Króli do Betlejem i wiąże się z nią przemiły rodzinny rytuał, o którym opowiem Wam poniżej. P.s. Czy wiedzieliście, że tradycja przygotowywania wypieków specjalnie na Epifanię istniała również w Polsce? W wielu regionach piekło się kiedyś szczodraki, czyli rogale z kapustą i grzybami oraz sójki - pierogi z drożdżowego ciasta z nadzieniem z kapusty lub grzybów. Jestem ciekawa, czy słyszeliście
Chilli Czosnek i Oliwaużyć czarnych oliwek w postaci suszonej (aby razem z pomidorami mogły nasiąknąć winem niczym rodzynki dodawane do ciasta nasączane rumem). Jeszcze niedawno myślałam, że jest to składnik, którego w Polsce nie da się kupić i do swojej potrawy dodałam zwykłe czarne oliwki ze słoika. Jednak niedawno odkryłam w Warszawie sieć delikatesów z produktami śródziemnomorskimi - Piccola Italia, gdzie można kupić suszone
Chilli Czosnek i Oliwawarto się na nie wybrać. Mają właściwy klimat i można na nich kupić (a co najważniejsze - spróbować przed zakupem) wiele wspaniałych tradycyjnych produktów, często niedostępnych w normalnej sprzedaży: polskie zagrodowe sery, miody, nalewki, wędliny itd.. Jak zwykle z Mężem najbardziej będziemy rozglądać się za kwasem chlebowym, dobrymi serami, cydrem, może jakaś oliwa się trafi, albo kabanosy paprykowe? W przyszłym
Chilli Czosnek i OliwaHenry Blackburn nakreślił dość idylliczny obraz człowieka żyjącego w zgodzie z naturą i samym sobą. Obraz dla większości z nas bardzo różny od życia jaki prowadzimy tutaj w Polsce. Czytając ten opis mam ochotę pakować walizkę i lecieć na Kretę, ale zdaję sobie sprawę, że nie dla każdego taki styl życia wydaje się wymarzony.Sęk w tym, że wcale
Chilli Czosnek i Oliwarozpalają ogniska i w oparach wina pieką jagnięco-ziemniaczane kiełbaski.Dziś mam dla Was takie właśnie kiełbaski, na podstawie przepisu królowej włoskiej kuchni - Marleny de Blasi, który dostosowałam do polskich realiów zamieniając jagnięcinę na wieprzową szynkę i smażąc je na patelni (choć jeśli planujecie rozpalić ognisko lub grilla możecie przygotować to danie w tradycyjny sposób). Kiełbaski smażone na patelni mają
Chilli Czosnek i Oliwadiecie śródziemnomorskiej rekomenduje się spożywanie ryb i owoców morza co najmniej 2 razy w tygodniu, szczególnie tych bogatych w kwasy omega-3: sardynek, anchois, łososia, śledzia i tuńczyka. W Polsce dostęp do naprawdę świeżych ryb jest ograniczony, dlatego możecie sięgać również po sardynki oraz anchois w puszce, tylko wybierajcie takie, które znajdują się w oliwie. Ciekawostką jest, że Grecy czerpali
Chilli Czosnek i Oliwakiepska ze mnie zielarka, nie znam się na botanice i dlatego wybrałam roślinę, którą na pewno znajdę i na pewno rozpoznam. Mniszek lekarski to roślinka bardzo rozpowszechniona w Polsce - każdy kojarzy te żółte kwiatki, wszyscy dmuchaliśmy dmuchawce jako dzieci. Nie trzeba iść daleko, aby nazbierać cały kosz liści mlecza. Ale wybierając się po mlecze, trzeba pamiętać o kilku sprawach: Ponieważ
Chilli Czosnek i Oliwakonsekwencji rozwinięcia się miażdżycy. Z kolei cholesterol HDL ("dobry cholesterol") wychwytuje "zły cholesterol" z naczyń krwionośnych, transportuje go do wątroby, gdzie jest przetwarzany.Jedzenie roślin strączkowych nie jest zakorzenione w polskiej kuchni, kiedy byłam dzieckiem jadałam fasole tylko kilka razy w roku - pod postacią fasolki po bretońsku, zupy lub ewentualnie bobu w sezonie. My, Polacy, niestety nie umiemy przyrządzać warzyw strączkowych
Chilli Czosnek i Oliwatrochę uwagi, starannie poddusić i dobrze doprawić. Ryż: Do przygotowania paelli należy wykorzystać ryż o krótkich, okrągłych ziarnach. Specjalne hiszpańskie odmiany to bomba oraz senia, jednak w Polsce są niebotycznie drogie. Polecam więc zastąpić je ryżem do risotto (np. arborio lub carnaroli), który sprawdza się równie dobrze. Czytałam, że nawet ryż do sushi mógłby się nadać. Pod żadnym pozorem
Chilli Czosnek i OliwaKolczakówka piekąca, inaczej kroplista, Hydnellum peckii jest bardzo rzadkim grzybem. W Polsce ten gatunek jest pod całkowitą ochroną. Znajduje się na Czerwonej Liście Grzybów Wielkoowocnikowych ze statusem E czyli "wymierające".To grzyb niejadalny, ale jakże piękny - przyznacie. Dla właśnie takich cudeniek warto zabierać ze sobą do lasu aparat fotograficzny. Spotkanie takich okazów w lesie robi niesamowite wrażenie
Smaczna Pyzawspólne połączenie. Pochodzi z Indii, obecnie jest popularny na całym świecie w wielu odmianach. Używany najczęściej jest na zimno do kanapek, mięs, hot-dogów, czy hamburgerów. My również w Polsce mamy swoją odmianę relishu i jest to ćwikła. A dzisiaj proponuje wam pyszny słodko-kwaśny relish, czyli sos z papryki, pomidorów i jabłek. Gęsty, pyszny, aromatyczny, idealny na zimę. Przepis
Bernika - moj kulinarny pamietnikprzyrządzić jakieś dobre mięsiwo na niedzielny obiad. Paradoksalnie okazało się, że antonówka jest odmianą, która pochodzi z Rosji :) ale mniejsza o to, bo jabłka w naszym przepisie dojrzewały na polskiej ziemi, w pięknej Wielkopolskiej wsi o nazwie Tłokinia. Drugim jabłkowym bohaterem w przepisie jest cydr lubelski, który nam bardzo ostatnio przypadł do gustu - lekki, delikatnie musujący, cudownie gasi pragnienie
Delicious Titbitstroszkę Was zaniedbaliśmy, ale obiecujemy, że to się już nie powtórzy i mamy nadzieję, że znów nie raz ugotujemy wspólnie coś pysznego. W ostatnim czasie odwiedziliśmy nasze rodziny w Polsce i spotkała nas tam niespodzianka. Był to prezent jaki dostaliśmy od sklepu internetowego przyjemnegotowanie. Otrzymaliśmy od Nich komplet garnków Link na wszystkie rodzaje kuchenek łącznie
cookplsię go głównie z warzyw, ale czasem występuje z dodatkiem owoców, różnych dodatków i przypraw. Ze względu na ilość i różnorodność składników, jego smak może różnić się diametralnie. W Polsce zaczyna się pod tą nazwą pojawiać w sklepach, ale ja od dawna przygotowuję go sama. Dzisiaj przygotowałam go do kotletów, a w swoim podstawowym składzie ma pomidora, paprykę i papierówki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniękruche kwiatki migdałowe przygotowałam w ramach akcji testowania margaryn przez 10 wybranych blogerów. Kruche kwiatki migdałowe nadziewane (kruche ciasteczka migdałowe) są odpowiedzią na pytanie „Kto zostanie gwiazdą Polskich Smaków” , chyba nie macie wątpliwości jaka jest odpowiedź na to pytanie;) To kolejny mój przepis na kruche ciasteczka. Przy okazji to słodka propozycja na Dzień Dziecka. Przepis na kruche rogaliki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię