Dziś szybki przepis na duszoną karkówkę w cebuli. Mięso wyszło soczyste, mięciutkie i aromatyczne. Karkówkę podałam z moją ulubioną ciapkapustą Składniki: 5 plastrów karkówki 3 duże cebule 3 ząbki czosnku smalec/olej do smażenia mąka do oprószenia 2 liście laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego słodka czerwona papryka zioła prowansalskie sól, pieprz Wykonanie: Mięso umyć
magiczna kuchnia Kasimnie znów coś dla miłośników karkówki 😊 Danie proste, jednogarnkowe, nie wymagające od nas długich minut stania przy kuchence. Po prostu pakujemy wszystko do jednego naczynia i zapiekamy. Potem tylko jakaś suróweczka i obiad gotowy 😉 Składniki: 1 kg karkówki 5-6 ziemniaków 2 czerwone cebule 3 ząbki czosnku sól pieprz papryka słodka i ostra majeranek przyprawa do ziemniaków olej Wykonanie(...)Karkówkę kroimy na plastry. Posypujemy mieszanką przypraw, wstawiamy do lodówki na około 1 godzinę. Ziemniaki myjemy, kroimy na plastry, posypujemy przyprawą do ziemniaków lub ulubionymi ziołami. Na mocno rozgrzanym oleju podsmażamy plastry mięsa. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Układamy w nim na przemian mięso, ziemniaki i cebulę. Na patelnię po smażonym mięsie wlewamy odrobinę wody, zagotowujemy i wlewamy do naczynia
Walijskie PichcenieKarkówka pieczona w piekarniku z grzybami i warzywami to bardzo pyszna propozycja na obiad. Wystarczy wszystkie składniki powrzucać do naczynia do zapiekania i obiad robi się sam. Takie danie można podać z ulubionymi dodatkami np. ziemniakami, ryżem, makaronem, ziemniakami czy świeżym pieczywem, ja podałam właśnie ze świeżym pieczywem. Nawet nie wiecie jak było pysznie, aby się przekonać polecam Wam mój(...)przepis. Dodam, że najlepszy jest chleb zanurzany w tym sosie...mniam. Zapraszam :) Składniki: 50 dag karkówki wieprzowej bez kości 50 dag pieczarek 4 duże cebule pół puszki kukurydzy konserwowej 4 kopiaste łyżki koncentratu pomidorowego 2 kopiaste łyżki ketchupu pikantnego sól do smaku pieprz czarny mielony do smaku 2 łyżki oleju 2 płaskie łyżeczki marynaty do mięs klasycznej odrobina gorącej wody
IzabelawkuchniZostało mi trochę grzybów więc przesmażyłam je z cebulką i tak powstał farsz do roladek z karkówki. Takie rolady z grzybami bardzo dobrze smakują. Do roladek podałam kluski i buraczki . składniki: 1,2 kg karkówki 450 g oczyszczonych grzybów, u mnie podgrzybki i koźlaki 1 duża cebula sól,pieprz 2 listki laurowe 750 ml gorącej wody 2-3 łyżki mąki(...)drobną kostkę. Na patelni rozpuścić masło i zeszklić cebulę. Następnie dodać grzyby. Lekko posolić i popieprzyć. Smażyć aż grzyby puszczą soki i dusić do miękkości, odparować cały płyn. Karkówkę pokroić w grubsze plastry, u mnie wyszło 7. Następnie każdy plaster mięsa roztłuc tłuczkiem. Oprószyć z obu stron solą i pieprzem. Na każdym plastrze rozbitego mięsa ułożyć ok 2 łyżki grzybów
Monia miesza i gotujePodawałam już Wam przepis na rewelacyjną marynatę czosnkowo-śliwkową - klik , więc tym razem przedstawiam pomysł na jej pyszne zastosowanie. Soczysta karkówka z idealnie skomponowanym, słodkawym smakiem i do tego grillowana o każdej porze roku! Tak, to jest moja propozycja, która nie raz zaskoczyła gości i często ją robię "na zamówienie" rodziny oraz znajomych. Idealnie sprawdza się podczas grillowania w plenerze(...)też w domu - na patelni grillowej. (Mięso można również upiec w piekarniku. Zalecam użycie rękawa do pieczenia.) Koniecznie spróbujcie! 500-600g karkówki Marynata: (*) 1/4 szklanki oliwy z oliwek (1 szklanka = 250 ml) 3 łyżki miodu (płynnego) 2 łyżki octu balsamicznego 5 łyżek powideł śliwkowych (płaskich) 4 ząbki czosnku 1 łyżeczka skórki z cytryny (świeża lub suszona) sól, pieprz
Di gotujeWieprzowina świetnie nadaje się na szaszłyki , szczególnie karkówka, szynka i łopatka. Szaszłyki wieprzowe z duża ilością warzyw to ulubione specjały z grilla . Podczas sezonu na grilla nie może zabraknąć klasycznych szaszłyków z karkówki, boczku i warzyw. Biesiady na powietrzu, zapach grillowanego mięsa, dym z palonego drzewa...nie mogę doczekać się lata! Szaszłyki wieprzowe z warzywami to przepis na fantastyczne szaszłyki(...)prawdziwa uczta dla mięsożerców! Lubię mięso i przyznam, że lubię też i warzywa, więc takie kombo na grilla najbardziej mi odpowiada. Szaszłyki wieprzowe Składniki: na 16 szaszłyków 1 kg karkówki 450 g wędzonego boczku 2 łyżeczki soli 2 łyżki natki pietruszki 4 ząbki czosnku 1 łyżeczka czarnego pieprzu 1 łyżeczka kajeńskiego pieprzu 4 łyżki oliwy 1 łyżeczka słodkiej papryki
codojedzeniaPrzepis autorski (mój). Proste danie, które zawsze smakuje rewelacyjnie. Niby nic wymyślnego, ale sprawdzi się przy każdej okazji. Karkówka jest mięciutka, aromatyczna i zanurzona w pysznym sosie z cebulą. Można też użyć innego rodzaju mięsa. Urozmaiceniem potrawy jest ser korycińskim, o którym wspominałam tu - klik . Polecam! 4-5 plastrów karkówki 2 cebule (duże) 1 listek laurowy 2 ziarna(...)angielskie, przykryć i dusić (na niewielkim ogniu) do miękkości. (Sos powinien zagęścić się od mąki, w której obtoczone było mięso.) Danie doprawić do smaku. Na końcu na każdym kawałku karkówki ułożyć ser koryciński i przetrzymać na patelni do momentu, aż ser się rozpuści. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu z ulubionymi dodatkami. (U mnie tym razem był to makaron wymieszany również
Di gotujePrzepis na prosty i smaczny jednogarnkowy obiad. Zapiekana karkówka po flisacku - z ziemniakami, cebula i marchewką. składniki: 1 kg świeżej karkówki 1 łyżka musztardy rosyjskiej garść suszonego majeranku sól, pieprz 750 g ziemniaków 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 1 duża marchew wykonanie: Karkówkę kroję w plastry grubości około 1 cm, smaruję pikantną musztardą, nacieram zmiażdżonym czosnkiem, posypuję
babka w formiePyszne danie, kapusta nadaje lekko kwaskowatego smaku. W połączeniu z mięsem to poezja. Ja to naprawdę bardzo bardzo lubię. Polecam Karkówkę pokroić na plastry o grubości 1 cm. Doprawić solą, pieprzem i obsypać majerankiem. Na patelni rozgrzać olej i położyć doprawione kawałki karkówki. Obsmażyć je na złoty kolor z dwóch stron. Zdjąć obsmażone mięso z patelni. Jeśli macie naczynie elektryczne
Kuchnia PokoleńDzisiaj mam dla Was przepis na pyszną pieczoną karkówkę. Z zewnątrz jest lekko chrupiąca, a w środku miękka i bardzo soczysta. Rzadko jemy mięso, ale takiej pieczeni nikt w domu nie oprze się. Jeśli nie zjecie całej na obiad, to do kanapek jest rewelacyjna. Można ją wtedy podawać z kanapkami na zimno lub na gorąco. W swoim domu taką pieczeń(...)przygotowuję na święta. (Oczywiście, nie na Wigilię.) Składniki: około 1200 g karkówki wieprzowej sól do smaku 1 i 1/2 łyżeczki majeranku (suszonego) 1/2 łyżeczki mielonej czerwonej słodkiej papryki 1/3 łyżeczki mielonej ostrej papryki 1/3 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu 1 i 1/2 łyżeczki rozmarynu (suszonego) 1/2 główki czosnku 1 średnia cebula około 200 g wędzonego boczku Karkówkę opłukać, osuszyć
Codzienna kuchnia niecodziennamoim blogu znajdziesz przepisy na potrawy domowe, proste, łatwe i bez wyszukanych produktów oraz porady kulinarne . Cenię sobie NORMALNOŚĆ – codziennie i od święta. PRZEPIS: OK. 1.5 kg karkówki bez kości pokroić w plastry 1.5 -2 cm i przyprawić wg uznania ( ja używam czerwonej vegety. czerwonej przyprawy do mięsa lub paprykę słodką i karkówka klasyczna Prymat. Tak przyprawione mięso(...)cukru, – 4 łyżki wody, – 4 łyżki octu, – 4 łyżki maggi w płynie, ( można trochę mniej ) 2-3 łyżki przecieru pomidorowego . Wszystko razem wymieszać. W DNIU JEDZENIA KARKÓWKĘ OBSMAŻYĆ NA OLEJU Z DWÓCH STRON I UKŁADAĆ NA BLASZCE LUB NACZYNIU ŻAROODPORNYM. Na każdy plaster włożyć usmażone pieczarki i polać przygotowanym sosem. przykrywamy( ja przykrywam folią aluminiową.) i wkładamy
Pysznosci Babci Basiwyszukanych produktów oraz porady kulinarne. Cenię sobie NORMALNOŚĆ – codziennie i od święta. Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz. Składniki : 1 kg karkówki, 30 dag żółtego sera, 3 cebule, mały słoik ketchupu, mały słoik majonezu, majeranek, sól, pieprz, Sposób przygotowania : Dzień wcześniej karkówkę myjemy i porcjujemy na plastry, które rozbijamy , oraz przyprawiamy solą, pieprzem(...)majerankiem. Smarujemy ketchupem , aby pokrył mięso. Odstawiamy na noc do lodówki. W naczyniu żaroodpornym układamy mięso warstwami : kładziemy na przemian plastry karkówki, krążki cebuli, posypujemy potartym żółtym serem i smarujemy odrobiną majonezu – aż do wyczerpania składników. Całość przykrywamy i pieczemy 1- 1,5 godz. aż mięso będzie miękkie. 20 min. przed końcem pieczenia możemy odkryć , by pięknie się przyrumieniło
Pysznosci Babci Basi