barszcz czerwony - 2114 przepisów (strona:97/141)

Barszcz czerwony do słoików 304

żadnej kości,tylko na rosołkach,więc można użyć warzywnych i będzie idealny na wigilię. odkąd gotuję ten barszcz to cała moja rodzina przerzuciła się na ten sposób  musicie koniecznie spróbować SKŁADNIKI: 2,5-3 kg buraków czerwonych 100ml octu 10% 2 łyżki cukru 3-4 marchewki 2 pietruszki 1 seler 1 por  1 cebula kilka rosołków w kostce(...)który puściły ,wyciskamy czosnek,dodajemy majeranek i doprawiamy po swojemu do smaku i gotujemy jeszcze ok 1 godz, nie przykrywamy garnka jak już dodamy buraki,żeby nie stracił nasz barszcz koloru na końcu możemy dodać trochę koncentratu buraczanego jak ktoś lubi zostawiamy do ostygnięcia,najlepiej do wieczora żeby buraczki porządnie puściły smak,potem ponownie zagotowujemy i wlewamy do słoików,zakręcamy

Swojskie jedzonko
Paszteciki kruchodrożdżowe 141

Paszteciki są dobre nie tylko do barszczu, ale i jako przegryzka na słono. Te są bardzo dobre zarówno na ciepło jak i na zimno. Ciasto powinno

Czerwony Gupik
Barszcz czerwony zabielany na zakwasie buraczanym-wegeteriański wg Kuchni Polskiej 147

Zupy sa pracochlonne,bo wymagaja czasu..Do tych zup nalezy przygotowanie czerwonego barszczu.Trud sie jednak oplaci,a przepis ten zadowoli i wegetarian i miesozercow.To kwestia dodania jednego skladnika wiecej.Czerwony barszcz wlasciwie powinno sie przygotowac dzien wczesniej, by poszczegolne skladniki mogly sie wtedy polaczyc w harmonijna calosc,a w harmonii wlasnie tkwi sekret naprawde dobrego barszczu.I to niezaleznie od tego

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
A co zrobic z burakami z zakwasu? - Po prostu bigos 161

Składniki: 70 dag wieprzowiny surowej 70 dag kiszonych czerwonych buraków 2 cebule sól pieprz liść laurowy natka pietruszki parę gałązek olej Wykonanie Buraki kiszone pozostałe po kiszeniu barszczu przeważnie są wyrzucane. tymczasem bigos z nich można zrobić .Pokroić je w kostkę. Cebule pokroić w piórka i obsmażyć na złoty kolor na łyżce oleju. Do cebulki dodać pokrojone w kostkę mięso

w mojej kuchni
Kryzysowy barszcz ukraiński 95

ryżu, kaszy jaglanej czy gryczanej. PRZEPIS NA KRYZYSOWY BARSZCZ UKRAIŃSKI Składniki na kryzysowy barszcz ukraiński: 2 duże cebule 6 łyżek oleju 5 średnich buraków 6 dużych ziemniaków 2 marchewki 3 ząbki czosnku 4 litry wody 10 szt ziela angielskiego 2 liście laurowe 3 łyżki suchej soczewicy czerwonej (może być też inna) sucha lub dowolne warzywa strączkowe z puszki plaster – kilka

Dorota Smakuje
IMPREZOWY ORIENTALNY BARSZCZYK DO PICIA 128

ńkich buraków lub duże pokroić w kawałki 2 litry wody 1 butelka zakwasu na barszcz kawałek trawy cytrynowej 2cm.imbiru świeżego lub 1 łyżeczka mielonego 1 grzybek mun 1 łyżeczka granulowanego czosnku  1 łyżka octu 1-2  łyżka miodu 1 łyżka wódki 1 czerwona papryczka chilli 1 listek laurowy 3 ziela angielskiego 3 kulki jałowca Sól Pieprz cytrynowy(...)octu.Zmniejszyć gaz.Dodać trawę cytrynową, grzybka mun ,  imbir,ziele angielskie ,listek laurowy i jałowiec , posolić i popieprzyć.Papryczkę umyć i posiekać ,dodać wraz z zierenkami do barszczu ,gotować z 20 minut , przyprawić czosnkiem  i solą jak trzeba .Zgasić gaz ,dolać wódkę i doprawić dla smaku miodem.Podajemy z cebulowymi krokietami.Smacznego

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Wegetariańska tarta z pieczoną czerwoną kapustą i zielonym pesto 90

tarta jest naładowana warzywami. Dzięki temu jest pyszna i pełna witamin. Zaskoczy Cię jak super smakuje! Czas: 1,5 godziny (w tym godzina na rośnięcie ciasta) Poziom trudności: łatwe Czerwona kapusta – idealna do pieczenia Z tą tartą jest trochę roboty, bo wiadomo, ciasto trzeba zarobić, odstawić do wyrośnięcia, ale na serio warto poświęcić dla niej trochę czasu. Tarta(...)gotowanej kapusty aromat. Warzywo zachowuje przy tym teksturę i chrupkość. Ostatnio robiliśmy sporo testów z czerwoną kapustą. Efektem naszych eksperymentów jest ta wegetariańska tarta, która stanowi wariację na temat przepisu z bbcgoodfood, na który trafiliśmy szukając pomysłów na to, co zrobić z buraków z barszczu. Udoskonaliliśmy przepis o nasze własne rozwiązania i zapiekliśmy na lekkim cieście drożdżowym. Wyszło bardzo smacznie

Niedzielny kucharz
Wegetariańska tarta z pieczoną czerwoną kapustą i zielonym pesto 119

gotowanej kapusty aromat. Warzywo zachowuje przy tym teksturę i chrupkość. Ostatnio robiliśmy sporo testów z czerwoną kapustą. Efektem naszych eksperymentów jest ta wegetariańska tarta, która stanowi wariację na temat przepisu z bbcgoodfood . Trafiliśmy na niego szukając pomysłów na to, co zrobić z buraków z barszczu. Udoskonaliliśmy przepis o nasze własne rozwiązania i zapiekliśmy na lekkim cieście drożdżowym. Wyszło efektownie(...)składniki, które akurat mieliśmy w lodówce). Ważnym składnikiem, przełamującym smaki jest glazura z octu balsamicznego i miodu, którą smarujemy spód podpieczonego ciasta i polewamy wierzch tarty. Składniki: Ćwiartka małej czerwonej kapusty Mały słodki ziemniak 2 małe buraczki ćwikłowe Przyprawy: 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego Łyżeczka oregano Łyżeczka majeranku Łyżeczka tymianku Sól i pieprz 6 łyżek octu balsamicznego 1 łyżka miodu Ciasto

Niedzielny kucharz
Ukraińska sałatka 127

słodkiemu smakowi , doskonale nadają się do sałatki jarzynowej . Nieco odkurzony przepis na warzywną sałatkę w wersji ukraińskiej Czyli jak barszcz ukraiński z buraczkami.. chyba trochę zakręciłam , cóż , gotuję nie jestem pisarką Składniki : 2 gotowane lub pieczone w łupince , czerwone buraczki średniej wielkości 3 gotowane ziemniaki , także w łupinkach , średniej wielkości 2 ogórki kiszone , średnie 4 jajka ugotowane

Ogrodnik w podróży
PIECZONE BURACZKI 138

wodzie. Tutaj cały smak pozostaje w buraczkach. Gotowe buraczki można pokroić  w cieniutkie plastry i podać z rukolą, czerwoną cebulą i domowym winegretem. Można pociąć w kostkę i serwować z awokado i serem gorgonzola. Idealnie nadadzą się do przygotowania barszczu lub zupy-kremu . Po w ięcej przepisów z pieczonymi burakami w roli głównej zapraszam   tutaj  . Najlepiej

cool and minty
Pieczone warzywa z ziołami, a jutro zupa 78

krwi i kobalt - przy którego udziale powstają czerwone krwinki... idealne dla osób z anemią, które... mimo wszystko chcą oddać krew :) Dla osób z nadkwaśnością - burak będzie ukojeniem! Kubek barszczu - bez octu - uspokoi żołądek w kwestii nadprodukcji soku trawiennego. Doskonale reguluje gospodarkę zasadowo-kwasową organizmu - usuwając między innymi znaczne ilości mocznika. Komu się to przyda? Wszystkim, którzy jedzą dużo pieczywa

Gary Bez dna
Barszcz ukraiński z ciecierzycą 142

Jest to nieco odmienna ale bardzo odżywcza wersja ukraińskiego barszczu. Moja propozycja składa się tylko z gotowanych świeżych warzyw, bez dodatku mięsa czy bulionu a doprawiona jest pieprzem i ziołami. Czerwoną fasolę zastąpiłam ciecierzycą dla urozmaicenia smaku. Nie jestem zwolenniczką dodawania śmietany do zup. Oprócz wartości dietetycznych w przypadku tej zupy zyskujemy w ten sposób jeszcze jeden atut - piękny, buraczkowy

Milion Smaków
Adwent 2017: Kiszone buraczki (zakwas do barszczu) 110

przygotowałam i czekam, aż się ukiszą. :) Przepis zaczerpnęłam ze strony Kwestia Smaku . Kiszone buraczki (zakwas do barszczu) Przygotuj nóż i deskę do krojenia, słoiki (jeden większy lub 2 mniejsze), szklankę, miskę, łyżkę, ewentualnie wagę kuchenną. Przygotuj składniki (na 4 porcje): 1 kg czerwonych buraczków, 3 ząbki czosnku, 1 listek laurowy, 2 ziarenka pieprzu, 3 szklanki wody (mineralnej lub zwykłej przegotowanej(...)piana, przenieść słoik w chłodne miejsce. Po kilku – kilkunastu dniach (do maksymalnie 2-3 tygodni) tak przygotowane buraczki są gotowe. Możesz je wykorzystać (po zebraniu powstałej piany) do przygotowania barszczu, sałatki (buraczki) lub po prostu wypić (sok). Niewykorzystany sok spod takich buraczków możesz przelać do butelek i przechowywać w lodówce. Najlepsza temperatura do kiszenia buraczków to mniej więcej

blog.moje-pasje.info
Zupa grzybowa z soczewicą 125

Zupa grzybowa to w wielu domach nieodłączny element wigilijnego stołu. Jedni zajadają się podczas wieczerzy barszczem z uszkami, inni zupą grzybową. Ja zatęskniłam za zupą grzybową i postanowiłam przygotować taką wersję bogatszą, którą bez pardonu mogę objadać się już dziś! Zupa grzybowa z soczewicą to pyszna, lekko gęsta zupa o niesamowitym grzybowym aromacie z doskonałym smakiem podsmażonej na rumiano kiełbasy(...)nogi niejednego zmarzlucha! Potrzebujemy: 1 litr wywaru z suszonych podgrzybków (20 g suszonych podgrzybków zalewam wrzątkiem na 30 minut) 3 pętka kiełbasy śląskiej z szynki Henryk Kania 1 czerwona cebula 1/2 szklanki czerwonej soczewicy 3 łyżki śmietany 30% 1/2 łyżeczki wędzonej słodkiej papryki 1 liść laurowy 2 łyżki oliwy sól, pieprz makaron tagliatelle  Kiełbasę kroimy w półplasterki, cebulę również

MamaOskarka
buraczki z jabłkiem zasmażane na obiad... 111

przelać do garnka, na drugi dzień wykorzystałam go do barszczu warzywnego obrane buraki, jabłko ze skórką zetrzeć na tarce grubsze oczka do miski w rondlu na smalcu (użyłam swój domowy) podsmażyć z cukrem pokrojoną cebulę na złocisto dodać starte buraki z jabłkiem bez skórki, sól, pieprz mielony, ocet winny z czerwonych winogron, podsmażać mieszając z 5 minut, wsypać mąkę

W Mojej Kuchni Lubię