kojarzy mi się zbyt dobrze, jeśli sięgam pamięcią do dzieciństwa . Nie zawsze była pyszna , czasami był to mój najgorszy prześladowca , obiadowe zombii , chyba groźniejsze i bardziej przerażające niż czerwony barszcz i Święty Mikołaj ! No ale ten stresujący i ciężki okres dzieciństwa mam już niewątpliwe- na szczęście , za sobą , no i jak każda matka , chcę przekazać nieco tradycji moim dzieciom . Tradycji
Ogrodnik w podróżydrożdżowego z nadzieniem z kapusty i grzybów. (Wikipedia) Jednym słowem to taka rolada drożdżowa z farszem kapuściano-grzybowym. Najlepiej smakuje na ciepło, zaraz po przygotowaniu. Fajnie komponuje się z czerwonym barszczem. Ciasto: 250 g mąki 1/2 szklanki mleka 10 g drożdży 25g margaryny 1/2 łyżki cukru 1 szczypta soli Nadzienie: 600g kapusty kiszonej z marchwią (lub dodatkowo starta marchewka
Di gotujeTakie paszteciki to bardzo fajny sposób na wykorzystanie mięsa gotowanego pozostałego na przykład z rosołu. Są sycące, więc z kubkiem aromatycznego czerwonego barszczu, kilka takich pierożków spokojnie można podać na obiad. Ciasto w smaku jest podobne do francuskiego, ale jego wykonanie zajmuje znacznie mniej czasu, zatem bardzo polecam:) Z proporcji składników, które podaję wyszło mi 20 sztuk pierożków
Maślane ciasteczkokażdy naleśnik na jednej połowie nałożyć porcję farszu naleśniki składać na "cztery", można podać je od razu lub później podsmażyć lub odgrzać w mikrofali - nam smakują takie naleśniki z barszczem czerwonym do picia.................SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięzawinąć w folię i schłodzić. Schab jest gotowy do krojenia. Polecam na kanapki lub jako składnik sałatek. Można również podać z sosem do obiadu. Wywar będzie świetną bazą do barszczu czerwonego, żurku czy kapuśniaku
Czerwień i błękitnakładam na naleśniki i zwijam krokiety. Każdego panieruję w jajku i bułce tartej, smażę na oleju na rumiano z obu stron. Krokiety można podać z surówką lub w towarzystwie czerwonego barszczu. polecam też rybne pierożki z dorsza, proste i smaczne:) Krokiety z mięsem mielonym Krokiety z mięsem mielonym Krokiety z mięsem mielonym Krokiety z mięsem mielonym jeszcze parę
Takie tam pichceniesamo przygotowujemy pozostałą część ciasta. Gotowe możemy jeszcze dodatkowo posypać startym żółty serem, ponownie chwilkę zapiec (aby tylko ser się roztopił) i podać np. z czerwonym barszczem
Domowy Smak Jedzeniajakiś czas można poświęcić trochę więcej czasu i wysiłku na ich przygotowanie. Jeżeli chcemy zamrozić krokiety to pamiętajcie aby zrobić to jeszcze przed panierowaniem. Krokiety podałam z czerwonym barszczem . Składniki: 4 cebule połowa 1,5 litrowego słoika domowej kapusty 2 marchewki 1 pietruszka domowa wegeta do smaku sol do smaku pieprz do smaku bułka
Krakowskie smaki AniDzisiaj zapraszam na zupę, o której można powiedzieć, że jest pyszna. Barszcz czerwony z fasolką jest zupą smaczną, rozgrzewającą i kolorystycznie piękną. Aby uzyskać głęboką czerwień, która nie będzie się zmieniała z upływem czasu, do zupy nie dodajemy pieprzu mielonego, a jedynie w ziarnach. Składniki: 150 g fasoli 1 kg buraczków porcja rosołowa 3 skrzydełka 20 ziaren pieprzu 10 ziaren
Smak mojego domuprzede wszystkim pieczenia! Ona wie wszystko, co, jak i z czym. Tej kobiecie nie zdarza się aby coś w kuchni nie wyszło! Najpyszniejsza w kuchni Maminki jest grochóweczka i barszcz czerwony. Grochówka raz nawet podobna mi wyszła ale to nie to... Grochówkę musi gotować MAMA! No ale... jak zwykle gdy jestem w domu to muszę coś upiec, nie zadowalają mnie
sierotka maRysia w kuchnitradycyjne pierogi. Przed pieczeniem posmarować roztrzepanym jajkiem, można posypać siemieniem lnianym lub sezamem. Piec około 30 min. w 180 st.C. na złoty kolor. Pierogi można podać z barszczem czerwonym lub też solo ;-) Smacznego
Radość kipiąca uśmiechem.Przepis na pyszne krokiety z farszem z pieczarek, pora, sera żółtego i parówek. Najbardziej smakują mi podane z czerwonym barszczem. Składniki (na ok 14 krokietów): 2 szklanki mąki 3 szklanki mleka 2 jaja łyżka oleju szczypta soli Farsz: 450 g pieczarek por 4-5 cienkich parówek 200 g sera żółtego sól, pieprz Ponadto: 2 jajka bułka tarta Przygotowanie Składniki
e-PrzepisyKulinarneczerwonego barszczyku można podawać krokiety, paszteciki, uszka a ja polecam dziś dla odmiany drożdżowe paluszki idealne do czerwonego barszczu. Zajrzyjcie również do wpisu, gdzie polecam paluchy z czosnkiem,ziołami i parmezanem. Są rewelacyjne jako przekąska na imprezy. Przepis na PALUCHY DROŻDŻOWE Z CZOSNKIEM ZIOŁAMI I PARMEZANEM Dla zachęty zamieszczam fotkę;-) Składniki: 3 szklanki mąki 2 opakowania
potrawyregionalnepowierzchnię jajkiem. Zrobiłam w cieście dziurki, aby farsz mógł parować. Piekłam w formie wyłożonej papierem do pieczenia przez około 30 minut w temperaturze 200 stopni C. Można podawać z czerwonym barszczem. Smacznego
potrawyregionalneugotowanie. Wrzucamy na wrzątek i gotujemy ok. 1 minuty od chwili wypłynięcia na powierzchnię. Sposób podania – do wyboru. W wersji lżejszej – tylko posypane natką pietruszki (z dodatkiem barszczu czerwonego), w wersji bardziej treściwej – z przesmażonym boczkiem i cebulką, albo jeszcze inaczej – w rosole. Do rosołu robimy oczywiście mniejsze pierożki, pozostałe – większe. Z powyższych proporcji zrobiłam
mojewypiekiinietylko