znajdziecie tylko część przepisów, które podzieliłam na następujące grupy: Wigilia, dania wytrawne, domowe wędliny oraz ciasta. Przepisy na pierniczki znajdziecie tutaj , a po pozostałe przepisy zapraszam tu. Wigilia: Barszcz czerwony na zakwasie Zakwas buraczany Zupa migdałowa Śledzie korzenne Sałatka śledziowa z burakami Śledzie z suszonymi pomidorami Śledź po kaszubsku Kompot z suszu Kutia Racuchy
Sto kolorów kuchniMożemy na pierogach zrobić delikatny wzorek, posmarować roztrzepanym jajkiem i do nagrzanego pieca na ok. 15 minut w temp. 180 st. C. Gotowe. Znakomicie smakują z czerwonym barszczem. Smacznego
Maminek kulinarnywstawiamy do pieca na 15 minut w temp. 180 st. C. Gotowe. Możemy je wykorzystać na wigilijnym stole-zastą pią nam popularne paszteciki podawane do czerwonego barszczu a dodatkowo będą ozdobą świątecznego stołu
Maminek kulinarnypodać na słodko z owocami, np. truskawkami i śmietaną, ze skwarkami i szczypiorkiem, polane roztopionym masłem a także można je podać z czerwonym barszczem lub rosołem. Dobrze również smakują odsmażone na patelni
Maminek kulinarnypieczenia. Smarujemy roztrzepanym białkiem jajka. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 st. C. Pieczemy do zrumienienia ok. 15 minut. Smakują wybornie z czerwonym barszczem. Smacznego
Maminek kulinarnyŚwiąteczne rogaliki z kapustą i grzybami doskonale będą pasowały do wigilijnego czerwonego barszczu i zastąpią uszka z grzybami, tradycyjne paszteciki , czy krokiety z kapustą i grzybami. Podstawą tych pysznych rogalików jest kruche, maślane ciasto, które zostało nadziane farszem z kapusty i grzybów. Polecam. Przepis na 16 rogalików z kapustą i grzybami: Z 1,5 szklanki mąki pszennej wymieszanej z ½ łyżeczki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięDrożdżowe pierogi z kapustą i grzybami do barszczu... Pyszne na ciepło i na zimno. Idealne do barszczu czerwonego. Z nadzieniem z kiszonej kapusty i suszonych grzybów leśnych. Oprószone aromatycznym kminkiem. Polecam! Składniki: Ciasto: 6 szklanek mąki pszennej; 6 łyżek oleju; 3/4 szklanki letniego mleka; 3/4 szklanki letniej wody; 100 g świeżych drożdży; 1 czubata łyżeczka soli. Farsz
Gospodyni MiejskaNarodzenia czas zacząć. Teraz będą na blogu pojawiać się nowe świąteczne przepisy. Tym razem chodzi o paszteciki. Paszteciki to doskonała przekąska i smaczny dodatek do zup, szczególnie do czystego czerwonego barszczu. Można paszteciki nadziewać różnymi farszami przygotowywanymi według naszego uznania, mogą być mięsne, rybne, warzywne, a na Święta Bożego Narodzenia z kapustą i grzybami. Podstawą dobrych pasztecików zawsze jest ciasto
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięKolejna wariacja na temat zupy, którą kocham miłością bezgraniczną, a mianowicie czerwonego barszczu. Tym razem pikantna wersja tej pysznej i zdrowej zupy. Pikantna od plasterków chorizo, która wspaniale komponuje się z tłuczonymi ziemniaczkami podanymi obok zupy .... albo na dodatkowym talerzyku :) Składniki: kawałek wędzonego żeberka pętko kiełbasy chorizo 3 marchewki 1 pietruszka buraki (miałam 5 sztuk ugotowanych) kawałek selera
Walijskie Pichceniedodać resztę ciasta i piec w 200C około 45 minut zostawić w formie do wystudzenia i dopiero wyjąć na talerz szybkie, łatwe muffinkowe ciasto z kapustą najlepsze jest do czerwonego barszczu........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięjuż nie trzeba na rozgrzanej patelni smażyć złociste naleśniki na każdy naleśnik nakładać sporą porcję farszu i zawijać w ruloniki naleśniki z kaszą są pyszne i najlepiej smakują z czerwonym barszczem do popicia.......SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięgęste, nałożyć do pełna do foremek silikonowych piec w 200C około 30 minut, można wyjmować ciepłe na talerz my takie cebulowe muffinki lubimy wystudzone ale podane z gorącym czerwonym barszczem do picia ..............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięDzisiaj trochę inna odsłona bo drożdżowa z piekarnika. Na obiad idealna, sycąca do tego barszcz czerwony i mamy niebo w gębie. Nie ma co tu dużo pisać, należy tego spróbować :) Składniki: ciasto 560 g mąki łyżeczka cukru 50 g świeżych drożdży 1 szklanka mleka 100 g masła farsz 200 g piersi indyka 5 dużych pieczarek 1 puszka pomidorów pokrojonych
Niezły Młynekłyżki sera. Zapiekamy w piekarniku 190 oC 15 minut. Po wyjęciu z piekarnika odczekać 5 minut i pokroić na porcje. Tort naleśnikowy dobrze smakuje z czystym rosołem lub czerwonym barszczem. Oczywiście może być podany jako samodzielne danie
Kulinarny karnet Christopheramuszkatołową. Doprawiamy do smaku. Pasztet przekładamy do przygotowanej formy keksowej lub do muffinek. Pieczemy godzinę w piekarniku rozgrzanym do 190 C. Gotowy pasztet jest pyszny z sosami lub z czerwonym barszczem
Apetyczna babeczka