barszcz czerwony - 2114 przepisów (strona:94/141)

Zakwas z czerwonych buraków do picia lub na barszcz. 65

Łatwy sposób na pyszny zakwas z czerwonych buraków, który wykorzystać można do barszczu lub do picia. Idealny na barszcz wigilijny, ale również niezwykle zdrowy napój na zimowe dni. Pół szklanki wypite dziennie dostarczy wielu witamin i podniesie odporność. Poniższe proporcje podane są na zakwas wykonany w 3 litrowym słoju. Składniki: 2 kg buraków 1 1/2 soli kamiennej

Pani M - kuchnia smakowita
Zupa chrzanowa na Wielkanoc 147

Zupa chrzanowa na Wielkanoc Podajecie zupę na Wielkanocne śniadanie? Moja Babcia i Mama robiła żurek, albo biały barszcz, chociaż nie zawsze. Moja Teściowa przygotowuje zawsze barszcz, ale ku mojemu wielkiemu zdziwieniu... czerwony... Gotowany tylko na kiszonych burakach (zakwasie) z olbrzymią górą pokrojonej wędliny w środku. Po takiej zupie nie było szans na zjedzenie czegokolwiek więcej. Żurek też bardzo lubię, jednak

Pełny talerz
Wielkanoc 2013 :))))) 143

stołu, Inaugurując SMAKOWY RAJ Konsumowaniem świątecznych jaj Potem szyneczka, Schabik, Wędzonka, Biała kiełbasa, Tatar, Golonka, A gdy obrzydną im już zakąski, Zaraz dostają kawałek gąski, Frytki, Czerwonej ciut-ciut kapusty I barszcz na szynce pieprzny i tłusty, Do tego chlebek Masło, I sól, A w międzyczasie Gul, Gul, Gul, Gul. Wreszcie makowiec, Placek, Mazurek, Sernik, Rolada, Kilka ptifurek, Dwie kawy

Smakowy Raj
Co zrobić z buraków z barszczu: kopytka 191

buraków z barszczu wigilijnego? Grzech wyrzucić, ale też nie do końca wiadomo jak je spożytkować. Buraczki tarte? No tak, choć znacznie lepsze są z buraków upieczonych. Można je pokroić w plastry, podsmażyć mocno i dodać do sałatki, ale najlepszą odpowiedzią na pytanie co zrobić z buraków z barszczu są kopytka z buraczków. To absolutny delikates, mięciutkie czerwone kluseczki(...)delikatnym posmakiem buraczków. Tu od razu jedna uwaga: jeśli na pytanie co zrobić z buraków z barszczu odpowiesz sobie kopytka z buraczków, to musisz mieć świadomość, że jest to dość wymagające danie. Tzn. sam przepis jest mega prosty, jednak trzeba pewnej wprawy w robieniu klusek śląskich, gniocchi i kopytek, żeby zrobić kopytka z buraczków. Dlaczego? Ponieważ ciasto na kopytka

Niedzielny kucharz
Przepisy na wigilię: Barszcz grzaniec 63

Niech rozgrzeje Was barszcz grzaniec Taki jest też wigilijny barszcz grzaniec , który w naszym domu podajemy na koniec kolacji razem z kapuśniaczkami drożdżowym: słodki, z lekko kwaśnym odcieniem, ostry, z mocnymi aromatami korzeni, których jest tutaj więcej niż w naszym zwykłym grzańcu, rozgrzewający i ciało i ducha, bo ma w sobie potężny ładunek pozytywnej mocy. Bukiet barszczu można wzbogacić dodając(...)pół kieliszka wytrawnego wina. Barszcz grzaniec przyjmie wszystko, bez obawy, że sam zgubi gdzieś swój smak, bo zrobiony jest na bazie esencjonalnego wywaru z buraków i jabłek. Przepis na czysty barszcz znajdziecie tutaj . Polecamy Wam również przepis na kapuśniaczki drożdżowe idealne do barszczu – grzańca. Składniki na barszcz grzaniec: 1 litr czystego barszczu Gwiazdka anyżku Kawalek kory cynamonowca

Niedzielny kucharz
Przepisy na wigilię: Barszcz grzaniec 140

łyżeczki gałki muszkatołowej Sok z połowy pomarańczy Sok z połowy cytryny lub pół szklanki zakwasu buraczanego 2 łyżki miodu Sól, pieprz Opcjonalnie pół kieliszka czerwonego, wytrawnego wina Przygotowanie: Krok 1 Do czystego barszczu dodajemy wszystkie przyprawy korzenne. Przykrywamy i podgrzewamy przez 20 minut, nie doprowadzając do wrzenia. Krok 2 Następnie dodajemy do barszczyku sok z połowy pomarańczy, miód, sól

Niedzielny kucharz
Barszcz „Ukraiński” 95

votes ) Barszcz „Ukraiński” Uwielbiam wszelakie barszcze, żurki i inne kwasiorki Moja familia niestety już tak elastyczna nie bywa więc zdarza się że na coś kręcą nosem lub nawet okiem nie chcą rzucić. Nie dotyczy to oczywiście barszczu ukraińskiego on bezapelacyjnie zawsze jest przyjmowany z entuzjazmem. Nie będę się tu jakoś szczególnie rozwodzić nad tą pyszną zupą, gdyż większość(...)kiedy prostota jest najlepsza składniki: 0,3 kg szpondru wołowego 0,3 żeberek wieprzowych kawałek wędzonej skórki od swojskiego boczku lub innej wędzonki dla aromatu 4 ząbku czosnku 6 czerwonych buraków , średniej wielkości 2 marchewki średniej wielkości 2 korzenie pietruszki 1/2 małego selera korzeniowego ćwiartka małej główki kapusty 2 łyżki gęstego koncentratu pomidorowego 1,5 szklanki ugotowanej, białej fasoli

Ogrodnik w podróży
Sałatka śledziowa z burakami, jajkiem i papryką 124

wykorzystać w sałatce ze śledziem. Pyszna i prosta w przygotowaniu. Zapraszam do wypróbowania:) Składniki: 4 ugotowane buraczki np: z barszczu 2 ugotowane marchewki też z barszczu 2 jajka ugotowane na twardo 1 czerwona papryka 1 puszka kukurydzy około 5 płatów śledziowych np: z zalewy octowej      1 duża cebula czerwona 2,3 łyżki majonezu sól, pieprz do smaku

Sama słodycz i szczypta chili
Zakwas na barszcz 127

teraz.. Nic nie smakuje tak na wigilijnym stole jak przepyszny barszcz na zakwasie z kiszonych buraków. Zakwas musimy przygotować kilka - kilkanaście dni wcześniej a smak barszczu jest przepyszny. SKŁADNIKI: 1,5kg buraków czerwonych główka czosnku 5-7 liści laurowych, około 20 kulek ziela angielskiego łyżka soli kromka chleba razowego - na zakwasie (bez drożdży) przegotowana ciepła woda – około

Pyry na Gaz
Zakwas na barszcz czerwony 147

już ostatni moment na przygotowanie domowego zakwasu buraczanego na wigilijny barszcz. Składniki: 1,5 kilograma niedużych buraków czerwonych ok. 2 litry wody 2 płaskie łyżki soli kilka ząbków czosnku 2-3 liście laurowe kilka ziaren ziela angielskiego kilka ziaren pieprzu kilka ziaren jałowca kromka razowego chleba na zakwasie żytnim Buraki obrać, pokroić w średniej wielkości plastry i ułożyć w szklanym

Czerwień i błękit
Barszcz prawie ukraiński 228

kilku dni po głowie chodziła mi myśl o zupie.  Może to brak witamin a może średnia aura... Piękna czerwona zupa z pewnością poprawi wszystkim humor :) Powstał barszcz prawie ukraiński, prawie ponieważ nie jest to przepis na tradycyjny ukraiński barszcz. Oceńcie sami :) 6 pałek z kurczaka 4 buraki 3 marchewki 2 pietruszki 1 cebula 1/2 pora 1/2 selera 4 ząbki(...)garść groszku cukrowego garść fasolki szparagowej 3 ziemniaki kilka kwiatów kalafiora romanesco garść natki pietruszki garść koperku 5-6 łyżek sosu sojowego 1 grzybowa kostka rosołowa 1 łyżeczka suszonej czerwonej papryki 1 łyżka cukru 2-3 łyżki octu jabłkowego Pałki umyć i zalać zimną wodą. Gotować na wolnym ogniu. Cebulę podpiec na ogniu. Wszystkie warzywa umyć obrać i umyć

Jemy Pijemy
Barszcz wołyński 166

siebie. Jedno łączy je wszystkie – barszcz wołyński przygotowuje się na bazie buraczków i kapusty. Jeśli brakuje Wam pomysłów na zupę, koniecznie wypróbujcie ten wyjątkowy barszcz :) Składniki na duży garnek: 3 średnie buraczki czerwone, ugotowane ½ główki kapusty (włoskiej lub białej) 1 puszka białej fasolki lub 1 szklanka ugotowanej białej fasoli 3 marchewki ½ średniego selera 5 ziemniaków 2 łyżki przecieru pomidorowego

Trzeci talerz
Barszcz czerwony wigilijny 144

każdym domu robi się go trochę inaczej, to co pozostaje niezmienne to czerwone buraki i postne wydanie. Moje gotowanie wigilijnego barszczu. Barszcz trzeba przygotować dzień przed wigilią. Składniki: - 1,5 do 2 kg buraków  - wywar z warzyw lub kostka rosołowa, (cebula,marchewka, pietruszka, seler, por) - 4 ząbki czosnku - 2 liście laurowe - kilka ziaren ziela angielskiego - kilka suszonych grzybów

Apetyczna babeczka
Botwinka 206

jedna o tyle istotna różnica, że nie zabielam zupy śmietaną. Robię nawet coś zgoła przeciwnego, a mianowicie lekko ją zakwaszam, co sprawia że nabiera głębszego czerwonego koloru. Technicznie rzecz biorąc przypomina to bardziej barszcz. Nie ma jednak przeszkód, aby zamiast soku z cytryny dodać w ostatnim etapie nieco słodkiej śmietany. Ze śmietaną czy bez niej, pamiętajcie zawsze

Kulinarna Pokusa
Terrina z jajkiem i barszczem 388

także nie musimy za wiele robić i wysilać się. Skracamy sobie czas pracy. 400 ml jogurtu greckiego 3 jajka 160 ml barszcz z przyprawami sól, pieprz natka pietruszki 3 łyżeczki pełne żelatyny 1 łyżeczka chrzanu tartego pieprz czerwony. Jajka gotuję na twardo, obieram. Łyżeczkę żelatyny namaczam w dwóch łyżkach zimnej wody. Rozpuszczam w mikrofali, dodaję łyżkę jogurtu , mieszam i dodaję(...)wylewam na masę jasną. Wstawiam do lodówki na 30 minut. Do odłożonej łyżki jogurtu, dodaję 130 ml barszczu, łyżeczkę rozpuszczonej żelatyny i mieszam. Wylewam na stężałą warstwę buraczkową. Terine wstawiam na noc do lodówki. Przed podaniem dekoruję natką i pieprzem czerwonym

wesoła kuchnia
Barszcz ukraiński – przepis prawdziwy 141

gotowy, wyłowiłam z niego mięso i dodałam starte i podsmażone warzywa. Doprawiłam wg swojego uznania solą, pieprzem oraz zakwasem buraczanym (użyłam go ok. szklanki – barszcz ma być lekko kwaskowaty, jednak nie tak intensywny jak „nasz” czerwony). Dodałam przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Ziemniaki obrałam, pokroiłam w drobną kostkę i dodałam do zupy. Mięso obrałam od kości, pokroiłam na małe kawałki

Kate's Kitchen