barszcz czerwony - 1865 przepisów (strona:100/125)

Zupa krem z buraków 165

klasycznego barszczu… Może się skusicie w tym roku na coś innego, nowego? Pyszna zupa – krem z buraków, z dodatkiem zielonej dymki lub świeżej bazylii, wygląda oszałamiająco ze względu na swój cudny, malinowy kolor. Zaskoczy wszystkich Twoich gości! Składniki: 1,5 litra bulionu (jeśli chcesz, aby Twój krem był naprawdę gęsty) 5-6 średnich buraków czerwonych 2 marchewki(...)smaku Wykonanie: Wszystkie warzywa pokrój w kostkę, wrzuć następnie do bulionu. Dodaj wszystkie przyprawy, a gdy bulion się zagotuje, dodaj również do całości sok z cytryny. Dzięki temu Twój barszcz zachowa piękny kolor. Dopraw całość solą i pieprzem, jeśli Twoje buraki są mało słodkie – możesz dodać również do zupy trochę cukru. Gdy warzywa będą już miękkie, wymieszaj ze śmietaną

Garniec Magalie
Najlepsze domowe przepisy na Wielkanoc 70

Smacznego 💗 Różowe jajka z ziołowym serkiem Faszerowane jajka z musztardą Jajka marynowane w czerwonej kapuście Roladki z szynki z jajkiem Terrina ze szpinaku i groszku z jajkiem Świąteczna galantyna drobiowa Domowa ćwikła Chrzan śmietankowy Biała kiełbasa pieczona z cebulą i winem Wielkanocny biały barszcz na zakwasie Babka tricolor z kakao i makiem Zielona babka piaskowa z lukrem Wielkanocna baba drożdżowa

Kulinarne przygody Gatity
Barszcz czerwony na zakwasie z buraków - wigilijny 79

trzeba czekać cały rok, żeby go zrobić i zjeść ze smakiem. Jednak przynajmniej 5 dni wcześniej trzeba zrobić zakwas z buraków według  tego przepisu i dodać go do barszczu. Co potrzeba: 3 l wody, 2 marchewki, 1 pietruszka, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 1 liść laurowy, 4 szt. ziela angielskiego, 1 garść suszonych grzybów, 1 łyżeczka soku z cytryny(...)czosnek, cebulę, liść laurowy, ziele angielskie, zalewamy wodą, doprowadzamy do wrzenia, a następnie zmniejszamy płomień i gotujemy bez przykrycia ok. 1,5 godziny. Powinno zostać 2 l płynu. Dodajemy czerwone buraki ze słoika lub ugotowane i starte, gotujemy jeszcze 10 minut. Wszystko przelewamy przez sitko, do przecedzonego wywaru dodajemy pokrojone grzyby, zakwas z buraków , 1 łyżkę majeranku,1 łyżeczkę

Bułka z Chlebem
Buraczki z czosnkiem 114

mięs lub dań obiadowych. Do przygotowania możesz wykorzystać buraczki po ugotowaniu barszczu.   Dodatki do obiadu… ** Chińska surówka z białej kapusty ** Surówka ze świeżych ogórków ** Sałatka obiadowa z pomidora i ogórka kiszonego ** Sałatka obiadowa z cukinii   (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 2-3 buraki czerwone 2 ząbki czosnku 1 cebula 1 łyżka gęstej śmietany

Kulinarne S.O.S.
Buraczki z czosnkiem 114

mięs lub dań obiadowych. Do przygotowania możesz wykorzystać buraczki po ugotowaniu barszczu.   Dodatki do obiadu… ** Chińska surówka z białej kapusty ** Surówka ze świeżych ogórków ** Sałatka obiadowa z pomidora i ogórka kiszonego ** Sałatka obiadowa z cukinii   (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 2-3 buraki czerwone 2 ząbki czosnku 1 cebula 1 łyżka gęstej śmietany

Kulinarny S.O.S.
Barszcz na zakwasie 354

musimy przygotować kilka dni  a nawet tygodni wcześniej a smak barszczu dzięki niemu jest wyborny. Składniki: 3 marchewki 3 pietruszki Biała część pora Pół dużego selera 20g suszonych podgrzybków 4 duże buraki Liść laurowy Ziele angielskie Pieprz czarny w ziarnach Sól majeranek Na zakwas : 1,5kg buraków czerwonych główka czosnku 5-7 liści laurowych, około 20 kulek ziela angielskiego(...)przykryła buraki i gotujemy do miękkości. Łączymy ze sobą wywary warzywno-grzybowy, buraczany oraz zakwas w proporcjach dostosowanych do gustu smakowego. Podgrzewamy razem bardzo uważając aby nie zagotować barszczu bo straci kolor. Doprawiamy do smaku pieprzem i majerankiem

Pyry na Gaz
Barszcz z czerwoną fasolką 173

Czasami zdarza mi się ugotować zupę i zapomnieć o niektórych składnikach... Tym razem zapomniałam o ziemniakach, które bardzo lubię w barszczu. Obrazki z dzieciństwa podpowiadają mi

bistro mama
Krokiety z kiszoną kapustą, leśnymi grzybami i barszczem czerwonym 93

się składa, że marka Profi ma w swoim asortymencie pyszny czerwony barszczyk który idealnie pasuje do krokietów. Przejrzałam wnikliwie skład i ma naprawę super. Smak też rewelacja. Wystarczy go podgrzać, ewentualnie sypnąć majeranku tak jak ja i mamy gotowe danie wigilijne.   Tylko zaraz…ktoś powie, gotowy barszcz na wigilijnym stole ?   A no tak…Można choć raz odpuścić(...)każdym naleśnikiem. Panierka: Jajka rozkłócamy ze szczyptą soli oraz pieprzu maczamy zawnięte krokiety w jajku oraz panierujemy w bułce. Smażymy na rozgrzanym oleju na złocisto. Podajemy z gorącym czerwonym barszczykiem.   Smacznego. KONKURS!   Przy okazji chciałabym Was zaprosić do fajnej zimowej akcji  #WyluzujNaŚwięta  organizowanej   przez markę Profi. Zasady są bardzo proste! : 1. Uczestnik umieszcza

Wanilia i Kardamon
Buraczki na zimno z jabłkiem 154

Podaję je w różnych rozdaniach - na ciepło - na zimno, w postaci sałatek, barszczu, zupy. Teraz, kiedy mogę się cieszyć własnymi zbiorami z pewnością częściej będą gościć na naszym stole. Poza walorami smakowymi mają przecież szereg zalet - zawierają antocyjany - te same barwniki, które występują w czerwonym winie. Dzięki nim mamy lepszą odporność, wolniej się starzejemy i zapobiegamy wystąpieniu nowotworów. Wiecej

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Przyśpieszony zakwas z buraków na barszcz. Zdążysz przed świętami! 126

sposób po prostu konserwowano żywność. Do zakwasu zawsze używamy wody surowej i wychodzi doskonały. Jeśli oczywiście chcecie, możecie gotować, ale to zbyteczny trud. Aby przyśpieszyć kiszenie barszczu: Buraki obierz i pokrój na jak najcieńsze plasterki. Dzięki temu szybko wypuszczą sok. Z tego samego powodu przekrój wzdłuż ząbki czosnku. Lubimy, gdy zakwas jest nim mocno nasycony. Dlatego używamy jednej główki(...)godzinach. Trzeciego dnia płyn powinien być już ciemno czerwony i kwaśny. Zakwasu można już użyć. Najlepiej jednak przetrzymać go jeszcze kolejną dobę. Zakwas przecedzamy przez gęste sito i zlewamy do czystego słoja lub butelek. Może być przechowywany w lodówce przez kila tygodni. Używamy go jako bazy do przygotowania barszczu lub popijamy – jest bardzo zdrowy! Artykuł Przyśpieszony zakwas z buraków

Kulinarna Polska
Naleśnikowe wariacje do barszczyku 93

Taką wariację jadłam po raz pierwszy na imprezie urodzinowej u koleżanki. Podała ją razem z czerwonym barszczykiem. Wszyscy byli zachwyceni zarówno smakiem jak i wyglądem. Wiedziałam

Prosty przepis na
ORIENTALNA ZUPA Z KOLENDRĄ I KUMINEM RZYMSKIM 104

moja siostra dodała tej przyprawy do barszczu wielkanocnego. Szczerze? był okropny ☺️☺️☺️Więc nawet w kuchni uczymy się na błędach. Tymczasem zapraszam na ósmy kulinarny cud świata.  Składniki:  1 por ( biała część)  2 ząbki czosnku  1 mały batat 1/3 szklaki czerwonej soczewicy  1 szklanka ugotowanej cieciorki  1,5 litry wody

pieprzny smaczek
Krem z pieczonych buraków 113

głównie zakwas buraczany, buraczki zasmażane, buraczki z papryką do słoików i barszcz. No i modne ostatnio brownie wegańskie na buraku z fasolą. A to tak wdzięczne warzywo, że można z powodzeniem puścić wodze fantazji i tworzyć! To także źródło zdrowia – obniża cholesterol, poprawia produkcję czerwonych krwinek, wpływa na przemianę materii. I jest pyszny. Niektórym może się wydawać, że smakuje

ladykitchen
Barszcz ukraiński 145

czytać, przeglądać i z nią gotować. Polecam lekturę i ten oto barszcz ukraiński.   Składniki: 200 g buraków, obranych i pokrojonych w słupki 200 g ziemniaków, obranych i pokrojonych w kostkę 2 łyżki oleju 1 cebula, drobno posiekana 1 marchew, obrana i starta na tarce 1 czerwona papryka, posiekana 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 duży pomidor, pokrojony w kostkę

Smakowity Blog Kulinarny
Barszcz ukraiński 247

Barszcz ukraiński... Wiórki czerownych buraków, marchewki, selera i pietruszki. W towarzystwie białej kapusty, cebuli, fasoli i pomidorów. A z tego duuuuży gar pysznej, gęstej i pożywnej zupy. Rozgrzewającej, idelanej na jesienne i zimowe popołudnia. Smacznego! Składniki: 1 kg czerwonych buraków; 250 g fasoli Jaś; 2 duże pomidory;  1 kg ziemniaków; 2 marchewki; 1 pietruszka; 1/4 korzenia selera; Biała część(...)litrów gęstej zupy. Najlepszą śmietaną jest  śmietana do zup z Piątnicy o zawartości tłuszczu 18% .  W zależności od upodobań smakowych, ocet należy następująco dozować: 2 - 3 łyżki - barszcz bardzo mało kwaśny, łagodny, słodkawy; 4 - 5 łyżek - barszcz średnio kwaśny, lekko słodkawy; 6 - 8 łyżek - barszcz kwaśny. Moja rodzina preferuje tę ostatnią wersję. Fasolę Jaś można zastąpić innym gatunkiem

Gospodyni Miejska