karkówka - 4379 przepisów (strona:91/292)

Pasztet wieprzowy 26

jeszcze przed świętami. Genialny, no sorry. Od początku wiedziałam czym go przyprawię, skonsultowałam tylko parę detali z moim tatą i tak oto jest. Róbcie.  Składniki: 1 kg karkówki wieprzowej 300 g wątroby wieprzowej 300 g podgardla lub surowego boczku 1 marchewka 1 korzeń pietruszki mały kawałek selera 2 czerstwe kajzerki 3 jajka 2 duże cebule 4 ząbki czosnku pół(...)szklanki wody 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego pół łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej pół łyżeczki mielonego imbiru sól pieprz olej rzepakowy Karkówkę i podgardle kroimy w większą kostkę, smażymy (partiami) na mocnym ogniu do zrumienienia, wkładamy do naczynia żaroodpornego. Cebulę kroimy w mniejsze kawałki, chwilę smażymy i również wrzucamy do naczynia. Na patelnię, na której smażyliśmy mięso i cebulę

Kardamonovy
Schab gotowany w sosie własnym 30

solą i pieprzem, jeżeli jest potrzeba. Mąkę łączymy ze śmietaną w kubku, dodajemy do tego trochę gorącego sosu, mieszamy i wlewamy (najlepiej przez sitko) do mięsa, zagotowujemy. Podobne przepisy: Karkówka duszona w sosie cebulowym Bitki z indyka z marchewką i koperkiem Schab gotowany z suszonymi pomidorami Schab pieczony w ajvarze Schab pieczony w soku jabłkowym Karkówka pieczona w ketchupie

Kardamonovy
Schab gotowany z suszonymi pomidorami 26

podaniem mięso można posypać natką pietruszki. Podobne przepisy: Schab pieczony w soku jabłkowym Schab gotowany w sosie własnym Schab pieczony w ajvarze Bitki z indyka z marchewką i koperkiem Karkówka duszona w sosie cebulowym Karkówka pieczona w ketchupie i cebuli Artykuł Schab gotowany z suszonymi pomidorami pochodzi z serwisu Kardamonowy

Kardamonovy
Ketchup z cukinii 27

coś zrobić. Nie miałam ochoty używać go jako klasycznego ketchupu, bo mojego ulubionego sklepowego ketchupu żaden inny nie zastąpi. I tak powstał pomysł na wykorzystanie go do karkówki pieczonej w ketchupie. Ale o tym będzie osobny wpis, bo to co wyjęłam z piekarnika przeszło moje najśmielsze oczekiwania. Po co ten wstęp o karkówce? Bo dopiero ona zmobilizowała mnie do zrobienia

Kardamonovy
Burritos na kolację 45

Burritos na kolację to jedno z ulubionych dań moich dzieci. Ostatnio gotowałam carnitas z karkówki. Carnitas jest odpowiednikiem pulled pork, czyli tak zwanej szarpanej wieprzowiny. Lubię przyrządzać to danie. Wystarczy, że włożę mięso i pozostałe składniki do żeliwnego garnka i wstawię do piekarnika na kilka godzin. Carnitas gotuję powoli przez kilka godzin. Mięso po ugotowaniu jest bardzo miękkie i można(...)dressingu na bazie majonezu. Zazwyczaj mieszam majonez z gęstym chili sosem. Jest najprostszy dressing, który świetnie pasuje do burritos. Carnitas 8 – 10 porcji Składniki: 1,3 kg karkówki bez kości porcja sosu BBQ z tego przepisu 1 łyżka soli 2 cebule 6 ząbków czosnku 1 łyżeczka kajeńskiego pieprzu 1 łyżeczka czarnego pieprzu, młotkowanego Burritos na kolację 4 pszenne tortillas

codojedzenia
Kotlety sojowe z grilla 40

Ania wymyśliła sobie, że chce karkówkę z grilla. Bo tak, bo ma ochotę. No w sumie dlaczego nie. Skoro ma ochotę, to czemu miałaby nie dostać. Problem jest tylko taki, że ona mięso je, jak najbardziej, ja natomiast zupełnie wcale. Zatem gdy ona będzie zajadała się karkówką, ja muszę zajadać się czymś innym. Ale tak pomyślałem, że też zasłużyłem

Marder&Marder Manufacture
Maczanka krakowska 38

nasza bliska kuzynka, dalekiego hamburgera. Jak wygląda maczanka krakowska? Maczanka krakowska historia Maczanka to danie znane w Małopolsce już w XVI wieku. To prosta kanapka z wieprzowiną. Schab lub karkówka podawana z sosem kminkowym. Historyczne źródła mówią, że była to przekąska biednych ludzi, zapracowanych dorożkarzy i bawiących się równie biednych studentów. Rozdrobnione resztki mięsa i sosu uzupełnione wodą i wzbogacone(...)ilością, podawane z najtańszym pieczywem. Tak kiedyś wyglądała maczanka krakowska. Jak dziś się robi maczankę krakowską? Zapraszam na przepis🙂         Maczanka krakowska przepis Mięso do maczanki karkówka wieprzowa 1 kg smalec 1 łyżka cebula 2 duże sztuki czosnek 3 ząbki sól 1 płaska łyżeczka czarny pieprz 1/2 łyżeczki słodka papryka 1 łyżeczka kulki

Dieta moja pasja
Rolada z mięsa mielonego z szynką i serem 39

drugi dzień, dorabiając do mięsa jakiś sos, lub pokrojoną na cienkie plasterki położyć na kromce chleba i zjeść na kolację. około 800 g mięsa mielonego (u mnie mielona karkówka) 1 kajzerka 1 duża cebula 2-3 ząbki czosnku 1 jajko 1-2 łyżki posiekanej natki pietruszki sól, pieprz Dodatkowo: 100 g szynki 100 g mozzarelli (u mnie w plastrach

Smaki Na Talerzu
Z czym podawać placki ziemniaczane? 35

przepis! Placki ziemniaczane z gulaszem to potrawa pyszna, sycąca i rozgrzewająca. Będzie zatem idealną opcją na jesienny lub zimowy obiad. Potrzebujesz: 500 g mięsa wieprzowego na gulasz (łopatka, chuda karkówka lub szynka) 10 cm białej części pora 10 średnich pieczarek 2 duże marchewki 1 korzeń pietruszki 0,5 papryki (najlepiej czerwonej lub zielonej) 2 liście laurowe 3 szt. ziela angielskiego(...)Uwaga! Do tego dania nie robisz placków ziemniaczanych według bazowego przepisu z pierwszego akapitu. Receptura na wersję z mięsem mielonym znajdziesz poniżej. 800 g ziemniaków  250 g mielonej karkówki wieprzowej 1 łyżką mąki ziemniaczanej sól i pieprz do smaku (możesz też dodać łyżkę przyprawy do mięsa mielonego) Obrane i umyte ziemniaki zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Odciśnij

Rozdomowiona
Mięsne paszteciki z kapustą i pieczarkami 30

duże, więc na mały głód w zupełności wystarczy jeden z kubkiem barszczyku czerwonego. Dwoma natomiast można się już solidnie najeść. Składniki na 8 pasztecików: ? 200 g pieczarek ? 2 plastry karkówki ? 1/4 główki małej białej kapusty ? 2 opakowania ciasta francuskiego ? sól, pieprz do smaku ? 1 łyżeczka ziół prowansalskich ? 2 łyżki sosu sojowego ? 1 kieliszek brandy ? 2 łyżki natki pietruszki ? 4 łyżki(...)Odcedzić z powstałego sosu. ? Kapustę zetrzeć na tarce, ugotować w posolonej wodzie – ok. 15 minut, odcedzić i po wystudzeniu dokładnie odcisnąć z wody. ? Połączyć pieczarki z kapustą, doprawić. ? Karkówkę drobno pokroić, obsmażyć na oleju, przyprawić solą i pieprzem, wlać sos sojowy. Poddusić ok. 10 minut. Wlać brandy i podpalić na patelni. ? Z gotowego mięsa odlać powstały sos. ? Ciasto francuskie

To co kocham
Krokiety z wafli 34

położony na wafel powoduje, że zwija się zgrabne rulony i po opanierowaniu w jajku i bułce smaży jak krokiety. Składniki: ? 1 mała biała kapusta ? 500 g pieczarek ? 500 g karkówki ? 1 opakowanie wafla do zwijania krokietów ? 1 mała cebula ? sól, pieprz do smaku ? 4 łyżki natki pietruszki Panierka ? 3 jajka ? bułka tarta ? olej do smażenia Wykonanie: ? Kapustę pokroić na drobne(...)kawałki gotować w posolonej wodzie przez 30 minut. ? Cebulę obrać, pokroić i obsmażyć na 3 łyżkach oleju, dodać umyte i pokrojone pieczarki, przyprawić i poddusić 10 minut. ? Karkówkę pokroić na drobne kawałki i obsmażyć na 3 łyżkach oleju, przyprawić i podlać odrobiną wody. Dusić przez około 20 minut. ? Kapustę odcedzić, przestudzić i dokładnie odcisnąć z nadmiaru wody. ? W maszynce zemleć

To co kocham
Szynka domowa 32

zimno, to po podgrzaniu idealnie nadaje się na obiad jako sztuka mięsa w dowolnym sosie. Postanowiłam nie kupować już wędlin, tylko piec samą szynkę, schab, polędwicę, boczek czy karkówkę. Nie bójcie się tłuszczu zwierzęcego w boczku czy karkówce. Badania udowadniają, że teorię miażdżycy z powodu nadmiaru cholesterolu wymyślono w celu zdyskredytowania tłuszczów zwierzęcych i wprowadzenia do diety tańszych olejów roślinnych

To co kocham
Forszmak 27

stołówkach wyższych uczelni. Mój forszmak powstał więc trochę z sentymentu do tych studenckich lat. Posmakował całej rodzinie i zagości jeszcze nieraz w mojej kuchni. Składniki: ? 250 g mięsa z karkówki ? 250 g mięsa z szynki wieprzowej ? 150 g boczku wędzonego ? kawałek ok. 20 cm cienkiej kiełbasy wędzonej ? 4-5 ogórków kiszonych ? 1 cebula ? 3 marchewki ? 1 pietruszka ? 1/2 selera(...)łyżeczka mąki ziemniacanej Wykonanie: ? Na 1 łyżce oliwy podsmażyć pokrojony w kostce boczek i odłożyć do garnka. ? Następnie na 2 łyżkach oliwy podsmażyć pokrojone w kostkę mięso z karkówki i szynki, dodać do boczku. ? Na koniec podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę, marchewkę, pietruszkę i selera. ? Połączyć wszystko w garnku, podlać ok. 1 litrem wody, dodać przyprawy i dusić na wolnym

To co kocham
Gulasz w sosie paprykowym 42

tylko sprzątanie lodówki, ale też sprzątanie zamrażarki. W połączeniu z kluskami wyszło perfekcyjnie. Serdecznie zapraszam.               Składniki:         500 g karkówki wieprzowej 4 czerwone papryki 1 żółta papryka 250 g kiełbasy śląskiej 2 łyżki smalcu 1 łyżka mąki 500 ml bulionu wołowego 1 cebula 4 ząbki czosnku sól, pieprz(...)smażymy, przekładamy do mięsa. Papryki kroimy w kostkę, zalewamy zimną wodą (na równo z papryką), gotujemy do momentu, kiedy papryka zacznie się rozpadać. Miksujemy, przecieramy przez sito, dodajemy do karkówki. Na rozgrzanym smalcu (1 łyżka) podsmażamy mąkę, dolewamy chochlę wywaru z mięsa, mieszamy i dokładnie łączymy z całością. Dusimy pod przykryciem 5-10 minut. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem

R'n'G Kitchen