Makowiec świąteczny 288Makowiec (źródło: almamarket.pl)Składniki: ciasto drożdżowe według własnego przepisu1 kg maku10 dag margaryny lub masła60 dag cukruolejek migdałowy4 jajka1 łyżka mioduSposób przygotowania:Mak opłukać i
WojnaNaSmaki.pl
Muffiny z czekoladą Milka 272daję tłumaczenia. Jeśli zaś chodzi o smak muffinków to jest on niebanalny, zwłaszcza gdy są jeszcze ciepłe i czekolada jest w wersji półpłynnej. Mniammmm.P.S. Przepis po polsku:Idealna ilość na blache do muffinek z Ikea:Potrzebne będą:125 g masła100 g cukru 2 jajka250 g mąki pszennej1 łyżeczka proszku do pieczenia5 łyżek mleka2 tabliczki czekoladyCzas:Przygotowanie: 15 minutPieczenie
Z butelką mleczka w tle
Świąteczne pierniczki 289Pierniczki (źródło: almamarket.pl)Składniki:1/5 kg mąki20 dag cukru pudrumiódmasło lub margaryna (15 dag)1 jajołyżeczka sody oczyszczanej2 łyżki przyprawy do piernikaSposób przygotowania:Z wszystkich składników
WojnaNaSmaki.pl
Potrawy wigilijne: Ryba w galarecie 375Ryba w galarecie (źródło: almamarket.pl)Składniki:1 i 1/2 kg rybywłoszczyznaliść laurowyziele angielskiesólpieprzjajkacytrynaSposób przygotowania:Rybę oczyścić, odciąć głowę, płetwy i ogon, resztę pokroić na dzwonka i
WojnaNaSmaki.pl
Potrawy wigilijne: Kutia 313Kutia (źródło: almamarket.pl)Składniki:szklanka ziaren pszenicyszklanka maku1/2 szklanki cukru pudruolejek migdałowy4 łyżki miodurodzynkimigdały1/2 szklanki słodkiej śmietankiSposób przygotowania:Oczyszczoną pszenicę moczyć w wodzie przez 10 godzin.Nast
WojnaNaSmaki.pl
Potrawy wigilijne: Karp smażony 293Karp smażony (źródło: almamarket.pl)Składniki:karpjajkabułka tartasólpieprzoliwaSposób przygotowania: Rybę oczyścić, umyć, odciąć płetwy i głowę, podzielić na dzwonka i przyprawić.Panierować w jajku i bułce tartej
WojnaNaSmaki.pl
Naleśniki z Białym Serem 290Danie zasilające menu prawie wszystkich polskich domów. Naleśniki z serem to smak dzieciństwa - przynajmniej dla mnie. Moja wersja jest jednak odrobinę delikatniejsza od tych które zajadałam będąc małą dziewczynką. Dzięki oddzieleniu białek i dodaniu wody gazowanej naleśniki wychodzą niezwykle puszyste i lekkie, a przede wszystkim przepyszne. ;) Naleśniki z Białym Serem - Składniki:ciasto:2 jajkaszklanka mleka
Słodka Strona
Makaron z Paluszkami Krabowymi (Surimi) 331Surimi jest produktem otrzymywanym z mielonego mięsa białych ryb, popularne szczególnie we wschodniej Azji. Może występować w różnej formie, natomiast w Polsce najbardziej znane są paluszki krabowe (mimo, iż można spekulować ile w nich jest kraba). Paluszki jedzone "solo" średnio przypadają mi do gustu, jednak w połączeniu z sosem pomidorowym i makaronem smakują doskonale. Makaron z Paluszkami Krabowymi (Surimi
Słodka Strona
Domowa Pizza 290osoby, która nie zna tego włoskiego dania.Pizza, rozpowszechniona praktycznie na całym świecie, jest również niezwykle popularna w Polsce i wzbogaca menu niejednego domu. Poza tym jest prosta w wykonaniu, dlatego tak często decydujemy się na zrobienie jej sami.Domowa Pizza - Składniki na spód:25 g świeżych drożdży1,5 szklanki ciepłej wody550 g mąki pszennej (3,5 szklanki)łyżka olejułyżka
Słodka Strona
Sos Słodko-Kwaśny 194słodko-kwaśny (sweet & sour sauce) używany jest głównie w kuchniach orientalnych, jednak i w Polsce znalazł swoich zwolenników. Charakterystyczny smak idealnie komponuję się z daniami mięsnymi i rybnymi. Podajemy go głównie z ryżem, makaronem chińskim lub tradycyjnym makaronem.Sos Słodko-Kwaśny - Składniki:pomidory z puszkiduża cebulapołowa papryki (używam konserwowej)150 g kukurydzy z puszki
Słodka Strona
Sajgonki 268Tradycyjna potrawa kuchni azjatyckiej. Wyglądem przypominają mniejszą wersje naszych polskich krokietów, jednak mają zupełnie inny smak. Sajgonki składają się z zawiniętego w papier ryżowy farszu głównie z przewagą mięsa i warzyw. Sajgonki - Składniki: (na ok. 28 sajgonek)350 g mięsa mielonego100 g makaronu chińskiegośrednia marchewśrednia cebula5 liści kapusty pekińskiej (zielona część)10 grzybów mun (bez nóżek)ok. 20 kiełków
Słodka Strona
Liebster Blog Award 184Jakie danie mączne jest Twoim ulubionym?9. Jakie jest Twoje ulubione danie Wielkanocne?10 Jakie jest Twoje ulubione danie na Boże Narodzenie?11. Jaką kuchnie najbardziej lubisz? (oprócz Polskiej)Blogi które nominuje:http://kociolek-pysznosci.blog.pl/http://kuchennewzlotyiupadki.blox.pl/htmlhttp://studentskitchenblog.blogspot.comhttp://razadobrze.blogspot.comhttp://taste-it-2502.blogspot.comhttp://karmelkat.blog.plhttp://www.mojewypiekiinietylko.comhttp://storczyk1.blogspot.comhttp://mojkuchennyswiat.blogspot.comhttp://zwyczajnakuchnia.blogspot.comhttp://ciastkarnia-na-kruchym-spodzie.blogspot.comMoje posty
Słodka Strona
Wuzetka 471Wuzetka jest bardzo popularnym, polskim ciastkiem składającym się z kakaowego biszkoptu, bitej śmietany, konfitury i polewy czekoladowej. Klasyka, genialna w swojej prostocie. W-Z-ka znana jest z tradycyjnie podanego deseru w formie kostki, jednak dlaczego nie zrobić jej w formie tortu. W takim właśnie kształcie gości u mnie w domu i myślę, że w ten sposób nie traci
Słodka Strona
Oryginalne Amerykańskie Pancakes'y 328przepis na amerykańskie placuszki zwane Pancakes'ami . Delikatne, złociste, rozpływające się w ustach danie serwowane głównie na śniadanie. Pancakes'y przeważają w wersji na słodko, jako deser, a w Polsce myślę, że nieraz wystąpią na stole jako smaczny i szybki obiad.Oryginalne Amerykańskie Pancakes'y - Składniki:135 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia ½ łyżeczki soli
Słodka Strona