barszcz czerwony - 1865 przepisów (strona:91/125)

Oszczędne paszteciki 2265

jednakowej wielkości płaskie paszteciki, panierujemy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju, rumieniąc z obu stron. Paszteciki podajemy na gorąco, prosto z patelni  najlepiej z filiżanką czerwonego czystego barszczu

Krokusowy Dom
BARSZCZ CZERWONY 165

wody. Gotuję pod przykryciem na małym ogniu około dwóch godzin. Pozostawionego buraka ścieram na tarce o dużych oczkach. Barszcz nieco ostudzam, dodaję startego buraka (to spowoduje, że barszcz będzie miał głęboki czerwony kolor). Warzywa wyjmuję, barszcz przelewam przez sitko do wywaru z grzybów. Doprawiam do smaku solą, pieprzem, sokiem z cytryny i ewentualnie cukrem. Przed podaniem barszcz tylko podgrzewam

JejKuchnia
KRUCHO-DROŻDŻOWE ROGALIKI Z PIECZARKAMI 132

Rogaliki takie idealnie będą pasowały do czerwonego wigilijnego barszczu. Zrobione z ciasta krucho-drożdżowego zachowają świeżość na dłużej.     SKŁADNIKI Ciasto: ½ szkl. kwaśnej śmietany, 20 g świeżych drożdży, 2 szkl. mąki, 1 jajko, ½ kostki masła, ½ łyżeczki soli, 3 łyżki mleka, majeranek Farsz pieczarkowy: 30 dag pieczarek, 2 cebule, sól, pieprz WYKONANIE Ciasto: Drożdże rozpuszczamy ze śmietaną. Do miski wsypujemy

słodki bratek
Zupa z botwinki z fasolką 136

o Zupa z botwinki z fasolką  Składniki: garstka drobnej fasolki  3-4 ziemniaki  pęczek botwinki  1 marchewka łyżeczka octu skrzydełko z indyka

Aromatyczne Podróże
Vol Au Vent, czyli...francuskie paszteciki 136

albo zamiast obfitego posiłku, proponuję zrobić francuskie paszteciki zwane VOL AU VENT. Sprawdzają się zawsze.   Wspaniale smakują podane na gorąco w formie przystawki, albo do obiadu z czerwonym, czystym barszczem.   Te pyszne paszteciki wynalazł francuski kucharz Careme, a nazwa ich nie jest przypadkowa. Ciasto po upieczeniu jest tak lekkie, że „lot z wiatrem” to bardzo trafna

Kuchnia u Krysi
Hasło tygodnia - muffinki wszystkich smaków. 127

kręte ścieżki, okaże się już w najbliższym czasie - obserwujcie! Swoją drogą, mam takie (nieudowodnione) przekonanie, że w formie muffinki można zakląć każdą potrawę świata. Hmm... np. taki czerwony czysty barszcz... ;) Nie będę tego, ani kilku innych szalonych/dziwacznych pomysłów robił, ale jest to fajne ćwiczenie dla wyobraźni! Może ktoś nam przedstawi swoją ideę takiego eksperymentu? Zdjęcie opublikujemy

zadanie-gotowanie
Paluszki serowe z ciasta francuskiego 138

Szybka i prosta w przygotowaniu przekąska. Nie tylko mocno serowa ale również cudownie chrupiąca :) Zapraszam! Paluszki serowe z ciasta francuskiego Składniki: 1 blat ciasta francuskiego 1

Tagebuch po polsku
Buraki pieczone z rukolą, serem feta i pestkami dyni 159

Buraki mogłabym jeść codziennie w każdej postaci. Kocham ćwikłę, barszcz ukraiński, czerwony do krokietów i od dziś uwielbiam buraki pieczone. Pierwszy raz je zrobiłam i są wyśmienite. Zrób je ze mną :)  Składniki dla 2 osób: 6 średnich buraków rukola ser feta pestki dyni sos do pieczenia ( 30 ml octu balsamicznego, łyżka miodu, szczypta cynamonu, 30 ml oliwy z oliwek

Bike By Life
Wigilijne paszteciki z kapustą, grzybami i żurawiną (kapuśniaczki) 133

suszonej żurawiny, posypane kminkiem lub czarnym sezamem to jedno z tych dań, które dość mocno kojarzą mi się ze Świętami w moim domu rodzinnym. Idealnie komponują się z czerwonym wigilijnym barszczem.   Składniki (na 15-20 pasztecików):   Ciasto drożdżowe na maślance: 280 gram mąki pszennej 30 gram rozpuszczonego masła 5 gram suchych drożdży lub 15 gram świeżych 1 jajko

Mango Papaja
BARSZCZ CZERWONY ZABIELANY 163

Szybki w przygotowaniu, bardzo smaczny najlepiej smakuje z ziemniakami i zeszkloną cebulką Składniki 1 kg buraków 4 łyżki śmietany włoszczyzna liści laurowy 2 ziela angielskie pieprz

RAROSSA
Wigilijny barszcz z pieczonych buraków 198

Wyjątkowy, wigilijny barszcz z pieczonych buraków z dodatkiem suszonych grzybów i pieczonych jabłek. Bardzo aromatyczny, esencjonalny i intensywny w kolorze. Pieczenie buraków i jabłek w mundurkach

Moja Delicja
Pomidorowa nie do końca klasycznie 151

makaronem musiała być zabielana, ale ta z ryżem czysta; ogórkowa tylko bez ogórków , z czego śmiała się cała moja Rodzina - jednak dopóki nie została przecedzona, nie ruszyłam. Barszcz tylko czerwony i tylko w Wigilię, za to zawsze z przyjemnością jadłam kręcipołki - czyli kluski na mleku (nazwę wymyśliłam, kiedy zobaczyłam Babcię ukręcającą kawałeczki ciasta - przyjęła się w Rodzinie i teraz nikt

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Botwinka 165

Botwinka... Świeże, młode liście buraków. Buraki i marchewka pokrojona w kosteczkę. Całość zabielona śmietaną. Posypana koperkiem. Pycha! Składniki: 1 duża marchewka; 1 mała pietruszka; Biała część

Gospodyni Miejska
Barszcz domowy 93

Barszcz w idealnie czerwonym kolorze. Przygotowany na domowym zakwasie z ziemniakami, botwinką i jajkiem na twardo.   Składniki: 0,5 l zakwasu na barszcz (buraki, włoszczyzna) 0,5 l bulionu drobiowego lub cielęcego pęczek młodych buraków z botwiną ziemniaki 5 jaj na twardo Przeczytaj cały  przepis na barszcz

w kuchni i w ogrodzie
Domowy barszcz z botwinką 156

Barszcz w idealnie czerwonym kolorze. Przygotowany na domowym zakwasie z ziemniakami, botwinką i jajkiem na twardo.   Składniki: 0,5 l zakwasu na barszcz (buraki, włoszczyzna) 0,5 l bulionu drobiowego lub cielęcego pęczek młodych buraków z botwiną ziemniaki 5 jaj na twardo Barszcz: Odcinamy buraczki od botwinki, obieramy je i kroimy w plasterki. Buraczki gotujemy przez 10 minut

prawdziwe jedzenie