowej 3 cebule 250 g pieczarek 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżeczka słodkiej papryki sól, pieprz 3 łyżeczki posiekanego świeżego majeranku (lub 3 łyżeczki suszonych ziół) kilka gałązek świeżego tymianku (lub 3 łyżeczki suszonych ziół 3 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki oleju roślinnego Sposób wykonania: Karkówkę kroimy w plastry o grubości ok 1 cm. Każdy kawałek(...)stron na złoty kolor. Po wysmażeniu wyjmujemy mięso z garnka a na tłuszczu, który nam pozostał szklimy cebulę pokrojoną w kostkę oraz pieczarki. Następnie wkładamy z powrotem karkówkę do garnka, całość zalewamy wodą (tak aby przykrywała kawałki mięsa). Dusimy pod przykryciem do momentu aż mięso zmięknie. Pod koniec duszenia dodajemy majeranek i tymianek.  W szklance rozpuszczamy w niewielkiej ilości

Qchnia po prostu
Karkówka duszona z cebulą 250

Dziś szybki przepis na duszoną karkówkę w  cebuli.   Mięso wyszło soczyste, mięciutkie i  aromatyczne.  Karkówkę podałam z moją  ulubioną  ciapkapustą Składniki: 5 plastrów karkówki 3 duże cebule 3 ząbki czosnku smalec/olej do smażenia mąka do oprószenia 2 liście laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego słodka czerwona papryka zioła prowansalskie sól, pieprz Wykonanie: Mięso umyć

magiczna kuchnia Kasi
KARKÓWKA Z ZIEMNIAKAMI I CEBULĄ - Z PIEKARNIKA 13800

mnie znów coś dla miłośników karkówki 😊  Danie proste, jednogarnkowe, nie wymagające od nas długich minut stania przy kuchence. Po prostu pakujemy wszystko do jednego naczynia i zapiekamy. Potem tylko jakaś suróweczka i obiad gotowy 😉 Składniki: 1 kg karkówki 5-6 ziemniaków 2 czerwone cebule 3 ząbki czosnku sól pieprz papryka słodka i ostra majeranek przyprawa do ziemniaków olej Wykonanie(...)Karkówkę kroimy na plastry. Posypujemy mieszanką przypraw, wstawiamy do lodówki na około 1 godzinę. Ziemniaki myjemy, kroimy na plastry, posypujemy przyprawą do ziemniaków lub ulubionymi ziołami. Na mocno rozgrzanym oleju podsmażamy plastry mięsa. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Układamy w nim na przemian mięso, ziemniaki i cebulę. Na patelnię po smażonym mięsie wlewamy odrobinę wody, zagotowujemy i wlewamy do naczynia

Walijskie Pichcenie
Karkówka z piekarnika z cebulą, pieczarkami i kukurydzą. 187

Karkówka pieczona w piekarniku z grzybami i warzywami to bardzo pyszna propozycja na obiad. Wystarczy wszystkie składniki powrzucać do naczynia do zapiekania i obiad robi się sam. Takie danie można podać z ulubionymi dodatkami np. ziemniakami, ryżem, makaronem, ziemniakami czy świeżym pieczywem, ja podałam właśnie ze świeżym pieczywem. Nawet nie wiecie jak było pysznie, aby się przekonać polecam Wam mój(...)przepis. Dodam, że najlepszy jest chleb zanurzany w tym sosie...mniam. Zapraszam :) Składniki: 50 dag karkówki wieprzowej bez kości 50 dag pieczarek 4 duże cebule pół puszki kukurydzy konserwowej 4 kopiaste łyżki koncentratu pomidorowego 2 kopiaste łyżki ketchupu pikantnego sól do smaku pieprz czarny mielony do smaku 2 łyżki oleju 2 płaskie łyżeczki marynaty do mięs klasycznej odrobina gorącej wody

Izabelawkuchni
Roladki z kakrówki z grzybami 163

Zostało mi trochę grzybów więc przesmażyłam je z cebulką i tak powstał farsz do roladek z karkówki. Takie rolady z grzybami bardzo dobrze smakują. Do roladek podałam kluski i buraczki . składniki: 1,2 kg karkówki 450 g oczyszczonych grzybów, u mnie podgrzybki i koźlaki 1 duża cebula sól,pieprz 2 listki laurowe 750 ml gorącej wody 2-3 łyżki mąki(...)drobną kostkę. Na patelni rozpuścić masło i zeszklić cebulę. Następnie dodać grzyby. Lekko posolić i popieprzyć. Smażyć aż grzyby puszczą soki i dusić do miękkości, odparować cały płyn. Karkówkę pokroić w grubsze plastry, u mnie wyszło 7. Następnie każdy plaster mięsa roztłuc tłuczkiem. Oprószyć z obu stron solą i pieprzem. Na każdym plastrze rozbitego mięsa ułożyć ok 2 łyżki grzybów

Monia miesza i gotuje
Grillowana karkówka w marynacie czosnkowo-śliwkowej 240

Podawałam już Wam przepis na rewelacyjną marynatę czosnkowo-śliwkową - klik , więc tym razem przedstawiam pomysł na jej pyszne zastosowanie. Soczysta karkówka z idealnie skomponowanym, słodkawym smakiem i do tego grillowana o każdej porze roku! Tak, to jest moja propozycja, która nie raz zaskoczyła gości i często ją robię "na zamówienie" rodziny oraz znajomych. Idealnie sprawdza się podczas grillowania w plenerze(...)też w domu - na patelni grillowej. (Mięso można również upiec w piekarniku. Zalecam użycie rękawa do pieczenia.) Koniecznie spróbujcie! 500-600g karkówki Marynata: (*) 1/4 szklanki oliwy z oliwek (1 szklanka = 250 ml) 3 łyżki miodu (płynnego) 2 łyżki octu balsamicznego 5 łyżek powideł śliwkowych (płaskich) 4 ząbki czosnku 1 łyżeczka skórki z cytryny (świeża lub suszona) sól, pieprz

Di gotuje
Szaszłyki wieprzowe z warzywami 164

Wieprzowina świetnie nadaje się na szaszłyki , szczególnie karkówka, szynka i łopatka. Szaszłyki wieprzowe z duża ilością warzyw to ulubione specjały z grilla . Podczas sezonu na grilla nie może zabraknąć klasycznych szaszłyków z karkówki, boczku i warzyw. Biesiady na powietrzu, zapach grillowanego mięsa, dym z palonego drzewa...nie mogę doczekać się lata! Szaszłyki wieprzowe z warzywami to przepis na fantastyczne szaszłyki(...)prawdziwa uczta dla mięsożerców! Lubię mięso i przyznam, że lubię też i warzywa, więc takie kombo na grilla najbardziej mi odpowiada. Szaszłyki wieprzowe Składniki: na 16 szaszłyków 1 kg karkówki 450 g wędzonego boczku 2 łyżeczki soli 2 łyżki natki pietruszki 4 ząbki czosnku 1 łyżeczka czarnego pieprzu 1 łyżeczka kajeńskiego pieprzu 4 łyżki oliwy 1 łyżeczka słodkiej papryki

codojedzenia
Karkówka duszona z cebulą z serem korycińskim 86

Przepis autorski (mój).   Proste danie, które zawsze smakuje rewelacyjnie. Niby nic wymyślnego, ale sprawdzi się przy każdej okazji. Karkówka jest mięciutka, aromatyczna i zanurzona w pysznym sosie z cebulą. Można też użyć innego rodzaju mięsa. Urozmaiceniem potrawy jest ser korycińskim, o którym wspominałam tu - klik . Polecam! 4-5 plastrów karkówki   2 cebule (duże) 1 listek laurowy 2 ziarna(...)angielskie, przykryć i dusić (na niewielkim ogniu) do miękkości. (Sos powinien zagęścić się od mąki, w której obtoczone było mięso.) Danie doprawić do smaku. Na końcu na każdym kawałku karkówki ułożyć ser koryciński i przetrzymać na patelni do momentu, aż ser się rozpuści. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu z ulubionymi dodatkami. (U mnie tym razem był to makaron wymieszany również

Di gotuje