zasadzie NA WINIE, czyli na mięsie ląduje to co mi się nawinie w ręce. Jednak dziś polecam świetną przyprawę. Istria Bogucice dodaje każdemu daniu pięknej oprawy. Składniki: karkówka olej PRZYPRAWA: 4 łyżki cukru demerara 3-4 łyżki soli 1 łyżka mielonego czarnego pieprzu 1 łyżka mielonego kuminu 2 łyżki mielonek kolendry 2 łyżki granulowanego czosnku 2 łyżki(...)papryki słodkiej wędzonej 1 łyżeczka papryki ostrej (opcjonalnie) Wykonanie: Karkówkę kroimy w plastry . W miseczce łączymy ze sobą wszystkie składniki przyprawy, mięso skrapiam dość obficie olejem i posypuję przyprawą. Wmasowuje ją dokładnie i odstawiam w chłodne miejsce. Rozpalam grilla i układam mięso na ruszcie pilnując, aby się nie spaliło obracając je kilkukrotnie w trakcie pieczenia. Gotowe podajemy z ulubionymi
Malinowe Pocałunkitakiej wersji bigos jest na prawdę przepyszny. Jego zaletą jest również to, że można go przygotować wcześniej, bo jak powszechnie wiadomo - leżakowanie i odgrzewanie mu służy :) Składniki: 500 g karkówki 350 g schabu 2 kawałki kiełbasy śląskiej 1 kg kiszonej kapusty 850 g kapusty białej 15 g suszonych grzybów 80 g suszonych śliwek 20 g suszonej żurawiny 1 ząbek czosnku(...)czarnego pieprzu sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, przyprawa do mięs, vegeta Grzyby namaczamy na 2 godziny po czym gotujemy do miękkości. Zachowujemy wodę, w której grzyby się gotowały. Karkówkę i schab kroimy w kostkę. Przyprawiamy solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką oraz przyprawą do mięs. W dużym garnku rozpuszczamy łyżkę margaryny i wrzucamy mięso. Smażymy na średnim ogniu
My simple kitchensię prawie we wszystkich sklepach, ruszajcie zatem po nią, a ja napiszę, co do niej potrzeba. Składniki (na 20 gołąbków): 2 młode kapusty 1/2 kg mięsa mielonego z karkówki 100 gramów białego ryżu (1 paczka) 400 gramów boczku wędzonego 2 pomidory 3-4 cebule mała główka czosnku (najlepiej młodego) 1 pęczek koperku 1/2 pęczka lubczyku 1 łyżka stołowa majeranku(...)ketchupu przecierowego. W swoim przepisie wykorzystałam rewelacyjny ketchup przecierowy firmy Ogródek Dziadunia - klik . Wykonanie: Kapustę należy sparzyć, następnie odciąć z liści twardą część głąba, liście odstawić do wystygnięcia. Karkówkę należy umyć, następnie zmielić. Można również poprosić o to w sklepie, jeśli nie macie maszynki. Nie kupujcie nigdy gotowego mięsa mielonego! Ryż należy ugotować według przepisu na opakowaniu, rozłożyć
Garniec MagalieDziś prezentuję kolejny pomysł na wędlinę z szynkowara. Na tapecie karkówka i filet z indyka . Wędlina wychodzi soczysta, o delikatnym smaku i pięknym aromacie majeranku. Mieszanie różnych mięs to idealny sposób na powiększenie spektrum doznań smakowych jakich mieliśmy okazję w swoim życiu doznać. Wędliny sklepowe, hmm.. kto to wie co w nich tak na prawdę siedzi. Na szynkowar(...)potrzebujemy: 1100 g karkówki wieprzowej 700 g filetu z indyka 10 g peklosoli 15 g soli kuchennej łyżeczkę gorczycy 2 kopiaste łyżeczki majeranku filiżankę wody 2 łyżeczki żelatyny Mięso kroimy na małe kawałeczki 2x2 cm. Doprawiamy solami, gorczycą, majerankiem. Dobrze wyrabiamy, aby mięso zaczęło się "kleić". Dosypujemy żelatynę i zalewamy filiżanką wody. Wyrabiamy dopóki mięso nie wchłonie całej wody. Kiedy
MamaOskarkaKrucha, ale bardzo ostra. Mięso przenika zapachem pieczarek, włoszczyzny i ostrych przypraw. Propozycja dla osób lubiących mocno doprawione mięsko. 500 g karkówki 300 g pieczarek 100 g włoszczyzny paski 1 szklanka bulionu Sól 0,5 łyżeczki pieprzu młotkowanego z kolendrą 1 łyżeczka ostrej czerwonej papryki Olej do obsmażenia mięsa Karkówkę myjemy i kroimy w plastry o grubości
VioletoweKucharzenieWitam po Sylwestrze, mam nadzieję, że dobrze się bawiliście i że te miłe chwile będą Wam towarzyszyły przez calutki rok! Ana dobry początek proponuję pieczoną karkówkę uprzednio zamarynowaną w soku z cytryny z dodatkiem cebuli i bazylii. Mmmmmmmmmmm, pycha!!!! Składniki: 1,5 kg karkówki Marynata: 12 łyżek oleju (u mnie sezamowy) 2 cebule sok z 1 cytryny 2 łyżeczki
Bea(u)ty kitchentłusto, za to potem dajemy się wziąć w obroty i spalamy wszystko w pocie czoła na budowie. A budujemy świetną rzecz, o której niebawem… Składniki: 4 grube plastry karkówki 2 średniej wielkości jabłka 2 cebule 2 ząbki czosnku ziele angielski, 3-4 listki laurowe, słodka papryka, pieprz i sól 4 marchewki 1 puszka zielonego groszku 1 łyżka soku(...)cytryny 1 łyżeczka masła 1 szklanka wody Wykonanie: Karkówkę solicie i układacie na patelni. Cebulę i czosnek obieracie, siekacie na drobne kawałeczki i dodajecie do mięsa. Jabłko myjecie, obieracie, kroicie w ćwiartki, usuwacie pestki, potem kroicie na plasterki i też dodajecie do mięsa. Posypujecie wszystko listkami laurowymi, zielem angielskim, słodką papryką i dusicie około 30-40 min na wolnym ogniu
GRUBY WAŁEKDobrze przyprawione i aromatyczne mięso, w całości przeniknięte pieczarkami i cebulą. Uwielbiam takie obiady. Bo kto nie lubi konkretnego kawałka mięsa? 500 g karkówki Przyprawa do wieprzowiny Ostra czerwona papryka Liść lubczyku 300 g małych pieczarek 2 cebule Oliwa z oliwek Karkówkę myjemy i kroimy na plastry o grubości 1,5 mc. Każdy plaster nacinamy w 3 miejscach
VioletoweKucharzeniemoja rodzina i ze spokojną głową daję go swojemu starszemu synowi. Jest również idealną przekąską na kolacje, czy imprezę! Ilość porcji: 2 keksówki Składniki: 900g szynki 500g wołowiny 350g karkówki 250g wątróbki drobiowej 250g surowego boczku Pęczek włoszczyzny 1 cebula 2 ząbki czosnku 3 jajka 200g suszone śliwki Garść suszonych grzybów Garść suszonej żurawiny 1 bułka kajzerka Przyprawy: świeżo mielony(...)dużego garnka wkładamy umyte oraz obrane warzywa, cebulę, liście laurowe oraz ziele angielskie. Dokładamy wołowinę i zalewamy zimną woda. Gotujemy około 20 minut na małym ogniu. Następnie dokładamy szynkę, karkówkę oraz boczek, gotujemy, aż mięso zmięknie (około 30-40 minut). Na około 5 minut przed końcem dorzucamy wątróbkę. Kiedy mięso będzie miękkie całość zdejmujemy z ognia. Wyławiamy mięso oraz warzywa
Kolizje SmakówDziś podaję wam rodzaj innego mięsa które równie dobrze można wykorzystać na kanapki lub równie dobrze na obiad. Jest to karkówka a możliwości jej wykonania jest mnóstwo:) oto jeden ze sposobów : Składniki: Karkówka b/k ok 1kg warzywa użyte do pieczeni: - sól morska ok 2 łyżeczki - główka czosnku przecięta na pół - pieprz świeżo zmielony ok 2 łyżeczki - marchew 3 sztuki - czosnek
Basia w kuchniPrzygotowanie miękkiego i aromatycznego mięsa karkowego na obiad jest proste, potrzeba tylko trochę cierpliwości aż odpowiednio się poddusi. Składniki: 1 kg karkówki 3-4 cebule 3 ząbki czosnku przyprawy: sól, pieprz, majeranek, rozmaryn Mięso myjemy i kroimy na kotlety. Na rozgrzanej patelni obsmażamy kotlety z każdej strony po kilka minut. Karkówka jest na tyle tłusta, że nie potrzeba dodawać oleju
prawdziwe jedzeniegrzybobraniu. Część zebranych grzybów, oczywiście po odpowiednim oczyszczeniu została ususzona, część trafiła do słoiczka, część zamroziłam na później, a część… trafiła na patelnię do pysznego sosu z podgrzybków. Karkówka robiona moim sposobem zawsze wyjdzie Wam miękka i soczysta! Jest to danie dla dużej rodziny albo zwyczajnie na dwa dni ;) Danie jest dość czasochłonne, jednak z pewnością warto poświęcić troszkę(...)czasu aby potem delektować się takimi pysznościami! Składniki: 1,5-2 kg karkówki 0,5 l mleka 3,2% 0,5 kg podgrzybków świeżych 250 ml śmietanki 30% 2 cebule 3 ząbki czosnku 4 łyżki masła sól, pieprz, zioła Przygotowanie: Najpierw zabieramy się za przygotowanie mięsa. Do miski wlewamy mleko i dodajemy do niego posiekana w piórka cebulę. W mleku
PastelFoodwracam wypoczęta i gotowa do nowych kulinarnych wyzwań... Ponieważ mój J. jest istotą głównie mięsożerną i stęsknił się za zwykłym domowym obiadem, a że jego ulubionym mięsem jest karkówka to i pomysł był dość prosty w realizacji... Składniki: Porcja na około 3-4 osoby 1 kg karkówki surowej 1 kg ziemniaków 1/2 główki czosnku przyprawy: pieprz ziarnisty, gotowe zioła(...)pieczenia karkówki, liść laurowy 3 łyżki oleju rzepakowego 1 rękaw do pieczenia Opcjonalnie: możemy dodać pieczarki, cukinie, brokuły lub inne swoje ulubione warzywa. Karkówkę płuczemy pod zimna wodą kroimy w plastry około 2 cm grubości. mieszamy wraz z ziołami i olejem. Ziemniaki kroimy w ósemki. Do rękawa wkładamy karkówkę ziemniaki, rozgnieciony czosnek. Zaciskamy rękaw i wkładamy do piekarnika
NaKońcuJęzykarzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego jest często używany w mojej kuchni...i znów olej wykorzystałam do marynaty mięsa na grilla ..tym razem ciut inaczej.. karkówka 0,5 szkl.oleju rzepakowego 1 szkl.jogurtu naturalnego przyprawa grillowa Karkówkę pociąć w plastry, lekko rozbić. Wszystkie składniki marynaty wymieszać.Plastry karkówki ułożyć w marynacie i odstawić
Moje domowe kucharzenieRoladki z karkówki nadziewane boczkiem i pastą z zielonych oliwek i pietruszki, zapiekane z różowym pieprzem. Pieczone ziemniaczki Składniki: - 4 plastry karkówki, rozbijamy tłuczkiem - 2 plastry boczku - garść oliwek zielonych - łyżka masła - pietruszka zielona - oliwa z oliwek - różowy pieprz - oliwa z oliwek Z oliwek, pietruszki i masła robimy pastę za pomocą blendera. Nacieramy roladki, z jednej strony układamy paski boczku(...)zwijamy w roladki, oprószamy przyprawą do karkówki. Marynujemy w lodówce co najmniej 4 godziny. Pieczemy na złoty kolor. Do ziemniaczków: - świeży rozmaryn - masło i oliwa - sól morska
SMYKWKUCHNI