położony na wafel powoduje, że zwija się zgrabne rulony i po opanierowaniu w jajku i bułce smaży jak krokiety. Składniki: ? 1 mała biała kapusta ? 500 g pieczarek ? 500 g karkówki ? 1 opakowanie wafla do zwijania krokietów ? 1 mała cebula ? sól, pieprz do smaku ? 4 łyżki natki pietruszki Panierka ? 3 jajka ? bułka tarta ? olej do smażenia Wykonanie: ? Kapustę pokroić na drobne(...)kawałki gotować w posolonej wodzie przez 30 minut. ? Cebulę obrać, pokroić i obsmażyć na 3 łyżkach oleju, dodać umyte i pokrojone pieczarki, przyprawić i poddusić 10 minut. ? Karkówkę pokroić na drobne kawałki i obsmażyć na 3 łyżkach oleju, przyprawić i podlać odrobiną wody. Dusić przez około 20 minut. ? Kapustę odcedzić, przestudzić i dokładnie odcisnąć z nadmiaru wody. ? W maszynce zemleć
To co kochamzimno, to po podgrzaniu idealnie nadaje się na obiad jako sztuka mięsa w dowolnym sosie. Postanowiłam nie kupować już wędlin, tylko piec samą szynkę, schab, polędwicę, boczek czy karkówkę. Nie bójcie się tłuszczu zwierzęcego w boczku czy karkówce. Badania udowadniają, że teorię miażdżycy z powodu nadmiaru cholesterolu wymyślono w celu zdyskredytowania tłuszczów zwierzęcych i wprowadzenia do diety tańszych olejów roślinnych
To co kochamstołówkach wyższych uczelni. Mój forszmak powstał więc trochę z sentymentu do tych studenckich lat. Posmakował całej rodzinie i zagości jeszcze nieraz w mojej kuchni. Składniki: ? 250 g mięsa z karkówki ? 250 g mięsa z szynki wieprzowej ? 150 g boczku wędzonego ? kawałek ok. 20 cm cienkiej kiełbasy wędzonej ? 4-5 ogórków kiszonych ? 1 cebula ? 3 marchewki ? 1 pietruszka ? 1/2 selera(...)łyżeczka mąki ziemniacanej Wykonanie: ? Na 1 łyżce oliwy podsmażyć pokrojony w kostce boczek i odłożyć do garnka. ? Następnie na 2 łyżkach oliwy podsmażyć pokrojone w kostkę mięso z karkówki i szynki, dodać do boczku. ? Na koniec podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę, marchewkę, pietruszkę i selera. ? Połączyć wszystko w garnku, podlać ok. 1 litrem wody, dodać przyprawy i dusić na wolnym
To co kochamtylko sprzątanie lodówki, ale też sprzątanie zamrażarki. W połączeniu z kluskami wyszło perfekcyjnie. Serdecznie zapraszam. Składniki: 500 g karkówki wieprzowej 4 czerwone papryki 1 żółta papryka 250 g kiełbasy śląskiej 2 łyżki smalcu 1 łyżka mąki 500 ml bulionu wołowego 1 cebula 4 ząbki czosnku sól, pieprz(...)smażymy, przekładamy do mięsa. Papryki kroimy w kostkę, zalewamy zimną wodą (na równo z papryką), gotujemy do momentu, kiedy papryka zacznie się rozpadać. Miksujemy, przecieramy przez sito, dodajemy do karkówki. Na rozgrzanym smalcu (1 łyżka) podsmażamy mąkę, dolewamy chochlę wywaru z mięsa, mieszamy i dokładnie łączymy z całością. Dusimy pod przykryciem 5-10 minut. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem
R'n'G Kitchendobry :D Tak więc drodzy moi mili, dziś nie o rybie pisać nie będę, choć ponoć świnia też ryba, pływać potrafi... Więc w te pędy do masarni, kupcie tyle karkówki, ile potrzebujecie, najlepiej rozbitej, bo machać tłuczkiem nie ma sensu, skoro są takie automaty. A kto nie ma takiej masarni, to sorki...muły wam wyrosną przy okazji. Trochę metki cebulowej(...)jest najdeliszys...sera jakiegoś startego i macie obiad. Buraczki, ziemniaczki, sosik. Kolejny poem, tym razem kulinarny. Tam, na dole wszystko opisane. Składniki: 400 g karkówki wieprzowej 100 g metki cebulowej 70 g startego sera cheddar 1 litr bulionu wołowego 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka smalcu sól, pieprz Przygotowanie: Mięso dzielimy na dwie porcje, cienko
R'n'G Kitchensię odgrzewania i tylko zyskują na smaku Do tego elastyczność w wyborze mięsa do ich przygotowania sprawi, że nie musisz się ograniczać do konkretnej części świnki. Może być łopatka, karkówka, schab a nawet polędwica. Tej ostatniej to jednak szkoda, znam dużo leprze jej zastosowania OK to przejdźmy do przepisu składniki na około 4 osoby: około(...)duże lub 8 małych plastrów, odtłuszczonej łopatki wieprzowej (może być karkówka jeśli lubisz ciut tłuściej ;)) 2 średniej wielkości cebule mała garść suszonych grzybów ( u mnie były własnoręcznie zebrane podgrzybki) 2 ząbki świeżego czosnku lub łyżeczka granulowanego 1 łyżka maggi w płynie 1 łyżeczka miodu sól, pieprz czarny do smaku około 3 łyżek mąki pszennej do oprószenia mięsa oraz mąka pszenna
Ogrodnik w podróżypieczywa z plastrem pachnącego karczku? Już na samą myśl o takiej kanapce człowiek robi się głodny. Ten niepowtarzalny smak ciężko jest znaleźć na sklepowych półkach, dlatego często przygotowuję pieczoną karkówkę w domowym zaciszu. Wystarczy świeży kawałek […] Artykuł Karkówka pieczona po staropolsku pochodzi z serwisu Wędrówki po kuchni
Wędrówki po kuchniprzy zastosowaniu różnych technik, oraz akcesoriów odpowiednio przyrządzić dania na grillu. Tak aby wydobyć z nich jak najwięcej walorów smakowych i wizualnych. SKŁADNIKI: 1,5 kg mięsa wieprzowego (karkówka) 1/3 szklanki oliwy 4 starte ząbki czosnku sok z 2 cytryn łyżka drobno posiekanego oregano 1 łyżeczka posiekanej mięty sól i świeżo mielony pieprz PRZYGOTOWANIE: Karkówkę osuszyć ręcznikiem papierowym, pokroić
kulinarnyJasię zajadać. Zrazy wypełnione ogórkiem, plastrem boczku, kiszonym ogórkiem, papryką oraz cebulą, doskonale smakują podane z ziemniakami i ulubioną surówką. składniki na 5 porcji 5 sztuk plastrów karkówki wieprzowej 1 ogórek kiszony 3-4 cebule 1 mała czerwona papryka 5 plastrów wędzonego boczku 5 łyżeczek musztardy 2 liście laurowe 4-5 ziaren ziela angielskiego mąka pszenna do posypania(...)gorącej wody olej do smażenia czarny pieprz sól przepis Obraną cebulę kroimy w piórka. Ogórki kiszone kroimy w paski. Czerwoną paprykę również kroimy w niewielkie paski. Plastry karkówki cienko rozbijamy tłuczkiem do mięsa, z obu stron. Mięso posypujemy solą oraz czarnym pieprzem a następnie z jednej strony smarujemy musztardą. Na każdy płat mięsa kładziemy plaster boczku, kawałek ogórka, papryki
Smakowite Daniaziołami, podsmażyć na dużym ogniu z każdej strony, a następnie owinąć boczkiem. Tak przygotowane mięso warto przełożyć do rękawa lub naczynia żaroodpornego i piec jeszcze przez około 40 minut. Karkówka w sosie grzybowym Jedna z moich ulubionych opcji na obiad na drugi dzień świąt. Wystarczy obsmażyć karkówkę z ulubionymi ziołami, cebulą i czosnkiem, dodać namoczone grzyby, zalać całość bulionem
Rozdomowionajutrzejszy obiad polecam bitki z karkówki duszone z cebulą i suszonymi grzybami. Mięso jest kruche i miękkie. Po prostu rozpływa się w ustach. Bitki można podać z ziemniakami, kluskami śląskimi lub kopytkami. SKŁADNIKI: 1 kg karkówki bez kości, 2 cebule, 1 szklanka suszonych grzybów leśnych, 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki, ½ łyżki mąki, 1 łyżka śmietany 18%, 1,5 szklanki wody
Tradycyjna kuchnia Kasiprzy zastosowaniu różnych technik, oraz akcesoriów odpowiednio przyrządzić dania na grillu. Tak aby wydobyć z nich jak najwięcej walorów smakowych i wizualnych. SKŁADNIKI: 1,5 kg mięsa wieprzowego (karkówka) 1/3 szklanki oliwy 4 starte ząbki czosnku sok z 2 cytryn łyżka drobno posiekanego oregano 1 łyżeczka posiekanej mięty sól i świeżo mielony pieprz PRZYGOTOWANIE: Karkówkę osuszyć ręcznikiem papierowym, pokroić
kulinarnyJaDowiedz się jaka sól sprawdzi się najlepiej oraz czym się kierować przy wyborze kapusty. Lubicie pierogi lub krokiety z kapustą i grzybami? Ja uwielbiam! A może wolicie na obiad karkówkę w kapuście kiszonej? Mnóstwo potraw wykonasz właśnie z kiszonej kapusty. Nie wyobrażam sobie bez niej dobrego bigosu czy kapuśniaka. Kiszenie kapusty jest w mojej rodzinie coroczną tradycją. Unikam jak ognia(...)Kapusta kiszona zasmażana Na świątecznym stole wśród potraw wigilijnych nie może zabraknąć krokietów oraz pierogów. Krokiety z kapustą i grzybami Pierogi z kapustą i grzybami Na niedzielny obiad polecam karkówkę w kapuście kiszonej lub łężnie – kotlety ziemniaczane nadziewane kapustą kiszoną i boczkiem . Artykuł Ile soli do kiszenia kapusty? pochodzi z serwisu Ania gotuje przepisy kulinarne
Ania gotujedomowej używam mięsa wieprzowego. Najlepiej smakuje mi rodzinna proporcja 3/4 łopatki oraz 1/4 szynki. Jeśli komuś nie przeszkadza odrobina tłuszczu w konserwie lub nawet lubi taki smalczyk, polecam użyć karkówki wieprzowej (zamiast części łopatki). Czasami zdarza się, że jakiś rodzaj mięsa nie jest za ładny (czytaj świeży). Wówczas wolę zrobić konserwę z samej szynki lub łopatki. Ile peklosoli dodać(...)szerokie i nie za wysokie słoiki o pojemności 0,5 lub 0,72 litra. Jeśli komuś nie przeszkadza odrobina tłuszczu w konserwie lub nawet lubi taki smalczyk, polecam użyć karkówki wieprzowej. Ja akurat wolę chudsze potrawy, a tłuszczyk z konserwy czy nadmiar galarety zawsze wyrzucam. Zatem robię konserwy z chudszego mięsa. Krok 1. Kroję, mielę i przyprawiam mięso Przygotowanie konserw
Ania gotuje