karkówka - 4294 przepisów (strona:66/287)

PLACEK ZIEMNIACZANY Z GULASZEM 42

też doskonale smakuje podany z plackiem ziemniaczanym . Danie bardzo proste a jakże smaczne i sycące. Dla mnie to obiad idealny dla całej rodziny .  Składniki na  gulasz z karkówki z warzywami : * około 600 g karkówki * 1 większa marchewka * 1 papryka czerwona * 1 papryka zielona * 1 cebula * 300 g pieczarek * olej do smażenia * sól i pieprz czarny mielony do smaku(...)odrobina ostrej mielonej papryki * pół łyżeczki słodkiej papryki * pół łyżeczki przyprawy do gulaszu * pół łyżeczki majeranku mielonego * 1 łyżka koncentratu pomidorowego Wykonanie: Karkówkę pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć mięso posypując je w czasie smażenia solą, pieprzem, paprykami mielonymi i przyprawą do gulaszu. Przełożyć je do garnka. Marchewkę obrać, pokroić w kostkę, surową dodać do mięsa. Pieczarki pokroić

Zrób to smacznie
Najlepsze marynaty do mięs – poznaj te przepisy! 42

stek średnio krwisty. Najlepsze marynaty do mięs z grilla Marynowanie mięsa ma ogromne znaczenie dla jego późniejszego smaku. Nie inaczej jest w przypadku mięs grillowanych. Królowa polskiego BBQ, czyli karkówka, może być pyszna i soczysta, ale może być też sucha i mdła, jeśli nie zastosujemy odpowiedniej marynaty. Jednym z najlepszych przepisów na marynatę do karkówki jest taki, do którego potrzebujemy(...)oleju,  musztardy ostrej, kilku ząbków czosnku przeciśniętych przez praskę,  sosu sojowego,  soli i pieprzu.  Wszystkie składniki należy wymieszaj i następnie natrzyj marynatą plastry karkówki. Mięso odstaw do lodówki na całą noc. Natomiast świetna marynata, która idealnie pasuje do równie lubianego kurczaka, składa się z:  oliwy z oliwek,  musztardy,  soku z cytryny,  czosnku

Rozdomowiona
Karkówka z sosie cebulowo- chińskim 63

Karkówka z sosie cebulowo- chińskim Delikatne, aromatyczne mięso z karkówki wieprzowej z dodatkiem cebuli i pieczarek z nutką smaku chińskiego, to doskonała propozycja na sobotni obiad.   Czas przygotowania 80 minut   8 porcji Składniki: ·        1kg karkówki wieprzowej ·        6 szt. cebul

Kulinarna Chwila
Karkówka w paprykowej marynacie z patelni lub grilla 61

karkówka jest fenomenalna! A jeszcze jak do niej dodamy domowe tzatziki to po prostu rewelacja! Składniki: 6 plastrów karkówki Marynata: 3 łyżki oleju 1 łyżeczka suszonego czosnku 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki 1 łyżeczka ostrej mielonej papryki 2 łyżeczki majeranku szczypta pieprzu cayenne Sposób przygotowania: 1. Wszystkie składniki marynaty wymieszać. Natrzeć nią mięso i odłożyć do lodówki(...)najlepiej na całą noc.  2. Karkówkę smażyć na dobrze rozgrzanej patelni grillowej lub grillu po 5-7 minut z każdej strony na średnim ogniu, a potem jeszcze po 2-3 minutki na małym ogniu.  3. Podawać wedle uznania - świetnie smakuje z domowym tzatziki ( KLIK ) Smacznego!!! Źródło: jejkuchnia.blogspot.com

Kuchnia domowa Ani
Pieczona łopatka wieprzowa 48

marynacie, która nadaje jej niesamowity smak i aromat. W podobny sposób przygotowujemy też bardzo smaczny i soczysty schab pieczony w całości . Najlepszą pieczeń wieprzową przygotujesz z łopatki lub karkówki. W obu przypadkach efekt końcowy jest taki sam - delikatne i soczyste mięso na obiad lub do kanapek. Soczysta łopatka wieprzowa na obiad i do kanapek.  Pieczona łopatka wieprzowa(...)łopatki wieprzowej bez kości marynata do łopatki wieprzowej, ale pasuje też do karkówki i do drobiu. 180 ml dobrego sosu sojowego, np. Kikkoman, 3 łyżki oleju, 1 lekko czubata łyżka brązowego cukru lub płynnego miodu, 2 łyżeczki imbiru startego na tarce, 1 łyżka stołowa octu jabłkowego, 4 ząbki czosnku, drobno posiekane, 3 łyżki przecieru pomidorowego lub ketchupu,  2 łyżki

Cztery Fajery
Tradycyjne dania kuchni polskiej – są po prostu pyszne! 52

najczęściej spożywają na Wigilię. Dodatek kiszonej kapusty, grzybów i mięsa sprawia, że bigos jest sycący, pachnący i treściwy. Żaden prawdziwy Polak nie przejdzie obok niego obojętnie! Składniki: 400 g karkówki albo szybki wieprzowej 200 g karkówki wołowej 200 g wędzonej kiełbasy 150 g wędzonego boczku 50 g suszonych grzybów 2 kg kiszonej kapusty 0,5 kg świeżej kapusty 2 śliwki(...)rzepakowy lub gryczany koncentrat pomidorowy Połam grzyby na niewielkie kawałeczki, zalej wrzątkiem i odstaw do wystygnięcia. Ugotuj je później, odcedź i odstaw wywar do ostudzenia. Pokrój boczek w kostkę. Karkówkę wołową i wieprzową pokrój na równe kawałki, zaś wędzoną kiełbasę skrój w półksiężyce. Podsmaż boczek na rozgrzanej patelni i przełóż go do garnka. Cebulę zeszklij na patelni i włóż

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Szaszłyki z grilla z rabarbarem 64

szaszłyki mięsne, jednak przełamane kwaśnym rabarbarem i słodką papryką. Takie połączenia smaków bardzo lubię i polecam Wraz z początkiem maja rozpoczyna się narodowe grillowanie! Na polskich grillach najczęściej lądują karkówki i kiełbasy, jednak ja będę chciała zachęcić Was moimi przepisami do rozszerzenia tego grillowego menu. Zaczynam od szaszłyków na grilla, które nawet w mięsnej wersji można fajne wzbogacić ciekawymi smakami(...)Świetnie się tutaj sprawdzi również sos rabarbarowy. Oprócz sosów na pewno będą pasować też ogórki małosolne czy mizeria z koperkiem. Jakie mięso na szaszłyki? Najpopularniejszym mięsem na grilla jest karkówka. Jednak warto z niej zrezygnować na rzecz innych, lżejszych i równie smacznych mięs. Dlaczego? Karkówka jest mięsem tłustym, niezbyt zdrowym. Mięso czerwone (wołowina, wieprzowina, cielęcina, jagnięcina, baranina, dziczyzna) od pewnego

Wiszniówka
PIECZEŃ RZYMSKA Z JAJKIEM 73

zarazem pyszne danie. Jest idealnie doprawiona i bardzo godna polecenia. Inspiracją był ten przepis . Piekłam w dwóch ciemnych formach, z powiększonych ilości. U mnie mieszanka mięs wieprzowych: łopatka, szynka, karkówka, chude podgardle, ale równie smaczna będzie z samej łopatki lub łopatki z karkówką. Składniki na formę, o wym. 22x11cm Składniki: - 700g mięsa wieprzowego bez kości, np. łopatka, karkówka, szynka

Smaczne Zdrowe
Schab z suszonymi pomidorami 47

Duszony schab, duszona karkówka, to zawsze dobry pomysł na pyszny obiad. Mięso to nie wymaga dużo przygotowań a jedynie czasu. Czas spowoduje, że schab zrobi się miękki i delikatny, a dodatki nadadzą pyszny smak. Polecam Wam także: – karkówka duszona – schab w sosie – kurczak z czerwonym pesto – kurczak pieczony na butelce piwa – kurczak z mozzarellą – kurczak pieczony – orientalne skrzydełka(...)kotlety mielone z kurczaka – kotlet schabowy – schabowy inaczej – surówka z czerwonej kapusty SCHAB Z SUSZONYMI POMIDORAMI PRZYGOTOWANIE: 1 h 10 minut Ilość porcji: 2-4 SKŁADNIKI: – 6-8 plastrów karkówki – 1 duża cebula – 2-3 łyżki mąki pszennej – sól i pieprz – 1 łyżeczka papryki ostrej – 10 suszonych pomidorów – 500 ml bulionu z kurczaka lub wołowego – ok 1,2 l wody

nietylkopasta.pl
JEDNOGARNKOWE DANIE Z KARKÓWKI, FASOLI I WARZYW 52

więc dziś mam dla Was propozycję na pyszne, rozgrzewające danie jednogarnkowe, które doskonale sprawdzi się na chłodne popołudnia. Wystarczy do tego bułka lub kromka chleba. Aromatyczne danie przygotowane z karkówki, fasoli i warzyw. Do tego takie danie można przełożyć do termosu obiadowego i zabrać ze sobą do pracy. Tutaj polecam termosy obiadowe  Zojirushi , które utrzymują ciepło potrawy nawet(...)godzin. Składniki: * około 650 g karkówki * 300 g fasoli * 1 cebula * 1 czerwona papryka * pół żółtej papryki * 2 marchewki * 4 ziemniaki * 2 łyżki koncentratu pomidorowego * 1 łyżeczka soli * pół łyżeczki pieprzu czarnego mielonego * pół łyżeczki czosnku granulowanego * pół łyżeczki słodkiej mielonej papryki * pół łyżeczki oregano * pół łyżeczki majeranku * około 500 ml wody * olej do smażenia Wykonanie: Fasolę na noc namoczyć

Zrób to smacznie
Karkówka z grilla 51

Przy okazji majówkowego wyjazdu do Norwegii, mogłam sobie do woli grillować. Było mięcho, były warzywa, były ryby, były też owoce. Postanowiłam, tym razem, podzielić się z Wami przepisem na karkówkę, resztę przepisów muszę dopracować. Jedyne o czym trzeba pamiętać, to o czasie grillowania mięsa. Nie przetrzymujcie go za długo na ogniu, bo będzie suche i po prostu niesmaczne. Nam najbardziej(...)zrobiłam salsę z pomidorami, ogórkami, papryką i innymi dobrociami. Myślę, że niedługo wrzucę przepis i na nią, jest idealnym dodatkiem, nie tylko do potraw z grilla. Składniki: 1 kg karkówki 3 łyżki jasnego sosu sojowego 2 łyżki musztardy 2 łyżki miodu 4 ząbki czosnku 1 łyżka oregano 1 łyżeczka chili w proszku sól (opcjonalnie) Rozdrobniony czosnek mieszamy z resztą składników

Kardamonovy
Karkówka wieprzowa - wędzona, parzona 84

Karkówka wędzona i parzona - nie ma nic lepszego niż własne, domowe wędliny przyrządzone w zdrowy i prawidłowy sposób. Nic tylko jeść :)  Składniki: karkówka wieprzowa Zalewa peklująca 8% czas peklowania 10-14 dni: 80 g peklosoli 1 litr wody (przy czym 0,4 litra gotowej zalewy na kg mięsa)  Dodatkowo: siatka wędliniarska lub sznurek wędliniarski Przygotowanie: Przygotować zalewę peklującą(...)Przy temperaturze 68 0 C mięso już ma wymaganą temperaturę, ja natomiast wolę karczek parzony do 72 0 C w mięsie ze względu na lepszą konsystencję tłuszczu. Po parzeniu karkówkę zahartować w zimnej wodzie, wyjąć, zostawić w chłodnym i przewiewnym miejscu aż ostygnie, na końcu przełożyć do lodówki. Smacznego

Kocham..lubię..gotuję..
Domowa biała kiełbasa 47

odpowiadał naszym smakom. Pamiętajmy aby idealnie dobrać ilości czosnku, majeranku, soli i pieprzu, gdyż za dużo przypraw przytłoczy smak mięsa. Składniki na ok 3 kg kiełbasy 1,5 kg karkówki wieprzowej bez kości 0,5 kg łopatki wieprzowej bez kości 0,5 kg boczku surowego -tłustego, ponieważ tłuszcz jest nośnikiem smaku 6 sporych ząbków czosnku 3 płaskie łyżki soli(...)gotowe jelita Jelita kupicie w sklepach masarskich lub w supermarketach. Zasolone jelita trzeba koniecznie kilka razy wypłukać, następnie namoczyć w zimnej wodzie na 3-4 godziny. Połowę mięsa z karkówki oraz łopatkę pokroiłam na kawałki i zmieliłam wraz z czosnkiem używając sitka nr 6. Drugą połowę karkówki i boczek zmieliłam używając sita nr 8. Jeśli lubicie kiełbasę z widocznymi, większymi

Kasia i jej kobiecy świat
Kiełbasa z karkówki 265

SKŁADNIKI -karkówka  -poklsól 19g /kg -pieprz czarny 3g /kg -czosnek zgnieciony w prasce 5g /kg -gorczyca czarna 2g/kg -gorczyca biała 4g/kg -gałka muszkatołowa 1g /kg -ziele angielskie 1g/kg -woda 10% -jelita wieprzowe jakie zastosowałem to 28/30 mm oraz 24/26 mm WYKONANIE  Z karkówki wycinamy jak najwięcej tłustych kawałków które peklujemy . Resztę mięsa kroimy w kawałki(...)też peklujemy. Czas peklowania 48 g. Po peklowaniu chudsze kawałki karkówki rozdrabniamy na szarpaku. Tłuste kawałki 8mm. Rozdrabniałem maszynka nr.8. Mięso mieszamy dodajemy wodę oraz wszystkie przyprawy i wyrabiamy do kleistości . Napełniamy jelita dość ściśle. Osadzanie 1 godz. w pokojowej temp. Osuszanie w wędzarni w 40 st. do chwili aż powierzchnia kiełbaski będzie sucha i ciepła. Wędzenie do koloru

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.

Proponowane wyszukiwania