polska - 1500 przepisów (strona:84/100)

97.Jabłka lecą z drzew, czyli jesienna, pijana szarlotka z różaną konfiturą 240

Jesień kusi jabłkami, nie da się obok nich przejść obojętnie. Wszyscy doskonale wiemy, że najlepsze jabłka to te nasze, polskie... więc korzystajmy! Korzystajmy ile się da - jedzmy jako przekąskę, róbmy przetwory, ciasta, używajmy ich jako dodatek do dań. Nasza niedziela jest bardzo słodka i odrobinkę pijana, ponieważ przygotowałyśmy na dziś szarlotkę z dodatkiem miodu pitnego i konfiturą z róży. Jeśli

Symfonia Smaków
Sezon na... #8 Gruszki. Jestem za... GRU-BA! 226

Październik w Polsce okazał się niezwykle rozgrzewający. Pogody po 20 stopni strasznie mnie rozleniwiły. I przypomniały jak bardzo chciałabym mieszkać w Chorwacji. Aww! A tu rach, ciach, urlop pach. Trzeba było wracać do naszego podbiegunowego grajdołka. Gdzie Dziadek Mróz zagląda nam porankiem do okien. Sirionek odpicował się już w zimową, naćwiekowaną odzież wierzchnią. A renifery smolą cholewki na pobliskich

bastalena
Mleko sojowe 179

miały jeden minus - sporo kosztowały. Zaczęłam więc interesować się robieniem mleka w domu i okazało się to proste i znacznie tańsze. Nie wiem jak to wygląda cenowo w Polsce, ale w Anglii na przykładzie mleka sojowego prezentuje się tak: Mleko sojowe organiczne w Tesco, 1 litr - £1.39 3 kg organicznych ziaren soi na ebay - £6.79 Wodę mam wliczoną

chwile dla mnie
Fasolka mung i włoska mieszanka legumi 219

Włoska mieszanka legumi + orzo, to wspaniała kompozycja różnego rodzaju drobnych grochów i groszków , w Polsce noszących nazwę BOBOWATE.To liczna rodzina samych rarytasów potrzebnych do prawidłowego rozwoju każdego z nas. We Włoszech, szczególnie na Sycylii takie legumi jada się do 2 razy w tygodniu, a w okresach pory deszczowej- u nas zima- nawet do 4 razy w tygodniu. Ja do mojej

Z Kuchni Do Kuchni
Teść też RAZ ugotować potrafił.... 177

Mógł nie zjeść nawet przez cały dzień, co graniczy z cudem, gdyż Sycylijczyk raz dziennie MUSI mieć makaron. Nawet z oliwą i parmezanem ale MUSI i cześć. Nam w Polsce trudno jest to ogarnać ,ale ja mialam do czynienia z tym ponad 10 lat... Pasta czyli makaron musi być i basta! I pewnego pięknego dnia stało się! Mieszkałam wtedy

Z Kuchni Do Kuchni
Sycylijska sałatka makaronowa 312

innych makaronów ogólnie dostępnych, ale wybaczcie, makaron ma być al dente a nie klej do tapet. Mój wybór padł na MALMA!  Moją boleścią jedyną jest fakt, że w Polsce makaron sprzedaje się na pół kilogramy albo i mniej! Matko moja, we Włoszech gramatura najmniejsza to kilogram, a na Sycylii to już makaron jest w półtorakilogramowych opakowaniach. Jakże

Z Kuchni Do Kuchni
Kilka słów o wygranej Pszczółce 141

wywarzony gust cukiernika...i dlatego jedna po drugiej, dość szybko z domku znika! Pszczółka – doskonałe karmelki wyprodukowane z pasją Od ponad 60 lat Pszczółka jest jednym z największych w Polsce producentów karmelków twardych i nadziewanych. Firma zlokalizowana jest w Lublinie, działa pod nadzorem Krajowej Spółki Cukrowej S.A. Smak słodkich produktów „Pszczółki” poznało już kilka pokoleń Polaków. Swoim konsumentom Pszczółka proponuje

Z Kuchni Do Kuchni
Kilka słow o soku przedłużającym życie... 204

dzienne zapotrzebowanie na witaminy, minerały niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Sok z granatu, schłodzony w lodówce idealnie nadaje się do...posiłku.  Tak w stylu włoskim...jak i polskim! Osoby lubiące pić wino do obiadu lub kolacji , powinny sięgnąć również po ten właśnie sok, gdyż doznania smakowe są rewelacyjne, a..po soku z granatu od GRANTE można wsiąść za kierownicę

Z Kuchni Do Kuchni
Piersiątka z kurczaka na parze inaczej 214

Zróbmy cos po polsku, elegancko...ale zdrowo. Zróbmy sobie obiad na parze! Składniki -kilka ziemniaczków -szparagi -pierś z kurczaka pokrojona na mniejsze części -pieczarki -ser żółty wędzony -czosnek -przyprawa-suszone pomidory i czosnek niedzwiedzi-to opcjonalnie -3 łyżki siekanego koperku, w nim tkwi sekret -sól,pieprz,oliwa z oliwek Do sitka, w którym gotujemy na parze, lub parowaru ,wkładamy

Z Kuchni Do Kuchni
Sycylijska sałatka „di Signora Gina” 324

occie ,a nie w oleju ,odpowiedziała- „Bo jest mniej zachodu, i mniej babraniny”. Idąc za jej wieloletnim doświadczeniem ,poczyniłam takowe mieszkając na Sycylii...i po raz pierwszy w Polsce, czyli dziś- PREMIERA ! Jaka różnica między „w occie” a „w oleju”? Dla Sycylijczyka dość znaczna, bo na tę w oleju potrzeba tak octu jak oleju i oliwy oraz 2 pełnych

Z Kuchni Do Kuchni
Fusilli z odrobiną Euforii 202

pisałam , otrzymałam fantastyczne mieszanki ziaren prażonych. Dziś będzie euforyczny,nie bez przyczyny, poprawiający humor,makaron włoski. Włosi słyną z dobrego humoru, zdrowego jedzenia, energii, która aż dech zapiera... w Polsce tez możemy taka energię mieć, czasem trzeba sobie pomóc. Systematyczne spożywanie ziaren, zdrowy tryb życia, odpowiednie podejście do wszystkiego, mogą zmienić nas kompletnie. Ja właśnie próbuję...podjąć to wyzwanie. Dlaczego

Z Kuchni Do Kuchni
Pomysł na wegetariański obiad z Polsoja 261

maja kształt kiełbas mięsnych, ale z mięsem nie mają nic wspólnego! Vege kiełbaski białe Polsoja,są ciekawą alternatywą dla tradycyjnych kiełbas i mięs. Mogą być wspaniałym dodatkiem do tradycyjnych polskich zup, takich jak żurek czy barszcz, jak również stanowić samodzielne danie. Vege kiełbaski białe najlepiej smakują na gorąco – po usmażeniu, zgrillowaniu lub upieczeniu.  To produkt 100 % roślinny

Z Kuchni Do Kuchni
Kurczak teściowej... (który żył na wolności) 207

się kiedyś kłócić z Sycylijską Kobietą. Chrońcie głowy i grzbiety. Kultura wiatraków. Kocham to. Te udka są inne ,bo kurczaki nie żyją w niewoli. Żywią się jak nasze w Polsce, w zagródkach naszych babek. To na Sycylii prawdziwa rzadkość. Będziemy robić danie na niedzielę. Uwaga, zostaną użyte ziemniaki- tam ziemniaki się je wyłącznie od święta , kosztują jak mięso

Z Kuchni Do Kuchni
Sos-nadzienie -baza- pod pizzę, tortellini, makaron itd... 196

jeszcze na pomidory. Mogą być nawet z dyskontu włoskiego, z włsokich sieciówek – tak ja te moje z puszki, które użyłam a które kupiłam we Włoszech. Takowe puszki są w Polsce dostępne, musicie dobrze czytać opakowanie, bo sama flaga i wloskie napisy o niczym nie świadczą i niejeden raz dałam się na to nabrać! Magiczne zdanie PAKOWANO WE WŁOSZECH i podany

Z Kuchni Do Kuchni
Empanadillas con pisto y atun, czyli pierożki z tuńczykiem i warzywami 173

kolejne typowe hiszpańskie danie. W Hiszpanii najbardziej popularne są empanadillas nadziewane tuńczykiem i pomidorami i właśnie te moje dzisiejsze,  z  duszonymi warzywami i tuńczykiem. Niestety w Polsce nie spotkałam się nigdzie z gotowym ciastem na te pierożki, więc robię je tylko, gdy ktoś może mi je przywieźć z Hiszpanii. Kiedyś spróbowałam zrobić to ciasto sama, ale efekt

Kulinarne przygody Gatity