polska - 1500 przepisów (strona:68/100)

Karkówka duszona w ciemnym piwie 401

Wprost uwielbiam duszone mięsa! Są soczyste, miękkie, rozpływają się w ustach. Na moim blogu możecie znaleźć przepis na karkówkę duszoną w sosie własnym , karkówkę duszoną w

My Culinary Art
Szkoła na widelcu "Najlepsze przepisy dla całej rodziny" Grzegorz Łapanowski i Maia Sobczak 298

ponieważ sama jestem matką dwóch córek, kładzie się duży nacisk na edukację kulinarną dzieci i na to jak zachęcić dzieci do gotowania. "Propagowanie zdrowego odżywiania i edukacja kulinarna w Polsce to nasza misja i cel do którego dążymy. Jesteśmy grupą ludzi, których połączyła pasja i chęć zmiany w naszym otoczeniu. Zdrowe dzieci, to co i jak jedzą, jest

Kulinarne przygody Gatity
Dieta aztecka i odchudzająca moc nasion Chia :) 208

skuteczna utrata zbędnych kilogramów - poprawa kondycji mózgu - lepszy nastrój - lepszy metabolizm - zdrowe serce - koniec z tłustym brzuszkiem - lepsze funkcjonowanie komórek Nasionka chia stają się coraz łatwiej dostępne w Polsce, bowiem znaleźć je można w sklepach ze zdrową żywnością i sklepach internetowych, np. SKWORCU :) Cena nasionek jest bardzo wysoka, przekraczająca często 100 zł za kilogram, dlatego też warto je kupować

Zdrowie na języku :P
B... Bitki wieprzowe zapiekane z cebulką. 482

Często mam ochotę na jakieś polskie danie, przypominające mi dom, a którego raczej tutaj nie spotkamy. Lubię zaskakiwać Naczelnego Smakami i czuć satysfakcję, gdy otwiera oczy po kilku kęsach i mówi: wow, ale pycha! Myślałam, myślałam i podczas rozmowy z mamą, ta zainspirowała mnie swoim obiadem: bitki wieprzowe z cebulką. Ona ich co prawda nie zapieka, ale nic nie stoi

Kitchens Alphabet
Boeuf bourguignon, pampersy i przekąski. Oscypkowe ptysie z awokado. 296

też nie posiadam, więc obce są mi przywileje matek. W ogóle bycie matką to chyba ciężka sprawa. Nie dość, że zostajesz w domu z człowiekiem, który nie mówi po polsku, nie wiadomo o co mu chodzi i domaga się uwagi, to jeszcze jesteś skazana na banicję towarzyską. Jak już się matka z domu wyrwie to nie wie w którą stronę

ladykitchen
Apple crumble czyli smaków jesieni c.d. 167

Apple crumble to pyszny angielski deser, podawany na ciepło w szarobure jesienne popołudnie. Anglicy mają do niego jeden cudowny dodatek, którego w Polsce jeszcze nie uświadczyłam. Tzw. custard, czyli sos waniliowy, robiony na bazie mleka i żółtek. Oczywiście krem można zrobić własnoręcznie, ale skoro w Anglii można go kupić w proszku, to kto by się trudził.Niewiele brakowało,   a popełniłabym

bistro mama
Fusilli z bazyliowo-migdałowym pesto 144

Pesto coraz częściej gości na polskich stołach. Zrobienie domowego jest bardzo proste, wystarczy zmiksować kilka składników.Ich ilość zależy od naszych upodobań. Jedynym minusem w przypadku pesto bazyliowego jest jego drugi podstawowy składnik - orzeszki piniowe, a konkretnie - ich cena. Z powodzeniem jednak można zastąpić je migdałami, orzechami, ziarnami słonecznika czy dyni. W tej wersji postawiłam na migdały. Czytaj więcej

bistro mama
Dwie małe podróże i do wygrania "Kulisy Kulinarnej Akademii" 154

żdy więc udaje się tam gdzie lubi i z kim lubi. Z dziećmi, z żoną, z rodzicami lub kumplami.Z biurem podróży lub bez. Jedziemy za granicę lub ruszamy w Polskę. Wyjeżdżamy  na wakacje, na ferie, na długi weekend, na zwykły weekend, na kilka dni, na tydzień i na dwa tygodnie.Czytaj więcej

bistro mama
Masło orzechowo - sezamowe 242

samego nie osiągnęłam, ale nie ma się co dziwić. Masło, które otrzymałam i tak jest warte polecenia. I zamiast dżemu z gujawy zajadam codziennie z dżemem morelowym z najlepszym polskim chlebem na świecie :)Czytaj więcej

bistro mama
Nieklasyczne Chili Con Carne 252

Chili con carne, danie meksykańskie (inni piszą, że amerykańskie), a po polsku tłumacząc jest to danie z mięsa mielonego z dodatkiem chili, papryki, czosnku i cebuli w sosie pomidorowym, doprawionym kminem rzymskim.Czasami dodaje się fasolę i kukurydzę- jak w przypadku mojej, nieklasycznej wersji.A nieklasycznej dlatego, bo bez dodatku mięsa.Z resztą nie wszędzie trzeba 'pakować' mięso, bez niego też

Kraina Miodem Płynąca
Domowe lody bananowo-malinowe 266

końcu można poczuć, że jest lato w Polsce. Upały powróciły, a najlepsze na ochłodę są lody. Ostatnio natrafiłam na świetny przepis, bez użycia jajek, mleka czy śmietanki...czy da radę takie zrobić? Czy będą smaczne? MOŻNA, wychodzą przepyszne! Głównym składnikiem jest mrożony banan (nadaje on gęstości lodom) + dowolne dodatki. Czytaj więcej

Ana Mari's world
Pierś kurczaka faszerowana suszonymi pomidorami podana z plackami ziemniaczanymi 241

Witajcie !!! Dziś chciałbym zaprezentować Wam pierś kurczaka faszerowaną suszonymi pomidorami i serem feta. Jako dodatek postanowiłem podać chrupiące placki ziemniaczane. Połączenie kuchni włoskiej i polskiej okazało się trafną inspiracją. Sami oceńcie :)Czas przygotowania: 50 min.Porcja dla 2 osóbKoszt na przygotowania: 15,00 złSKŁADNIKI:2 piersi z kurczaka150 g suszonych pomidorów100 g sera feta6 dużych ziemniaków1 cebulanatka pietruszki3 łyżki

kulinarnyJa
Placek z musem jabłkowym i cynamonem na kruchym cieście 335

ciąg dalszy. Ostatnio przedstawiałem moją tartę ze śliwkami. Dziś prezentuję Wam placek z musem jabłkowym i cynamonem na kruchym cieście. Ciasto idealne na jesienną porę. A nasze polskie soczyste i dojrzałe jabłka idealnie się do tego nadają. Smacznego :)Czas przygotowania: 80 min.Porcja dla 8 osóbKoszt przygotowania: 14,00 złSKŁADNIKI:1 kg jabłek250 g masła350 g mąki pszennej100

kulinarnyJa
Włoskie śniadanie 396

razem śniadanie w stylu włoskim, ale bliskie naszym polskim smakom. Omlet standardowo z cebulką i kiełbasą, ale wzbogacony o dodatek sera. Jeśli macie ochotę możecie dodać parmezan. Ja użyłam goudy, więc w daniu są wpływy holenderskie ;) Żeby nie było nudno omlet został złożony, pokrojony i utopiony w pomidorowym sosie. To bardzo sycące śniadanie, które spokojnie może również pełnić rolę obiadu.Sk

W kuchni wieczorem
Ogródek na parapecie 199

5zł zależnie od marki i składu. Bardzo zależało mi na bazylii, bo to roślina, która na stałe przyjęła się w mojej kuchni. Myślę, że ogólnie w polskich kuchniach została ona przyjęta bardzo chętnie i traktujemy ją obecnie jak powszechny dodatek do dań. W drugiej kolejności zamarzyła mi się mięta. Świetnie komponuje się z owocowymi deserami. Potrafi orzeźwić wiele potraw

W kuchni wieczorem

Proponowane wyszukiwania