Wprost uwielbiam duszone mięsa! Są soczyste, miękkie, rozpływają się w ustach. Na moim blogu możecie znaleźć przepis na karkówkę duszoną w sosie własnym , karkówkę duszoną w
My Culinary Artponieważ sama jestem matką dwóch córek, kładzie się duży nacisk na edukację kulinarną dzieci i na to jak zachęcić dzieci do gotowania. "Propagowanie zdrowego odżywiania i edukacja kulinarna w Polsce to nasza misja i cel do którego dążymy. Jesteśmy grupą ludzi, których połączyła pasja i chęć zmiany w naszym otoczeniu. Zdrowe dzieci, to co i jak jedzą, jest
Kulinarne przygody Gatityskuteczna utrata zbędnych kilogramów - poprawa kondycji mózgu - lepszy nastrój - lepszy metabolizm - zdrowe serce - koniec z tłustym brzuszkiem - lepsze funkcjonowanie komórek Nasionka chia stają się coraz łatwiej dostępne w Polsce, bowiem znaleźć je można w sklepach ze zdrową żywnością i sklepach internetowych, np. SKWORCU :) Cena nasionek jest bardzo wysoka, przekraczająca często 100 zł za kilogram, dlatego też warto je kupować
Zdrowie na języku :PCzęsto mam ochotę na jakieś polskie danie, przypominające mi dom, a którego raczej tutaj nie spotkamy. Lubię zaskakiwać Naczelnego Smakami i czuć satysfakcję, gdy otwiera oczy po kilku kęsach i mówi: wow, ale pycha! Myślałam, myślałam i podczas rozmowy z mamą, ta zainspirowała mnie swoim obiadem: bitki wieprzowe z cebulką. Ona ich co prawda nie zapieka, ale nic nie stoi
Kitchens Alphabetteż nie posiadam, więc obce są mi przywileje matek. W ogóle bycie matką to chyba ciężka sprawa. Nie dość, że zostajesz w domu z człowiekiem, który nie mówi po polsku, nie wiadomo o co mu chodzi i domaga się uwagi, to jeszcze jesteś skazana na banicję towarzyską. Jak już się matka z domu wyrwie to nie wie w którą stronę
ladykitchenApple crumble to pyszny angielski deser, podawany na ciepło w szarobure jesienne popołudnie. Anglicy mają do niego jeden cudowny dodatek, którego w Polsce jeszcze nie uświadczyłam. Tzw. custard, czyli sos waniliowy, robiony na bazie mleka i żółtek. Oczywiście krem można zrobić własnoręcznie, ale skoro w Anglii można go kupić w proszku, to kto by się trudził.Niewiele brakowało, a popełniłabym
bistro mamaPesto coraz częściej gości na polskich stołach. Zrobienie domowego jest bardzo proste, wystarczy zmiksować kilka składników.Ich ilość zależy od naszych upodobań. Jedynym minusem w przypadku pesto bazyliowego jest jego drugi podstawowy składnik - orzeszki piniowe, a konkretnie - ich cena. Z powodzeniem jednak można zastąpić je migdałami, orzechami, ziarnami słonecznika czy dyni. W tej wersji postawiłam na migdały. Czytaj więcej
bistro mamażdy więc udaje się tam gdzie lubi i z kim lubi. Z dziećmi, z żoną, z rodzicami lub kumplami.Z biurem podróży lub bez. Jedziemy za granicę lub ruszamy w Polskę. Wyjeżdżamy na wakacje, na ferie, na długi weekend, na zwykły weekend, na kilka dni, na tydzień i na dwa tygodnie.Czytaj więcej
bistro mamasamego nie osiągnęłam, ale nie ma się co dziwić. Masło, które otrzymałam i tak jest warte polecenia. I zamiast dżemu z gujawy zajadam codziennie z dżemem morelowym z najlepszym polskim chlebem na świecie :)Czytaj więcej
bistro mamaChili con carne, danie meksykańskie (inni piszą, że amerykańskie), a po polsku tłumacząc jest to danie z mięsa mielonego z dodatkiem chili, papryki, czosnku i cebuli w sosie pomidorowym, doprawionym kminem rzymskim.Czasami dodaje się fasolę i kukurydzę- jak w przypadku mojej, nieklasycznej wersji.A nieklasycznej dlatego, bo bez dodatku mięsa.Z resztą nie wszędzie trzeba 'pakować' mięso, bez niego też
Kraina Miodem Płynącakońcu można poczuć, że jest lato w Polsce. Upały powróciły, a najlepsze na ochłodę są lody. Ostatnio natrafiłam na świetny przepis, bez użycia jajek, mleka czy śmietanki...czy da radę takie zrobić? Czy będą smaczne? MOŻNA, wychodzą przepyszne! Głównym składnikiem jest mrożony banan (nadaje on gęstości lodom) + dowolne dodatki. Czytaj więcej
Ana Mari's worldWitajcie !!! Dziś chciałbym zaprezentować Wam pierś kurczaka faszerowaną suszonymi pomidorami i serem feta. Jako dodatek postanowiłem podać chrupiące placki ziemniaczane. Połączenie kuchni włoskiej i polskiej okazało się trafną inspiracją. Sami oceńcie :)Czas przygotowania: 50 min.Porcja dla 2 osóbKoszt na przygotowania: 15,00 złSKŁADNIKI:2 piersi z kurczaka150 g suszonych pomidorów100 g sera feta6 dużych ziemniaków1 cebulanatka pietruszki3 łyżki
kulinarnyJaciąg dalszy. Ostatnio przedstawiałem moją tartę ze śliwkami. Dziś prezentuję Wam placek z musem jabłkowym i cynamonem na kruchym cieście. Ciasto idealne na jesienną porę. A nasze polskie soczyste i dojrzałe jabłka idealnie się do tego nadają. Smacznego :)Czas przygotowania: 80 min.Porcja dla 8 osóbKoszt przygotowania: 14,00 złSKŁADNIKI:1 kg jabłek250 g masła350 g mąki pszennej100
kulinarnyJarazem śniadanie w stylu włoskim, ale bliskie naszym polskim smakom. Omlet standardowo z cebulką i kiełbasą, ale wzbogacony o dodatek sera. Jeśli macie ochotę możecie dodać parmezan. Ja użyłam goudy, więc w daniu są wpływy holenderskie ;) Żeby nie było nudno omlet został złożony, pokrojony i utopiony w pomidorowym sosie. To bardzo sycące śniadanie, które spokojnie może również pełnić rolę obiadu.Sk
W kuchni wieczorem5zł zależnie od marki i składu. Bardzo zależało mi na bazylii, bo to roślina, która na stałe przyjęła się w mojej kuchni. Myślę, że ogólnie w polskich kuchniach została ona przyjęta bardzo chętnie i traktujemy ją obecnie jak powszechny dodatek do dań. W drugiej kolejności zamarzyła mi się mięta. Świetnie komponuje się z owocowymi deserami. Potrafi orzeźwić wiele potraw
W kuchni wieczorem