karkówka - 4379 przepisów (strona:71/292)

Pieczona karkówka 167

Zapraszam na aromatyczną i delikatną domową wędlinę pieczoną. Taka upieczona karkówka dobrze się kroi i wybornie smakuje. Polecam Składniki: ok. 1 kg kawałek karkówki 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka pieprzu 3 łyżki przyprawy (suszone pomidory z czosnkiem) Przygotowanie: Mięso myjemy, osuszamy i nacieramy przyprawami. Wkładamy do miski i na ok. 3 godziny do lodówki. Po tym czasie przekładamy karkówkę

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Karkówka pieczona w powidłach 140

Świąt zostało zaledwie kilka dni. Przygotowania do tego Pięknego czasu ruszyły pełną parą. Dziś zapraszam na pyszną , soczystą i szybką w przygotowaniu Karkówkę w Powidłach.  Idealna na Świąteczny stół ale również jako danie na każdy dzień. Zapraszam do polubienia mojej strony na FB https://www.facebook.com/gotowaniepatki/  oraz śledzenia na Instagramie https://www.instagram.com/ gotowaniepatki/   Będzie mi bardzo miło(...)SKŁADNIKI: 1 kg karkówki wieprzowej bez kości  3 łyżki powideł śliwkowych  1 łyżka przyprawy do karkówki  pieprz i sól do smaku 1 łyżeczka soli czosnkowej  1 łyżka suszonego majeranki  2 łyżki czerwonej papryki  1/3 szklanki zimnej wody  PRZYGOTOWANIE: Mięso myjemy. Osuszamy. Nacieramy wszystkimi przyprawami oraz powidłami śliwkowymi . Mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego (najlepiej

Gotowanie Patki
Karkówka wędzona i parzona Sous Vide 277

SUROWIEC -karkówka PRZYPRAWY -peklosól ilość według https://www.wyroby-domowe.pl/peklowanie-mokro-i-10.html WYKONANIE Kupioną karkówkę płuczemy pod bieżącą wodą. Przygotowujemy solankę według kalkulatora , tą solanką robimy nastrzyk 60 ml na kg mięsa i topimy w solance na 7 dni, odstawiamy do lodówki w temp.4-6 stopni . Po tym czasie wyjmujemy płuczemy lecz nie koniecznie. Wkładamy w siatkę lub wiążemy sznurkiem. Odwieszamy do ociekania(...)dymu przy dużym ruchu powietrza w temp.35-45 st. Osuszamy do momentu aż powierzchnia mięsa będzie sucha i ciepła. Następnie wędzimy. WĘDZENIE 4 godz. w temp.50-60 st. PARZENIE Uwędzoną karkówkę pakujemy w worek do pakowania próżniowego i odsysamy powietrze za pomocą pakowarki. Parzymy za pomocą cyrkulatora 10 godzin w temp.58 stopni . Po tym czasie wyrób schładzamy w zimnej wodzie około

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Kiełbasa firmowa 243

SUROWIEC I ROZDRABNIANIE -3 kg łopatki /krojona w kostkę 1,5-2 cm bez klasyfikacji -1,5 kg karkówki /krojona w kostkę 1,5-2 cm bez klasyfikacji -2 kg łata wołowa /8 mm błony wycinamy i dodajemy do golonki -1,5 kg boczek /10 mm -1 kg golonka /2,5 mm -1 kg podgardle /8 mm PRZYPRAWY -peklosól 18g/kg(...)krojonego mięsa podczas dodawania przypraw 400 ml do łaty wołowej,podgardla i boczku. 200 ml do golonki i błon z łaty wołowej, 200 ml do krojonej łopatki i karkówki WYKONANIE  Kupione mięso kroimy w większe kawałki aby zapeklować, łopatkę i karkówkę kroimy docelowo w kostkę 1,5-2 cm .Czas peklowania 48 godz. Po tym czasie mięso mielimy

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Pieczony gulasz z karkówki 108

poniedziałek wróciłam do pracy. Na zakończenie urlopu przygotowałam gulasz / zapiekankę z poniższego przepisu. Zainspirowałam się przepisem na potrawkę z mięsem i warzywami ze strony zszywka.pl . Pieczony gulasz z karkówki Przygotuj naczynie żaroodporne, nóż i deskę do krojenia, miski, szklankę, kuchenną ściereczkę lub ręczniki papierowe. Przygotuj składniki: 1 kg karkówki wieprzowej, 2-3 marchewki, 5-10 cm kawałek środkowej części pora(...)szklanki bulionu (może być z kostki), sól, pieprz, mieloną słodką paprykę, suszony lubczyk, cząber. Karkówkę oczyść, umyj i osusz. Mięso pokrój w kostkę, oprósz delikatnie pieprzem i solą i odstaw na chwilę do lodówki. Marchew obierz, umyj i pokrój w grube plastry. Z pora zdejmij wierzchnie liście i dokładnie go umyj, a następnie pokrój w grube plastry. Mięso i warzywa

blog.moje-pasje.info
Pieczona karkówka i sos do pieczonej karkówki 270

pieczonego mięsa jest bardzo prosty do zrobienia. Jak piekę karkówkę w rękawie, to otrzymany przy pieczeniu sok, który puściło mięso zamieniam na sos :-) Składniki: 1,2 kg karkówki 4 zmiażdżone ząbki czosnku 1 łyżka słodkiej mielonej papryki 1 łyżeczka ostrej mielonej papryki sól świeżo zmielony pieprz 2-3 łyżki oleju 2 liście laurowe Składniki na sos: sos otrzymany z pieczonej(...)karkówki woda mąka sól, pieprz sos sojowy siekana natka pietruszki Sposób przygotowania mięsa: 1. Mięso umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Natrzeć mięso zmiażdżonymi ząbkami czosnku, solą, pieprzem, mielonymi papryką - słodką i ostrą, olejem. Następnie mięso można związać nicią kuchenną - wtedy zachowa ładny kształt przy pieczeniu. Pomiędzy nić włożyć dwa liście laurowe. 2. Gotowe mięso przełożyć do lodówki, najlepiej na całą

Kuchnia domowa Ani
Grillowanie – bezpiecznie, zdrowo i smaczne 112

Sezon na grillowanie w pełni. W powietrzu czuć zapach kiełbas, karkówki, kaszanki, itp. Jak grillować zdrowo i bezpiecznie? Jakie potrawy warto przygotować? Przeczytaj! Grillowanie to nic innego jak obróbka termiczna stosowaną od najdawniejszych czasów. Współczesny grill wygląda inaczej niż dawniej, jednak sposób obróbki żywności jest ten sam. Żeby grillowane potrawy były bezpieczne dla zdrowia należy przestrzegać pewnych zasad. Higiena(...)dojdzie zwęglenia – a takich potraw nie należy jeść! Skapujący do ognia tłuszcz powoduje osadzanie się szkodliwych rakotwórczych związków na przygotowywanej żywności. Jakie mięso wybrać? Wszyscy pewnie uwielbiają grillowaną karkówkę, jednak lepiej wybierać chudsze mięsa, np. kurczaka czy indyka. Aczkolwiek mała porcja karkówki nie zaszkodzi, byle nie było to codzienne danie. Kupując kiełbasy wybieraj najlepiej te z szynki i dokładnie czytaj

Strefa Zdrowego Żywienia
Domowy pasztet 148

gosci, którzy z apetytem przegryzali go na zmianę chlebkiem ze smalcem oraz małosolnym ogórem (  DOMOWY SMALEC Z LUCYNOWA ,  OGÓRKI MAŁOSOLNE PANA BOGUSŁAWA ). Domowy pasztet Składniki: 0,5kg karkówki 0,25kg wątroby wieprzowej 0,25kg boczku wędzonego 3 marchewki 1 pietruszka 0,5 selera 2 cebule 4 jajka 2 czerstwe bułki pszenne 2-3 łyżki smalcu 4 liście laurowe(...)ziarenek ziela angielskiego 10 ziarenek kolorowego pieprzu 1 kostka bulionowa Do smaku: majeranek, sól, pieprz Wykonanie: Karkówkę, wątrobę oraz boczek pokroiłam w średniej wielkości kostkę. W tym czasie Gosia obierała włoszczyznę, która została przez nią podobnie pokrojona, zaś Sebastian ze łzami w oczach dzielnie walczył z cebulą. Pokrojone mięso (karkówkę, boczek)  i cebulę Slawek obsmażał na rozgrzanym smalcu, wszystko

Sprawni w smaku
Karkówka w sosie maślano-czosnkowym 125

Pewnego dnia mój Luby rzekł - zjadłbym mięso w sosie maślano-czosnkowym. W lodówce jedynie karkówka i kilka podstawowych składników. Tak więc bez kombinowania, w najprostszy sposób przygotowane mięgo zagościło na stole. Miękkie i soczyste, wprost rozpływające się w ustach. Świetnie pasuje do gotowanych ziemniaków i surówki. Składniki (4 porcje) -500 g karkówki w plastrach -1 cebula -główka czosnku -1 szkl(...)bulionu -80 g masła -sól, pieprz -2 łyżki maki pszennej Przygotowanie Karkówkę oczyścić, oprószyc sola i pieprzem. Na patelni rozgrzać polowę masła. Obsmażyć mięso. Przełożyć do naczynia żaroodpornego. Cebulę obrać, posiekać. Czosnek przecisnąc przez praskę lub drobno posiekać. Razem z cebulą przesmazyć na tej samej patelni. Dodać do mięsa. Do całości dodać resztę masła. Zalać bulionem. Piec pod przykryciem okolo

Zielona Kuchnia
Ulubione dania z grilla 117

się nam ,,objadły” a na ruszt trafiają różne rodzaje mięs, owoce morza, pieczywo, warzywa i owoce egzotyczne. Grillowanie to obecnie prawdziwe święto smakoszy. Na naszym grillu najczęściej gości karkówka, warzywa i hamburgery. Te ostatnie robią furorę wśród znajomych, do tego grillowana cebulka, grillowana cukinia i sos tzatziki – pychotka. Składniki potrzebne do wykonania hamburgerów: ⦁ mięso wołowe mielone, ⦁ zmielona papryczka ostra(...)przygotowywania potraw. Mięsa należy zamarynować. Unikam kupowania gotowych, zamarynowanych produktów mięsnych. Najlepiej, jeśli sami przygotujemy marynaty, przy użyciu naturalnych przypraw. Mój przepis na kruchą i aromatyczną oraz lekko pikantną karkówkę z grilla: ⦁ 1 kg karkówki, ⦁ 1/2 szklanki oleju rzepakowego, ⦁ przyprawa Grill Mates Kamis – w składzie znajdziemy: sól ,czosnek, nasiona kopru, nasiona kolendry, chilli, paprykę. ⦁ pół łyżeczki Papryki Wędzonej Kamis

Kasia i jej kobiecy świat
Piknik z Hańderkiem 103

piknik potrzebujemy kilku produktów Hańderek .  kabanosy grillowe Hańderek kiełbaski grillowe Hańderek karkówka pieczona Hańderek ponadto; ogórek sałata rukola młode listki buraczków ćwikłowych rzeżucha ogrodowa jajka gotowane na twardo rzodkiewka serek grillowy cukier brązowy tłuszcz do smażenia Karkówkę kroimy na cienkie plastry, maczamy w cukrze brązowym z obu stron i smażymy na odrobinie tłuszczu aż do uzyskania rumianej barwy(...)karmelizowania cukru, zdejmujemy na tackę i studzimy. Sałaty (po garści każdej) układamy na półmisku razem z jajkiem, plasterkami rzodkiewek, ogórka i karmelizowaną karkówką, polewamy karmelem który pozostał na tacce i patelni. Kiełbaski kroimy na kawałki ok 3 cm, nakładamy na niewielkie szpikulce na przemian i pieczemy na grillu razem z serkiem . Pyszny piknik z Hańderkiem gotowy.  Wędliny Hańderek

Gotowanie jest łatwe
Podżerka z karkówki z papryką marynowaną 125

Pyszny i soczysty sposób na karkówkę. Aromatyczna w lekkim sosie świetnie pasuje zarówno do ziemniaków, jak i kasz, ryżu czy klusek.  Składniki (4 porcje) -600 g chudej karkówki -1 puszka pomidorów -200 g papryki marynowanej -2 cebule -1 ząbek czosnku -słodka i ostra papryka -sól, pieprz -zioła prowansalskie -olej rzepakowy Przygotowanie Karkówkę umyć, oczyścić, pokroić w paski. Oprószyć solą

Zielona Kuchnia
gulasz z karkówki z przyprawą do wołowiny... 150

Składniki: karkówka bez kości 1 kg, przyprawa do wołowiny 1 opakowanie, smalec 2 łyżki, cebula 2 sztuki, kostka rosołowa 1 sztuka, woda 4 szklanki, mąka pszenna 3 łyżki, śmietana 12% 200 ml, woda 1 szklanka, natka pietruszki 1 pęczek karkówkę bez kości pokroić w kostkę, wymieszać z przyprawą do wołowiny i schować do lodówki na 2 godziny na smalcu zrumienić(...)mięsa śmietanę wymieszać z mąką, wodą i wlać do sosu mieszając do zagęstnienia, dodać natkę pietruszki podawać z czym się lubi, u mnie ziemniaki i marchew duszona - gulasz z karkówki z przyprawą do wołowiny jest bardzo smacznym, sycącym daniem obiadowym, można podać z czym się lubi.............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Pomysły na niedzielny i świąteczny obiad! 912

zdjęcie dania.       *** Wiejski rosół PRZEPIS TUTAJ *** *** Klasyczne zrazy wołowe PRZEPIS TUTAJ *** *** Kotlety schabowe marynowane PRZEPIS TUTAJ *** *** Kotlety Twardowskiego PRZEPIS TUTAJ *** *** Oszukane zrazy PRZEPIS TUTAJ *** *** Rolady/zrazy z karkówki PRZEPIS TUTAJ *** *** Kebabowa karkówka PRZEPIS TUTAJ *** *** Siekane kotleciki z kurczaka i majonezu PRZEPIS TUTAJ *** *** Kurczak pieczony w maślance PRZEPIS TUTAJ *** *** Strogonow PRZEPIS TUTAJ *** *** Schabowe roladki z suszoną śliwką PRZEPIS TUTAJ(...)grzybowym PRZEPIS TUTAJ *** *** Łopatka ziołowa pieczona w foliowym rękawie PRZEPIS TUTAJ *** *** Kotleciki w panierce z płatków i orzeszków PRZEPIS TUTAJ *** *** Łosoś pieczony w sosie sojowym i miodzie PRZEPIS TUTAJ *** *** Karkówka pieczona w kapuście PRZEPIS TUTAJ *** *** Łosoś zapiekany ze szpinakiem i mozzarellą PRZEPIS TUTAJ *** *** Ryba w cieście serowym PRZEPIS TUTAJ ***   DODATKI: *** KOPYTKA PRZEPIS TUTAJ *** *** KLUSKI ŚLĄSKIE PRZEPIS TUTAJ *** *** PIECZONE ZIEMNIAKI

Blog z Apetytem
Prosty gulasz wieprzowy 219

zarówno gryczaną jak i jęczmienną, będzie pasował także do ziemniaków, kopytek czy klusek śląskich. To wspaniały obiad do zabrania ze sobą do pracy. Gulasz przygotujcie z łopatki wieprzowej lub karkówki wieprzowej – będzie najlepszy. Schab na gulasz będzie zbyt suchy, chyba, że kawałki schabu wymieszacie z wyżej wymienionymi rodzajami wieprzowiny. Smacznego! Zobacz też: Karkówka w sosie własnym Gulasz z jelenia(...)pieczarkami Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym Polędwiczki w kremowym sosie własnym Przepis na prosty gulasz wieprzowy Drukuj przepis Porcji: 3 Czas gotowania: 1 godzina Składniki 700 g wieprzowiny (karkówka, łopatka) duża cebula pół szklanki mąki olej do smażenia 2 liście laurowe 2 ziela angielskie szklanka wody sól i pieprz Przepis 1 Wieprzowinę kroimy na kawałki o wielkości około

Kuchnia Bazylii