wyrobami na Maderze są produkty z wikliny, wino Madeira, tradycyjny haft ręczny i uprawa bananów. Wspomniane banany to zupełnie inne w smaku owoce od tych, jakie są dostępne w polskich sklepach! Są słodsze, bardziej kremowe, absolutnie niesamowite! Są również dosatkiem do najbardziej charakterystycznej potrawy z ryb espada com banana, czyli panierowany filet ryby pałasz ze smażonym na maśle bananem
Taste Of My DayDzień dobry,Dziś na moim blogu nie znajdziecie "strasznego przepisu" z okazji Halloween (tego "święta" nie obchodzę), ale zajmiemy się pysznym, trochę zapomnianym w Polsce owocem - pigwą.Ten jasnożółty, przypominający jabłko (lub niekiedy gruszkę) owoc rośnie w przydomowych ogródkach i miejskich skrawkach zieleni. Można go także jesienią spotkać na niektórych straganach. W sprzedaży znajdują się również owoce pigwowca, które różnią
Chilli Czosnek i Oliwadrogowskazem dla błądzących tej nocy dusz, by bezpiecznie trafiły do miejsc spoczynku.Tyle ciekawostek. Dziś to pradawne święto stało się pretekstem do komercyjnej zabawy opartej luźno na motywach pogańskich. W Polsce nie jest ono ciągle zbyt popularne, niemniej jednak pewne jego elementy są zwyczajnie fajne, zwłaszcza dla dzieci. Przy okazji przygotowywania zupy dyniowej postanowiłam zatem wydrążyć dla Was jack-o'-lantern
Kulinarne zapędy KokosaDzień dobry, Malta, malutki kraj wyspiarski zagubiony gdzieś na Morzu Śródziemnym. Choć położony w samym centrum cywilizacji śródziemnomorskiej (pomiędzy Sycylią a Tunezją), w Polsce wiemy o nim tak niewiele. Kojarzymy z Anglikami, Kawalerami Maltańskimi i podobną do naszej biało-czerwoną flagą. Ale czy wiemy coś o jego kuchni? Jakiś czas temu natrafiłam na program Roberta Makłowicza nakręcony na Malcie
Chilli Czosnek i OliwaPrzepis nie mój, a Mirabelki. Przygotowane specjalnie na prezentację z WOK-u o Kaszubskiej kuchni :) nocne smażenie zakończone sukcesem :)W skrócie o kuchni kaszubskiej i
Czarnawisienkawyczyta. Pomysł na obiad, na przykład. Taki jak ten. Bo trafiłam akurat na artykuł o kucharzących hiszpańskich mammach.I gotuję. Próbuję. Bo smak zaskakuje. Poza tym strasznie pozazdrościłam Matce Polsce wyjazdu do Barcelony. Służbowo, bo służbowo. Ale zawsze ;) Aww! Szkoda, że mnie w podręczny jakoś nie upchnęła. Pozdrawiam. Buziakuję. I zazdraszczam.A obiad Izabell Mediavilla zawdzięczam. W ciut zmodyfikowanej
bastalenaKarp w galarecie - klarowanie galarety. Nie wszyscy lubią karpia, ale w polskiej tradycji był, jest i jeszcze długo będzie. W mojej rodzinie część lubi karpia właśnie w galarecie i to właśnie dla nich ten egzemplarz. Składniki. 1,5 kg karp królewski Wywar. 1,5 l wody 20dag włoszczyzna 2 listki laurowe 5 ziaren pieprzu Galareta. 3/4 l wywaru rybnego
Kulinarny karnet Christopheratwardo, posiekane drobno i posypane na wierzchu sałatki Torcik ze śledzia. Inspiracją do tego dania był duży tort z sardeli przygotowany na oficjalne przyjęcie w Barcelonie. Ponieważ w Polsce trudno kupić świeże anchois, znane również jako sardele, przygotowałem torcik z małymi śledzikami. Jeżeli komuś uda się kupić świeże sardele ,to należycie oceni ich wyjątkowy smak. Sardele należą do rodziny śledzi
Kulinarny karnet ChristopheraAnglii odpowiednikiem Tłustego Czwartku jest Dzień Naleśnika. Obchodzony jest w dniu obchodzonego w Polsce tradycyjnego Śledzika. Organizowane są biegi z patelniami. Zwyczaj ten zapoczątkowała dama, która obawiając się spóźnienia do spowiedzi, pobiegła do kościoła z patelnią, na której smażyła naleśnik. Ciasto naleśnikowe -12 cieniutkich ,średnica-22cm. 30dag mąki pszennej, przesianej 500ml mleka 3 jajka 1 łyżka oliwy sól woda
Kulinarny karnet Christopherajabłka. Wszystkie przyprawy wymieszać z cukrem i posypać owoce. Zapiekać 8-10 minut w temp.180 stop. Niestety zajadanie się czerwonymi bananami napotyka na trudności .Rzadko pokazują się w Polsce i są drogie. Banany to nie tylko przysmak kulinarny, ale mają też duże zastosowanie w innych dziedzinach. Z liści otrzymuje się włókno manilskie bardzo silne i odporne na działanie wody morskiej
Kulinarny karnet Christopheraczosnkiem, śmietaną i serem. Langos sajtos tejfolos Innym braterskim przysmakiem obok kutroszy jest, pochodzącym z Węgier, obecnym na Słowacji i w Czechach ,no i w Polsce jest LANGOS-langosz. Ta słynna potrawa węgierska, której z pewnością skosztował każdy podróżujący tam turysta ,jest niezwykle prosta ,a przy tym pozwala na olbrzymią różnorodność podawania. Langosz to placek drożdżowy ,tradycyjnie
Kulinarny karnet Christopherarównież na obiad) narodził się spontanicznie właśnie w weekend, a mianowicie w sobotę kiedy to u jednej z nas odbyły się niespodziewana wizyta rodzinna. Wszystkim nam wiadomo, że wedle polskiej tradycji gości nawet niezapowiedzianych nie można wypuścić z domu bez poczęstunku. Także idąc tym tokiem myślenia pierwsze pomysłowe żarówki zaświeciły się na ekspresową sałatkę z kurczakiem,rukolą, fetą i pomidorkami
Symfonia Smakówgotowania bigosu zmotywowali mnie zagraniczni goście, którzy zażyczyli sobie właśnie tą najbardziej tradycyjne danie. Na szczęście jest to jedna z nielicznych potraw kuchni polskiej, która jest naturalnie bezglutenowa i nie wymaga zmian receptury. Ugotowałam wielki gar bigosu, który można chyba nazwać wersją myśliwską: z grzybami, suszonymi śliwkami i jałowcem. Jeśli dysponujemy odpowiednio dużym garnkiem ciśnieniowym, to znacznie szybciej
głodny alergikilości spamowych komentarzy, które zawisły na poziomie przesiewu, co pozwala sądzić, że to nie koniecznie świadome odwiedziny oczekiwanych, wirtualnych gości, a automatów lokujących wirtualne produkty - ale wejść z polskiego podwórka też jest sporo, więc pozytyw zdecydowany i uśmiech dla odwiedzających od ucha do ucha:))# 3 - leniwe, niedzielne popołudnie. Pławimy się w luksusie. Luksusie wspólnych chwil. Prywatny Książę przeistoczył się
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaciasto. Którego miało teoretycznie nie być. Bo Stwórca. Bo sensor. I takie tam.Dla odmiany od Czekoladowca Gizmo, Diabelski Czekoladowiec. Sesese!Pierwsze podejście do niego zrobiłam podczas minionego urlopu w Polsce. Taka próba generalna.Mama rzuciła hasło: ciasto. Za mną chodziła czekolada. A ojciec miał ochotę na coś pikantnego. Postanowiłam to połączyć.Tym bardziej, że okazja ku temu sprzyjająca się nadarzyć
bastalena