Jaką zupę jada się u Was w Wigilię? U mnie w rodzinnym domu była to zupa grzybowa, u innych jada się czerwony barszcz z uszkami lub barszcz z grzybami. Są jednak rejony Polski, gdzie w czasie Wigilii je się zupę migdałową. Dzisiaj chciałam pokazać Wam zupełnie inną zupę wigilijną. Myślę, że jest ona raczej deserem, niż daniem głównym. Słodka, migdałowa
Podróż w kulinariarównież jako ich składnik: sałatka z ogórkami kiszonymi i rzodkiewką w delikatnej majonezowo-czosnkowej odsłonie , pieczarki zatapiane w chrupiącej i delikatnie czosnkowej panierce oraz pieczarkowe poduszeczki idealne z kubkiem czerwonego barszczu . A jeśli, tak jak mój największy domownik, nie wyobrażacie sobie śniadania, kolacji lub kanapki do pracy bez ketchupu, polecam "Ketchup premium" Folwark . Butelka starczy na o wiele dłużej
Słodkie okruszkipieczemy ok. 1,5 godziny. Uwagi: - nie odlewam wody z ziemniaków Ekspresowa babka ziemniaczana z boczkiem, do tego surówka z kiszonej kapusty (może być też inna) i kubek barszczu czerwonego to syty i pożywny obiad. Jako dodatek może być sos, np. pieczarkowy lub grzybowy. No i oczywiście moja ulubiona wersja – na drugi dzień, gdy już stężeje – pokrojona w plastry
mojewypiekiinietylkogłębokim tłuszczu. Danie kaloryczne, ale niesamowicie smaczne! Idealne zarówno na obiad, kolację na ciepło, jak i imprezę! Tradycyjnie podaje się je z kefirem – Wy śmiało możecie popić np. czerwonym barszczem. Nadzienie mięsne również można zastąpić na swoje ulubione – świetnie sprawdzi się warzywne albo serowe. Koniecznie wypróbujcie! Dla mnie czebureki to taki danie, którego nigdy nie odmawiam
Ostra na Słodkoposypać czarnuszką. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 C i piec ok 10 minut funkcja termoobieg, aż się zarumienią. Z podanych składników wyszło mi ok 30 pierożków. Do czerwonego barszczu polecam też: Kruche paszteciki z kapustą i pieczarkami Paczuszki z ciasta francuskiego ze szpinakiem Rożki z kiszoną kapustą i pieczarkami
Monia miesza i gotujeMięciutkie bułeczki z aromatycznym, pysznym farszem to dobry pomysł na przekąskę albo drugie śniadanie. Można je też podać jako dodatek co barszczu czerwonego . Najlepsze są jeszcze ciepłe, ale na zimno też są bardzo smaczne. Zobacz też bułeczki zawijane z ciasta krucho drożdżowego z warzywami i serem Farsz do takich bułeczek możecie sobie dowolnie modyfikować i doprawiać. Można dodać trochę sera
Smaczna PyzaPierożki najlepiej smakują polane smażoną cebulką i skwarkami z boczku.Ja muszę mieć do nich obowiązkowo barszcz czerwony. Składniki: Farsz: 0,5 kilograma wołowiny 0,5 kilograma łopatki wieprzowej 2 cebule 3 ząbki czosnku sól,pieprz Ciasto: 1 kilogram mąki 2 szklanki ciepłej wody 1 jajko i żółtko 1/4 szklanki oleju odrobina soli Sposób przygotowania: Mięso gotujemy do miękkości, cebulę kroimy
Bajeczna Kuchnianajwyraźniej jest na to popyt :-). Sama skusiłam się na kupienie świątecznych ciasteczek speculoos jak się tylko pojawiły. Dzisiaj mam dla Was mój sprawdzony przepis na sztandarową zupę wigilijną - barszcz czerwony, koniecznie na zakwasie! Aromat zupy przygotowanej na zakwasie jest rewelacyjny! Na blogu znajdziecie również przepis na zakwas, aby móc tę pyszną zupę przygotować samodzielnie, aż od podstaw. Czytaj więcej
Pora coś zjeśćObok zupy grzybowej i barszczu czerwonego to kolejna tradycyjna zupa, goszcząca na naszym wigilijnym stole. Składniki: 15 dag razowego chleba 5 suszonych grzybów 1 cebula 1/3 szklanki zakwasu 1 łyżka oleju sól do smaku pieprz do smaku liść laurowy ziele angielskie 5 szklanek wody Wykonanie: Zagotować wodę, włożyć pokrojony chleb, pokrojoną cebulę i grzyby. Wlać łyżkę oleju i gotować
Tradycyjna KuchniaDziś na blogu przepis na tradycyjne krokiety z mięsem. Stanowią idealne połączenie z czerwonym barszczem na zakwasie lub barszczem wigilijnym na zakwasie. Robię je naprzemiennie z krokietami z pieczarkami i zawsze znikają z talerzy w oka mgnieniu. Te mięsne przyrządzam na dwa sposoby: wykorzystując mięso z rosołu, wtedy mamy 2 w 1, lub gotuję mięso osobno. Jeśli je gotujemy
Kulinarne przygody GatityBeaty Zupa jarzynowa z fasolą autorka: Beata12 z bloga W królestwie smaków Beaty JESIENNA ZUPA Z CIECIORKĄ I JARMUŻEM autor: kar_nowak z bloga Mam to na widelcu Zupa Barszcz Czerwony w Kremie autorka: Make Easy Meal z bloga Make Easy Meal Dania obiadowe „Pizza” nordycka na orkiszowym
Weekendy w domu i ogrodzieUszka możemy popakować w torebki i zamrozić , a przed podaniem rozmrozić i obgotować w wodzie. Gotowe uszka podajemy z barszczem czerwonym
Bajeczna Kuchniatacy wysypanej mąką . Wrzucamy na osolony wrzątek z dodatkiem oleju i gotujemy do momentu aż uszka wypłyną na wierzch przez 1-2 minuty. Gotowe uszka podajemy z barszczem czerwonym
Bajeczna Kuchniadoprawiamy solą i pieprzem. Na każdy naleśnik nakładamy po łyżce farszu i zwijamy krokiety.Panierujemy w jajku i bułce,smażymy na złoty kolor z obydwu stron. Krokiety możemy podać z barszczem czerwonym
Bajeczna Kuchniatego zakwasu nie wyobrażam sobie barszczu czerwonego.Naturalny zakwas jest bardzo łatwy do wykonania,przede wszystkim nie zawiera konserwantów.Polecam szczególnie do barszczu na Wigilijny barszcz czerwony. Składniki: 1 kilogram obranych buraków czerwonych 4 szklanki letniej przegotowanej wody 4-5 ząbków czosnku 1 łyżka cukru kilka ziaren ziela angielskiego 3-4 liście laurowe kromka chleba razowego lub 1,2 szklanki soku
Bajeczna Kuchnia