Soczyste kotlety z karkówki sprawią, że codzienny obiad będzie smakował jak nigdy dotąd. Soczystość kotletów mielonych w dużej mierze zależy od rodzaju mięsa użytego do ich przygotowania i ma wpływ na ich smak. Jak zrobić soczyste i smaczne kotlety mielone? Jeśli chcemy zrobić smaczne mielone, nie kupujmy gotowego mięsa mielonego w folii, tylko wybierzmy ładny kawałek np. karkówki i poprośmy(...)Ważne: Kotlety podczas smażenia zawsze obracać łopatką, nigdy nie wkłuwać w nie widelca, gdyż wypłynie z nich cały sok i kotlety będą suche. Składniki: 1 kg mielonej karkówki wieprzowej 3 ząbki czosnku 1 cebula 4 gałązki świeżego koperku 2 jajka 2 łyżki śmietany 1 pszenna bułeczka 1 łyżka majeranku 1 łyżka mielonego kminku 1/2 łyżeczki tymianku
Kuchcik gotujeSkładniki: 6 plastrów karkówki 1/2 łyżki musztardy sarepskiej 2 łyżeczki przyprawy do karkówki sól 6 łyżek oliwy 500 g pieczarek 1 cebula Pieczarki kroimy w kosteczkę/ małe kawałeczki i podsmażamy do momentu wyparowania całej wody posypujemy przyprawą. Karkówkę płuczemy i delikatnie rozbijamy - solimy z każdej strony. Oliwę, musztardę oraz 2 łyżeczki przyprawy dokładnie ze sobą mieszamy i nacieramy plastry mięsa
Moje-pitraszenieSUROWIEC -karkówka PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE -peklo sól 9 gr/kg -sól wędzona lub wędzarnicza 9 gr/kg ( można pominąć i dać zwykłą sól lub peklo sól) ja użyłem wędzarniczej, wędzona mi się skończyła. https://swojskiwyrob.pl/do-peklowania/174-sol-wedzarnicza-wedzonkowa-100-gram.html -szynkowar lub praska -dwa termometry, jeden musi być z sondą -garnek odpowiedniej wielkości WYKONANIE Kupione mięsko płuczemy pod bieżącą wodą(...)ewentualnie wkładamy w jakiś pojemnik z pokrywką. Peklujemy 5-7 dni w lodówce w temp.4-6 stopni, codziennie mięsko masujemy aby lepiej się zapeklowało i przeszło solą. Po tym czasie karkówkę pakujemy do puchy i zakładamy docisk. Docisk nie może być za mocny lub za słaby musi być średni. Do garnka nalewamy tyle wody aby poziom wody był minimum
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.Składniki: 500 g karkówki przyprawa do karkówki 250 g chudego wędzonego boczku 1 duża cebula, np. czerwona 4 ząbki czosnku 2 czerwone papryki 2 młode cukinie żółte 2 młode cukinie zielone ok 350 g obranej i wypestkowanej dyni (użyłam odmiany Muskat) 600 ml passaty pomidorowej 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki wędzonej papryki w proszku chili do smaku(...)łyżki słodkiej papryki 1 łyżeczka kminku kilka kulek jałowca posiekana natka pietruszki oraz lubczyk (dałam suszon) olej do smażenia sól i pieprz Mięso pokroić w kostkę, posypać przyprawą do karkówki, usmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu, przełożyć do garnka. Następnie pokrojoną cebulę i zeszklić na oleju, dodać pokrojony w grubą kostkę boczek, zrumienić, dodając pod koniec posiekany drobno czosnek i dodać
Czerwień i błękitPyszna, rozpływająca się ustach, kolorowa karkówka ląduje na stole!! ;) Nie tylko pyszna ale i prosta w przygotowaniu. Chwila moment i wkładamy na godzinkę do piekarnika. Aa więc --> plastry karkówki (ok 1 - 1.5 cm grubości) doprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem, papryką. wkładamy na naczynia żaroodpornego cebulę kroimy w plastry i układamy na mięso kroimy paprykę - ilość i kolor wg uznania(...)paprykę zapiekamy od 50 minut (180 stopni, termoobieg) po 50 minutach posypujemy serem i zapiekamy do jego zarumienienia - ok 10 minut Delektujemy się pyszną, miękką i kolorową karkówką :) Dodatkiem może być ulubiona kasza, fryteczki czy też ziemniaczki. Polecam Izabela :) SMACZNEGO
BezglutenowaIzabelakarkówka jest wspomnieniem z poprzednich wakacji. Wspomnieniem z Gór Sowich. Wspomnieniem niesamowitego przejedzenia... ;) Tutaj muszę się przyznać, że właściwie jest to moje całkowicie autorskie danie, które próbuje odtworzyć zapamiętany smak. Czy się udało? Aż za bardzo. Moja karkówka jest po prostu lepsza. Cóż zrobić? ;) Mówiąc serio - naprawdę jest lepsza. Mięso jest niesamowicie delikatne i po prostu rozpływa się w ustach(...)karkówki (4 kotlety) 1 duża cebula 2 łyżki powideł śliwkowych 250 ml passaty pomidorowej 1 łyżeczka papryki w proszku (słodkiej lub ostrej) 1 łyżka majeranku 1 szczypta cynamonu oliwa sól i pieprz
zadanie-gotowanieBardzo lubię świeże śliwki w wytrawnych daniach. Dodaję je do różnych mięs, najczęściej jednak do wieprzowiny. Dzisiaj przepis na szaszłyki z karkówką oraz kiełbasą, czerwoną cebulą, pieczarkami i bakłażanem. Składniki: ok. 500 g karkówki kilka dużych śliwek laska chudej kiełbasy 4 małe czerwone cebule, np. czerwonych przekrojonych na pół 1 średni bakłażan ok. 250 g średnich pieczarek sól, pieprz, słodka(...)czerwona papryka, zioła do pizzy kilka łyżek słodkiego sosu chili 2-3 łyżki oleju Marynata do karkówki: 2 łyżeczki octu balsamicznego z Modeny 1 łyżka musztardy 1 łyżka dowolnego oleju 1/2 łyżeczki suszonego majeranku pół szklanki keczupu 1/2 łyżeczki ziaren kminku 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka wędzonej papryki 2 ząbki czosnku, zmiażdżone świeży majeranek i rozmaryn sól
Czerwień i błękitSUROWIEC I ROZDRABNIANIE BEZ KLASYFIKACJI -łopatka 7 kg 10 mm sitko -karkówka 3 kg szarpak sitko -szynka 3 kg krojona w kostkę 1 cm-2 cm PRZYPRAWY -peklsól 18 g/kg -czosnek 5 g/kg -pieprz czarny 2 g/kg -gorczyca ziarno 3 g/kg -mieszanka przypraw (podlaska świeżynka) 2 g/kg w skład wchodzi :gorczyca,jałowiec,lubczyk,cebula,pieprz czarny,kolendra,liść laurowy,ziele(...)angielskie Przyprawa kupiona w :http://sklep.runobio.pl/swiezynka-150g-p-238.html WYKONANIE Łopatkę i karkówkę kroimy w kostkę 4x4 cm szynkę w w kostkę 1-2 cm i peklujemy zgodnie z gramaturą mięsa. Czas peklowania 48 h. Następnie łopatkę i karkówkę rozdrabniamy na sitkach łączymy cały surowiec i przyprawiamy wszystkimi przyprawami dodając 300 mil wody, dokładnie wyrabiamy i odstawiamy na 24 h do lodówki
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.delektować się mięciutkim mięsem zatopionym w bułce. Polecam jeśli jeszcze nie próbowaliście. Solanka do mięsa na każdy litr wody - 2 łyżki soli 4 liście laurowe 1,5 kg karkówki bez kości 5 średnich cebul 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki słodkiej papryki 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina 4 ziarenka ziela angielskiego pieprz 4 łyżki masła klarowanego ogórek kiszony bułki kajzerki Naszykować(...)solankę wraz z liśćmi laurowymi i zanurzyć w niej mięso. Karkówka powinna być cała zanurzona w wodzie. Odstawić najlepiej na całą noc w chłodne miejsce. Po tym czasie wyjąć karkówkę z solanki i osuszyć. W rondlu rozgrzać masło i obsmażyć mięso ze wszystkich stron. Następnie posypać papryką, pieprzem dodać ziele angielskie i cebulę pokrojoną w piórka, czosnek pokrojony, wlać wino
O kuchni z uczuciemPrzepisy na grilla, królują w sieci od majówki po jeszcze ciepłe, wrześniowe dni. My Polacy, nie wyobrażamy sobie długich weekendów i wolnych dni bez grillowanej kiełbaski czy karkówki. Natomiast ja najbardziej z grilla lubię boczek, szaszłyki z warzywami oraz pieczywo czosnkowe, bez nich sezon letni się dla mnie nie liczy Jestem ciekawa, jakie smaki Wam sprawiają największą przyjemność i jakie(...)pewno Was zainspirują do przygotowania prawdziwie grillowej uczty! Specjalnie dla Was zebrałam ciekawe inspiracje z polskich blogów kulinarnych. Pamiętajcie, że grill to nie tylko dania mięsne, jak kiełbaska, karkówka czy kurczak, ale także różnorodne sałatki z sezonowych warzyw, grillowane warzywa czy sosy o różnych smakach! Bierzcie z tego lata jak najwięcej – miłego grillowania Ja na pewno z poniższego zestawienia
Kuchnia Bazyliibardzo mi zasmakowały i często przyrządzam je na obiad. Kotlety są bardzo smaczne i soczyste, dodatek startej cebuli sprawia że kotlety rozpływają się w ustach. Składniki: 4 plastry karkówki 4 plastry schabu 2 cebule Sól, pieprz Przyprawa smaczuś Tradismak Przyprawa mefisto Tradismak Bułka tarta 2 jajka Olej do smażenia Siekacz zmiękczający do mięsa Sposób przygotowania: Plastry schabu i karkówki(...)rozbijamy dość cienko, oprószamy solą i pieprzem. Cebulę obieramy, ścieramy na tarce o drobnych oczkach, smarujemy nią kotlety z karkówki, przykrywamy schabem, lekko dociskamy dłonią. Kotlety panierujemy w roztrzepanym jajku i bułce tartej, smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Przekładamy do naczynia żaroodpornego, wstawiamy na pół godziny do piekarnika
Bajeczna Kuchniaświetnie zagra z krewetkami. W dalszej części wpisu przeczytacie o warsztatach, w których miałam przyjemność brać udział. Były to warsztaty grillowe z Kamisem . Zabrakło na nim kiełbasy, kaszanki i karkówki. Była jednak cała masa zaskakujących i pysznych dań z grilla, które musicie koniecznie przygotować! Ps. Krewetki możecie przygotować na grillu jak i na patelni, jednak ja polecam na grillu(...)tylko je wspominam – na twarzy odrazu pojawia się wielki uśmiech. Warsztaty były świetne, inspirujące. Potrawy – pyszne i zaskakujące. Grill kojarzy się głównie z kiełbasą, kaszanką i karkówką. Na warsztatach nie było żadnego z tych produktów. Było za to ciasto braai Pie z boczniakami i wołowiną, rozmarynowy stek z arbuza czy też „grillowana” pina colada. Brzmi intrygująco
Moja pasja smakuBardzo smaczna karkóweczka. Super w wersji na imprezy lub na niedzielny obiad z ziemniakami. Polecam jest pyszna. Karkówkę pokroić na plastry o grubości 1 cm. Doprawić solą, pieprzem, papryką słodką, mieszanką suszonych ziół. Wymieszać mięso w przyprawach i rozłożyć na dnie żaroodpornego naczynia, którego dno wysmarowane musi być olejem. Marchew obrać i pokroić w plasterki, cebulę pokroić w piórka. Cebulę
Kuchnia PokoleńAromatyczna, soczysta i PIECZONA KARKÓWKA Z ROZMARYNEM to podstawowy składnik... Artykuł Pieczona karkówka z rozmarynem pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINEjakiegoś czasu zaczęło się nasze Tradycyjne Grillowanie. Jednak nie każdy może albo nie ma możliwości grillować. Ja dziś zapraszam na karkówkę duszoną w wiśniach oraz kopru. Pyszna i bardzo delikatna. Polecam każdemu zarówno małemu jak i dużemu. SKŁADNIKI: 1 kg karkówki bez kości 1 słoik ok 500 ml wiśni w syropie bez pestek 1 pęczek koperku Sól i pieprz(...)smaku PRZYGOTOWANIE: Karkówkę myję, osuszam, kroję w plastry grubości ok 1 cm. Każdy plaster dokładnie rozbijam, solę i pieprze z obu stron. Koper myję i drobno siekam. Wiśnie wyciągam ze słoiczka. W naczyniu żaroodpornym kładę ok 3 plastry następnie smaruję wiśniami i posypuję koperkiem. I tak kładę warstwy do wykorzystanie produktów ok 3 razy. Przykrywam naczynie. Wkładam do piekarnika
Gotowanie Patki