barszcz czerwony - 2114 przepisów (strona:93/141)

Zupa krem z czerwonej kapusty 65

dużej głowy czerwonej kapusty powstała kolejna potrawa – zupa krem. Pierwsze wrażenie smakowe plasuje ją w okolicach barszczu ukraińskiego, później odczuwa się lekką nutę czerwonego wina oraz octu balsamicznego. Podaliśmy ją z groszkiem ptysiowym ale równie odpowiednie będą grzanki z chleba. Następnym razem planujemy dodać do niej ugotowaną białą fasolę, będzie zapewne wspaniała. Składniki 400 g czerwonej kapusty 3 szalotki

niecodziennikpary
Pikantna zupa krem z pieczonych buraków 165

Zupa z czerwonych buraków czyli odpowiednik naszego barszczu to nie tylko domena krajów europejskich. Bardzo podobnie przygotowuje się go w Indiach, choć w zależności od regionu często dodaje się do niego pomidory i / lub marchewkę (wkrótce przepis) oraz nieco inne niż w Polsce przyprawy m.in. kumin, kurkumę, kolendrę, imbir, czasami też gorczycę, liście limonki kafir i pastę z tamaryndowca(...)dekoracji zazwyczaj używa się listków kolendry lub mięty. Składniki 750 g buraków podobnej wielkości 1 średniej wielkości czerwona cebula  1 liść laurowy 1 lub 2 małe czerwone chili pozbawione pestek 1 łyżeczka startego imbiru 1-2 ząbki czosnku 3 łyżki gęstego jogurtu lub labnehu ( tutaj przepis ) 4-5 łyżek oleju słonecznikowego lub rzepakowego 1 litr bulionu warzywnego pół łyżeczki

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Uszka z pasztetem z jeleniem i barszczem czerwonym. 177

kółeczka. Na każde wykładamy po pół łyżeczki farszu. Zlepiamy małe pierożki a następnie sklejamy ze sobą dwa boki tworząc uszko. #Duda  #ŚwietazDuda  #GotujzDuda Składniki na barszcz; 2 udka 1 kg czerwonych buraków 1 marchew 1 pietruszka 2 ząbki czosnku 1 cebula pół jabłka sól, pieprz do smaku majeranek, liście laurowe, ziele angielskie, goździki w razie potrzeby kilka łyżek(...)bardzo małym ogniu, co jakiś czas dolewamy wody jeśli zajdzie taka potrzeba. Pod koniec gotowania doprawiamy do smaku, dorzucamy starty czosnek, majeranek i kilka łyżek koncentratu buraczanego jeśli barszcz jest blady. Wyjmujemy mięso, uzupełniamy wodą i gotujemy jeszcze kilka minut. Barszcz powinien stać z całą zawartością warzyw przez całą noc w zimnym miejscu, następnego dnia powinno się go odcedzić

Radość kipiąca uśmiechem.
Barszcz ukraiński 85

Cześć! Jako dziecko uwielbiałam barszcz ukraiński i tak mi zostało.  Ta zupa ma to do siebie, że nie mogę jej przestać jeść Moje wykonanie barszczu ukraińskiego >>> Składniki: * 2 buraki czerwone ok. 60 dkg  * 3/4 szklanki fasoli Jaś * 2 marchewki * 1 pietruszka * 3 spore ziemniaki * 15 – 20 dkg kapusty białej * 10 cm białej części(...)garnku wyszło mi 3,5 l zupy * zamiast bulionu można dodać masło (często gotuję zupy na maśle, do gotujących się warzyw dodaję 1-2 łyżki masła) Smacznego! Lidka Artykuł Barszcz ukraiński pochodzi z serwisu Pieprzyć z fantazją

Pieprzyć z Fantazją
Barszcz ukraiński 190

Barszcz ukraiński to bardziej jednogarnkowe danie niż zupa. Jest gęsty, pożywny i pyszny! Swój barszcz przyrządzam z pieczonych buraków, które nadają mu żywą, czerwoną barwę. Dodaję do niego też zakwas z buraków, bez którego barszczu sobie nie wyobrażam. Przygotowanie barszczu ukraińskiego "od zera" trwa kilka dni - 4 dni wcześniej trzeba nastawić zakwas. Osiem godzin przed przystąpieniem do gotowania zupy trzeba

W SMAK
Barszcz ukraiński 99

Cześć! Jako dziecko uwielbiałam barszcz ukraiński i tak mi zostało.  Ta zupa ma to do siebie, że nie mogę jej przestać jeść :) Moje wykonanie barszczu ukraińskiego >>> Składniki: * 2 buraki czerwone ok. 60 dkg  * 3/4 szklanki fasoli Jaś * 2 marchewki * 1 pietruszka * 3 spore ziemniaki * 15 - 20 dkg kapusty białej * 10 cm białej części pora

Pieprzyć z Fantazją
Pasztet w kruchym cieście 145

cieście. Dzięki temu pasztet nie wysycha i dłużej zachowuje swój smak. Upieczony  w małych foremkach pasztet można zamrozić i przechować na inną okazję. Doskonale smakuje z barszczem lub z konfiturą z czerwonej cebuli, przepis na konfiturę niebawem na blogu.  Polecam! Pasztet w kruchym cieście Składniki na 6-8 kokilek: Na ciasto kruche: 2 szklanki  200g zimnego masła

Smak mojej kuchni
Podsumowanie 2016 roku - Odkrycie nowych smaków 143

pojawił sie problem, okazało się bowiem, że są dwie zupy, które odkryłyśmy w tym roku i wracamy równie często do jednej i drugiej :) Jedna z nich to barszcz ukraiński z batatem i czerwoną soczewicą. Zdecydowanie pyszny, zdecydowanie zdrowy.  Druga to zupa krem z batata i buraka . Obie cudowne w smaku, obie pełne warzyw, obie niezwykle aromatyczne, smaczne

Kolizje Smaków
Świąteczny barszcz z kiszonymi i pieczonymi burakami 152

wiąteczny barszcz z buraków nie musi być czerwony :) Wystarczy, że ukisisz buraki odmiany Chioggia, i wywar buraczany połączysz z lekkim wywarem grzybowym z leśnych grzybów lub shitake (cenionymi za właściwości lecznicze) jak u nas. Możesz też pójść o krok dalej i przygotować zupę krem zamiast "czystego" barszczu, Ty wybierasz :) Porcje: 4 Czas przygotowania: 1 godz. 40 minut Składniki: 7 buraków

SzczyptaSmaQ
Barszcz Ukraiński 192

kapusty 6 ziaren ziela angielskiego 1/2 selera 2 pietruszki 5 ząbków czosnku 2 cebule 6 liści laurowych 10 ziarenek pieprzu 1/2 szklanki białej fasoli 2 łyżki czerwonego octu winnego 4 suszone grzyby Barszcz Ukraiński wykonanie: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Fasolę namaczamy na całą noc w wodzie, następnie płuczemy i gotujemy aż będzie miękka. Grzyby namaczamy w wodzie na około 20 minut

Delusional Trine
Zakwas z czerwonych buraków 78

Idealny do wigilijnego barszczu, połowa grudnia to odpowiedni moment by nastawić zakwas z czerwonych buraków. Artykuł Zakwas z czerwonych buraków pochodzi z serwisu Pieprzyć z fantazją

Pieprzyć z Fantazją
Barszcz ukraiński. 126

Oryginalny Barszcz ukraiński, to zupa zaprawiana, która zawiera buraczki czerwone, kapustę świeżą oraz ziemniaki pokrojone w słupki.Gotowana jest na kawałkach wołowiny lub wieprzowiny.Podstawową cechą, która wyróżnia barszcz ukraiński spośród innych barszczy (przygotowywanych na Ukrainie), jest dodany do receptury czosnek oraz podawanie go z pampuszkami (małymi bułeczkami), polanymi zimnym sosem czosnkowym. W Polsce do barszczu ukraińskiego dodaje się również

Kuchnia Beaty
Ślimaki drożdżowe z duetem kapust 144

duet kapusty kiszonej i czerwonej to mój mały eksperyment. Przyznaję, że udany. Ślimaki polecam na ciepło lub na zimno jako przekąskę lub dodatek np do barszczu.   Farsz Składniki: 200g kiszonej kapusty 1/4 główki czerwonej kapusty 1 cebula garść suszonej żurawiny 1 łyżka smalczyku roślinnego Smakowita Pajda z cebulką i jabłkiem sól, pieprz cukier do smaku Ciasto Składniki: 3 szklanki

Smakowity Blog Kulinarny
Galaretka z czerwonego barszczu 196

najbardziej aromatyczny ze wszystkich barszczy, dlatego galaretka jest pyszna! Po przepis na barszcz zapraszam  tutaj . Myślę, że  przygotowana na tradycyjnym, czystym barszczu na wędzonce będzie równie smaczna (przepis znajdziesz  tutaj ). Czerwone galaretki to świetna przystawka i pięknie będą się prezentować w każdym zimnym bufecie! Składniki: 500 ml barszczu 1 łyżeczka agaru lub zamiennie 6 płatków żelatyny

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Zakwas z czerwonych buraków do picia lub na barszcz. 65

Łatwy sposób na pyszny zakwas z czerwonych buraków, który wykorzystać można do barszczu lub do picia. Idealny na barszcz wigilijny, ale również niezwykle zdrowy napój na zimowe dni. Pół szklanki wypite dziennie dostarczy wielu witamin i podniesie odporność. Poniższe proporcje podane są na zakwas wykonany w 3 litrowym słoju. Składniki: 2 kg buraków 1 1/2 soli kamiennej

Pani M - kuchnia smakowita
Zupa chrzanowa na Wielkanoc 147

Zupa chrzanowa na Wielkanoc Podajecie zupę na Wielkanocne śniadanie? Moja Babcia i Mama robiła żurek, albo biały barszcz, chociaż nie zawsze. Moja Teściowa przygotowuje zawsze barszcz, ale ku mojemu wielkiemu zdziwieniu... czerwony... Gotowany tylko na kiszonych burakach (zakwasie) z olbrzymią górą pokrojonej wędliny w środku. Po takiej zupie nie było szans na zjedzenie czegokolwiek więcej. Żurek też bardzo lubię, jednak

Pełny talerz
Wielkanoc 2013 :))))) 143

stołu, Inaugurując SMAKOWY RAJ Konsumowaniem świątecznych jaj Potem szyneczka, Schabik, Wędzonka, Biała kiełbasa, Tatar, Golonka, A gdy obrzydną im już zakąski, Zaraz dostają kawałek gąski, Frytki, Czerwonej ciut-ciut kapusty I barszcz na szynce pieprzny i tłusty, Do tego chlebek Masło, I sól, A w międzyczasie Gul, Gul, Gul, Gul. Wreszcie makowiec, Placek, Mazurek, Sernik, Rolada, Kilka ptifurek, Dwie kawy

Smakowy Raj