gotuję, jednak ze względu na córkę czasami mi się to zdarza. A dlaczego barszcz ukraiński? Bo to treściwa i rozgrzewająca zupa w sam raz na zimową porę roku, która aktualnie jest za oknami. Składniki: dowolny kawałek ulubionego mięsa 5 ziemniaków 4 czerwone buraki kilka suszonych grzybków 200 g fasoli 2 pietruszki 3 marchewki kawałek pora kawałek selera ćwiartka średniej włoskiej
Pysznie & PięknieTradycyjnie wśród 12 wigilijnych potraw na stole powinien znaleźć się czerwony barszczyk lub zupa grzybowa. Do barszczyku najczęściej robi się uszka z kapustą i grzybami albo krokieciki (paszteciki w różnych regionach nazywane też kapuśniaczkami). Co prawda za samym barszczem nie przepadam, ale uszka albo krokiety z kapustą i grzybami jem zawsze nawet solo. PASZTECIKI Z KAPUSTĄ i GRZYBAMI Składniki: (około
Bon appetit mon amienadchodzący weekend przygotowałam trochę smacznych bułeczek na słono- z soczewicą. Idealnie smakują z ciepłym barszczem. Składnik na ciasto: 70 dag mąki 5 dag drożdży 3 jaja 1 żółtko 3 łyżki oleju 1 łyżka cukru 1 ½ szklanki mleka Składniki na nadzienie: 20 dag czerwonej lub zielonej soczewicy 1 czerwona papryka 2 cebule 1 łyżka ketchupu 1 łyżka masła sól pieprz Wykonanie
Tradycyjna Kuchnianiedługo święta a jak święta to musi być barszcz. Ale najlepszy na domowym zakwasie. Przed świętami dużo pracy ale zakwas można nastawić wcześniej. Gotowy zakwas możemy przechowywać nawet kilka tygodni w lodówce. Składniki: 1 kg buraki czerwone 1 marchewka 1 pietruszka kawałek selera 2 listki laurowy Kamis 4 ziela angielskie Kamis 5 kulek pieprzu czarnego
Ala piecze i gotujeŻurek wielkanocny – na domowym zakwasie, z domową białą kiełbasą Zakwas na żur i zakwas na barszcz biały DOMOWE WĘDLINY I MIĘSA Pasztet klasyczny pieczony, nie tylko na święta – kruchy i soczysty Elegancki i szybki pasztet z kurzych wątróbek – bez pieczenia Leśny pasztet wegański – z czerwonej soczewicy, kaszy jaglanej i suszonych grzybów Kiełbasa pieczona w miodowo-musztardowej skorupce Polska biała kiełbasa
Karo in the Kitchendodatek kapusty i papryki wzbogacił smak ale nie był natrętny. Wspaniała, sycąca zupa. Polecam! Barszcz ukrainski 200 g buraków pokrojonych w słupki 200 g ziemniaków obranych i pokrojonych w kostkę 2 łyżki oleju 1 cebula, posiekana 1 marchew, starta na grubych oczkach 1 czerwona papryka, pokrojona w paski 1 łyżka przecieru pomidorowego 1 pomidor, bez skórki, starty na tarce
Dzieje kuchennej Wiewióryklasycznego barszczu… Może się skusicie w tym roku na coś innego, nowego? Pyszna zupa – krem z buraków, z dodatkiem zielonej dymki lub świeżej bazylii, wygląda oszałamiająco ze względu na swój cudny, malinowy kolor. Zaskoczy wszystkich Twoich gości! Składniki: 1,5 litra bulionu (jeśli chcesz, aby Twój krem był naprawdę gęsty) 5-6 średnich buraków czerwonych 2 marchewki(...)smaku Wykonanie: Wszystkie warzywa pokrój w kostkę, wrzuć następnie do bulionu. Dodaj wszystkie przyprawy, a gdy bulion się zagotuje, dodaj również do całości sok z cytryny. Dzięki temu Twój barszcz zachowa piękny kolor. Dopraw całość solą i pieprzem, jeśli Twoje buraki są mało słodkie – możesz dodać również do zupy trochę cukru. Gdy warzywa będą już miękkie, wymieszaj ze śmietaną
Garniec MagalieSmacznego 💗 Różowe jajka z ziołowym serkiem Faszerowane jajka z musztardą Jajka marynowane w czerwonej kapuście Roladki z szynki z jajkiem Terrina ze szpinaku i groszku z jajkiem Świąteczna galantyna drobiowa Domowa ćwikła Chrzan śmietankowy Biała kiełbasa pieczona z cebulą i winem Wielkanocny biały barszcz na zakwasie Babka tricolor z kakao i makiem Zielona babka piaskowa z lukrem Wielkanocna baba drożdżowa
Kulinarne przygody Gatitytrzeba czekać cały rok, żeby go zrobić i zjeść ze smakiem. Jednak przynajmniej 5 dni wcześniej trzeba zrobić zakwas z buraków według tego przepisu i dodać go do barszczu. Co potrzeba: 3 l wody, 2 marchewki, 1 pietruszka, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 1 liść laurowy, 4 szt. ziela angielskiego, 1 garść suszonych grzybów, 1 łyżeczka soku z cytryny(...)czosnek, cebulę, liść laurowy, ziele angielskie, zalewamy wodą, doprowadzamy do wrzenia, a następnie zmniejszamy płomień i gotujemy bez przykrycia ok. 1,5 godziny. Powinno zostać 2 l płynu. Dodajemy czerwone buraki ze słoika lub ugotowane i starte, gotujemy jeszcze 10 minut. Wszystko przelewamy przez sitko, do przecedzonego wywaru dodajemy pokrojone grzyby, zakwas z buraków , 1 łyżkę majeranku,1 łyżeczkę
Bułka z Chlebemmięs lub dań obiadowych. Do przygotowania możesz wykorzystać buraczki po ugotowaniu barszczu. Dodatki do obiadu… ** Chińska surówka z białej kapusty ** Surówka ze świeżych ogórków ** Sałatka obiadowa z pomidora i ogórka kiszonego ** Sałatka obiadowa z cukinii (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 2-3 buraki czerwone 2 ząbki czosnku 1 cebula 1 łyżka gęstej śmietany
Kulinarne S.O.S.mięs lub dań obiadowych. Do przygotowania możesz wykorzystać buraczki po ugotowaniu barszczu. Dodatki do obiadu… ** Chińska surówka z białej kapusty ** Surówka ze świeżych ogórków ** Sałatka obiadowa z pomidora i ogórka kiszonego ** Sałatka obiadowa z cukinii (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 2-3 buraki czerwone 2 ząbki czosnku 1 cebula 1 łyżka gęstej śmietany
Kulinarny S.O.S.musimy przygotować kilka dni a nawet tygodni wcześniej a smak barszczu dzięki niemu jest wyborny. Składniki: 3 marchewki 3 pietruszki Biała część pora Pół dużego selera 20g suszonych podgrzybków 4 duże buraki Liść laurowy Ziele angielskie Pieprz czarny w ziarnach Sól majeranek Na zakwas : 1,5kg buraków czerwonych główka czosnku 5-7 liści laurowych, około 20 kulek ziela angielskiego(...)przykryła buraki i gotujemy do miękkości. Łączymy ze sobą wywary warzywno-grzybowy, buraczany oraz zakwas w proporcjach dostosowanych do gustu smakowego. Podgrzewamy razem bardzo uważając aby nie zagotować barszczu bo straci kolor. Doprawiamy do smaku pieprzem i majerankiem
Pyry na GazCzasami zdarza mi się ugotować zupę i zapomnieć o niektórych składnikach... Tym razem zapomniałam o ziemniakach, które bardzo lubię w barszczu. Obrazki z dzieciństwa podpowiadają mi
bistro mamasię składa, że marka Profi ma w swoim asortymencie pyszny czerwony barszczyk który idealnie pasuje do krokietów. Przejrzałam wnikliwie skład i ma naprawę super. Smak też rewelacja. Wystarczy go podgrzać, ewentualnie sypnąć majeranku tak jak ja i mamy gotowe danie wigilijne. Tylko zaraz…ktoś powie, gotowy barszcz na wigilijnym stole ? A no tak…Można choć raz odpuścić(...)każdym naleśnikiem. Panierka: Jajka rozkłócamy ze szczyptą soli oraz pieprzu maczamy zawnięte krokiety w jajku oraz panierujemy w bułce. Smażymy na rozgrzanym oleju na złocisto. Podajemy z gorącym czerwonym barszczykiem. Smacznego. KONKURS! Przy okazji chciałabym Was zaprosić do fajnej zimowej akcji #WyluzujNaŚwięta organizowanej przez markę Profi. Zasady są bardzo proste! : 1. Uczestnik umieszcza
Wanilia i KardamonPodaję je w różnych rozdaniach - na ciepło - na zimno, w postaci sałatek, barszczu, zupy. Teraz, kiedy mogę się cieszyć własnymi zbiorami z pewnością częściej będą gościć na naszym stole. Poza walorami smakowymi mają przecież szereg zalet - zawierają antocyjany - te same barwniki, które występują w czerwonym winie. Dzięki nim mamy lepszą odporność, wolniej się starzejemy i zapobiegamy wystąpieniu nowotworów. Wiecej
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała