Uszka rewelacyjnie nadają się do czerwonego barszczu. Uszka są bardzo małe więc żeby je zrobić trzeba mieć sporo cierpliwości. Choć zrobienie ich wymaga sporo czasu, to i tak warto. Składniki: ciasto: 200 g mąki 100 ml wody szczypta soli farsz: 200 g ugotowanego mięsa np. z rosołu 1 cebula garść grzybów bulion sól pieprz szczypta mięty otartej olej Wykonanie: Ciasto
Mama Gotujepierogi wylawiamy i podajemy polane tluszczykiem i przysmazona cebulka . Mozna podawac je niczym ich nieokraszajc lub po wystygnieciu przyrumienic je na zloty kolor. Do pierogow smialo mozna popijac czysty barszcz czerwony . Mam nadzieje, ze bedzie Wam kochani smakowalo i zycze smacznego !!! PS. Jezeli tak jak ja rozrabiasz ciasto w misce to nie myj jej tego dnia . Zostaw brudna miske
PychaDaniaMuffiny nadziewane mięsem to rewelacyjny dodatek do czerwonego barszczu i świetna przekąska. To danie urozmaici każde przyjęcie. Mięso w pikantnym sosie zapieczone w kruchym cieście jest pyszne. Można je przygotować wcześniej i wstawić do piekarnika tuż przed podaniem. Te muffiny mogą stać się popisowym daniem każdego kto zechce je wypróbować. W przepisie podano ilości produktów do upieczenia około 24 muffin
Mama GotujeDrożdżowe placuszki z pieczarkami są bardzo łatwe w wykonaniu. Świetnie nadają się do czerwonego barszczu lub jako przekąska np. do piwa czy na przyjęcie. Składniki na ciasto: 2 szklanki mąki 2 jajka 3 łyżki masła 4 dag drożdży 4 łyżki mleka 2 łyżeczki cukru łyżeczka soli Pozostałe składniki: 0,5 kg pieczarek średnia cebula sól pieprz oliwa do smażenia Wykonanie
Mama Gotujerosołu lub wywaru który wykorzystujemy go barszczu czy gotowania. Zamiast to wyrzucać można przygotować naleśniki faszerowane gotowanym mięsem i warzywami. Ja wykorzystuje warzywa i mięso królika na których gotowałam barszcz czerwony. Składniki na około 8 dużych naleśników: 1,5 szklanki mąki 2,5 szklanki mleka 2 łyżki oliwy 2 jajka szczypta solio szczypta cukru Pozostałe składniki: ugotowane warzywa – marchewka, pietruszka
Mama GotujePrzygotowanie zapiekanki z ugotowanych warzyw jest świetnym sposobem na wykorzystanie warzyw użytych do ugotowania rosołu, bulionu czy barszczu. Ja wykorzystuję warzywa i mięso na których gotowałam barszcz czerwony. Zapiekanka jest prosta, szybko się ją robi i jest pyszna. Składniki: ugotowane ważywa ugotowane mięso np. kurczak 3 łyżki śmietany starty ser oregano pieprz czerwona słodka papryka Wykonanie: Warzywa pokroić w plastry
Mama Gotujetartą. Każdego krokieta obtoczyć w jajku, a następnie w bułce tartej. Na patelni rozgrzać olej i smażyć krokiety z dwóch stron na rumiany kolor. Krokiety podaję z filiżanką czystego czerwonego barszczu
O kuchni z uczuciemśrodku zostawiając spore marginesy. Następnie zakładam boki naleśnika i dopiero zwijam, aby podczas smażenia nie wydostał się farsz. Krokiety smażę na rozgrzanym oleju - bez żadnej panierki. Podaję zawsze z barszczem czerwonym. Jeśli robię więcej krokietów, części nie smażę tylko zamrażam - dzięki temu mam gotowy obiad na następny
Kulinarne Inspiracjesmaczne bułeczki nadziewane pieczarkami to znakomita przekąska w sam raz na śniadanie i kolację, może również stanowić sycące danie obiadowe. Bułeczki najlepiej smakują podane na gorąco z czerwonym barszczem lub bulionem . składniki na 4 porcje 8 małych bułek kajzerek 40 dag pieczarek 3 jajka 1 duża cebula 1 szklanka bułki tartej natka pietruszki olej do smażenia czarny pieprz
Smakowite Daniaciasto jest gotowe - jeśli nie to zmniejszyć temperaturę do 180 stopni - piec jeszcze 10 minut. PODAWAĆ : - wystudzony z ulubionymi sosami, - sam też smakuje dobrze, - świetnie smakuje z czystym czerwonym barszczem, - na okazjonalne stoły. - można ciasto puchate wyłożyć na większą blaszkę, na wierzch składniki i piec jak pizzę i babeczki, - świetne zamiast kanapaki do pracy, szkoły, w podróż, - można użyć też
Tradycyjna kuchnia inaczejChciałam Wam dziś zaproponować krokiety ze szpinakiem. Podane z czerwonym barszczem do popicia to idealne danie na obiad. Słów kilka o szpinaku.... Szpinak- przez jedynych kochany a innym przypomina okropną, zieloną papkę jaką serwowano na stołówkach w przedszkolach/szkołach. Przyznam, że i ja polubiłam szpinak dopiero parę lat temu i zaraziłam sympatią do niego mojego męża. Warto
paapilotkaatyle pomysłów na potrawy z młodymi warzywami a tu trzeba jeszcze poczekać. Tym czasem trzeba było coś wymyślić na obiad... Moja propozycja to pierożki drożdżowe ze szpinakiem podane z barszczem czerwonym do popicia. Mniam! Pierożki drożdżowe ze szpinakiem Składniki: 5 dag drożdży świeżych, szklanka mąki pszennej, łyżeczka cukru, 1/2 szklanki letniej wody, szczypta soli, łyżka oleju, 200 g szpinaku
paapilotkaazabarwi tak pięknie środka, a im dłużej jajka przetrzymywane będą w zalewie, tym ciemniejszej nabiorą barwy. Inspiracją był przepis z bloga Anyżkowo :) Jajka: * jajka- 6 szt. * koncentrat barszczu czerwonego- słoiczek, 330 ml * czosnek- 1 ząbek * ziele angielskie- 2 szt. * listek laurowy- 1 szt. * szczypta soli Pasta z tuńczyka: * żółtka- 6 szt. * tuńczyk- mała puszka * majonez- 2 łyżki * szczypior
Kraina Miodem Płynącamąką podczas wałkowania, świetnie się zlepia i nie wysycha. Druga rzecz, to oczywiście farsz. Ilość suszonych grzybów, zależy od tego jak bardzo aromatyczne mają być pierogi. Pierogi podajemy z czerwonym barszczem, zupą grzybową lub osobno. Zanurzone w zupie lub z podsmażoną cebulką. Gotowane lub odsmażane (takie są najlepsze). Inaczej mówiąc - pełna dowolność. Składniki na 50-70 pierogów: Ciasto 3 szklanki
Pełny talerzKtórą z zup podajecie w domach na Wigilię? Rybną, grzybową, barszcz czerwony, a może migdałową? Ta ostatnia chyba jest już najmniej popularna. Jednak na specjalne życzenie mojego synka pojawi się nas na wieczerzy wigilijnej. Coś mi zresztą mówi, że taka słodka zupa właśnie wśród dzieci ma najwięcej entuzjastów. ;) Składniki na 4 porcje: 200 g migdałów 3 łyżki rodzynek
Pełny talerz