barszcz czerwony - 2114 przepisów (strona:102/141)

Zupa z botwinki z fasolką 173

o Zupa z botwinki z fasolką  Składniki: garstka drobnej fasolki  3-4 ziemniaki  pęczek botwinki  1 marchewka łyżeczka octu skrzydełko z indyka

Aromatyczne Podróże
Vol Au Vent, czyli...francuskie paszteciki 173

albo zamiast obfitego posiłku, proponuję zrobić francuskie paszteciki zwane VOL AU VENT. Sprawdzają się zawsze.   Wspaniale smakują podane na gorąco w formie przystawki, albo do obiadu z czerwonym, czystym barszczem.   Te pyszne paszteciki wynalazł francuski kucharz Careme, a nazwa ich nie jest przypadkowa. Ciasto po upieczeniu jest tak lekkie, że „lot z wiatrem” to bardzo trafna

Kuchnia u Krysi
Hasło tygodnia - muffinki wszystkich smaków. 163

kręte ścieżki, okaże się już w najbliższym czasie - obserwujcie! Swoją drogą, mam takie (nieudowodnione) przekonanie, że w formie muffinki można zakląć każdą potrawę świata. Hmm... np. taki czerwony czysty barszcz... ;) Nie będę tego, ani kilku innych szalonych/dziwacznych pomysłów robił, ale jest to fajne ćwiczenie dla wyobraźni! Może ktoś nam przedstawi swoją ideę takiego eksperymentu? Zdjęcie opublikujemy

zadanie-gotowanie
Paluszki serowe z ciasta francuskiego 176

Szybka i prosta w przygotowaniu przekąska. Nie tylko mocno serowa ale również cudownie chrupiąca :) Zapraszam! Paluszki serowe z ciasta francuskiego Składniki: 1 blat ciasta francuskiego 1

Tagebuch po polsku
Buraki pieczone z rukolą, serem feta i pestkami dyni 190

Buraki mogłabym jeść codziennie w każdej postaci. Kocham ćwikłę, barszcz ukraiński, czerwony do krokietów i od dziś uwielbiam buraki pieczone. Pierwszy raz je zrobiłam i są wyśmienite. Zrób je ze mną :)  Składniki dla 2 osób: 6 średnich buraków rukola ser feta pestki dyni sos do pieczenia ( 30 ml octu balsamicznego, łyżka miodu, szczypta cynamonu, 30 ml oliwy z oliwek

Bike By Life
Wigilijne paszteciki z kapustą, grzybami i żurawiną (kapuśniaczki) 167

suszonej żurawiny, posypane kminkiem lub czarnym sezamem to jedno z tych dań, które dość mocno kojarzą mi się ze Świętami w moim domu rodzinnym. Idealnie komponują się z czerwonym wigilijnym barszczem.   Składniki (na 15-20 pasztecików):   Ciasto drożdżowe na maślance: 280 gram mąki pszennej 30 gram rozpuszczonego masła 5 gram suchych drożdży lub 15 gram świeżych 1 jajko

Mango Papaja
BARSZCZ CZERWONY ZABIELANY 206

Szybki w przygotowaniu, bardzo smaczny najlepiej smakuje z ziemniakami i zeszkloną cebulką Składniki 1 kg buraków 4 łyżki śmietany włoszczyzna liści laurowy 2 ziela angielskie pieprz

RAROSSA
Wigilijny barszcz z pieczonych buraków 240

Wyjątkowy, wigilijny barszcz z pieczonych buraków z dodatkiem suszonych grzybów i pieczonych jabłek. Bardzo aromatyczny, esencjonalny i intensywny w kolorze. Pieczenie buraków i jabłek w mundurkach

Moja Delicja
Pomidorowa nie do końca klasycznie 180

makaronem musiała być zabielana, ale ta z ryżem czysta; ogórkowa tylko bez ogórków , z czego śmiała się cała moja Rodzina - jednak dopóki nie została przecedzona, nie ruszyłam. Barszcz tylko czerwony i tylko w Wigilię, za to zawsze z przyjemnością jadłam kręcipołki - czyli kluski na mleku (nazwę wymyśliłam, kiedy zobaczyłam Babcię ukręcającą kawałeczki ciasta - przyjęła się w Rodzinie i teraz nikt

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Botwinka 203

Botwinka... Świeże, młode liście buraków. Buraki i marchewka pokrojona w kosteczkę. Całość zabielona śmietaną. Posypana koperkiem. Pycha! Składniki: 1 duża marchewka; 1 mała pietruszka; Biała część

Gospodyni Miejska
Barszcz domowy 149

Barszcz w idealnie czerwonym kolorze. Przygotowany na domowym zakwasie z ziemniakami, botwinką i jajkiem na twardo.   Składniki: 0,5 l zakwasu na barszcz (buraki, włoszczyzna) 0,5 l bulionu drobiowego lub cielęcego pęczek młodych buraków z botwiną ziemniaki 5 jaj na twardo Przeczytaj cały  przepis na barszcz

w kuchni i w ogrodzie
Domowy barszcz z botwinką 190

Barszcz w idealnie czerwonym kolorze. Przygotowany na domowym zakwasie z ziemniakami, botwinką i jajkiem na twardo.   Składniki: 0,5 l zakwasu na barszcz (buraki, włoszczyzna) 0,5 l bulionu drobiowego lub cielęcego pęczek młodych buraków z botwiną ziemniaki 5 jaj na twardo Barszcz: Odcinamy buraczki od botwinki, obieramy je i kroimy w plasterki. Buraczki gotujemy przez 10 minut

prawdziwe jedzenie
pyszny barszcz warzywny ... 238

Składniki: wywar z gotowania buraków 2 litry, woda 2 litry, ziemniaki 8-10 sztuk , barszcz ukraiński mrożonka 1 opakowanie, fasola czerwona 1 puszka, groszek zielony 1 puszka, kucharek 1,5 łyżki, cząber suszony 1 łyżka, mąka pszenna 3 łyżki, śmietana 12% 200 ml, cukier 1 łyżka, ocet jabłkowy 2 łyżki, olej rzepakowy chili 4 łyżki, olej rzepakowy czosnek 4 łyżki(...)wywar z gotowania dzień wcześniej w szybkowarze buraków czerwonych podłużnych wlać do garnka, dolać z 2 litry wody dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, opakowanie mrożonki barszcz ukraiński, zagotować dodać z zalewą z puszki czerwoną fasolę, groszek zielony, gotować do miękkości ziemniaków do szklanki wlać sam wywar i wystudzić dodać kucharka, cząber suszony, cukier, ocet jabłkowy, śmietanę wymieszać z 1 szklanką

W Mojej Kuchni Lubię
Czysty barszcz czerwony na zakwasie 226

800g czerwonych buraków 500ml zakwasu buraczanego 3 spore marchwie 2 pietruszki 1 mały seler 1 nieduży por 1 duża czerwona cebula sól, majeranek kilka ziaren pieprzu, ziela angielskiego ok. 6 goździków 3 liście laurowe olej do smażenia Buraki myjemy i obieramy, po czym ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebulę obieramy i drobno siekamy. Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej(...)buraczany, wrzucamy pieprz, ziele, goździki i liście laurowe. Całość doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy wywar z ugotowanych buraków i dobrze wszystko razem łączymy i gotujemy jeszcze około kwadransa. Na koniec barszcz posypujemy majerankiem i doprawiamy solą. Podobnie, jak w przypadku rosołu, do gotowania zupy nie zaleca się używania mielonego pieprzu. Stanie się mętna i gorzkawa w smaku. Ugotowane buraki warto zatrzymać

Kuchenna Kontrrewolucya
Barszcz czerwony ( na bogato ). 69

minut. W tym czasie barszcz wyciągnie to co najlepsze z warzyw i przypraw. Po tym czasie przecedź całość przez gęste sitko. Warzywa wyrzuć, a barszcz dopraw do smaku solą , mielonym pieprzem, majerankiem i octem. Przed podaniem na stół w razie potrzeby podgrzej go na ogniu. Podawaj z uszkami lub kostką ziemniaczaną . Barszcz ma piękny czerwony kolor i dużo witamin

Przepisy i porady kulinarne

Proponowane wyszukiwania