Wczoraj obiecałam dodać post na tradycyjną zebrę. Babka została upieczona przez moją mamę według przepisu Ewy Wachowicz. Ciasto bardzo ładnie wyrosło, jest wilgotne i bardzo smaczne.Moja
Przepisy AleksandryEnglish Version Inne nazwy: sałatka warzywna, rosyjska, olivieh salad (wersja perska z gotowanym kurczakiem) i Olivier salad. Kocham sałatkę jarzynową! Lubię jeść ją na świeżym
Przepisy AleksandryNiedawno wróciłam z cudownego urlopu w Polsce. Na koniec mojego pobytu przygotowałam dla rodziny sernik tiramisu. Miałam zamiar go upiec, ale potem wpadłam na pomysł przygotowania sernika na zimno (jako, że mam tego typu deserów mało na blogu). Ciasteczkowy spód ma niewiele wspólnego z klasycznym tiramisu, ale dzięki niemu łatwo się sernik kroi i jest stabilny na talerzu. Ważne, żeby
Przepisy AleksandryPierogi z kapustą i grzybami to kolejna propozycja pierogów. u mnie w domu przygotowane są głównie w post oraz w okresie świątecznym, np. na Wigilię. Zazwyczaj
Pasja Smakutradycyjnych, które znamy prawie z każdego baru. Całe menu wypisane jest na dużej tablicy stanowiącej główną dekorację lokalu. Wystrój bistra jet ładny, nowoczesny i minimalistyczny. Owszem, podobnych lokali w Polsce jest mnóstwo, ale w Lublinie jeszcze takiego nie widziałam. Ja postawiłam na testowanie burgerów, więc skorzystałam z kuponu na Grouponie. Lokal wymagał wcześniejszej rezerwacji, więc zamówiłam stolik i pozostało czekać
Pasja Smakulegumin, kremów czy drinków. A po spożyciu owoców, pozostaje nam doskonała nalewka. Zapraszam na owoce chińskiego daktylowca, czyli jujubę pod wódką. Owoce te nie są zbytnio znane w Polsce, uprawia je się w Azji, na Bliskim Wschodzie i w krajach śródziemnomorskich, a zbiera we wrześniu. Im cieplejsze i słoneczniejsze lato, tym większe są plony. Owoce najczęściej jadane
Mia Cucina Sofietasię postacie, szukające skarbu w trawie. Ba, nawet wycieczki spacjalnie po erbette są organizowane, bo coraz częściej wraca się na łono natury… Tak sobie własnie pomyślałam, że również w Polsce zbiarano liście, klącza, pędy czy bulwy młodych roślin jako pożywienie na przednówku. No dobrze, a do czego tak konkretnie służą te erbette? Wymienię tylko te najpowszechiej znane
Mia Cucina Sofietakażdym trafiamy na potrawy i przetwory z dyni. Zupy, placki, pieczona dynia, mus z dyni, kawa z dyniowym purre, sałatki z dodatkiem dyni. A u nas dziś trochę tradycyjnie, polsko- pierogi. Mięciutkie ciasto wypełnione aromatycznym, w sumie dość niekonwencjonalnym farszem z dyni, sera feta, boczku i odrobiną czosnku! Składniki CIASTO: 3 szklanki mąki pszennej 1 szklanka dość ciepłej wody
Symfonia Smakówktórych występuje, można by było pisać bardzo, baaardzo długo – dlatego zachęcam zapoznania się z większą ilością informacji na własną rękę. Ostatnimi czasy staje się również popularna w Polsce, dlatego zapraszamy Was do wypróbowania tego prostego przepisu: Składniki 350-400g sera ricotta 1 jajko 2 łyżki brązowego cukru (najlepiej rozdrobnionego) 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią Pół łyżeczki aromatu
Symfonia SmakówWitajcie! Dziś chyba w całej Polsce za oknem trwa piękny, słoneczny dzień.. Promienie słońca malują nam uśmiech na twarzy oraz co ważne: rozjaśniają nasze kuchnie i pomagają tworzyć pomysły na coraz to nowe potrawy! (; I skoro już tak o pięknym słońcu mowa to zapraszamy Was na ciepły i promienisty krem marchwiowo-czosnkowy, który mam nadzieję ucieszy Wasze podniebienia.Obydwie zupy
Symfonia Smakówsporo się tam zmieniło... Oczywiście nasłynniejszą atrakcją jest ów dom do góry nogami:) Ale można tam obejrzeć wiele ciekawych rzeczy, np. Dom Sybiraka, najdłuższą deskę świata, bunkier, Dom Powstańca Polskiego, Kaplicę, czy największy fortepian świata. Dla dzieci wspaniałą atrakcją jest Świat Bajek oraz Park Linowy
Z miłości do słodkościpaczki z pierwszej lepszej cukiernii, tylko te jedne jedyne, kupowane przez mojego Szwagra w Jego osiedlowej cukierni. Paczki sa naprawde wyborne, a szczegolnie zachwycajace jest ich nadzienie.Gdybym byla w Polsce to dzis pewnie bym takiego paczka zajadala, niestety jestem tu gdzie jestem i o takim paczku moge tylko pomarzyc.Chcac podtrzymac tradycje pokusilam sie o samodzielne przygotowanie tego specjalu. Przepis dostalam
Przysmaki Karolkipory nie mam zadnej koncepcji co przygotowac. Staram sie by mieszkajac na obczyznie takie wyjatkowe okazje jak Swieta Wielkiej Nocy i Swieta Bozego Narodzenia byly utrzymane w polskim klimacie, by przypominaly mi o moim rodzinnym domu.Gdy bylam jeszcze mala i zyl moj Dziadek to zawsze na Swieta mielismy w domu pachnace, wedzone szynki, kielbase i rozne pieczone miesa i wszystko
Przysmaki Karolkikoncu zas czekaja na nas dwa rownie mile swieta. Pierwsze z nich to Dzien Matki.Ja mam to szczescie, ze Dzien Matki obchodze podwojnie. Zawsze jako pierwsze jest to wedlug polskiego kalendarza, 26 maja. Drugi raz to znow francuski Dzien Matki, ktory tu akurat jest swietem ruchomym i w tym roku bedzie dopiero 7 czerwca.Moje pierwsze swieto Mamy bylo 3 lata
Przysmaki Karolkiwiec ogromnie gdy robiac wczoraj zakupy wypatrzylam bob. Byl taki sam jak ten z babcinego ogrodu, nieluskany, w duzych, zielonych lupinkach :)Tegoroczny sezon na ten smakolyk spedzilam w Polsce, dlatego tym bardziej ucieszylam sie, ze w koncu zrobie z bobu cos innego niz to zwykle jada sie w moim rodzinnym domu.Bob znam juz od dziecka. Moja Babcia miala
Przysmaki Karolki