barszcz czerwony - 1865 przepisów (strona:99/125)

Zakwas z buraków 156

Właściwości zdrowotne zakwasu z buraków znane są od wieków. Niestety, w obecnych czasach, gdy gotowy barszcz z torebki jest tak powszechny, a półki sklepowe przed świętami

PysiaGotuje.pl
Kiszone buraki- zakwas na barszcz czerwony 157

działa na nasze jelito, tak jak wszystkie kiszonki. Tym razem sok z buraków możemy również zastosowac do barszczu Wigilijnego. Spokojnie zdążymy ukisić nasze buraczki, a sok z nich zlany do butelki  przechowujemy w lodówce przez kilka tygodni. SKŁADNIKI ok. 1 kg. czerwonych buraków 2 małe marchewki jedna pietruszka kawałek selera 1 łyżka soli niejodowanej 1 łyżka cukru 1 cebula

W kuchennym oknie Ewy
Barszcz na zakwasie 177

można kupić w sklepie ekologicznym, ale robi się go bardzo prosto.   Składniki na barszcz: litr zakwasu z buraków 2 litry bulionu warzywnego kwaśne jabłko obrane i pokrojone na kawałki łyżka majeranku   Składniki na zakwas litr przegotowanej i wystudzonej wody łyżka soli pół kilo czerwonych buraków obranych i pokrojonych w cienkie plasterki 4 ząbki czosnku obranych i pokrojonych(...)tygodniu zlewamy zakwas do butelki. Wlewamy odrobinę oliwy, żeby nie było dostępu powietrza i trzymamy w lodówce. Buraków nie wyrzucamy, można z nich zrobić pyszną surówkę.   Jak zrobić barszcz z zakwasu?   Przygotowujemy bulion warzywny z porcji warzyw na rosół, które gotujemy z listkiem laurowym, 2-3 kulkami ziela angielskiego i ziarenkami pieprzu. Bulion odcedzamy. Warzywa możemy zostawić sobie

Ugotowane pozamiatane
barszcz ukrainski postny 304

święta bożonarodzeniowe i w trakcie postu, na Ukrainie. W ten sposób gotować barszcz nauczyłam się od rodziny mojego męża i moich ukraińskich przyjaciół. Barszcz ten rożni się troszkę od tego barszczu ukraińskiego jaki gotowany był, w moim domu, w Polsce (ten przepis przedstawię w innym poście). Zapraszam Składniki : Ponieważ zupę gotuje na 2-3 dni, wszystkie składniki podane są na duży(...)buraki 2 marchewki 1 cebula 1 szklanka drobnej białej fasoli 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1-2 ząbki czosnku 1 łyżka soli 1/4 łyżeczki pieprzy czarnego mielonego 1/4 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki mielonej 1 łyżka octu olej  *  Zapewne jesteście zdziwieni dlaczego tylko tyle warzyw? G dzie się podziała reszta? Otwórz

Kulinarnie z Polką na Kresach
Jaja przepiórcze marynowane w buraczkach i mangold czerwony 63

sztuk ugotowanych jaj przepiórczych 500g buraków na sok – potrzebujemy około 250-300ml soku 1 łyżka octu jabłkowego SAŁATKA 2-3 garście zielonych liści: rukola i mangold czerwony 1 awokado 1 szalotka sok z 1/2 cytryny 2 łyżki oleju lnianego sól pieprz Wykonanie Wyszorowane buraki obieramy, wyciskamy z nich sok. Świeży sok możemy zastąpić np. zakwasem buraczanym . Sok mieszamy(...)soku nie wylewamy, możemy go wykorzystać np. do barszczu ukraińskiego . Awokado obieramy, wyjmujemy pestkę kroimy na cienkie plasterki i skrapiamy sokiem z cytryny. Obraną szalotkę kroimy w piórka. Na półmisek wykładamy umyte i obsuszone zielone liście, skrapiamy resztą soku z cytryny. Pomiędzy liście układamy pokrojone awokado, posypujemy posiekaną szalotką, dekorujemy połówkami czerwonych jajek. Całość solimy, pieprzymy, polewamy olejem lnianym

Tajemnice Smaku
Sałatka z grzybowym tortellini 106

jedno lub dwa opakowania gotowych tortellini w zapasie. Gdy się spieszę podaję je do domowego barszczu z pieczonych buraków lub robię z nimi sałatkę. Składniki: 1 opakowanie pierożków z grzybami Tortellini EkoMak 3 cm pora (biała cześć) 1 puszka kukurydzy 3/4 czerwonej papryki 200 g żółtego sera w kostce pieprz i sól do smaku 4 łyżki majonezu 1 duży ząbek

Słodkie okruszki
SAŁATKA ŚLEDZIOWA Z MARYNOWANĄ PAPRYKĄ I CZERWONĄ CEBULĄ 151

Moja Książka Kucharska Wielkanoc smakuje domowym żurkiem lub barszczem białym, kolorowymi babkami i mazurkami, aromatyczną kiełbasą i pysznymi sałatkami...a jeśli o sałatkach mowa, to polecam przepis na sałatkę śledziową z marynowaną papryką i czerwoną cebulą. Pycha! :) Świąteczna sałatka śledziowa z marynowaną papryką i czerwoną cebulą - wypróbowany  przepis krok po kroku. SKŁADNIKI: ok. 5 filetów śledziowych marynowanych w oleju

Moja Książka Kucharska
Buraczki tarte do słoika 2564

jabłko czy cebulkę. Tarte buraczki można wykorzystać także do przygotowania barszczu. Buraczki można zetrzeć na pure lub na wiórki w zależności od tego jakie lubimy i do czego zamierzamy ich użyć. Doprawiamy cukrem i octem wedle własnego smaku, po otwarciu słoika można jej jeszcze dosmaczyć. składniki: ok 4 kg czerwonych buraków ok 1/3 szklanki octu 10 % ok 1/3 szklanki cukru

Monia miesza i gotuje
Surówka z kiszonych buraków 132

Przypominam o nastawieniu zakwasu na barszcz ! Ja swój już przelałam do butelek, ale chyba muszę nastawić jeszcze jeden słoik, bo połowę wypiłam tak po prostu (i zamierzam popijać dalej;). Zakwas buraczany jest bardzo zdrowy: wzmacnia układ krwionośny, zwiększa ilość czerwonych krwinek, dlatego polecany jest przy anemii. Jak każda kiszonka dobrze oddziałuje na układ trawienny. Poza tym ma dużo witamin(...)jako dodatek do obiadu lub na kolację świetnie się sprawdzi.  A Wy co robicie z kiszonych buraków? Składniki: 0,5 kg kiszonych buraków w plastrach (z zakwasu na barszcz) 2 jabłka 4 łyżki oleju lnianego szczypta soli ząbek czosnku 3 łyżki prażonych ziaren (słonecznik, dynia, sezam) natka pietruszki do dekoracji Buraki pokroić w słomkę. Jabłka obrać, pokroić w słomkę

Obiad gotowy
Barszcz ukraiński 143

gotuję, jednak ze względu na córkę czasami mi się to zdarza. A dlaczego barszcz ukraiński? Bo to treściwa i rozgrzewająca zupa w sam raz na zimową porę roku, która aktualnie jest za oknami. Składniki: dowolny kawałek ulubionego mięsa 5 ziemniaków 4 czerwone buraki kilka suszonych grzybków 200 g fasoli 2 pietruszki 3 marchewki kawałek pora kawałek selera ćwiartka średniej włoskiej

Pysznie & Pięknie
Paszteciki z kapustą i grzybami 134

Tradycyjnie wśród 12 wigilijnych potraw na stole powinien znaleźć się czerwony barszczyk lub zupa grzybowa. Do barszczyku najczęściej robi się uszka z kapustą i grzybami albo krokieciki (paszteciki w różnych regionach nazywane też kapuśniaczkami). Co prawda za samym barszczem nie przepadam, ale uszka albo krokiety z kapustą i grzybami jem zawsze nawet solo. PASZTECIKI Z KAPUSTĄ i GRZYBAMI Składniki: (około

Bon appetit mon amie
Bułeczki drożdżowe z soczewicą 151

nadchodzący weekend przygotowałam trochę smacznych bułeczek na słono- z soczewicą. Idealnie smakują z ciepłym barszczem. Składnik na ciasto: 70 dag mąki 5 dag drożdży 3 jaja 1 żółtko 3 łyżki oleju 1 łyżka cukru 1 ½ szklanki mleka Składniki na nadzienie: 20 dag czerwonej lub zielonej soczewicy 1 czerwona papryka 2 cebule 1 łyżka ketchupu 1 łyżka masła sól pieprz Wykonanie

Tradycyjna Kuchnia
Zakwas buraczany 170

niedługo święta a jak święta to musi być barszcz. Ale najlepszy na domowym zakwasie. Przed świętami dużo pracy ale zakwas można nastawić wcześniej. Gotowy zakwas możemy przechowywać nawet kilka tygodni w lodówce. Składniki: 1 kg buraki czerwone 1 marchewka  1 pietruszka  kawałek selera  2 listki laurowy Kamis  4 ziela angielskie Kamis  5 kulek pieprzu czarnego

Ala piecze i gotuje
Wielkanocne menu- 35 przepisów na święta 6490

Żurek wielkanocny – na domowym zakwasie, z domową białą kiełbasą Zakwas na żur i zakwas na barszcz biały DOMOWE WĘDLINY I MIĘSA Pasztet klasyczny pieczony, nie tylko na święta – kruchy i soczysty Elegancki i szybki pasztet z kurzych wątróbek – bez pieczenia Leśny pasztet wegański – z czerwonej soczewicy, kaszy jaglanej i suszonych grzybów Kiełbasa pieczona w miodowo-musztardowej skorupce Polska biała kiełbasa

Karo in the Kitchen
Barszcz ukrainski czyli Zupowy Wtorek odc.79 176

dodatek kapusty i papryki wzbogacił smak ale nie był natrętny. Wspaniała, sycąca zupa. Polecam! Barszcz ukrainski  200 g buraków pokrojonych w słupki 200 g ziemniaków obranych i pokrojonych w kostkę 2 łyżki oleju 1 cebula, posiekana 1 marchew, starta na grubych oczkach 1 czerwona papryka, pokrojona w paski 1 łyżka przecieru pomidorowego 1 pomidor, bez skórki, starty na tarce

Dzieje kuchennej Wiewióry