karkówka - 4371 przepisów (strona:67/292)

TORTILLA Z SZARPANĄ KARKÓWKĄ I WARZYWAMI 40

Tortilla z szarpaną karkówką i warzywami to pyszny pomysł nie tylko na obiad, ale można ją też podać jako imprezowa przekąska. Wypełniona jest aromatycznym mięsem i świeżymi warzywami. Tutaj tak naprawdę dobór warzyw i ich ilości należy do Was, bo dodać można wszystko to co kto lubi. Brzmi pysznie? Przygotujcie sami w domu takie danie, a sami przekonacie(...)się jakie to smaczne :) Tortilla z szarpaną karkówką i warzywami - składniki: * placki tortilli pszennej * ulubione warzywa- u mnie była to sałata, pomidor, ogórek kanapkowy, czerwona cebula * szarpana karkówka ( przepis tutaj ) przygotowana w szybkowarze * ulubiony sos, w moim przypadku był to ketchup wymieszany z majonezem, ale może to być też majonez, sos czosnkowy... Wykonanie: Przygotowanie takiej tortilli jest bardzo proste. Wystarczy

Zrób to smacznie
PULLED PORK, CZYLI SZARPANA WIEPRZOWINA Z SZYBKOWARU 39

mięso. Jest ono doskonałe do podania w kanapce, zawinięte w tortillę lub na obiad z dodatkiem frytek.  Pulled pork, czyli szarpana wieprzowina z szybkowaru - składniki: * około 1 kg karkówki wieprzowej w kawałku * do smaku: sól, pieprz czarny mielony, papryka ostra mielona, papryka słodka mielona * 1/4 szklanki oleju+ olej do smażenia * 200 g passaty pomidorowej * 2 łyżki musztardy * 2 cebule(...)ząbków czosnku * około 350-400 ml wody Wykonanie: Karkówkę wieprzową umyć, następnie dobrze osuszyć przy pomocy ręcznika papierowego. 1/4 szklanki oleju wymieszać z solą, pieprzem czarnym, papryką ostrą i słodką (ilość według uznania). Marynatą natrzeć mięso, odstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Cebulę obrać, pokroić w piórka, czosnek przecisnąć przez praskę. W garnku szybkowaru rozgrzać

Zrób to smacznie
Karkówka w marynacie paprykowej 20

deszcz, więc nie zostało mi nic innego, jak wziąć w obroty patelnię do grillowania. Dzisiaj w kuchni królowała karkóweczka     (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki:   0,5 kg karkówki Marynata: 0,5 szklanki oliwy lub oleju 5 ząbków czosnku 1 duża cebula 2 liście laurowe 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka pieprzu ziołowego 1 łyżka dowolnej przyprawy grillowej 1 łyżeczka(...)przyprawy do karczku 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 łyżeczka suszonego majeranku 1 łyżka słodkiej papryki 1 łyżeczka musztardy 2 łyżki ketchupu   (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie: Karkówkę kroimy w cienkie plasterki i delikatnie rozbijamy. Czosnek przepuszczamy przez praskę. Cebulę drobno siekamy (uwolni się sporo soku z cebuli i lepiej zaromatyzuje mięso). Wszystkie składniki marynaty łączymy w misce i dokładnie

Olcia gotuje!
Grillowana karkówka z sałatką ziemniaczaną 35

Grillowana karkówka z sałatką ziemniaczaną – dokonały zestaw obiadowy :) Zapisz przepis The post Grillowana karkówka z sałatką ziemniaczaną first appeared on Pogotujmy.pl . Artykuł Grillowana karkówka z sałatką ziemniaczaną pochodzi z serwisu Pogotujmy.pl

Pogotujmy.pl
Wieprzowina z brukselką i marchewką z piekarnika 47

przypraw i musztardą jest bardzo smaczne i wyraziste. Najlepiej zamarynować mięso kilka godzin przed pieczeniem, by było bardziej aromatyczne. Do tego dania polecam użyć kawałków wieprzowiny, jak łopatka czy karkówka, szynka będzie za sucha. Danie przygotowałam z moją ulubioną brukselką oraz marchewką, jednak możecie zmodyfikować ten zestaw i dołożyć swoje ukochane warzywa 🙂 Wieprzowina z brukselką i marchewką może być samodzielnym(...)tego zestawienia ugotować ziemniaki lub ryż. Smacznego! Zobacz też: Policzki wieprzowe w winie Lasagne bolognese Gołąbki bez zawijania Prosty obiad z piekarnika z ziemniakami i wieprzowiną Zrazy z karkówki Przepis na wieprzowinę z brukselką i marchewką z piekarnika Drukuj przepis Porcji: 4 Czas gotowania: 1,5 godziny Składniki 500 g wieprzowiny (karkówki, łopatki) 500 g brukselki 300 g marchewki cebula

Kuchnia Bazylii
,,Nadziewany chleb” 84

piknik, aby zaskoczyć na przyjęciu. Nadziewany warzywami i mozzarellą chleb wymieszany ze smakiem pasty z czarnych oliwek zaskoczy Was niepowtarzalnym smakiem. Składniki: 1 bochenek okrągłego chleba  4 plastry karkówki 1 czerwona papryka 5 ogórków kiszonych pokrojonych w kostkę 20 dag pieczarek 2 ząbki czosnku słoiczek pasty z czarnych oliwek Ole! 10 łyżek oliwy 2 łyżki octu z białego wina(...)ząbki czosnku 2 łyżki kwaśnej śmietany 2 łyżki majonezu Przygotowanie: Wierzch chlebka lekko zcinamy a środek delikatnie wydrążamy. Następnie środek chleba i odcięty wierzch smarujemy pastą z czarnych oliwek. Karkówkę oprószamy solą i pieprzem smażymy na złoto z niewielką ilością tłuszczu. Pieczarki kroimy w plasterki i smażymy na maśle. Paprykę kroimy w kosteczkę. Każdą warstwę przyprawiamy ulubionymi ziołami, np. bazylią

Podróż w kulinaria
duszone gołąbki z młodej kapusty... 86

Składniki: młoda kapusta 2 główki większe, olej rzepakowy 2 łyżki do parzenia kapusty, ryż do gotowania 2 szklanki, mielona karkówka 50 dag, przyprawa do karkówki 1 opakowanie, kucharek 2 łyżki, pieprz czarny 1 łyżeczka, papryka słodka 1 łyżka, jajka 2 sztuki, koperek siekany 1/2 pęczka, woda 3 szklanki, sok pomidorowy 1 litr, śmietana 1 łyżka, mąka pszenna 1,5 lyżki(...)główki, z wystudzonych liści małym nożykiem ściąć na płasko kawałek grubego nerwu. Ryż ugotować, odcedzić na durszlaku, wsypać do miski i dobrze wymieszać ręką z mięsem mielonym, przyprawą do karkówki, papryką, pieprzem czarnym, kucharkiem, koperkiem, jajkiem. Na każdy liść nałożyć porcję farszu i ciasno zawinąć liście. Brytfannę wysmarować olejem, na dnie położyć zbędne liście kapusty, układać ciasno gołąbki, można dwie

W Mojej Kuchni Lubię
PLACEK ZIEMNIACZANY Z GULASZEM 49

też doskonale smakuje podany z plackiem ziemniaczanym . Danie bardzo proste a jakże smaczne i sycące. Dla mnie to obiad idealny dla całej rodziny .  Składniki na  gulasz z karkówki z warzywami : * około 600 g karkówki * 1 większa marchewka * 1 papryka czerwona * 1 papryka zielona * 1 cebula * 300 g pieczarek * olej do smażenia * sól i pieprz czarny mielony do smaku(...)odrobina ostrej mielonej papryki * pół łyżeczki słodkiej papryki * pół łyżeczki przyprawy do gulaszu * pół łyżeczki majeranku mielonego * 1 łyżka koncentratu pomidorowego Wykonanie: Karkówkę pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć mięso posypując je w czasie smażenia solą, pieprzem, paprykami mielonymi i przyprawą do gulaszu. Przełożyć je do garnka. Marchewkę obrać, pokroić w kostkę, surową dodać do mięsa. Pieczarki pokroić

Zrób to smacznie
Najlepsze marynaty do mięs – poznaj te przepisy! 50

stek średnio krwisty. Najlepsze marynaty do mięs z grilla Marynowanie mięsa ma ogromne znaczenie dla jego późniejszego smaku. Nie inaczej jest w przypadku mięs grillowanych. Królowa polskiego BBQ, czyli karkówka, może być pyszna i soczysta, ale może być też sucha i mdła, jeśli nie zastosujemy odpowiedniej marynaty. Jednym z najlepszych przepisów na marynatę do karkówki jest taki, do którego potrzebujemy(...)oleju,  musztardy ostrej, kilku ząbków czosnku przeciśniętych przez praskę,  sosu sojowego,  soli i pieprzu.  Wszystkie składniki należy wymieszaj i następnie natrzyj marynatą plastry karkówki. Mięso odstaw do lodówki na całą noc. Natomiast świetna marynata, która idealnie pasuje do równie lubianego kurczaka, składa się z:  oliwy z oliwek,  musztardy,  soku z cytryny,  czosnku

Rozdomowiona
Karkówka z sosie cebulowo- chińskim 71

Karkówka z sosie cebulowo- chińskim Delikatne, aromatyczne mięso z karkówki wieprzowej z dodatkiem cebuli i pieczarek z nutką smaku chińskiego, to doskonała propozycja na sobotni obiad.   Czas przygotowania 80 minut   8 porcji Składniki: ·        1kg karkówki wieprzowej ·        6 szt. cebul

Kulinarna Chwila
Karkówka w paprykowej marynacie z patelni lub grilla 71

karkówka jest fenomenalna! A jeszcze jak do niej dodamy domowe tzatziki to po prostu rewelacja! Składniki: 6 plastrów karkówki Marynata: 3 łyżki oleju 1 łyżeczka suszonego czosnku 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki 1 łyżeczka ostrej mielonej papryki 2 łyżeczki majeranku szczypta pieprzu cayenne Sposób przygotowania: 1. Wszystkie składniki marynaty wymieszać. Natrzeć nią mięso i odłożyć do lodówki(...)najlepiej na całą noc.  2. Karkówkę smażyć na dobrze rozgrzanej patelni grillowej lub grillu po 5-7 minut z każdej strony na średnim ogniu, a potem jeszcze po 2-3 minutki na małym ogniu.  3. Podawać wedle uznania - świetnie smakuje z domowym tzatziki ( KLIK ) Smacznego!!! Źródło: jejkuchnia.blogspot.com

Kuchnia domowa Ani
Pieczona łopatka wieprzowa 59

marynacie, która nadaje jej niesamowity smak i aromat. W podobny sposób przygotowujemy też bardzo smaczny i soczysty schab pieczony w całości . Najlepszą pieczeń wieprzową przygotujesz z łopatki lub karkówki. W obu przypadkach efekt końcowy jest taki sam - delikatne i soczyste mięso na obiad lub do kanapek. Soczysta łopatka wieprzowa na obiad i do kanapek.  Pieczona łopatka wieprzowa(...)łopatki wieprzowej bez kości marynata do łopatki wieprzowej, ale pasuje też do karkówki i do drobiu. 180 ml dobrego sosu sojowego, np. Kikkoman, 3 łyżki oleju, 1 lekko czubata łyżka brązowego cukru lub płynnego miodu, 2 łyżeczki imbiru startego na tarce, 1 łyżka stołowa octu jabłkowego, 4 ząbki czosnku, drobno posiekane, 3 łyżki przecieru pomidorowego lub ketchupu,  2 łyżki

Cztery Fajery
Tradycyjne dania kuchni polskiej – są po prostu pyszne! 65

najczęściej spożywają na Wigilię. Dodatek kiszonej kapusty, grzybów i mięsa sprawia, że bigos jest sycący, pachnący i treściwy. Żaden prawdziwy Polak nie przejdzie obok niego obojętnie! Składniki: 400 g karkówki albo szybki wieprzowej 200 g karkówki wołowej 200 g wędzonej kiełbasy 150 g wędzonego boczku 50 g suszonych grzybów 2 kg kiszonej kapusty 0,5 kg świeżej kapusty 2 śliwki(...)rzepakowy lub gryczany koncentrat pomidorowy Połam grzyby na niewielkie kawałeczki, zalej wrzątkiem i odstaw do wystygnięcia. Ugotuj je później, odcedź i odstaw wywar do ostudzenia. Pokrój boczek w kostkę. Karkówkę wołową i wieprzową pokrój na równe kawałki, zaś wędzoną kiełbasę skrój w półksiężyce. Podsmaż boczek na rozgrzanej patelni i przełóż go do garnka. Cebulę zeszklij na patelni i włóż

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Szaszłyki z grilla z rabarbarem 71

szaszłyki mięsne, jednak przełamane kwaśnym rabarbarem i słodką papryką. Takie połączenia smaków bardzo lubię i polecam Wraz z początkiem maja rozpoczyna się narodowe grillowanie! Na polskich grillach najczęściej lądują karkówki i kiełbasy, jednak ja będę chciała zachęcić Was moimi przepisami do rozszerzenia tego grillowego menu. Zaczynam od szaszłyków na grilla, które nawet w mięsnej wersji można fajne wzbogacić ciekawymi smakami(...)Świetnie się tutaj sprawdzi również sos rabarbarowy. Oprócz sosów na pewno będą pasować też ogórki małosolne czy mizeria z koperkiem. Jakie mięso na szaszłyki? Najpopularniejszym mięsem na grilla jest karkówka. Jednak warto z niej zrezygnować na rzecz innych, lżejszych i równie smacznych mięs. Dlaczego? Karkówka jest mięsem tłustym, niezbyt zdrowym. Mięso czerwone (wołowina, wieprzowina, cielęcina, jagnięcina, baranina, dziczyzna) od pewnego

Wiszniówka