karkówka - 4371 przepisów (strona:85/292)

Schabowy według Magdy Gessler 197

pojawiające się opinie. Kotlet schabowy podamy z pieczonymi ziemniaczkami z czosnkiem. Tak, tak to będzie pewna odmiana…. Składniki 2 dobrze rozbite kawałki schabu (możecie również użyć np. karkówki) 400 ml mleka 3 cebule sól pieprz mąka 2 jajka bułka tarta smalec Składniki do pieczonych ziemniaków 5-6 ziemniaków ulubione przyprawy (możecie użyć np. przyprawy do pieczonych ziemniaków) oliwa

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Karkówka pieczona z kapustą kiszoną i pieczarkami 214

Składniki: 1 kg karkówki 1,2 kg kapusty kiszonej 0,5 kg pieczarek 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 łyżka wędzone papryki 1 łyżka słodkiej papryki 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżka majeranku 1 łyżka tymianku sól, pieprz  olej do smażenia Sposób wykonania: Karkówkę kroimy w plastry o grubości 1 cm a następnie rozbijamy tłuczkiem na cieńsze kotlety. Mięso

Qchnia po prostu
Kasztelańska wędlina słoikowa 121

zdrowe , w końcu sami sobie świństwa do kiełbasy nie dodacie , wystarczy świnka … Składniki na około 7- 8 słoików 350 ml : 0,5 kg łopatki wieprzowej 0,5 kg karkówki 0,5 kg świeżego boczku bez skóry i kości 2 cebule 3 łyżki peklosoli przyprawy : 2 łyżki czosnku granulowanego 2 łyżki cukru 2 łyżki soli 1 łyżka mielonych, ziaren czarnej(...)Zabieg ten konserwuje i zmiękcza , ma swoich przeciwników i zwolenników . Jeśli pominiecie ten krok wędlina będzie nieco bardziej twarda i krócej postoi w lodówce Mięso z karkówki i łopatki mielimy maszynką , na sitku o grubych oczkach . Boczek i cebulę , przepuszczamy dwukrotnie przez maszynkę , na małych oczkach . Całość przekładamy do miski . Dodajemy przyprawy , żelatynę , wodę , mieszamy ręką długo i cierpliwie . Przynajmniej

Ogrodnik w podróży
Smakowita karkówka na gorąco i zimno 145

synowie przypomnieli mi, że dawno nie robiłam mięsa. Cóż było robić? Zrobiłam pyszną karkówkę,bo oczywiście mieli rację 😊 . Karkówka wyszła smakowita. Część zjedliśmy jako danie obiadowe, a część była znakomitym dodatkiem do kanapek. Potrzebujemy: Czytaj więcej

Tylko pysznie
Łosoś ze szparagami 201

Łosoś ze szparagami to potrawa, który ma wyjątkowy smak i charakter. Kluczem przygotowania tej potrawy jest odpowiednia marynata, która podkreśli smak łososia. Danie to będzie niezwykle

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Cytrusowa karkówka z grilla 223

Składniki: 1 kg karkówki marynata: skórka z 1/2 cytryny i 1/2 pomarańczy sok z 1 pomarańczy sok z 1/2 cytryny 2 łyżki oleju z chili 1 łyżka posiekanej natki pietruszki … Czytaj dalej Cytrusowa karkówka z grilla

czarrna od kuchni
Roladki z fetą otulone ciastem francuskim 124

mięskiem mielonym w roli głównej. Zrobiłam roladki a w środek włożyłam kawałek fety. Całą roladkę owinęłam paskiem ciasta francuskiego. Wyszło mi coś fajnego i pysznego. składniki: 900 g karkówki 1 sucha bułka kajzerka namoczona w mleku sól,pieprz oregano ok 200 g sera feta w kawałku 1 opakowanie ciasta fracuskiego białko do posmarowania czarny sezam Karkówkę zmielić. Do mięsa dodać

Monia miesza i gotuje
Zupa gulaszowa z pieczoną papryką 137

Zupa gulaszowa daje bardzo wiele możliwości do własnych interpretacji. Dziś przedstawię wam przepis na gulaszową w dwóch wersjach. Wybierzcie najlepszą dla siebie i zróbcie koniecznie. Składniki: 800 g karkówki 3 cebule 6 dużych papryk 350 g pieczarek 1 l przecieru pomidorowego 5 liści laurowych, 8 ziarenek ziela angielskiego 4 łyżki papryki czerwonej, chili lub ostra papryka ilość wg uznania odrobina(...)papryki wędzonej sól i pieprz   Przygotowanie: Karkówkę kroimy w kostkę o boku mniej więcej 1,5 – 2 cm. Przyprawiamy papryką, solą, pieprzem i odrobiną oleju. Jeżeli macie na to czas, najlepiej zostawić mięso w przyprawach na kilka godzin w lodówce. Ale nie ma konieczności. Mięso z przyprawami podsmażamy w garnku, w którym gotować będziemy zupę. A dalej

Kulinarna Patilogia
Karkówka pieczona 138

Prosty sposób na przygotowanie w piekarniku smacznego mięsa, które można  serwować gorące do obiadu i na kolację, a na zimno po wystudzeniu do kanapek. -- Świeży kawałek karkówki 1,5 kg płuczemy w zimnej wodzie i obsuszamy. Potrzebujemy jeszcze smalec ~70 g, 1 łyżeczkę soli i czubatą łyżkę przyprawy do mięsa.  Z mięsa odcinamy zbędne kawałki(...)które spożytkujemy na jakiś szybki gulasz. Do naczynia wkładamy pocięty w kawałki smalec, a mięso posypujemy z każdej strony solą. Jak już nasza karkówka po 2-3 minutach się "spoci" wówczas wcieramy przyprawę do mięs. Opcjonalnie możemy dodać czosnek, cebulę, chili, majeranek, pieprz  i swój zestaw przypraw. -- Pieczemy w naczyniu żaroodpornym ~80 minut. / 200 st.C w funkcji góra

chleba naszego
Roladki zapiekane w porach i sosie serowym 213

porem i zapieczone w sosie serowym. Sos serowy jest na bazie beszamelu. Zamiast sera pleśniowego można dodać inny ser np. parmezan, cheddar lub zwykłą goudę. składniki: roladki 800 g karkówki 1 bułka kajzerka namoczona w mleku 2-3 kawałki pora o długości ok 15 cm ( biała i jasnozielona część ) 1 łyżeczka tymianku sól,pieprz sos serowy 2 łyżki masła(...)Przygotowane pory wrzucić na kilkanaście minut do wrzątku i parzyć aby zmiękły i zrobiły się elastyczne bo będą służyły do owijania. Sparzone pory wystudzić i osączyć na sicie. Karkówkę zmielić. Do zmielonego mięsa dodać odciśniętą bułkę, tymianek oraz sól i pieprz do smaku. Masę dokładnie wyrobić. Z mięsnej masy uformować podłużne roladki, u mnie wyszło 9. Każdą roladkę owinąć

Monia miesza i gotuje
Idealny bigos 221

kiszonej kapusty 2 kg surowej, białej kapusty 2 łyżki smalcu (najlepiej kaczego lub gęsiego) 400 g dobrej jakości kiełbasy (najlepiej jałowcówki z dziczyzny) 400 g świeżej biodrówki lub karkówki (mogą być też resztki mięs pieczonych ze Świąt) 300 g surowego lub lekko podwędzanego boczku 4 średnie cebule 4 ząbki czosnku 4 jagody jałowca 6 liści laurowych 8 ziaren ziela angielskiego(...)morska świeżo mielony pieprz Zaczynamy od przygotowań, które są najżmudniejsze. Śliwki i grzyby namaczamy oddzielnie w wodzie (po ok. 1 szklance) i zostawiamy na godzinę. W tym czasie mięso: karkówkę, kiełbasę i boczek kroimy w 1 – 1,5 cm kostkę. Białą kapustę kroimy na cztery części, wycinamy głąb (nie będzie potrzebny) i szatkujemy na cienkie paski. Kapustę kiszoną odciskamy

Poezja smaku
Domowy pasztet wieprzowy 296

smak w mięsie. Na święta i większe okazję, zawsze do pasztetu przygotowuje jako dodatek sos tatarski (przepis TUTAJ ). Polecam Składniki: 2 kg mięsa wieprzowego ( użyłam po równo: szynki, łopatki, karkówki i boczku ) 2 cebule włoszczyzna: 1 marchew, 1 niewielka pietruszka, kawałek selera, kawałek pora, opcjonalnie zielona pietruszka garść suszonych grzybów 3 jajka Przyprawy: sól, pieprz, majeranek, gałka muszkatołowa, imbir (świeży(...)angielskiego, 8 ziarenek pieprzu, 1 łyżka soli Opcjonalnie do pasztetu możemy dodać suszone śliwki     *** Mięso myjemy i kroimy w dużą kostkę. Na dnie garnka układamy boczek, następnie karkówkę a na końcu łopatkę i szynkę *** *** Na mięsie wykładamy pokrojoną cebulę, grzybki, liście laurowe, pieprz w kulkach i ziele angielskie *** *** Całość zalewamy wodą (do poziomu mięsa), solimy i zagotowujemy. Dusimy

Blog z Apetytem
Roladki z mięsa mielonego w sosie grzybowym 1509

aromatycznych suszonych grzybów nadaje mu niezwykłego smaku dlatego też roladki takie możemy przygotować na świąteczny obiad. Suszone grzyby przecież królują w potrawach podczas Świąt Bożego Narodzenia. skadniki: 1 kg karkówki 1 cebula sól,pieprz 2 łyżki oleju ok 750 ml wody 20 g suszonych grzybów 1 łyżeczka majeranku 2 listki laurowe mąka pszenna Grzyby namoczyć wcześniej w letniej wodzie(...)potem osączyć i pokroić na małe kawałeczki. Karkówkę zmielić. Cebulę pokroić w drobniutką kostkę. Do zmielonego mięsa dodać pokrojoną cebulę i dokładnie wyrobić aby masa zrobiła się kleista, do smaku doprawić solą i pieprzem. Z mięsnej masy uformować roladki ( takie podłużne kotlety) i obtoczyć w mące. U mnie wyszło 9 roladek. W garnku rozgrzać olej. Roladki otrzepać z nadmiaru mąki

Monia miesza i gotuje
Karkówka po karkonosku 135

zagęszczają. Ten sos jest wtedy bardzo bogaty w smaku oraz kremowy. Świetnie łączy się z innymi dodatkami. Ja dzisiaj użyłam gotowych gnocchi marki Hilcona. Były przepyszne. Potrzebujemy: 600 g karkówki wieprzowej 200 g cebuli (po obraniu) 1 ząbek czosnku kilka plasterków suszonych grzybów 2 łyżeczki przecieru pomidorowego 1/2 łyżeczki wędzonej papryki w proszku sól, pieprz woda Do podania: Gnocchi Hilcona(...)którym zanurzamy nasze soczyste kawałki mięsa. W razie konieczności doprawiamy do smaku. Gnocchi podsmażamy na rumiano na patelni z niewielkim dodatkiem oliwy z oliwek. Podajemy od razu. To najsmaczniejsza karkówka jaką do tej pory jadłam. Niebo w gębie! Wioleta Gargula

MamaOskarka
Świąteczne bułeczki z mięsnym farszem 248

Potrzebujemy: Ciasto: 180 ml ciepłej wody 1 opakowanie suchych drożdży 1 łyżeczka cukru 350 g mąki pszennej 1 łyżeczka soli 2 łyżki oliwy z oliwek Nadzienie: 400 g mielonej karkówki wieprzowej 1 cebula 1 łyżka oliwy z oliwek 6 płaskich łyżek mąki pszennej 2 i 1/2 szklanki mleka 1/2 opakowania żelatyny wieprzowej z przyprawami Emix 1/2 łyżeczki suszonego tymianku(...)ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia na minimum 60 minut. Kiedy nasze ciasto rośnie, mamy czas na przygotowanie nadzienia. Cebulkę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na patelni. Następnie dodajemy zieloną karkówkę. Dodajemy sól, pieprz, zioła oraz pieprz cayenne. Podsmażamy całość około 25 minut. Do podsmażonego mięsa dodajemy mąkę, mieszamy. Następnie dodajemy mleko i zagotowujemy ciągle mieszając. Wyłączam źródło ciepła, dodajemy żelatynę

MamaOskarka