naleśniki upiec dzień wcześniej, albo farsz zrobić dzień wcześniej ... W każdym razie warto pokusić się od czasu do czasu i przyrządzić pyszne domowe krokiety. Z kubkiem czerwonego barszczu, surówką czy ketchupem (w zależności jak lubimy) będą stanowiły smaczny, domowy obiad. Na blogu jest już przepis na krokiety z pieczarkami, papryką i serem , a dziś zapraszam na klasyczne
Walijskie PichcenieZupa grzybowa u mnie na wigilijnym stole gości na zmianę z barszczem czerwonym. Tym razem dodałam do niej zakwasu żytniego i efekt był znakomity, popróbujcie sami. Zapraszam serdecznie na inna wersję zupy grzybowej, pysznej. Zupa grzybowa na zakwasie. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieBożego Narodzenia! Niech będą spokojne, radosne i pyszne! Chociaż myślę, że tego ostatniego nie trzeba Wam życzyć, bo to pewnik! ;) W czasie, gdy w Waszych talerzach będzie chlupotać czerwony barszcz, myślcie o Waszych bliskich i o tym jakie to szczęście, że możecie być razem. Dzielcie się miłością i uśmiechem, zapomnijcie o troskach. Niech wszechobecny zapach cynamonu i grzybów, który
Food SquarePierożki te polecam nie tylko jako wigilijne danie, ale również jako fajną przystawkę. Świetnie smakują zarówno na ciepło jak i na zimno. Są również świetnym dodatkiem do czerwonego barszczu. Składniki: ciasto: 500 g mąki 150 g masła 3 łyżki śmietany 18% 2 żółtka sól pieprz farsz: 50 - 60 g suszonych grzybów 200 g kapusty kiszonej 200 g pieczarek 1 duża
Mama GotujeWitam serdecznie Propozycja na pyszne pieczone pierogi z kapustą i pieczarkami, idealnie nadają się do podania podczas świąt Bożego Narodzenia ale i nie tylko, rewelacyjnie smakują z czerwonym barszczem. Polecam wypróbować przepis. Będziemy potrzebować: z podanych proporcji wyjdzie około 40 pierogów na farsz: 500 g kapusty kiszonej (dobrze odciśniętej) 500 g pieczarek 2 średnie cebule sól, pieprz olej do smażenia
Uwaga Babcia GotujeJedną z tradycyjnych potraw wigilijnych w naszym domu jest zupa grzybowa ze specjalnie robionymi na tą okazję łazankami. Konkurowała ona zawsze z nie mniej tradycyjnym czerwonym barszczem z uszkami. Na zasadzie kompromisu robimy te zupy na zmianę. W tym roku czas na grzybową – zwłaszcza, że jesienią ususzyliśmy sporo wspaniałych prawdziwków. Oczywiście zupę tą można zrobić z każdego suszonego grzybka, jednak
Smaki Ewymoim rodzinnym domu na Wigilię nie ma czerwonego barszczu, ani grzybowej. Jest barszcz grzybowy... to esencjonalny bulion z grzybów z dodatkiem przypraw, lekko zaprawiony mąką. W niektórych rodzinach gotuje się go na kaszy jęczmiennej. Dla mnie doprawienie tego barszczu to jakaś czarna magia! Tajemna wiedza, którą moja babcia w nieznany mi sposób przekazała mojej mamie... cóż, kiedyś się
Kulinarne Inspiracjeciasto rozwałkować dosyć cienko, wykrawać małe krążki. Na każdy nałożyć troszeczkę farszu, zlepić, połączyć razem dwa rogi. Uszka wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy 3-4 minuty. Podajemy do czerwonego barszczu
magiczna kuchnia KasiPaszteciki francuskie z farszem pieczarkowo kapuścianym, są smaczną, wigilijną przystawką . Doskonale komponują się z czerwonym barszczem. Polecam nie tylko od święta, to szybki i smaczny poczęstunek:) gotowe ciasto francuskie takie:KLIK 50 dag kapusty kiszonej 2 listki laurowe 3 kulki ziela angielskiego 70 dag pieczarek 3 cebule 3 ząbki czosnku masło klarowane (dobra cena KLIK) Najpierw przygotowuję farsz
Takie tam pichcenieTeraz będą na blogu pojawiać się nowe świąteczne przepisy. Tym razem chodzi o paszteciki, czy też kapuśniaczki. Paszteciki to doskonała przekąska i smaczny dodatek do zup, szczególnie do czystego czerwonego barszczu wigilijnego , mogą być zmiennikiem uszek z grzybami. Można paszteciki nadziewać różnymi farszami przygotowywanymi według naszego uznania, mogą być mięsne, rybne, warzywne, a na Święta Bożego Narodzenia z kapustą
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięgustu tym osobom, które nie mają ręki lub cierpliwości do ciasta drożdżowego. Polecam Wam bo takie kapuśniaczki są równie pyszne a do tego chrupiące i świetnie smakują z filiżanką czerwonego barszczu. płat ciasta francuskiego (275g) Farsz: 50dag kapusty kiszonej cebula łyżka oleju garść grzybów suszonych sól pieprz liść laurowy 2 ziarenka ziela ang. łyżeczka przyprawy do dań z kapusty jajko
Smakołyki Asidrożdżowym cieście zawsze będzie przypominać bułki nadziewane pieczarkami, kupowane na Starówce w Warszawie, jeszcze za czasów dziecięcych. Osobiście wolę te domowe pierogi, dlatego na nie zapraszam Idealne z barszczem czerwonym, lub jeśli zrobimy krótsze, jako przekąska serwowana do piwa Drukuj Pierogi szwedzkie Składniki Farsz 500 gr pieczarek 1 duża cebula sól, pieprz 2 łyżki masła Ciasto 300 gr mąki
Mieszam w Garnkukapustą, pieczarkami i suszonymi grzybami Domowa peklowana szynka wieprzowa na dwa sposoby – gotowana lub parzona Śledzie po kaszubsku de lux– czyli moje ulubione Zakwas ze świeżych buraków – na czerwony barszcz i do picia. Sałatka z kiszonych buraków Wódka żurawinowa. Żurawinowo-pomarańczowa z wanilią Elegancki i szybki pasztet z kurzych wątróbek – bez pieczenia Kaczka 5 smaków na purée z ziemniaków
Karo in the Kitchenwigilijny stół :). Część z Was pewnie już widziała je w prasie, ale pod inną nazwą - taka decyzja redakcji, nie moja. Ale jak zwał tak zwał - ważne, że smaczne. Do czerwonego barszczu są idealnym zastępstwem tradycyjnych pierogów z kapustą i grzybami. Dodatkowo będą ozdobą wigilijnego stołu. Składniki: Na ciasto: 500 g mąki pszennej, 200 g masła, 1 łyżeczka soli
Nie tylko w kuchnirodzica cieszy i to jak! Zrobicie jak uważacie - paluchy, ślimaczki, a może paszteciki? Będą smaczne na ciepło i na zimno. Możemy je podawać z ulubionym sosem lub popijać czerwonym barszczem. Jednym słowem – idealna przekąska :). Składniki: Na ciasto: ½ kg twarogu półtłustego, ½ kg mąki tortowej, 250 g margaryny, ulubiona mieszanka przypraw: może być do grosa, pizzy lub mozzarelli, sól Na farsz
Nie tylko w kuchni