barszcz czerwony - 2114 przepisów (strona:114/141)

Barszcz na zakwasie 371

musimy przygotować kilka dni  a nawet tygodni wcześniej a smak barszczu dzięki niemu jest wyborny. Składniki: 3 marchewki 3 pietruszki Biała część pora Pół dużego selera 20g suszonych podgrzybków 4 duże buraki Liść laurowy Ziele angielskie Pieprz czarny w ziarnach Sól majeranek Na zakwas : 1,5kg buraków czerwonych główka czosnku 5-7 liści laurowych, około 20 kulek ziela angielskiego(...)przykryła buraki i gotujemy do miękkości. Łączymy ze sobą wywary warzywno-grzybowy, buraczany oraz zakwas w proporcjach dostosowanych do gustu smakowego. Podgrzewamy razem bardzo uważając aby nie zagotować barszczu bo straci kolor. Doprawiamy do smaku pieprzem i majerankiem

Pyry na Gaz
Barszcz z czerwoną fasolką 191

Czasami zdarza mi się ugotować zupę i zapomnieć o niektórych składnikach... Tym razem zapomniałam o ziemniakach, które bardzo lubię w barszczu. Obrazki z dzieciństwa podpowiadają mi

bistro mama
Krokiety z kiszoną kapustą, leśnymi grzybami i barszczem czerwonym 111

się składa, że marka Profi ma w swoim asortymencie pyszny czerwony barszczyk który idealnie pasuje do krokietów. Przejrzałam wnikliwie skład i ma naprawę super. Smak też rewelacja. Wystarczy go podgrzać, ewentualnie sypnąć majeranku tak jak ja i mamy gotowe danie wigilijne.   Tylko zaraz…ktoś powie, gotowy barszcz na wigilijnym stole ?   A no tak…Można choć raz odpuścić(...)każdym naleśnikiem. Panierka: Jajka rozkłócamy ze szczyptą soli oraz pieprzu maczamy zawnięte krokiety w jajku oraz panierujemy w bułce. Smażymy na rozgrzanym oleju na złocisto. Podajemy z gorącym czerwonym barszczykiem.   Smacznego. KONKURS!   Przy okazji chciałabym Was zaprosić do fajnej zimowej akcji  #WyluzujNaŚwięta  organizowanej   przez markę Profi. Zasady są bardzo proste! : 1. Uczestnik umieszcza

Wanilia i Kardamon
Buraczki na zimno z jabłkiem 170

Podaję je w różnych rozdaniach - na ciepło - na zimno, w postaci sałatek, barszczu, zupy. Teraz, kiedy mogę się cieszyć własnymi zbiorami z pewnością częściej będą gościć na naszym stole. Poza walorami smakowymi mają przecież szereg zalet - zawierają antocyjany - te same barwniki, które występują w czerwonym winie. Dzięki nim mamy lepszą odporność, wolniej się starzejemy i zapobiegamy wystąpieniu nowotworów. Wiecej

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Przyśpieszony zakwas z buraków na barszcz. Zdążysz przed świętami! 151

sposób po prostu konserwowano żywność. Do zakwasu zawsze używamy wody surowej i wychodzi doskonały. Jeśli oczywiście chcecie, możecie gotować, ale to zbyteczny trud. Aby przyśpieszyć kiszenie barszczu: Buraki obierz i pokrój na jak najcieńsze plasterki. Dzięki temu szybko wypuszczą sok. Z tego samego powodu przekrój wzdłuż ząbki czosnku. Lubimy, gdy zakwas jest nim mocno nasycony. Dlatego używamy jednej główki(...)godzinach. Trzeciego dnia płyn powinien być już ciemno czerwony i kwaśny. Zakwasu można już użyć. Najlepiej jednak przetrzymać go jeszcze kolejną dobę. Zakwas przecedzamy przez gęste sito i zlewamy do czystego słoja lub butelek. Może być przechowywany w lodówce przez kila tygodni. Używamy go jako bazy do przygotowania barszczu lub popijamy – jest bardzo zdrowy! Artykuł Przyśpieszony zakwas z buraków

Kulinarna Polska
Naleśnikowe wariacje do barszczyku 110

Taką wariację jadłam po raz pierwszy na imprezie urodzinowej u koleżanki. Podała ją razem z czerwonym barszczykiem. Wszyscy byli zachwyceni zarówno smakiem jak i wyglądem. Wiedziałam

Prosty przepis na
ORIENTALNA ZUPA Z KOLENDRĄ I KUMINEM RZYMSKIM 124

moja siostra dodała tej przyprawy do barszczu wielkanocnego. Szczerze? był okropny ☺️☺️☺️Więc nawet w kuchni uczymy się na błędach. Tymczasem zapraszam na ósmy kulinarny cud świata.  Składniki:  1 por ( biała część)  2 ząbki czosnku  1 mały batat 1/3 szklaki czerwonej soczewicy  1 szklanka ugotowanej cieciorki  1,5 litry wody

pieprzny smaczek
Krem z pieczonych buraków 135

głównie zakwas buraczany, buraczki zasmażane, buraczki z papryką do słoików i barszcz. No i modne ostatnio brownie wegańskie na buraku z fasolą. A to tak wdzięczne warzywo, że można z powodzeniem puścić wodze fantazji i tworzyć! To także źródło zdrowia – obniża cholesterol, poprawia produkcję czerwonych krwinek, wpływa na przemianę materii. I jest pyszny. Niektórym może się wydawać, że smakuje

ladykitchen
Barszcz ukraiński 159

czytać, przeglądać i z nią gotować. Polecam lekturę i ten oto barszcz ukraiński.   Składniki: 200 g buraków, obranych i pokrojonych w słupki 200 g ziemniaków, obranych i pokrojonych w kostkę 2 łyżki oleju 1 cebula, drobno posiekana 1 marchew, obrana i starta na tarce 1 czerwona papryka, posiekana 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 duży pomidor, pokrojony w kostkę

Smakowity Blog Kulinarny
Barszcz ukraiński 273

Barszcz ukraiński... Wiórki czerownych buraków, marchewki, selera i pietruszki. W towarzystwie białej kapusty, cebuli, fasoli i pomidorów. A z tego duuuuży gar pysznej, gęstej i pożywnej zupy. Rozgrzewającej, idelanej na jesienne i zimowe popołudnia. Smacznego! Składniki: 1 kg czerwonych buraków; 250 g fasoli Jaś; 2 duże pomidory;  1 kg ziemniaków; 2 marchewki; 1 pietruszka; 1/4 korzenia selera; Biała część(...)litrów gęstej zupy. Najlepszą śmietaną jest  śmietana do zup z Piątnicy o zawartości tłuszczu 18% .  W zależności od upodobań smakowych, ocet należy następująco dozować: 2 - 3 łyżki - barszcz bardzo mało kwaśny, łagodny, słodkawy; 4 - 5 łyżek - barszcz średnio kwaśny, lekko słodkawy; 6 - 8 łyżek - barszcz kwaśny. Moja rodzina preferuje tę ostatnią wersję. Fasolę Jaś można zastąpić innym gatunkiem

Gospodyni Miejska
Zupa z burakami i czerwoną fasolą 76

Taki trochę oszukany barszcz ukraiński. W smaku ta zupa naprawdę nieco go przypomina. Jeżeli jesteście posiadaczami zakwasu z buraków, zróbcie ją koniecznie.  Składniki: 1 l bulionu warzywnego 500 ml zakwasu z buraków 3 buraki 3 ziemniaki 1 puszka czerwonej fasoli 2 ząbki czosnku 1 łyżka majeranku 1 łyżeczka octu jabłkowego sól pieprz mały kubek jogurtu naturalnego lub śmietany (przepis

Kardamonovy
Zupa z burakami i czerwoną fasolą 111

Taki trochę oszukany barszcz ukraiński. W smaku ta zupa naprawdę nieco go przypomina. Jeżeli jesteście posiadaczami zakwasu z buraków, zróbcie ją koniecznie.  Składniki: 1 l bulionu warzywnego 500 ml zakwasu z buraków 3 buraki 3 ziemniaki 1 puszka czerwonej fasoli 2 ząbki czosnku 1 łyżka majeranku 1 łyżeczka octu jabłkowego sól pieprz mały kubek jogurtu naturalnego lub śmietany (przepis

Kardamonovy
wigilijny barszcz z fasolą 145

tradycyjnie zamiast uszek do barszczu dodaje się dużą białą fasolę. Taki barszcz moja mama robi zawsze na Wigilię, dlatego do wywaru nie dodaje mięsa. Ja robię go przez cały rok, ale tylko w święta smakuje wyjątkowo.  Składniki: 2 litry wywaru warzywnego szklanka białej fasoli 3-4 buraczki czerwone marchewka ( z wywaru) liście laurowe ziele angielskie pieprz ziarnisty 1 łyżka

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia

Proponowane wyszukiwania