Dziś będzie mięsko troszkę w innej postaci, ach jak ja lubię te paszteciki jeść hi hi. Karkówka wyszła pyszna, po przerobieniu jest jeszcze lepsza . Składniki na ciasto: 500 g mąki pszennej typ 500 Kłos Pol 16 g drożdży sypkich Babuni 250 ml mleka 1/4 szklanki oleju jajko 1 łyżka cukru 1 łyżeczka soli Dodatkowo na farsz: karkówka(...)wbijamy jajo.Wyrabiamy przez 15 minut( cykl 3 x 5 minut wałek klikamy ).Wyrobione ciasto zostawiamy do wyrośnięcia na godzinę albo więcej ( zależy jak ciepło mamy w domu). Farsz: Karkówkę doprawiamy solą i pieprzem, podpiekamy w piekarniku przez około 45 minut w 200 stopniach.Po 45 minutach przekładamy do garnka,dodajemy pietruszek marchew, pokrojone pieczarki i pomidora, zalewamy wodą tyle tylko
Różowa kuchnianami...dla miłośników przysmaków z grilla- nastał trudny czas :) Uff,dobrze, że są patelnie grillowe-wiem, to nie to samo...ale zawsze jakieś wyjście:) SKŁADNIKI: 6 plastrów ładnej karkówki Marynata: 200-250 ml oliwy 100 ml czerwonego, wytrawnego wina 1/2 niewielkiej cebuli 2-3 małe ząbki czosnku 1 łyżeczka przyprawy do karkówki 1/2 łyżeczki przyprawy do steków Sól Pieprz(...)łyżeczki ostrej papryki 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 1/2 łyżeczki kminku PRZYGOTOWANIE: Karkówkę myjemy, kroimy na 1,5 cm plastry, delikatnie rozbijamy je pięścią. Wkładamy w marynatę na noc. Patelnię grillową mocno nagrzewamy, mięso grillujemy po 3-4 minuty z każdej strony. DO PODANIA: Masło czosnkowo-ziołowe Modra kapusta Ziemniak pieczony
Kopystką po garachKawałki karkówki marynowane, a następnie upieczone w rękawie do pieczenia razem z dużą ilością cebuli. Mięciutkie i aromatyczne mięso na obiad, które nie wymaga dużego nakładu pracy, bo wszystko piecze się w piekarniku. Obok mięsa mogą piec się również zawinięte w folię aluminiową ziemniaki i cały obiad będzie gotowy :) 1 kg karkówki 1 kg cebuli 1 szklanka gęstego przecieru pomidorowego(...)soli 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego 1 łyżeczka majeranku W dużej misce przygotować marynatę rozcierając musztardę z miodem, olejem, solą, pieprzem, majerankiem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i przecierem pomidorowym. Karkówkę pokroić na małe kawałki, wycinając tłuste części i dodać do marynaty razem z pokrojoną w piórka cebulą. Wszystko razem wymieszać i odstawić na około 3 godziny w chłodne miejsce. Przełożyć
https:KKuchniaMniamSkładniki: - ok. 600g karkówki wieprzowej - 2 cebule - ok. 10 plastrów boczku wędzonego - 3 duże marchewki - ok. 10 średnich ziemniaków - 3 łyżki oleju - przyprawy: papryka słodka i ostra, sól, oregano, tymianek Sposób przygotowania: 1. Z oleju i przypraw zrobić marynatę i nasmarować nią pokrojoną w plastry karkówkę. 2. Cebulę kroimy w piórka, marchew- w plastry, ziemniaki- w pół plastry(...)plastry boczku pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na nim cebulę 4. W naczyniu żaroodpornym ułożyć kolejno: karkówkę, cebulę, marchew, ziemniaki (delikatnie je posolić) i resztę boczku. 5. Piec w 160-180 st. SMACZNEGO
Od łyżki do widelcaDanie jednogarnkowe, na wypasie <3 Składniki 1 kg karkówki 3 łyżki koncentratu pomidorowego 3 łyżki octu balsamicznego z sokiem figowym 2 łyżki mąki sól pieprz 500 g ziemniaków 500 g marchwi 5 ząbków czosnku 500 g cebuli 3 liście laurowe Przygotowanie Karkówkę pokroiłem w plastry o grubości ok. 2 cm. Wymieszałem dokładnie koncentrat pomidorowy(...)oprószyłem je solą i pieprzem. Warzywa po obraniu i opłukaniu pokroiłem na grube kawałki. Wymieszałem je z czosnkiem i cebulą. Na dnie żaroodpornej formy ułożyłem warzywa, na nich plastry karkówki i liście laurowe. Zalałem bulionem warzywnym, tak aby płyn przykrył składniki. Formę przykryłem, wstawiłem do rozgrzanego do 180 stopni C piekarnika na ok. 3 godziny. W połowie pieczenia całość przemieszałem
R'n'G Kitchensmaczniejszego niż dopiero co wyjęte z pieca mięsko. Nie lubię odsmażanych i odświeżanych mięs zjem bo zjem jednak uważam że dopiero co zrobione jest najlepsze. Składniki: karkówka 1.1/2 kg ser żółty w plastrach (tyle ile będzie pokrojonych pasków) ogórki korniszony 4-6 szt papryka marynowana sól i pieprz do smaku folia aluminiowa forma prostokątna do zapiekania Wykonanie: Karkówkę(...)przemian ser żółty,ogórek,papryka marynowana.Zawijamy w folię spożywczą i do pieca. Pieczemy 2 godzinki w temp 210 stopni. Pod koniec pieczenia odchylamy folie niech się lekko dopiecze karkówka.Podajemy z ziemniakami z wody
Różowa kuchniazimowo wiosenny misz-masz. W poprzednim poście już wielkanocnie, tutaj zimowo i rozgrzewająco. Ponieważ zima rozgościła się w najlepsze proponuję rozgrzewającą i kaloryczną karkóweczkę. Składniki: 500-600g karkówki, 2 łyżki tartego chrzanu, 1 łyżka musztardy (użyłam chrzanowej), sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, zioła prowansalskie, ostra i słodka papryka w proszku, kostka rosołowa, 1/3 szklanki słodkiej śmietany (użyłam(...)łyżka mąki, olej do smażenia Sposób przygotowania: Karkówkę opłukać, osuszyć i pokroić w plastry. Oprószyć solą, pieprzem, obiema paprykami oraz ziołami prowansalskimi i odstawić na około 30 min. W międzyczasie do garnka nalać około 350 ml wody, dodać kostkę rosołową, ziele angielskie, liść laurowy, chrzan i musztardę. Zagotować i zmniejszyć ogień. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć karkówkę
Nie tylko w kuchniilości soli podeszłam dość pesymistycznie ale nic bardziej mylnego - mięsko było kruchutkie i w zupełności nie przeszło tą ilością soli. Karczek pieczony po Staropolsku Składniki : 1 kg karkówki 3 ząbki czosnku 1 łyżka majeranku 1/2 łyżeczki pieprzu czarny świeżo mielonego 1 kg soli 1 łyżeczka soli peklowej Przygotowanie : Mięso myjemy. Do miseczki przekładamy(...)rozgnieciony czosnek, majeranek, pieprz i sól peklową - mieszamy. Następnie nacieramy mięso roztartymi przyprawami. Przekładamy karkówkę do naczynia, przykrywamy i odstawiamy na noc do lodówki. Karkówkę osznurowujemy lub przekładamy do siatki. Do naczynia w którym będziemy piec mięso przesypujemy 1/2 kg soli, układamy na niej mięso i całość przysypujemy pozostałą solą. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiKarkówka marynowana wcześniej w sosie barbecue wyszła przepyszna, miękka, rozpływająca się w ustach. Wystarczyło tylko posypać mięso solą, marynować i wyszedł pyszny obiad dla całej rodziny. W sosie można również marynować kurczaka czy żeberka. Można również tak przygotowane mięso upiec na grillu. Do marynowania mięsa użyłam gotowego sosu barbecue od Folwark . Składniki: * 4 plastry karkówki * sól(...)barbecue Wykonanie: Plastry karkówki posolić. Do miski wlać sos barbecue, zamoczyć w tym mięso, wstawić do lodówki na 3-4 godziny. Po tym czasie mięso ułożyć w formie do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 180'C. Mięso wstawić do nagrzanego piekarnika i piec po ok. 25 minut z każdej strony
Zrób to smacznieSoczysta karkóweczka, którą nie pogardzi żaden jej wielbiciel. Upieczona w towarzystwie pysznej cebuli i jabłek. Aromatyczna, pełna ziół. Musicie taką przygotować. Składniki: 1 kg karkówki 1 duże jabłko 3 cebule sól, zioła prowansalskie świeży rozmaryn pieprz kolorowy ziarnisty 2 szklanki piwa Wykonanie: Karkówkę kroimy na plastry, oprószamy solą i ziołami prowansalskimi . obsmażamy na rozgrzanym oleju. Obsmażone karkówki układamy
Z Majeczką w kuchniDziś może mięsko , bardzo fajna forma podania karkówki , z dużą ilością cebuli oraz czosnku , fajnie się sprawdza na obiad rodzinny ale i nie tylko , ale to już według uznania . Składniki 1 kg karkówki 6 dużych cebul 5 ząbków czosnku 2 kostki wołowe łyżka smalcu 3 listki laurowe 5 ziaren pieprzu czarnego(...)łyżeczka pieprzu ziołowego sól do smaku 10 pieczarek Wykonanie Karkówkę kroimy na plastry 3 cm , przesmażamy na patelni z dodatkiem smalcu na złoty kolor , kiedy mięso mamy przesmażone, przekładamy na talerz na chwilę . Następnie obieram cebulkę oraz czosnek i kroję w cienkie plastry , i przesmażam wszystko na patelni po naszym mięsie , około 15 minut
Mój SmakDobrze doprawione mięso to podstawa. Karkówka bez czosnku się nie obejdzie a i danie to robi się szybko, bo wystarczy mięso przygotować sobie dzień wcześniej. Polecam! Składniki : * kg karkówki bez kości * 2 główki czosnku * sól, pieprz * czerwona słodka papryka * majeranek * ulubiona przyprawa do mięsa Przygotowanie : Mięso pokroić w plastry. Przyprawić. Dobrze i dokładnie natrzeć karkówkę przyprawami. Czosnek podzielić
Magiczne Życie MartyMój wybór co do niedzielnego menu padł na gulasz. Bardzo lubię gulasz z ogórkiem konserwowym , jednak teraz chciałam spróbować czegoś bardziej aromatycznego i świątecznego. Do wykorzystania miałam spory kawałek karkówki . Znalazły się też suszone śliwki, które od zawsze kojarzą mi się ze Świętami Bożego Narodzenia. Tak powstał przepis na wspaniałe świąteczne danie. Polecam nie koniecznie tylko na świąteczny obiad(...)Podoba Ci się ten przepis? Proszę oddaj na niego głos w konkursie tutaj Składniki: 1 kg karkówki wieprzowej 50 dag kiełbasy wędzonej (użyłam "Kiełbasy z babcinej spiżarni Sokołów") 2 czerwone cebule (im większe tym lepiej) 2 garście suszonych śliwek 5 ziaren jałowca 5 goździków szklanka czerwonego wina (najlepsze będzie wytrawne) sól, pieprz mąka tłuszcz do smażenia Sposób przygotowania: Cebulę
Pobite gary BarbaryZimową porą uwielbiam takie dania. Mięsko wychodzi aromatyczne,mięciutkie - wprost rozpływa się w ustach.Sprawdza się zarówno na niedzielny jak i świąteczny obiad.Serdecznie polecam. Składniki: 800 g karkówki 800 g kiszonej kapusty 300 g pieczarek 2 duże cebule 4-5 ząbków czosnku 5 ziaren ziela angielskiego 3 liście laurowe 3 łyżki koncentratu pomidorowego 1-2 łyżki przyprawy do bigosu sól(...)pieprz,przyprawa do karkówki Kiszoną kapustę odcisnąć,posiekać,włożyć do garnka i zalać wodą.Dodać ziele angielskie,liść laurowy oraz przyprawę do bigosu - gotować ok 1 godziny,najlepiej do odparowania wody. Umyte mięso osuszyć,pokroić w duże kawałki,każdy z nich oprószyć solą,pieprzem oraz przyprawą do karkówki( można parę godzin wcześniej). Na patelni rozgrzać smalec,podsmażyć mięsko z każdej
Niespełnione zdolności kulinarnepodsuszana kiełbasa żywiecka Domowa polędwica wędzona Domowa wędzona kiełbasa chłopska Domowe chorizo, czyli hiszpańska kiełbasa Kiełbasa żywiecka parzona Czas przygotowania: 4 dni Składniki: 2000 g łopatki wieprzowej 1000 g karkówki wieprzowej 1250 g pręgi wołowej 750 g podgardla 90 g peklosoli 5 g cukru 5 g czarnego mielonego pieprzu 4 g świeżego czosnku przeciśniętego przez praskę 5 g pieprzu ziołowego(...)osłonki białkowe o średnicy 55 mm Wykonanie: Łopatkę kroimy w kostkę 2 x 2 cm. Karkówkę mielimy na sitku nr 13. Pręgę mielimy na sitku nr 4. Przed zmieleniem pręgi mieszamy ją z 50 ml wody i wkładamy na 30 minut do zamrażalnika. Każdy rodzaj mięsa peklujemy oddzielnie. Czas peklowania to 48 godzin, w temperaturze 4 - 8 stopni
Kulinarne przygody Gatity