Wieprzowy gulasz z warzywami. Podajemy z makaronem, ziemniakami, ryżem lub pieczywem. Składniki: 500 g karkówki 2 średnie marchewki pół średniej kalarepy cebula lubczyk pieprz ziołowy papryka ostra sól, pieprz łyżka mąki Przygotowanie Karkówkę kroimy w kostkę, cebulę w piórka i podsmażamy na oleju. Następnie składniki przekładamy do rondelka, zalewamy pół szklanki wody i dusimy pod przykryciem. Marchewki i kalarepę obieramy(...)ścieramy na tarce o dużych oczkach. Warzywa podsmażamy na patelni i przekładamy do miękkiej karkówki. W razie potrzeby podlewamy wodą. Dodajemy przyprawy. Kiedy wszystkie składniki będą miękkie, mąkę rozpuszczamy w 1/3 szklanki zimnej wody i wlewamy do gulaszu. Gotujemy jeszcze kilka minut, aż gulasz zgęstnieje
e-PrzepisyKulinarneRewelacyjnie ugrillowana karkówka z ziarenkami kolorowego pieprzu, olejem z cytryną, bazylią i czosnkiem oraz majonezem. Smak zaskakujący. Przed podaniem możemy mięso skropić sokiem z cytryny. 700 g karkówki 30 ml oleju z czosnkiem i bazylią Przyprawa do grilla Rafex 2 łyżeczki pieprzu kolorowego Rafex Marynata: 3 łyżeczki majonezu 1 cebula 2 łyżki oleju z cytryna i bazylią Karkówkę kroimy
VioletoweKucharzenieGoście lubiący mięsko zapowiedzieli się kilka dni temu. Nie mogłam dopuścić do tego aby ktoś wyszedł głodny. Popędziłam do sklepu i przytargałam do domu 2,5 kg karkówki. Miałam ochotę przygotować pieczeń i tak też zrobiłam. Szkoda, że zdjęcia wyszły takie sobie bo wyglądała dużo lepiej, o smaku nie wspomnę. Fanom mięsa polecam z czystym sumieniem. Składniki na około(...)porcji: 2,5 kg chudej karkówki ( o ile tak można powiedzieć ;) ) 2 łyżki przyprawy ( kolendra, kumin, chilli, cynamon, liście laurowe, 5 szyszek kardamonu, ziele angielskie) 4 łyżki sosu sojowego 1/2 szklanki piwa do podlewania 3 garści suszonych grzybów 3 marchewki 2 pietruszki 3 cebule 5-6 ząbków czosnku 1/2 selera Karkówkę umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Pałeczkami do sushi
Jemy Pijemyzobaczy jak nadzy szukamy ich nazw. O północy wejdźmy na dach, by pod gołym niebem spać i niech każdy to widzi co znaczy szczęśliwym być tak". Są tutaj fani karkówki? :) Jeśli tak, to zdecydowanie powinniście wypróbować ten przepis :) Pyszne mięsko w towarzystwie ostrej papryczki, słodkiej śliwki oraz miodu. Ciekawi co dalej? Zapraszam niżej po przepis :) Składniki: 400 g karkówki(...)koncentratu pomidorowego 1 łyżka sosu sojowego sól, pieprz, przyprawa do mięsa 1,5 - 2 szklanki wody 2 łyżeczki śmietany 2 łyżeczki mąki 1 liść laurowy 3 kulki ziela angielskiego Karkówkę pokroić w kostkę. Wrzucić na rozgrzany tłuszcz i chwilkę podsmażyć. Przyprawić solą, pieprzem i przyprawą do mięsa. Następnie dorzucić pokrojoną w piórka cebulę i pokrojony w plasterki czosnek. Dodać ziele
My simple kitchenjuż dość i z zazdrością patrzycie na zdjęcia pieczonych mięs myśląc – to za dużo roboty… – zapewniam Was – mylicie się. Przedstawię wam dziś przepis na pieczoną karkówkę szpikowaną czosnkiem w 4 krokach – danie godne królów którego przygotowanie trwa 25 min plus czas na pieczenie Składniki: 1 – 2 kg karkówki w całości pół główki czosnku(...)kilogram mięsa. Ale po godzinie sprawdźcie wbijając widelec w mięso czy nie jest miękkie. Potem sprawdzajcie co 25-30 min. koniec dygresji. smacznego! The post Pieczona karkówka szpikowana czosnkiem appeared first on Kulinarna Patilogia
Kulinarna PatilogiaSezon grillowy w pełni. Jest więc szansa że macie już dość zwykłej karkówki i kiełbasy. Czas poeksperymentować. Dziś szaszłyki z wieprzowiny i indyka w towarzystwie pomarańcza i ananasa Składniki: 0,5 kg fileta z indyka lub 4 piersi z kurczaka 1,0 kg karkówki 2,5 cm kłącza imbiru (starty na drobnej tarce) 2 łyżki miodu skórka otarta(...)lodówki. Nadziewamy na szpadki i grillujemu kilka minut w zależności od preferowanego stopnia wypieczenia. (7-10 min) UWAGA – wychodzą mocno pomarańczowe Wersja z ananasem Przygotowanie: Karkówkę (mozna ją zastapić drobiem jeśli wolicie) kroimy w kostkę około 3 cm. Ananasa dzielimy na kawałki. Świeży ma ta przewagę że możemy pokroić go na większe kawałki. Pokrojone mięso przyprawiamy solą, pieprzem, papryką
Kulinarna PatilogiaOstra i przeniknięta smakiem papryk karkówka. Jednakże pierwsze skrzypce gra cytryna a za nią musztarda, którą czuć w każdym kęsie. Syty i prosty pomysł na obiad. 1,2 kg karkówki 50 ml oleju z cytryną i bazylią 1 łyżeczka ostrej czerwonej papryki 1 łyżeczka słodkiej papryki Chili pieprz cayenne 2 łyżki musztardy miodowej 1 marchewka 1 młoda cukinia 8 pieczarek(...)zielona papryka 1 czerwona papryka Oliwa z oliwek Karkówkę kroimy w paseczki. Doprawiamy ostrą i słodką papryką oraz pieprzem kajeńskim. Dolewamy olej z cytryną i bazylią oraz musztardę miodową.Dokładnie mieszamy i odstawiamy na kilka minut do lodówki. Marchewkę oraz cukinię obieramy i kroimy w kółeczka. Papryki kroimy w cienkie paseczki, pieczarki w ćwiartki. Wszystkie warzywa mieszamy
VioletoweKucharzenieSezon grillowy rozpoczęty. Na dobry początek robiłam karkówkę, chyba jedno z najbardziej tradycyjnych grillowych dań. Wyszło pyszne, wyraziste mięso. Oczywiście warto kupić wieprzowinę dobrej jakości, np QAFP. ale dzięki długiemu marynowaniu w ostrej marynacie, każda będzie smaczna. Podawać z sałatą i np. pieczonymi warzywami. Polecam! składniki 5-6 szt ok 1 kg karkówki marynata pęczek pietruszki(...)grillować po ok 7 - 10 minut z każdej strony, co jakiś czas obracając, aż mięso będzie miękkie i rumiane. Smacznego! Uwaga: Długość pieczenia zależy od grubości plastrów karkówki
Stare Garymożna sobie wykorzystac na przygotowanie ziemniaków i ,ewentualnie, surówki. Lubię takie dania, które nie zabierają mi zbyt wiele czasu w kuchni, w szczególności w niedzielę :) Polecam !!! Składniki: 1/2 kg karkówki 3 marchewki 1 cebula czerwona 15 dag żółtego sera 4 łyżki majonezu 2 łyżki ketchupu sól pieprz Wykonanie: Karkówkę myję , osuszam i kroję w cienkie plastry. Każdy(...)plasterki. Naczynie żaroodporne smaruję odrobiną oliwy układam pokrojoną marchew, cebulę i plastry mięsa. Wierzch posypuję startym żółtym serem Majonez mieszam z ketchupem, zalewam przygotowaną karkówkę i wstawiam do piekarnika nagrzanego 200°C na 15 min, następnie zmniejszam temperaturę i piekę jeszcze około 1 godziny. SMACZNEGO
Bea(u)ty kitchenjesień. Lato i cała słoneczna pogoda zniknęła dziś jak kartka w kalendarzu. Na pożegnanie lata zapraszam Was na ostatnie letnie grillowanie lub pierwsze jesienne. A dokładnie na szaszłyki z karkówki, podane z... szaszłykami z letnich i jesiennych warzyw. Do tego możecie podać sos jogurtowy, keczup, lub nieśmiertelny sos czosnkowy. Jeżeli pogoda już nie sprzyja rozpalaniu grilla, szaszłyki można przyrządzić(...)piekarniku w 190°C. Składniki na 4 porcje: Szaszłyki mięsne 600 g karkówki QAFP 3 cebule Marynata do karkówki 3 ząbki czosnku ¾-1 łyżeczki soli 1½ łyżeczki tymianku 1½ łyżeczki oregano 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka pomidorów w płatkach z chili 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżka miodu 2 łyżki octu balsamicznego 3 łyżki oleju Mięso opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym
Pełny talerzJakiś czas temu uczestniczyłam w sympatycznych warsztatach dla blogerów - Piękno w smaku - wieprzowina QAFP . W trakcie spotkania powstało wiele smacznych dań. Jednym z nich była pieczona karkówka w sosie śliwkowym z puree z marchwi i grillowaną kukurydzą. Przepis został zamieszczony na stronie QAFP i dzięki temu mogłam go odtworzyć. Pominęłam grillowaną kukurydzę i pomidory(...)danie warte jest zrobienia. Polecam! Autorem dania jest szef kuchni Daniel Olas, który prowadził nasze warsztaty. składniki (3 - 4 porcje) 500 g karkówki wieprzowej sól, pieprz świeży rozmaryn sos 200 g suszonych śliwek bulion puree z marchwi 300 g marchwi 100 g masła sok z jednej pomarańczy przygotowanie Karkówkę umyć osuszyć, posolić posypać pieprzem i rozmarynem. Zawinąć
Stare GaryKrucha i mocno doprawiona karkówka idealna na rodzinny obiad. Wystarczy kilka składników aby mięsu nadać mocnego charakteru. 0,7 kg karkówki Przyprawa do wieprzowiny 2 jajka 2 łyżki musztardy sarepskiej Bułka tarta Olej do smażenia Karkówkę myjemy, osuszamy i kroimy w 1,5 cm plastry. Każdy obtaczamy w przyprawie do wieprzowiny, zamykamy w szczelnym naczyniu, trzymamy przynajmniej 2 godziny
VioletoweKucharzenieSycąca ryżowa potrawa, która swoimi korzeniami sięga do krajów arabskich. Oto moja wariacja na temat tego dania. 500 g karkówki Sól Pieprz 1 cebula 2 łyżki masła 1 marchew 150 g groszku z marchewką 200 g suchego ryżu Przyprawy: Liść lubczyku, Słodka papryka, Kumin mielony, Curry, Chilli pieprz cayenne Ok. 1 litr bulionu Karkówkę kroimy w drobna kosteczkę, przyprawiamy solą(...)pieprzem. Cebulę kroimy w kosteczkę a marchewkę ścieramy na tarce o średnich oczkach. W garnku lub na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy cebulę i szklimy około 7 minut. Dodajemy karkówkę i mieszamy. Gdy mięso jest podsmażone dodajemy marchewkę, marchewkę z groszkiem i suchy ryż. Całość dokładnie mieszamy, zalewamy bulionem i przyprawiamy przyprawami. Dusimy na wolnym ogniu około 40 minut, często mieszając
VioletoweKucharzeniePrzeważnie w parowarze z mięs robię pierś z kurczaka i schab. Dziś postanowiłem zrobić dla odmiany karkówkę :) Podałem ją z kaszą jaglaną z owocami :) W moim opisie warsztatów "Piękno w Smaku" z jakością QAFP opisałem jak robiłem z koleżankami blogerkami gulasz z łopatki właśnie z kaszą jaglaną z owocami :) Stąd dziś pomysł, żeby zrobić tak jaglankę także w domu :) Składniki(...)plaster karkówki 2 truskawki kilka borówek amerykańskich 3 łyżki kaszy jaglanej 2 łyżki oliwy z oliwek Przyprawy : majeranek tymianek pieprz czarny cząber papryka wędzona Karkówkę myjemy, odsączamy nadmiar wody i przekładamy do głębokiego naczynia. Polewamy oliwą z oliwek i dokładnie obtaczamy. Przyprawiamy z obu stron majerankiem, tymiankiem, pieprzem czarnym
Parowar Facetawyjątkowo pyszny – z moimi ulubionymi boczniakami, zagęszczony chlebem razowym, z lekką nutą musztardy. Można podawać z makaronem, pieczywem ziemniakami czy kluskami śląskimi albo kopytkami. Składniki (2 porcje) : 200 g karkówki kromka chleba razowego cebula średnia marchew 2 łyżeczki musztardy (dałam rosyjską) 100 g boczniaków czosnek niedźwiedzi, cząber, papryka ostra, pieprz kolorowy, sól Przygotowanie Karkówkę myjemy, kroimy w kostkę i podsmażamy(...)patelni. Następnie przekładamy do garnka i zalewamy wodą, tak aby była całkowicie zakryta. Dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę. Dusimy pod przykryciem, aż karkówka zmięknie, w razie potrzeby podlewamy wodą. Chleb razowy i marchewkę kroimy w kostkę i dodajemy do mięsa. Boczniaki kroimy w paski i podsmażamy na maśle. Kiedy marchewka zmięknie dodajemy przyprawy, musztardę i boczniaki. Dusimy jeszcze
e-PrzepisyKulinarne