barszcz czerwony - 2114 przepisów (strona:92/141)

Tarta z kiszoną kapustą i grzybami 137

chcąc dochować wierności tradycji, chcieliby by na ich stole znalazła się kapusta z grzybami polecam przygotowanie tej pysznej tarty. Sprawdzi się zarówno jako przystawka jak też dodatek do czystego czerwonego barszczu. Żeby było jeszcze szybciej zrobiłam ją na cieście francuskim. Można użyć gotowego świeżego lub mrożonego. Bardziej ambitni mogą zrobić ciasto sami. Farsz można przygotować dzień wcześniej. Czytaj więcej

Wiem co jem
Zupa rybna 117

Tradycyjnie na polskim stole wigilijnym zazwyczaj pojawia się barszcz czerwony z uszkami. Warto jednak otworzyć się czasem na inne kuchnie i nowe smaki. Zupa rybna ugotowana wg przepisu zainspirowanego kuchnią gruzińską jest o wiele prostsza i szybsza do przygotowania. Pikantna z dużą ilością warzyw i delikatnym łososiem z całą pewnością zachwyci naszych gości. Czytaj więcej

Wiem co jem
Buraczkowe naleśniki z chrupiącym nadzieniem 92

powitanie wiosny proponuję kolorowe naleśniki z chrupiącym nadzieniem. Ich piękny kolorek uzyskałam dodając do ciasta koncentrat barszczu czerwonego, zaś napełniłam tym, co akurat było w lodówce. Szybko się zjadają i dobrze smakują :) Z podanych proporcji składników otrzymałam sześć sztuk. Czytaj więcej

Kuchenne zapiski Edyty
Uszka z grzybami do czerwonego wigilijnego barszczyku 130

brzegami. Tak przygotowane uszka wrzucamy do wrzącej osolonej wody z łyżką oleju i gotujemy od momentu wypłynięcia na wierzch ok minuty. Rozkładamy tak, aby się nie zlepiły. Podajemy zalane barszczem czerwonym. Pycha - smak świąt

ChilliJemy
Paszteciki z kapustą i grzybami 167

zamykam" posługując się widelcem, spłaszczając nim brzegi gotowych pasztecików. Na koniec po wierzchu smarujemy każdy rozmąconym jajkiem i pieczemy w 180 stopniach przez około pół godziny. Oczywiście najlepsze z czerwonym barszczem

Kuchenna Kontrrewolucya
Zupa z młodych buraków z brokułami 164

Moją ulubioną zupą z buraków jest barszcz ukraiński, ale na pierwszym miejscu jest czysty barszcz z uszkami z grzybowym farszem. Potem barszcz czerwony zabielany z ziemniakami i dopiero potem botwinka. Staram się jednak, aby choć raz w sezonie ugotować zupę z młodych buraczków z liśćmi. Ostatnia wersja zawierała młode brokuły. Dzisiaj podaję przepis... Składniki: 1 pęczek botwinki z małymi burakami

Czerwień i błękit
Kremowa zupa z buraków i czerwonej fasoli 134

Barszcz czerwony to obowiązkowe świąteczne danie. To popularna w Europie Środkowej i Wschodniej zupa. W Polsce pojawiła się już w XVI wieku. Oto moja wersja zupy z czerwonych buraków. Składniki 3 buraki 1 ziemniak 3 szklanki bulionu warzywnego 1 puszka czerwonej fasoli sól ziołowa pieprz 2 łyżki ciemnego octu balsamicznego 4 łyżki jogurtu naturalnego Buraki i ziemniaka obieramy i kroimy

My Chcemy Jeść
Rolada Walentynowa 139

parówki zmielić i rozłożyć na cieście francuskim. Po środku farszu położyć marchewki, zwinąć jak roladę i zapiec w temp 200 stopni przez około 15minut. Gotową roladę można podawać z czerwonym barszczem

Tradycyjna Kuchnia
Barszcz z grzybami na powidle śliwkowym 125

Nietypowy przepis na tradycyjną zupę- barszcz czerwony. Dodatek grzybów i śliwek dodaje jej wyjątkowy aromat i smak. Składniki: ½ kg kości 75 dag buraczków ćwikłowych 5 grzybów suszonych 1 łyżka powidła śliwkowego 1 cebula 1 łyżka smalcu 1 łyżka mąki 1 szklanka kwasu buraczanego sól do smaku cukier do smaku pieprz do smaku Wykonanie: Buraki dokładnie umyć i upiec w piekarniku

Tradycyjna Kuchnia
Placek do barszczu 169

Komu znudziły się krokiety i paszteciki? Dziś na blogu świetna odmiana tradycyjnych dodatków do czerwonego barszczu: mięsno-pieczarkowe nadzienie w kruchym cieście :) Gdy tylko go zobaczyłam na blogu Kuchnia w czekoladzie , postanowiłam kiedyś spróbować. No i okazja nadarzyła się wcześniej niż myślałam :) Samo przygotowanie nadzienia i ciasta nie jest pracochłonne, a potem już się sam piecze, wiec zdecydowanie polecam taką

Kolorowy Przepisownik
Karp smażony 92

prosty ale niezawodny - karpia doprawiam, panierują w jajku oraz mieszance mąki z tartą bułką i smażę. Podaję od razu po zdjęciu z patelni. Doskonałym uzupełnieniem tego dania jest oczywiści czerwony barszcz ale może być i grzane wino

Milion Smaków
Uszka z mięsem i grzybami 202

Uszka rewelacyjnie nadają się do czerwonego barszczu. Uszka są bardzo małe więc żeby je zrobić trzeba mieć sporo cierpliwości. Choć zrobienie ich wymaga sporo czasu, to i tak warto. Składniki: ciasto: 200 g mąki 100 ml wody szczypta soli farsz: 200 g ugotowanego mięsa np. z rosołu 1 cebula garść grzybów bulion sól pieprz szczypta mięty otartej olej Wykonanie: Ciasto

Mama Gotuje
PIEROGI Z KAPUSTA KISZONA I PIECZARKAMI NA DZIS :D :D 213

pierogi wylawiamy i podajemy polane tluszczykiem i przysmazona cebulka . Mozna podawac je niczym ich nieokraszajc lub po wystygnieciu przyrumienic je na zloty kolor. Do pierogow smialo mozna popijac czysty barszcz czerwony . Mam nadzieje, ze bedzie Wam kochani smakowalo i zycze smacznego !!! PS. Jezeli tak jak ja rozrabiasz ciasto w misce to nie myj jej tego dnia . Zostaw brudna miske

PychaDania
Muffiny Nadziewane Mięsem 160

Muffiny nadziewane mięsem to rewelacyjny dodatek do czerwonego barszczu i świetna przekąska. To danie urozmaici każde przyjęcie. Mięso w pikantnym sosie zapieczone w kruchym cieście jest pyszne. Można je przygotować wcześniej i wstawić do piekarnika tuż przed podaniem. Te muffiny mogą stać się popisowym daniem każdego kto zechce je wypróbować. W przepisie podano ilości produktów do upieczenia około 24 muffin

Mama Gotuje
Drożdżowe Placuszki z Pieczarkami 122

Drożdżowe placuszki z pieczarkami są bardzo łatwe w wykonaniu. Świetnie nadają się do czerwonego barszczu lub jako przekąska np. do piwa czy na przyjęcie. Składniki na ciasto: 2 szklanki mąki 2 jajka 3 łyżki masła 4 dag drożdży 4 łyżki mleka 2 łyżeczki cukru łyżeczka soli Pozostałe składniki: 0,5 kg pieczarek średnia cebula sól pieprz oliwa do smażenia Wykonanie

Mama Gotuje