barszcz czerwony - 1865 przepisów (strona:64/125)

Kulebiaki 193

stopni (grzałka górna i dolna, środkowa półka) i piec przez 25 minut, aż staną się lekko złociste. Kulebiaki podawać na ciepło lub na zimno, z filiżanką czystego barszczu czerwonego.   SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi 12 kulebiaków, wycinanych okrągłą wycinarką do ciastek o średnicy 9 cm. Bułeczki z tego przepisu są puszyste i miękkie. Nie są chrupiące

Gospodyni Miejska
Cłodnik buraczany z krakusem 185

twardo jajek. Posypane świeżym koperkiem i szczypiorkiem smakuje wyśmienicie zwłaszcza o tej porze roku. Smacznego.   Składniki :  2 pęczki botwinki  5-6 ogórków 1l kefiru koncentrat barszczu czerwonego Krakus świeży koperek, szczypiorek  opcjonalne dodatki : ziemniaki, ugotowane jajka  Przygotowanie : Łodygi i małe buraczki z botwinki pokroić drobno (liści nie wyrzucajcie, sprawdzą się idealnie np. do zrobienia

zdrowa vege kuchnia
MÓJ PRZEPIS NA CHŁODNIK Z WIŚNIĄ I SEREM BAŁKAŃSKIM 153

latem kojarzy mi się smakowanie owoców prosto z krzaka, najadanie się truskawkami aż rozboli brzuch, zrywanie groszku w ogródku mamy, łuskanie bobu z babcią na ławce, młoda botwinka w czerwonym barszczu babci, którego nikt nie potrafi zrobić, tak jak ona! Lato to radosne dzieciństwo, rower, zabawa w chowanego i rozbite kolana! Tak! Ja kocham ten czas! Mam nadzieję

SMYKWKUCHNI
Koperkowo-miętowy chłodnik z czerwonego barszczu 103

też chłodnik na bulionie, również z dodatkiem rześkiej mięty - klik . (4 porcje)   2,5 szklanki jogurtu naturalnego (1 szklanka = 250 ml) 1/2 szklanki śmietany 1,5 szklanki barszczu czerwonego (polecam Krakus ) 1 długi ogórek   2 ząbki czosnku 1 pęczek koperku 4-5 łyżek posiekanej mięty  sok z cytryny  sól, pieprz Opcjonalnie: kostki lodu   Czosnek

Di gotuje
Buraczano-ziemniaczane placuszki z wędzonym łososiem 136

wędzonym łososiem My Polacy jemy ich dość dużo i w różnej formie. Kto z nas nie jadł chłodniku z botwinki albo ćwikły z chrzanem, nie wspomnę już o barszczu czerwonym. Zieminaki także lubimy, dlatego też postanowiłam połączyć te dwa warzywa ze sobą. Upiekłam proste placuszki, które podałam z wędzonym łososiem i sosem chrzanowym. Smacznego Składniki Przygotowanie Wskazówki Składniki

mecooks
Barszcz czerwony z botwiną i fasolką "Piękny Jaś" 192

Składniki: 1 pęczek botwiny (z większymi burakami) 1 pęczek młodej włoszczyzny 1 puszka fasolki piękny Jaś (400 g) 1 ćwiartka kurczaka 6 szt. ziemniaków 200 g

Qchnia po prostu
Krokiety z kapustą kiszoną i pieczarkami 164

następnie w bułce tartej. Tak przygotowane krokiety smażyć na rozgrzanym na patelni oleju, na złoty kolor, z obu stron. Krokiety podawać na ciepło lub na zimno z filiżanką gorącego, czerwonego barszczu. SMACZNEGO!   Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi 14 naleśników, smażonych na patelni o średnicy 28 cm, a co za tym idzie 14 krokietów. Ciasto na naleśniki

Gospodyni Miejska
KROKIETY Z KAPUSTĄ I MIĘSEM 149

pracochłonne, ale za to jakie smaczne! ❤  Zresztą zawsze możemy przygotować sobie naleśniki wcześniej,  a wtedy do zrobienia zostanie nam tylko farsz.  Takie krokiety podane w kubkiem czerwonego barszczu  są istną ucztą dla podniebienia 😋 Składniki na naleśniki : 2 szkl. mąki pszennej 1 szkl. mleka 1 szkl. wody gazowanej (jeśli nie mamy użyjmy niegazowanej) 3 całe jajka szczypta

Walijskie Pichcenie
Tradycyjny zakwas na żurek 132

przygotowaliście to dzisiaj jest ostatni moment. Przepis na zakwas pochodzi od mojej babci, która zdecydowanie robi najlepszy żurek na świecie! Tak jak Wigilia kojarzy mi się głównie z barszczem czerwonym, tak tradycyjnie w Wielkanoc na obiad musi być prawdziwy, domowy żurek w chlebie w towarzystwie białej kiełbaski i jajka. Tradycyjny zakwas na żurek Składniki: 1 szklanka mąki żytniej razowej (około

PatiGotuje
Paszteciki drożdżowe z mięsem i ćwikłą – test produktów firmy Jamar 134

minut. Gotowe paszteciki muszą mieć złoty kolor (zarówno z góry jak i z dołu). Podajemy je jako samodzielne danie lub, tak jak ja, jako dodatek do rosołu lub barszczu czerwonego. Smacznego Artykuł Paszteciki drożdżowe z mięsem i ćwikłą – test produktów firmy Jamar pochodzi z serwisu PatiGotuje

PatiGotuje
Barszcz czerwony z botwiną i ziemniakami 172

Składniki: 1 pęczek młodej botwiny 2 marchewki 2 pietruszki 1/3 selera 1 cebula 1 golonka z indyka 70 dag młodych ziemniaków 1/2 litra soku z kiszonych

Qchnia po prostu
Paszteciki z mięsem rosołowym 127

Klasyczny sposób na wykorzystanie kurczaka i marchewek z rosołu. Paszteciki w kruchym cieście. Polecam podawać z czerwonym barszczem. Z mąki, masła, jajka, śmietany i soli wyrobić ciasto. Uformować

Bullio
parówki w cieście francuskim... 120

ciasta na blachę piekarnik nagrzany na 200 C, grzanie góra/dół, piec około 40 minut, następnie na termoobiegu na 160 C dopiec 8 minut - najlepiej smakują z czerwonym barszczem do picia...........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
USZKA Z KAPUSTA I GRZYBAMI 145

USZKA Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI  Takie małe pierożki zwinięte w kształt ucha. Absolutnie cudowne i pyszne. W moim domu barszcz czerwony z uszkami to obowiązkowa pozycja :) Te są znakomite i o to mi chodzi! Moi Kochani, polecam Wam przepis :)  Inne przepisy na potrawy wigilijne znajdziecie tutaj>> SKŁADNIKI: Na ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 2 żółtka szczypta

Moja Książka Kucharska