polska - 1500 przepisów (strona:91/100)

Dzien jablka i francuska klasyka. 210

plasterki jablko. Przechodzac obok cukierni czesto zatrzymywalam sie przez oknem by zerknac w strone lsniacej od morelowej glazury tarty. Zawsze mnie kusila. Nic wiec dziwnego, ze mieszkajac juz w Polsce zatesknilam za tym ciastem. Dzien Jablka organizowany przez Tatter stal sie wiec dla mnie wspaniala okazja by przywolac wspomnienia i skusic sie na kawaleczek pysznej tarty jabklowej.Tarta z jablkamiskladniki: 300g

Przysmaki Karolki
Po jesiennym spacerze czas na sernik 179

nagrzanym do 180°C przez okolo 1 godzine.Smacznego!Uwagi: Przepis jest na blache, ja pieklam na tortownicy i wszystkie skladniki zmniejszylam o polowe.Przepis zamieszczam w ramach akcji "Gotujemy po polsku" organizowanej przez Kuchnie Ireny i Andrzeja, pod patronatem zPierwszegoTloczenia.pl

Przysmaki Karolki
Boeuf bourguignon 180

przygotowujemy dania, które według nas są wyjątkowe, odświętne, a ich jedzenie sprawia nam przyjemność. Gdy mieszkałam we Francji urozmaiciłam moje świąteczne menu o dania, którymi niejedna pani domu w Polsce nie zaprzątałaby sobie głowy. Jednym z nich jest boeuf bourguignon. Można by rzec: ot francuski gulasz, nic nadzwyczajnego. Jednak ci, którzy znają to danie wiedzą, że nie jest

Przysmaki Karolki
Halloween- czyli moja Dyniowa Panienka 252

Fascynuje mnie przenikanie się kultur . I wbrew oceniającym sceptycznie to niby  ,,importowane " święto - lubię je. A argumenty o tym , że  niby nie nasze , nie polskie i komercyjne uważam za wydumane. Od wieków w kulturze plemion zamieszkujących nasze tereny , a także celtów , brytów i wielu innych kultur na świecie istniały zwyczaje składania ofiar duszom zmarłych . Obawiano się ich , przekupywano

Buniabaje w kuchni
*** Zapachy w moim domu , w mojej kuchni *** Piątki z Yankee Candle MIDSUMMER'S NIGHT / RED VELVET / HOME SWEET HOME / BEACH PA 148

taki jest. piękny zapach , cudowny aromat cynamonu , taki klimat domowy z pysznym ciastkiem i gorąca herbatką. Zdecydowanie jesienny zapach. A nawet korzenny zapach zimowy. MÓJ ULUBIONY ! Beach Party W polskich sklepach go nie spotkałam. Ma to być impreza na plaży. Trochę czuć piasek. Czuć wodę. Zapach kuszący ale i mocny. Za bardzo intensywny i duszący. Choć po dłuższym paleniu przyjemny

Magiczne Życie Marty
Muffinki z brzoskwiniami i rozmarynem 132

oznacza "ugotowane" i jest to nowy przycisk, przygotowany przez Cooklet, czyli internetowy organizer kulinarny, na którym znajdziecie przepisy z całego świata, również w języku polskim. Przycisk ma na celu stworzenie galerii zdjęć danego przepisu, przygotowanego przez czytelników bloga, jedynym warunkiem w konkursie, aby nasz blog był wzięty pod uwagę jest minimum 10 zdjęć muffinek, każde inne

Pora coś zjeść
Zaproszenie na Małopolski Festiwal Smaku! 158

Dzień dobry!Dzisiaj chcielibyśmy zaprosić Was na rozpoczynający się w niedzielę Małopolski Festiwal Smaku! Tegoroczną jubileuszową podróż kulinarną rozpoczniemy w Wieliczce. Władzę w stolicy polskiej soli przejmą wyborne tradycyjne wędliny z pobliskich Podstolic i podkrakowskich Liszek. Nie zabraknie wyrobów, których bazę stanowi wyjątkowa sól wielicka.  Poza tym będzie można spotkać znanych z programu MasterChef Maćka Koźlakowskiego i Mikołaja Reya

Pora coś zjeść
Ciasto kruche z kremem rabarbarowym (rabarbarowym curdem) 367

Dziś proponuję Wam kolejny przepis na smakołyk z rabarbarem, który zaczerpnęłam od Lary Ferroni - ciasto kruche z kremem rabarbarowym (rabarbarowym curdem). Różne odmiany kremu owocowego (curdu) mnożą się na polskich i obcojęzycznych stronach internetowych i nie ma się co dziwić, bo jest to bardzo smaczny i stosunkowo prosty w przygotowaniu dodatek do ciast i deserów. Pierwowzorem wszystkich kremów jest lemon

Smakołyki Bereniki
Porządny start. Ziołowa jajecznica z pomidorkami. 221

bardziej sycących i skomplikowanych.Pora spożywania śniadania jest uzależniona od stylu życia i obowiązków. Najczęściej jada się je krótko po przebudzeniu i przed wyjściem do pracy czy szkoły – więc w Polsce dość wcześnie rano (większość osób rozpoczyna pracę o 8.00). Tak wczesna pora śniadania spowodowała konieczność jedzenia w godzinach pracy tzw. "drugiego śniadania" ok. 10 rano – posiłek ten nie ma odpowiednika

W kuchni Karmel-itki
Tam, gdzie rządzi czekolada. 242

krótki opispachnącego słodką wonią czekolady miejsca.Pierwsza taka Manufaktura Czekolady powstała we Lwowie, w roku 2009, a obecnie istnieje w ośmiu innych miastach Ukrainy, a także pojawia się już w Polsce. Lwów bowiem, w XIX wieku obfitował w czekoladę. To właśnie z niego eksportowanoją do całej Europy, a ta zachwycała swoją niepowtarzalnością. Posiadała wyjątkowy, niespotykany smak, a to za sprawą procesu

W kuchni Karmel-itki
OFDS - ciąg dalszy / 10.08.12. Jedzenie i Grzegorz Łapanowski. 203

Dziś, kontynuując cykl postów o OFDS, wracam do 10. Sierpnia, czyli do piątku. Po udanym wieczorze w Trattori Castellana, pysznym winie i rewelacyjnej hiszpańskiej atmosferze, czas skupić się na Polsce.  feta w oliwie i papryce. ser krowi w zalewie - oliwa z przyprawami i papryką.  muffinki z ulicy sezamkowej ;]  to jest jedna laleczka. wystarczy wywinąć sukienkę

W kuchni Karmel-itki
BLACKBERRY SOMERSBY. 193

tyle jest ich, ilu ludzi po ziemi stąpa. Czy polecam? Myślę, że tak, warto przecież próbować nowych smaków, zdobywać nowe doznania i poznawać produkty, jakie dostępne są na polskim rynku.* wpis sponsorowany Pozdrawiam! Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
MAMA KARMEL-ITKI DLA "CHWILI DLA CIEBIE". 177

oczy śmieją - odpowiada córka, a ja widzę, że jes szczęśliwa, bo doceniamy i szanujemy jej pracę.  Dzięki blogowi nasza Ada miała okazję poznać bliżej kilku znanych w całej Polsce mistrzów kuchni.- Mamo, jadę do Krakowa. Ewa Wachowicz mnie zaprasza do programu "Ewa gotuje". - oznajmiła mi latem 2012 roku. - Przesłałam jej swoje przepisy i spodobały się.- Tak daleko sama

W kuchni Karmel-itki
Rogaliki krucho-drożdżowe jak francuskie 411

francuskiePRZEPIS{zmodyfikowany przepis ze strony MW, ok. 30 małych rogalików}Składniki 1 3/4 szkl. mąki pszennej tortowej ("Basia") 7 g suszonych drożdży 125 g masła extra 82% (masło polskie Mlekovita) 200 g śmietany 18% (1 kubeczek Piątnicy + 1-2 łyżki) niecała 1 łyżka cukru pudru 1 mały cukier waniliowy nadzienie: 2 jabłka (użyłam odmianę Ligol), cynamon, cukier muscovado Przygotowanie

coolinarnastrefa.blogspot.com
Pizza razowa ze smardzami 160

Weekend na Słowacji nie był wielkim grzybobraniem, ale trochę tych pysznych grzybków udało mi się przywieźć. Uwielbiam je za aromat i delikatność. Przypominam, że w Polsce wszystkie smardzowate są pod ochroną chociaż chodzą słuchy, że może się to wkrótce zmienić bo niektóre gatunki nie są już takie rzadkie. Takie wieści usłyszałam w ubiegłym roku na spotkaniu z mykologami

Smaczna Pyza