barszcz czerwony - 2114 przepisów (strona:106/141)

MOJE ZAKUPY W SKLEPIE INTERNETOWYM BEE.PL 44

skończyły bądź była ich już końcówka, więc szybciutko zasiadłam do laptopa i zrobiłam zapasy takie jak:  * kawa Inka   *   miód z cytryną i z maliną  * barszcz biały i czerwony  * burak kiszony do picia  * soki i musy dla córki  * owsianki na szybkie śniadanie  * a także przeróżne kasze Całe zamówienie dotarło do mnie bardzo szybko

Zrób to smacznie
CHŁODNIK 130

będą miękkie. Odstawiłam wywar,żeby ostygł. Dodałam do niego pokrojone pozostałe składniki czyli ogórek, rzodkiewki,szczypiorek i koperek.  Ja osobiście jeszcze dolewam trochę koncentratu z barszczu i  barszczyku czerwonego gotowego z kartonu.  Moja wersja chłodnika odbiega być może od innych przepisów-ale wydaje mi się ,że gotowanie polega na eksperymentach i urozmaicaniu przepisów. Zalałam wszystko

potrawyregionalne
czerwony barszcz na kościach wieprzowych,żeberkach z jajkiem sadzonym... 98

Składniki: buraczki czerwone ugotowane, starte do barszczu 60 dag, wywar z buraków gotowanych 1,5 litra, kości schabowe, żeberka wieprzowe 1 kg, wywar z kości 1,5 litra, ziemniaki 4 sztuki, włoszczyzna 1/ 2 pęczka, ziele angielskie 6 sztuk, liście laurowe 3 sztuki, koper suszony z nasionami, woda 1 litr, cukier 3 łyżki, kucharek 2 łyżki, ząbki czosnku(...)sztuki, majeranek 2 łyżki, ocet 10% 1 łyżeczka, pieprz mielony 1 łyżeczka, śmietana 18% 200 gra, mąka pszenna 3 łyżki, woda 2 szklanki, jajka sadzone 8 sztuk Obrane buraki czerwone (moje są ze wsi od gospodarza 5 kg) ugotować w szybkowarze 40 minut, dobrze je wystudzić, zimne przełożyć do miski, wywar przelać do dużego garnka, buraki starłam w robocie

W Mojej Kuchni Lubię
Niby botwinka z mrożonki 208

W sezonie mrożę zawsze kilka pęczków botwinki do wykorzystania jesienią, zimą czy wczesną wiosną. Gotuję ją wtedy trochę jak barszcz tzn. na bulionie z ziemniakami . Czytaj

Buniabaje w kuchni
Barszcz czerwony, zabielany, z tłuczonymi ziemniakami 284

Wigilię, ale jak widać nie zawsze. Ten zabielany zakwaszam octem jabłkowym bo buraki zawsze trzeba choć trochę zakwasić - inaczej kolor potrawy mógłby być raczej rudy niż czerwony. I pamiętajcie, że barszcz nie może gotować się mocno. Wystarczy żeby zupa leciutko mrugała a nie bulgotała co to też ma ogromny wpływ na kolor końcowy. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Zupa fasolowa z burakiem 156

własnego ogródka. Po ugotowaniu traci ona swoje charakterystyczne "piegi" i przyjmuje kolor fioletowo-czerwony. W zupie fasolowej niezbyt ładnie by wyglądała, więc postanowiłam połączyć ją z burakiem czerwonym. Wyszło coś a la barszcz ukraiński. Składnik i: pół szklanki wcześniej ugotowanej al dente fasoli z cząbrem burak czerwony (ok. 20 dag) 2 marchewki 2 pietruszki kawałek selera o. 10 cm pora

Weekendy w domu i ogrodzie
BARSZCZ UKRAIŃSKI 149

Jest bardzo esencjonalna i pożywna. Możecie ugotować ją na wywarze z jarzyn lub na rosołku  kurczaka. W ekspresowej wersji polecam użycie fasoli z puszki (białej lub czerwonej), którą dodajemy do barszczu wraz z zalewą. Sucha fasola piękny Jaś wymaga całonocnego moczenia w zimnej wodzie, a następnie 2-3 godzinnego gotowania.  Ze względu na dodatek pieczonych buraczków i suchej

cool and minty
Barszcz staruchy czyli inspiracje książkowe 140

znacie "barszcz staruchy"? Nie? ☺ Nic straconego. Polecam, bo jest naprawdę smaczny. Przepis znalazłam w książce, wcale nie kucharskiej, a w szpiegowskiej, "Czerwona jaskółka". Po tym jak smaczny wyszedł mi barszcz myślę, że będzie to nie ostatni przepis z tej książki. Potrzebujemy: Czytaj więcej

Tylko pysznie
Paszteciki z Kapustą i Suszonymi Grzybami 93

Możemy je przygotować nie tylko na święta, jednak w tym okresie w połączeniu z cudownym zapachem i magią świąt, smakują one najlepiej. Szczególnie z dodatkiem świątecznego barszczu u nas oczywiście czerwonego. Wypiekami z ciasta drożdżowego zaraziłam się od swojej babci i w obecnej chwili jest to mój ulubiony rodzaj ciasta. Z jego dodatkiem można przygotować wiele ciekawych i bardzo smacznych

Przepiski.pl
Drożdżowe kapuśniaczki z pieczarkami 129

wielu domach na Wigilię z pewnością na stole pojawi się czerwony barszczyk, a do barszczu jak wiadomo trzeba podać jakiś dodatek. U niektórych będzie to barszcz z uszkami. W moim domu do barszczu podaję  kruche paszteciki lub kapuśniaczki.  ciasto: 500 g mąki pszennej 1 szkl. ciepłego mleka 30 g świeżych drożdży 2 żółtka 1 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki

Kolorowa kuchnia Elki
Koniec zeszłorocznej botwinki 210

Tak to już jest , że co roku w maju i czerwcu mrożę sobie pojawiającą się młodą botwinkę w porcjach na cały rok ( ok. 8 porcji bo

Buniabaje w kuchni
Zakwas na barszcz wigilijny + film 125

Aromatyczny, pachnący czosnkiem o intensywnym czerwonym kolorze zakwas na barszcz wigilijny to bardzo prosta w przygotowaniu "mikstura ", która musi odstać kilka dni w ciepłym miejscu by potem dolana do barszczu wigilijnego wzbogaciła jego smak. składniki na ok 2 litry zakwasu 1 kg buraków łyżka cukru 2 ząbki czosnku skórka z razowego chleba przepis Umyte i obrane buraki kroimy w plastry

Smakowite Dania
Chudy barszcz - wersja + 148

Powtórka z rozrywki. Ponownie stwierdzam, że warto mieć zachomikowaną paczuszkę suszonych buraczków i fasolę w puszce ( inne rzeczy też - ogólnie warto być ,,chomikiem"). W razie

Buniabaje w kuchni
Krem z buraczków z fasolą i pierożkami 174

Robiłam już krem z czerwonych buraczków z fasolą ziarnistą. Tym razem postanowiłam ugotować go na kurczaku . A, że nie lubię wkładania ugotowanego mięsa do zupy przy

Buniabaje w kuchni