baleron długo pieczony Wieprzowy kark, oraz wykonane z niego wyroby, to artykuły wielce cenione w tradycyjnej kuchni Dzisiaj chciałbym zaprezentować sposób, przygotowania kawałka karkówki, poprzez długotrwałe pieczenie jej w niskiej temperaturze. Taka obróbka termiczna doskonale wpływa na kruchość mięsa, a jednocześnie go nie wysusza. Dzięki temu nasz wyrób zachowuje swą naturalną soczystość i zyskuje niezwykły smak. składniki Dodaj(...)napis 2 kg wieprzowej karkówki 40 g soli 10 g cukru ( ja używam brązowego) 6 ziarn czarnego pieprzu 1 łyżeczka gorczycy 3 liście laurowe 6 ziaren kolendry 4 ziarna ziela angielskiego szczypta lubczyku szczypta suszonego czosnku sposób przygotowania Do moździerza wkładamy liść laurowy, pieprz , ziarna gorczycy, kolendrę i całość ubijamy tłuczkiem, następnie dodajemy
Miód i pieprzskładzie nie ma saletry ). Nie od dziś powiem wiadomo że w kuchni, wyroby im prostsze tym lepsze. Zatem proponuję poświęcić chwilę na lekturę a potem do dzieła. składniki karkówka wieprzowa moja miała wagę 2,5 kilograma mieszanka peklująca ( ilość podana na jeden kilogram mięsa) sól kamienna 20 g cukier brązowy 5 g liść laurowy 2 szt ziele(...)suszony szczypta dodatkowo 1 łyżeczka żelatyny ( na każdy kilogram mięsa) rękaw foliowy do pieczenia, lub inna folia odporna na wysoką temperaturę, sznurek z naturalnego włókna. sposób wykonania Karkówkę myjemy i wkładamy do sporego naczynia ( kamionkowego lub ze stali nierdzewnej). Do moździerza wkładamy liść laurowy, ziarno ziela angielskiego, gorczycę i kolendrę, ubijamy tłuczkiem, a następnie wsypujemy sól,cukier
Miód i pieprzCześć! Wracam, chwilę mnie nie było, ale już jestem tym razem z czymś mniej słodkim! Przygotowywana dwa dni, aromatyczna i pełna smaku marynowana 24 godziny karkówka, a do niej sos z pieczonej papryki z powidłami śliwkowymi i śmietanką. Trudno wręcz opisać aromaty do tej pory unoszące się w całym domu. Dlatego też zapraszam do wypróbowania przepisu! Do przygotowania całego(...)dania potrzeba nam: około 2 kg karkówki (w całości) 4 czerwone papryki 6-8 cm imbiru 7-9 ząbków czosnku 3 ostre papryczki chilli 3 pomarańcze 1/2 szklanki oleju rzepakowego 1 mała śmietanka 30% 1 słoiczek dżemu śliwkowego lub powideł Przyprawy estragon 1 łyżka czosnek niedźwiedzi 1 łyżka jałowiec 10 owoców liść laurowy 3-4 liście tymianek
Kuba GotujeSkładniki: 5-6 plastrów karkówki 3 średnie cebule 300g pieczarek przyprawa do karkówki SOS KIELECKI CYGAŃSKI firmy WSP SPOŁEM ok. 500ml bulionu 1 łyżka masła Sposób wykonania: Karkówkę myjemy, osuszamy, nacieramy przyprawą i odstawiamy na ok. 1h. W tym czasie kroimy w talarki pieczarki i podsmażamy na tłuszczu. Cebulę kroimy w piórka. SOS CYGAŃSKI mieszamy z bulionem. Wszystkie składniki układamy
Prosto i Smacznie z Anetą/roboczy/tabelapeklowania.htm lub dajemy 80 g peklo soli na 1 litr wody, 1 litr zalewy na 1 kg wsadu - Nastrzykujemy strzykawką z igłą mięso-schab (1 nastrzyk w środek mięśnia), karkówkę (1 nastrzyk w każdy mięsień) i szynkę (3 nastrzyki). Polędwiczek i boczku nie nastrzykujemy - Wkładamy mięso do solanki musi być zanurzone całe na 5-7 dni. Trzymamy w temperaturze(...)Zanim będziemy wędzić to: - Schaby,szynki i karkówkę siatkujemy w siatce lub wiążemy przędzą wędzarniczą - Polędwiczki,boczki nabijamy na haki - Mięso wieszamy do ocieknięcia na noc w chłodnym miejscu. - Rozgrzewamy wędzarnię do 35-45C, wieszamy cały wsad i zostawiamy do osuszenia bez dymu na godzinę Wędzenie - Wędzimy 3,5 godz - 4 godz lub do odpowiadającego mam koloru
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.Przepis Będziemy potrzebować : -karkówka 1 kg -1,5 kg -peklo sól lub sól - strzykawka z igłą do nastrzyku -duży garnek lub dwa -dwa termometry z sondą -siatka wędliniarska odpowiednia do wielkości męsa - przędza wędliniarska -pieprz kolorowy - liść laurowy - ziele angielskie -czosnek Wykonanie Zalewa Zaczynamy od umycia pod zimną bieżącą wodą mięsa.Następnie przygotowujemy solankę zgodnie z tabelą http://www.wedlinydomowe.pl/roboczy/tabelapeklowania.htm lub dajemy 80 g peklo soli na 1 litr wody, 1 litr zalewy na 1 kg wsadu - Nastrzykujemy strzykawką z igłą mięso-karkówkę (1 nastrzyk w każdy mięsień) - Wkładamy mięso do solanki musi być zanurzone całe na 5-7 dni. Trzymamy w temperaturze 4-8C. Zanim będziemy wędzić to: - karkówkę siatkujemy w siatce lub wiążemy przędzą wędzarniczą
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.szynek muszą pamiętać, aby wybierać chude mięso, wtedy szynka też będzie chuda. Ja miałam boczek bardzo przerośnięty i szyneczka jest z tłuszczykiem- wolę chudszą. Smak super! SKŁADNIKI: 80 dag. karkówki 40 dag. boczku wędzonego 1 1/3 łyżki soli peklowej 1/3 łyżeczki grubo mielonego kolorowego pieprzu 2 listki laurowe 2 ząbki czosnku 50 ml wody 1 płaska łyżeczki żelatyny WYKONANIE: karkówkę(...)boczek kroimy w kostkę 3x3, karkówkę rozbijamy nakłuwaczem, boczek mielimy na grubych oczkach, dodajemy sól, pieprz, wyrabiamy przez 20 min.(aż mięso puści kalogen i będzie klejące), wkładamy do lodówki na 24 godz., po tym czasie dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę oraz wodę z żelatyną, wyrabiamy, na dno woreczka dajemy liść laurowy, ubijamy dokładnie mięso, wkładamy do szynkowara, zamykamy, dusimy
Kuchnia BeatyKARKÓWKA PIECZONA Bardzo smaczna, soczysta karkówka idealna do obiadu jaki na kanapki. Składniki: karkówka czosnek papryka sol pieprz majeranek słodka papryka czerwona w proszku Sposób przygotowania: 1. Mięso myjemy nacieramy sola 2. Czosnek obieramy z łupiny i przeciskamy przez wyciskarkę do czosnku , dodajemy do niego szczyptę soli i ucieramy na papkę. 3. Nacieramy przetartym czosnkiem mięso
Kulinarnie z Polką na Kresachmnie przepis Szczepana na kiełbasę chłopską. Początkowo zamierzałam trzymać się sztywno przepisu, lecz przypadek sprawił, że mój przepis się różni. Nazwę jednak postanowiłam zachować – kiełbasa chłopska. Składniki: - 6 kg karkówki - 2 kg bardzo chudej łopatki - 2 kg boczku - 180g soli peklowej - 4 łyżeczki czarnego pieprzu grubo mielonego (1 5g) - 15 ząbków czosnku - 6 łyżek majeranku (2 op.po 8g) - 1 opakowanie(...)cukru - ½ litra zimnej przegotowanej wody - słonina do przykrycia mięsa - cienkie jelito wieprzowe Moje przeboje z kiełbasą zaczęły się już podczas „doboru” mięsa. Okazało się, że mam za mało karkówki, więc postanowiłam uzupełnić ją chudą łopatką. Kolejne schody były podczas mielenia – brak u rzeźnika wyboru sitek do maszynki – miał tylko jedno. Na pewno nie była to ósemka tylko drobniejsze. Karkówka
mojewypiekiinietylkoPolecam Wam dzisiaj przepis na pyszną,soczystą i aromatyczną karkówkę zapiekaną z warzywami. Składniki: 80 dag kakrkówki 3-4 marchweki 2 cebule 1/2 kg ziemniaków główka czosnku 2 łyżki musztardy rosyjskiej sól,pieprz przyprawa do karkówki Karkówkę pokroić w grube plastry,przyprawić według uznania i ostawić co najmniej na 2 godziny(u mnie mięso marynowało się całą
Niespełnione zdolności kulinarneJesień to pora gulaszy. Mocno rozgrzewających, sycących na długo, jednogarnkowych kombinacji mięsa, warzyw i ziół. Ten gulasz z karkówki jest mocno jarzynowy i delikatny – mięso pozostaje soczyste i mięciutkie. Karkówkę oczyszczamy z błon, okrawamy z tłuszczu. Do gulaszu zachowujemy tylko czyste mięso. Tniemy je w półtoracentymetrową, dwucentymetrową kostkę. Mięso solimy, pieprzymy, posypujemy połową czosnku niedźwiedziego i na chwilę odkładamy. Marchew(...)jarzynowy i jednocześnie lekki. Mięso pozbawione jest tłuszczu, brak tu ciężkiej śmietany i mocnych, klasycznych dla gulaszy, przypraw. Danie jest lekkie i proste, jednocześnie syci na długo. SKŁADNIKI 800g karkówki 2 cebule 2 ząbki czosnku ¼ dużego selera 5 łodyg selera naciowego 3 średnie marchewki 1 kostka pieczeniowa Knorr (lub wołowa) 1 łyżka suszonego czosnku niedźwiedziego 4 łyżki oleju 2 płaskie
Karo in the KitchenSkładniki: karkówka 80 dag, nasiona gorczycy 1 łyżeczka, majeranek 1 łyżeczka, sól peklowa 1,5 łyżeczki, pieprz biały 1 łyżeczka, kucharek 1/2 łyżeczki, cukier 1 łyżeczka, żelatyna 2 łyżki, woda 200 ml mało tłustą karkówkę bez kości dobrze umyć, usunąć chrząstki, pokroić w drobną kostkę do miski do mięsa wsypać wszystkie składniki, dobrze wszystko wyrobić aż mięso będzie kleiste mięso(...)otrzymaniu temperatury 80 C gotować 110 minut, szynkowar wystudzić i schować do lodówki najlepiej na całą noc szynkowar polać krótko gorącą wodą i woreczek łatwo można wyjąć - domowa karkówka jest pyszna do pieczywa z masełkiem i ma sporo smacznej galaretki....................SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubiękarkówki 1 łyżka octu balsamicznego 3 łyżki oliwy 1 listek laurowy (połamać) sól pieprz pieprz ziołowy tymianek majeranek pół cebuli 50 g suszonych pomidorów w oliwie smalec do smażenia Karkówkę pokroić na dość grube plastry (porcje) Posypać przyprawami, oblać oliwą i octem balsamicznym, odstawić na 2-3 godziny. W głębokiej patelni rozgrzać tłuszcz, przysmażyć karkówkę z obu stron, dodać cebulę
Gotowanie jest łatweplastry karkówki 3 łyżki oliwy 1 łyżka octu balsamicznego świeży rozmaryn pieprz ziołowy pieprz czarny 1 łyżka miodu sól 200 g pieczarek 1 cebula 1 kalafior 2 łyżki śmietany 1 łyżka musztardy oregano bazylia majeranek Oliwę wymieszać z miodem i octem balsamicznym, dodać łyżeczkę pieprzu ziołowego, doprawić pieprzem czarnym, solą , dodać posiekany drobno rozmaryn i zamarynować karkówkę na kilka godzin(...)śmietanę, musztardę, sól, i pieprz do smaku i przy pomocy blendera przygotować puree. Pieczarki pokroić na plasterki i poddusić z cebulką na łyżce oleju, doprawić bazylią, oregano i majerankiem. Karkówkę razem z resztkami marynaty włozyć na rozgrzaną patelnię i smażyć z obu stron po 3-4 minuty, zależnie jak kto lubi , czy wysmażoną czy z lekko surowym wnętrzem. Podawać
Gotowanie jest łatweProsty obiad w kilka chwil . Naprawdę nie potrzeba dużo czasu by przygotować tak pyszną karkówkę. Wystarczy tylko chcieć 2-3 plastry karkówki hyzop bazylia sól pieprz ziołowy staropolski oliwa sos sojowy tłuszcz do smażenia (smalec) Karkówkę obsypać ziołami, mogą to być ziółka z ogródka, ja użyłam hyzop i bazylię. Następnie posypać solą i pieprzem ziołowym staropolskim, skropić oliwą
Gotowanie jest łatwe