Świetne danie mięsne, karkówka w roli głównej, duszone mięsko, zachwyca swoim aromatem i kruchością, dla smakoszy mięs w sosie, wprost idealne, no i dodatek w postaci klusek śląskich czyni z tego dania bardzo efektowny pomysł na niedzielny, a nawet uroczysty obiad... Składniki: 1,5 kg karkówki( można również użyć schabu) 5 cebul papryka wędzona słodka, papryka ostra, rozmaryn, suszony czosnek(...)łyżki octu 1 łyżka cukru 1,5 szklanki wody 1/2 łyżeczki soli po 1 łyżeczce papryki mielonej słodkiej oraz ostrej 1/2 łyżeczki pieprzu mielonego 1 szklanka ketchupu Wykonanie: Karkówkę myjemy , kroimy na plastry grubości 1 cm. ( nie rozbijamy) posypujemy przyprawami do mięsa i odstawiamy na chwilę. Następnie obsmażamy na oliwie po czym układamy w naczyniu żaroodpornym, obkładamy cebulą pokrojoną
kgwjanczewoKarkówka w tej marynacie jest bardzo aromatyczna, ma ciekawy smak ohh był to szybki i pyszny obiad. Polecam! Składniki: 6-7 plastrów karkówki cebula Marynata: 3 łyżki sosu sojowego 3 łyżki wody 1 łyżka miodu 2 łyżki oleju 1 łyżeczka musztardy 1 łyżka ostrej papryki 1 łyżka słodkiej papryki 0,5 łyżeczki przyprawy do mięsa 0,5 łyżeczki świeżo mielonego(...)mamy czasu. Na dno naczynia żaroodpornego kładziemy pokrojoną w piórka cebulę, układamy na nią mięso i dokładnie polewamy marynatą. Pieczemy 30-40 minut w 200 stopniach. Karkówkę pokroiłam w plastry i podałam na sałatce. Mmm Pycha! Mój Facebook
NA MOIM TALERZUdzisiejszy obiad polecam pyszne bitki z karkówki. Mięso jest bardzo kruche i rozpływa się w ustach. Bitki można podawać z ryżem lub ziemniakami. SKŁADNIKI: ½ kg karkówki wieprzowej bez kości, 1 cebula, 50g suszonych grzybów, 2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej, 100 ml śmietany 30%, 1 łyżka mąki, sól, pieprz, oliwa. PRZYGOTOWANIE: Grzyby moczę we wodzie. Karkówkę myję i osuszam. Kroję
Tradycyjna kuchnia Kasimyśl zasady że domowe najlepsze powstała kolejna domowa wędlinka. Pieczona karkówka. Aromatyczna, mięciutka...palce lizać! Składniki: 1 kg karkówki po łyżeczce słodkiej i ostrej papryki 2 łyżeczki czosnku granulowanego sól,pieprz do natarcia Wykonanie: Karkówkę dobrze nacieramy sola i pieprzem, Odstawiamy na min dobę do lodówki. Czosnek mieszamy z paprykami, nacieramy mięso, znów odstawiamy na dobę
Z Majeczką w kuchniAlternatywa dla bigosu. Kiszona kapusta i mięso, z dodatkiem świeżego koperku – dobre, polskie danie, podawane z chlebem lub ziemniakami. 600 g karkówki 400 g kapusty kiszonej 200 g pieczarek 1 średnia marchewka 1 cebula 2 pomidory 1 pęczek posiekanego koperku 2 ząbki czosnku 1 kostka grzybowa liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, granulowany czosnek olej do podsmażania mięsa i cebuli(...)Karkówkę umyć, osuszyć i pokroić na plastry, a każdy plaster na 4 części. Posolić i popieprzyć. Kapustę opłukać, odcisnąć i pokroić drobniej. Pieczarki opłukać i pokroić na ósemki. Cebulę pokroić w piórka, a obraną marchew zetrzeć na tarce o dużych oczkach. W garnku z grubym dnem na niewielkiej ilości oleju podsmażyć lekko cebulę, dodać pieczarki, a po krótkim podsmażeniu dodać
Trzeci talerzchleba z masełkiem, grubym plastrem domowej wędliny i odrobiną chrzanu? Mmmm marzenie... Jeśli chcecie, żeby to marzenie stało się realną przyjemnością, to zapraszam do przetestowania mojego przepisu. Karkówka wyszła mi soczysta, pełna smaku i z piękną skorupką z miodu. A ten zapach? Uzależniający ;) Jeśli chcecie przygotować tę wędlinę na święta, pomyślcie o tym wcześniej - mięso musi się marynować(...)przez 2-3 dni. Potrzebne nam: - 1,2 kg karkówki *Marynata: - 3 ząbki czosnku - 2 łyżki płynnego miodu - 2 łyżki oleju rzepakowego - 4 łyżeczki różowego pieprzu (w całości) - 2 łyżeczki zielonego pieprzu (w całości) - pół łyżeczki czarnego pieprzu - pół łyżeczki chili - 1,5 łyżeczki tymianku - 1 łyżeczka rozmarynu *Dodatkowo: - 100 ml wody - 50 ml oleju rzepakowego Przygotowanie
W poszukiwaniu inspiracjiCzasem przychodzi taki dzień, że mam ochotę na porządny kawał mięcha, w takich sytuacjach, ratuje mnie ten przepis ;-) Jest to najlepsza karkówka, jaką kiedykolwiek jadłam ;) Kruche i delikatne mięso, dobrze doprawione, dzięki całonocnym marynowaniu. Spróbujcie koniecznie, a nie pożałujecie. Polecam! :) Składniki: Mięso: 0,5 kg karkówki 2 cebule 4 ząbki czosnku papryka ostra i słodka odrobina oleju Zalewa(...)minut pieczemy na termoobiegu, do zredukowania ilości sosu. Można wydłużyć czas pieczenia, jeżeli w sosie nadal jest zbyt dużo wody. Polecam z pieczonymi ziemniaczkami :) SMACZNEGO!!!:) Rozliczenie: Karkówka 5-6zł Cebula- 1zł czosnek- 0,50zł pieczarki- 3zł przyprawy i składniki do zalewy- ok. 4zł ziemniaki 1kg-1zł Z przepisu wychodzą 4 porcje dania. Po zsumowaniu otrzymujemy
Czerwona PorzeczkaPyszna pieczona karkóweczka w musztardzie delikatesowej to kolejna propozycja domowej wędlinki na kanapki. Po prostu pyszności:) składniki: 1,4 kg karkówki 6 łyżek musztardy delikatesowej, użyłam Kieleckiej 10 łyżek oleju rzepakowego 4 ząbki czosnku 1 kopiasta łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżka majeranku sok z połówki cytryny 1/2 szklanki wody Przygotować marynatę do karkówki. W misce wymieszać musztardę, olej(...)wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok 2 godzin. Mięso piec w przykrytym naczyniu lub nakryte folią aluminiową aby musztarda się nie przypaliła. Przed krojeniem mięsko dobrze wystudzić. Polecam też: Karkówkę pieczoną z czosnkiem
Monia miesza i gotujeMąż mile mnie ostatnio zaskoczył więc postanowiłam mu się dziś odwdzięczyć typowo męskim obiadem. Padło na karkówkę i przyznam się, że robiłam ją po raz pierwszy w życiu. Wyszło przepysznie, mężowi bardzo smakowało. Mięsko wyszło smaczne, soczyste i mięciutkie. A pracy poza czasem marynowania i pieczenia jest dosłownie chwila:) SKŁADNIKI (na 2-3 porcje) 0,5 - 0,6 kg karkówki(...)plastrach (niezbyt tłustej) przyprawa do karkówki lub zestaw ulubionych przypraw do mięs olej do marynaty 1 cebulka 1 łyżka (kopiasta) majonezu 1 łyżka (kopiasta) ostrej musztardy 2-3 łyżki (kopiaste) keczupu garść startego sera żółtego 1. Przyprawy wymieszać z olejem i natrzeć mięsko. Schować do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą noc. 2. Mięsko ułożyć w naczyniu żaroodpornym
Kto ugości moich gości?Dziś przepis na pożywną, rozgrzewającą ZUPĘ GULASZOWĄ - na zimowe wieczory w sam raz. SKŁADNIKI: 1/2 kg. karkówki 1/2 kg. żeberek 1 czerwona papryka 1 cebula 2-3 ząbków czosnku 2-3 marchewek 1 pietruszka kawałek selera i pora puszka pomidorów, 3 łyżki koncentratu pomidorowego ostra papryka vegeta, sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek WYKONANIE: Karkówkę pokroić(...)cebulą, czosnkiem, ostrą papryką, majerankiem, solą i pieprzem, na żeberkach gotujemy wywar z warzyw (warzywa kroimy w słupki) z dodatkiem liścia laurowego, vegety, ziela, dodajemy usmażoną karkówkę, pokrojone pomidory, koncentrat można dodać odrobinę cukru, aby wyostrzyć smak, żeberka kroimy w kostkę, wkładamy ponownie do zupy, paprykę kroimy w paski dodajemy do zupy, gotujemy 10 min. i gotowe SMACZNEGO
Kuchnia BeatyKolejna odsłona karkówki, tym razem po cygańsku :) z dużą ilością cebuli, ketchupem i ogórkami konserwowymi. Jest to chyba moje ulubione mięso - po długim pieczeniu lub duszeniu, dosłownie rozpływa się w ustach i za każdym razem smakuje doskonale :) Przepis znalazłam na stronie ' Kuchenne Cuda Joanny '. Zapraszam do pieczenia! Składniki dla 3 osób: 600 g karkówki 150 g pikantnego ketchupu 3 duże(...)ogórki konserwowe 2 cebule 2 łyżki oleju sól, pieprz, ostra papryka CZAS PRZYGOTOWANIA: 100 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Karkówkę myjemy osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy na 6 równych kotletów. Każdy z nich nacieramy solą, pieprzem i ostrą papryką. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju i obsmażamy kotlety, aż do zarumienienia. Przekładamy na talerz, polewamy ketchupem i dokładnie
My Culinary ArtSkładniki na dwie porcje. Składniki: 3 plastry karkówki 3 łyżeczki musztardy francuskiej 6 ziemniaków Oliwa z oliwek Sól, pieprz Przepis: Plastry karkówki nacieramy solą morską i pieprzem z obu stron. Ziemniaki obieramy ze skórki i kroimy w ćwiartki. Naczynie żaroodporne nacieramy oliwą z oliwek. Przekładamy do niego ziemniaki, które oprószamy solą. Na ziemniaki kładziemy plastry karkówki, na które nakładamy musztardę
Emcia PichciPolecamy! Potrawa wolna od glutenu. Ilość porcji: 2 keksówki Składniki: 500g mięsa z indyka 500g wątróbki drobiowej 500g wieprzowiny (u nas było to mięso z łopatki) 300g karkówki (fajną cenę na karkówkę bez kości znajdziecie TUTAJ ) 250g wołowiny 150g surowego boczku 150g słoniny Pęczek włoszczyzny 1 cebula 2 ząbki czosnku 3 jajka Garść suszonej żurawiny 1,5 szklanki(...)wkładamy umyte oraz obrane warzywa, liście laurowe oraz ziele angielskie. Dokładamy wołowinę i zalewamy zimną woda. Gotujemy około 20 minut na małym ogniu. Następnie dokładamy całą wieprzowinę (czyli zarówno karkówkę, jak i mięso z łopatki) oraz boczek, gotujemy, aż mięso zmięknie (około 30-40 minut). Zdejmujemy z ognia. W miedzy czasie przygotowujemy mięso z indyka. Wstawiamy go do parownika
Kolizje SmakówSkładniki: 4 plastry karkówki 1 cebula 200 gram pieczarek łyżeczka musztardy sól, pieprz świeżo zmielony, kmin rzymski 1 łyżka gęsiego smalcu Wykonanie: Plastry karkówki przyprawiamy solą pieprzem oraz szczyptą kminu rzymskiego odstawiamy na 30 minut. W rondlu rozgrzewamy gęsi smalec wkładamy plastry karkówki i smażymy. Pieczarki pokroić w dłuż i zasypujemy usmażoną karnówkę. Obraną cebulę kroimy w piórka i razem
kgwjanczewoBardzo lubię dania jednogarnkowe. Jakiś czas temu na blogu ChilliBite znalazłam smakowitą propozycję przygotowania w jednym naczyniu karkówki. No prawie w jednym ale to nic. Dokonałam kilku zmian i efekt przedstawiam poniżej. Smaczne, aromatyczne danie, idealne by włożyć je do piekarnika i prawie o nim zapomnieć, zając się czymś innym :) u mnie jak zwykle z przygodami bo gdy miałam już(...)przyjedzie zmienić grzałkę w piekarniku... czekałam na niego 4 godziny by czasem gorące urządzenie nie zbiegło się z jego przyjazdem. Karkowka pieczona w warzywach z ziemniakami 1 kg karkówki (dobrej jakości, u mnie rasa puławska) 1-2 łyżeczki pikantnej przyprawy do grilla kilka łyżek oliwy z oliwek 1 mały seler 2 pietruszki 3 średnie marchewki 6 dużych pieczarek 1 czerwona
Dzieje kuchennej Wiewióry