barszcz czerwony - 1865 przepisów (strona:82/125)

Pierogi ruskie 84

pierogi ruskie chyba nigdy mi się nie znudzą. mogą być co tydzień, a nawet częściej :) koniecznie z czerwonym barszczem! Składniki: ciasto: -500 g mąki -50 g miękkiego masła -1 jajko -1 żółtko -1 szklanka wrzącej wody -1 łyżeczka soli farsz: -250 g twarogu półtłustego -750 g ziemniaków -1 duża cebula -100 g masła -sól, pieprz Wykonanie: Przestudzone, ugotowane ziemniaki łączymy

KasiekGotuje
Zupa grzybowa 167

Dzień dobry! Wczoraj pokazywałam Wam na fanpage zupę ogórkową, więc idąc za ciosem dzisiaj kolejna smaczna zupa. Nieco świąteczna, ponieważ jak najbardziej nadaje się na wigilijny stół zamiast czerwonego barszczu, ale oczywiście można ją przygotowywać kiedy tylko macie ochotę. Zupę przygotowałam z suszonych grzybów, w sezonie grzybowym postaram się o drugi przepis na podobną zupę, ale ze świeżych. Wersja którą

Pora coś zjeść
Sok z kiszonych buraków z marchewką i jabłkiem 214

rozpoczęcie dnia lub jako napój na lunch czy drugie śniadanie.   Sok z kiszonych buraków  zawsze robię w większej ilości i część wykorzystuję do przygotowania czerwonego barszczu, a część piję z dodatkiem soku wyciśniętego z innych warzyw i owoców. Sok z kiszonych buraków z marchewką i jabłkiem Proporcje na dwie szklanki Czas przygotowania: 10 minut Składniki

Kulinarne przygody Gatity
Postna zupa grzybowa na Wigilię 136

Jednym z tradycyjnych, staropolskich dań wigilijnych jest zupa grzybowa. Jest ona znacznie mniej popularna niż piękny, czerwony barszcz, ale z pewnością jest tu wielu takich, którzy święta kojarzą właśnie z tą zupą. Podawana na początku kolacji wigilijnej ma za zadanie "rozgrzać" żołądek przed następnymi daniami.  Proponowana przeze mnie wersja zupy podana jest z warzywami z włoszczyzny, ale włoszczyznę można

Pełna Lodówka
Paszteciki krucho drożdżowe z kapustą i grzybami 192

jakie nam odpowiadają. Układamy na blaszce wyłożonej matą lub papierem do poieczenia, smarujemy rozkłóconym jajkiem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180° C na 20 minut. Podajemy gorące, np. z barszczem czerwonym. Paszteciki krucho drożdżowe z kapustą i grzybami polecam na święta, karnawał… i nie tylko. Są bardzo delikatne, miękkie, wspaniałe na ciepło i na zimno. Przepis nie jest skomplikowany, ciasto

mojewypiekiinietylko
Czysty barszcz czerwony 147

Lubię czerwony barszcz Winiary z torebki i często gościł w mojej kuchni. Do czasu gdy poznałam przepis Margarytki i wykorzystałam go przy wigilijnej kolacji. Teraz zawsze robię większą ilość, zamrażam i mam na zimowe wieczory czym się rozgrzać.  Składniki : * włoszczyzna * 2 suszone prawdziwki  *6 średnich buraków * ziele angielskie, liście laurowe, pieprz ziarnisty, sól, cukier * 2 ząbki czosnku * jabłko

Magiczne Życie Marty
Pikantne bułeczki z nadzieniem z kurczaka z oliwkami 134

Bułeczki podałam z czystym barszczem czerwonym na wywarze z kurczaka. Udko wykorzystałam do nadzienia. bardzo polecam nie tylko na sylwestrowe szaleństwa, ale na wszelkie spotkania rodzinne i "domówki". Składniki: 500 g mąki pszennej 1/2 szklanki ciepłej wody 1/2 szklanki  ciepłego mleka 50 g stopionego masła 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 12 suchych drożdży lub 25 g świeżych Ponadto

Czerwień i błękit
10 najpopularniejszych przepisów w 2014 roku 195

vegeta Numer 3 Tajska zupa z kurczakiem i mlekiem kokosowym Numer 4 Polędwica z szynkowara Numer 5 Wędzona domowa pasztetowa-wątrobianka Numer 6 Sos szpinakowy do makaronu Numer 7. Czerwony barszcz wigilijny na zakwasie Numer 8 Sałatka z ryżem,kurczakiem i ananasem Numer 9 Schab ze słoika Numer 10 Sałatka z kurczakiem, selerem naciowym i winogronami

Kulinarne przygody Gatity
Kurczak w cieście francuskim 167

uprażonymi płatkami migdałów. Wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 200°C na 30 minut. Upieczonego kurczaka w cieście francuskim podałam z sałatką. Danie sprawdza się, jako obiadowe (np. z filiżanką czerwonego barszczu), kolacyjne, czy też do podania gościom. Składniki nadzienia można dopasować dowolnie, według gustu i smaków. Kurczaka można zastąpić łososiem , zmienić warzywa na swoje ulubione itp., itd. Wystarczy popuścić wodze

mojewypiekiinietylko
Pierogi ze słodką kapustą i grzybami 201

grzybami goszczą na moim stole nie tylko w okresie świątecznym. Ugotowane i okraszone cebulką podane na obiad lub, najbardziej przeze mnie lubiane, odsmażone na rumiano, i do tego kubek czerwonego barszczu. W okresie sylwestrowym, między zakąskami i przystawkami znajdzie się zapewne wielu amatorów pierogów ze słodką kapustą i grzybami. Smacznego. Wydrukuj przepis The post Pierogi ze słodką kapustą i grzybami

mojewypiekiinietylko
żytnio-pszenny kminkowy pieczarkowiec... 150

rolady i włożyć do dwóch keksówek wyłożonych papierem do pieczenia piec w 200C około 35-40 minut i zostawić do przestudzenia - pieczarkowiec najlepiej smakuje letni lub zimny do gorącego barszczu czerwonego..............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Paszteciki z kapustą i pieczarkami na Sylwestra 361

Przedstawiam Wam przepis na paszteciki z kapustą i pieczarkami , które świetnie nadają się do podania w Sylwestrową Noc :-) Polecam podawać je z czerwonym barszczem na ciepło. Szczególnie smakują kiedy wróci się z dworu po północy, wtedy ciepły barszczyk i ciepły pasztecik smakują świetnie! :-) Składniki: Składniki i przepis na ciasto drożdżowe znajdziesz  TUTAJ  . Jedyną modyfikacją ciasta jest dodanie

Anielska Kuchnia Ani
Barszczyk czerwony i nalesniki z miesem czyli Zupowy Wtorek odc.43 149

opóźnienia, planuję ale nie nadążam. Moje blogowe cykle trochę chwieją się w posadach, trudno... Wczoraj zaczęłam, dziś skończyłam przygotowywanie obiadu będącego smakiem mojego dzieciństwa. Uwielbiałam czerwony barszcz z naleśnikami z mięsnym nadzieniem, czasem robiła go mama, czasem babcia. Dzisiaj przepisu jednak tu nie znajdziecie bo wszystko było na oko i na szybko. Do bulionu wołowego

Dzieje kuchennej Wiewióry
WIGILIA lubelskich blogerów kulinarnych 129

blogerek i aż 1 bloger ! ... plus dodatkowo moja koleżanka Paulina oraz maleńka Stefcia, córeczka jednej z blogerek. Zielony Talerzy - odpłatnie - przygotował dla nas trzy wigilijne zupy: czysty czerwony barszcz, zupę grzybową z razowymi łazankami i krem chrzanowy oraz kompot z suszu. Czy coś mi wyjątkowo smakowało ? Kompot z suszu :) ... i zupa chrzanowa również, pozostałe dwie zupy nie trafiły w moje

kolorowotorcikowo
Bar-restauracyjny Karmnik – recenzja 238

prawda danie mogłoby być odrobinę cieplejsze, ale niewątpliwie w smaku było dobre i ciekawie przyprawione). Niestety, po zachęcającym początku walory smakowe pozostałych dań nie powaliły nas na kolana. Barszcz czerwony z mini pierożkami z mięsem (13 zł) był przyzwoity, ale nie zachwycał – czegoś w nim brakowało, choć pierożki trochę ratowały sytuację. Na drugie danie kucharz zaoferował przybyłym gościom pęczotto

karmelowy