warzywo niezwykłe o pięknej intensywnie czerwono-fioletowej barwie, niezwykłym smaku, który zmienia się podczas obróbki termicznej. Niektórzy je kochają, inni nienawidzą. Ja znajduję się gdzieś pośrodku. Uwielbiam wszelkie barszcze z jego udziałem, ale w formie zasmażanej, czy surówkach tylko go toleruję. Dzięki procesowi pieczenia burak zyskuje niezwykłą słodycz, natomiast dodatek innych warzyw, mleka kokosowego i ostrej papryki tworzy fenomenalną kompozycję(...)sposób się oprzeć! Zdrowa, gęsta, sycąca, pyszna i wegańska zupa z pewnością zachwyci każdego. Składniki (na 6-8 porcji): 6 średniej wielkości buraków 1 korzeń pietruszki 1/2 selera 1 czerwona cebula 3 ząbki czosnku 1 ostra papryczka chili sól morska 500-750 ml wege bulionu z warzyw 100-150 ml mleka kokosowego lub wegańskiej śmietanki płatki migdałów do posypania (ewentualnie
Food Squaresuszonymi grzybami autorka: PatiGotuje | blog: PatiGotuje Wigilijna zupa grzybowa z suszonych grzybów autorka: Życie ze smakiem | blog: Życie ze smakiem Wigilijny barszcz na zakwasie autorka: Hajduczek | blog: Hajduczek naturalnie paszteciki krucho - drożdżowe z kapustą i grzybami autorka: babka w formie | blog: babka(...)Życie ze smakiem | blog: Życie ze smakiem Śledzie z żurawiną autorka: Życie ze smakiem | blog: Życie ze smakiem śledzie z żurawiną i czerwoną cebulą autorka: babka w formie | blog: babka w formie Śledzie w sosie tatarskim FIT autorka: iza10023 | blog: Czarna wisienka ŚLEDZIE PIERNIKOWE- NAJLEPSZE autorka
Weekendy w domu i ogrodzieJest w moim menu kilka dań, które spożywa się u nas tylko w Wigilię. W naszym TOP5 znajduje się barszcz z uszkami (wszystko home made!), karp pieczony z pieczarkami, tatar z łososia, pierogi z kapustą i grzybami oraz... ryba po grecku! Zazwyczaj jemy ją rano na śniadanie, jednak dziś postanowiłam przyrządzić ją na obiad. Trochę pracochłonna, ale czasem fajne pokrzątać(...)się po kuchni, tym bardziej, jeśli wynikają z tego takie dobre rezultaty :) Składniki (wszystko zależy od osób oraz formy) 2 duże marchewki 1/2 pora 1 duża papryka czerwona 1 duża cebula 1 szklanka wody 1 łyżeczka cukru 1 słoiczek koncentratu pomidorowego 3 filety bez ości (mrożona lub nie, ale raczej łosoś się do tego nie nadaje, zostawcie go na tatar
Kitchens Alphabetsię na straganach. Szukając czegoś, co pasowałoby do szparagów, a nie byłoby boczkiem i jajkiem w koszulce, mój wzrok padł na botwinę. Botwina w Polsce to głównie chłodniki i barszcze, rzadziej sałatki i pasty. Tymczasem jest cudownie słodka, nie ma ziemistego smaku dojrzałego buraka i wymaga krótkiego czasu, żeby móc cieszyć się pełnią walorów. Z początku połączenie szparagów i karmelizowanych(...)jednego pęczka botwiny dwie łyżki masła łyżkę miodu łyżkę octu jabłkowego 300 ml kwaśnej śmietany 3 jajka 3 łyżki ostrego sera, startego na drobnych oczkach ½ pęczka koperku jedna czerwona cebula pokrojona w piórka. Buraczki porządnie myjemy, przekrawamy na pół i wrzucamy do wrzącej wody doprawionej solą i cukrem. Blanszujemy około 5 min. Szparagi pozbawiamy twardych końcówek, kroimy na drobne kawałki
ladykitchenjuż pyszny i zdrowy sok. Jest on dużo smaczniejszy od tego, który można kupić w sklepie i na dodatek dużo intensywniejszy. Możemy go także wykorzystywać np. do ugotowania barszczu ukraińskiego , lub barszczyku czerwonego.Barszcz z kiszonych buraków jest dużo smaczniejszy i bardziej intensywny od tego zrobionego z buraków gotowanych. Picie surowego soku z buraków jest wskazane dla wszystkich(...)jelitach, zawarty w nich kwas foliowy jest zalecany kobietom ciężarnym, odkwaszają organizm dzięki zawartości wapnia, potasu, sodu i magnezu, zawarta w nich witamina B wspomaga proces tworzenia się czerwonych krwinek, zwalczają przeziębienia, są wskazane przy anemii i nerwicy. Składniki: 1 kg. buraków 2 listki laurowe 3 ząbki czosnku parę ziarenek czarnego pieprzu parę ziarenek ziela angielskiego 1 łyżka
potrawyregionalneBiała kiełbasa to jedno z tych dań, które gości na Wielkanoc w większości polskich domów. Jeśli do tej pory podawaliście ją po prostu z wody lub z barszczem to tym razem polecam spróbować czegoś niebanalnego Pieczona w sosie chrzanowo-śmietanowym z dodatkiem papryki i szczypiorku zachwyci wszystkich zgromadzonych przy świątecznym stole Nie tylko znakomicie smakuje, ale i wygląda pięknie Składniki(...)sztuk po ok 100 g) 150 g cebuli 300 ml śmietany 30% 100 g chrzanu tartego lub 100 g gotowego ze słoiczka (patrz na skład!) 100 g papryki czerwonej 4 ząbki czosnku lub czosnek granulowany sól himalajska lub kłodawska pieprz czarny mielony papryka słodka majeranek 50 g tłuszczu – smalec (u mnie gęsi) lub masło klarowane szczypiorek do dekoracji Cebulę
Ola la LCHFkojarzy mi się nie tylko z obrazami przemienionych drzew, które zresztą kocham, jesień to jeszcze pora zbiorów wielu warzyw. Kryją w sobie tyle samo smaków, co wartości. Przykładem są czerwone buraki, które od jakiegoś czasu przygotowuję nie tylko po ugotowaniu, mają bardziej słodki, głęboki smak, kiedy się je upiecze. Wystarczy je wyszorować, owinąć folią i do piekarnika rozgrzanego(...)godziny. A później przestudzone łatwo pozwalają obrać się ze skóry i poddać wybranemu przepisowi. Można zetrzeć do zasmażenia, przygotować z chrzanem na ćwikłę, dodać do dowolnej postaci barszczu albo przygotować sałatkę. Jeden z przykładów sałatki, którą można podać jako przystawkę lub całkiem dobre, lekkie danie jest moja dzisiejsza propozycja. Całkiem pokaźny dodatek orzechów i miodu sprawia
I tu będę miała takie teZakwas buraczany, który zrobimy sami, będzie doskonałą alternatywą dla gotowych konserwowanych barszczyków. Jeszcze zdążymy, chociaż już ostatni dzwonek. SKŁADNIKI 1 kg buraków czerwonych 1 litr wody przegotowanej gorącej 6 ząbków czosnku 2 liście laurowe 3-4 ziarenka ziela angielskiego płaska łyżka cukru kromka chleba razowego WYKONANIE Buraki płuczemy, obieramy i kroimy w grubsze talarki. Wsypujemy do naczynia, dodajemy sól, cukier(...)angielskiego , czosnek skrojony w drobną kostkę. Wszystko zalewamy gorącą wodą. Nakrywamy ściereczką i wstawiamy w ciepłe miejsce. Po kilku dniach zakwas możemy przelać do słoika. Doskonały na barszcz wigilijny. SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić
W kuchennym oknie Ewymusi obciążać żołądka i portfela. Już przy planowaniu świąt, pomyśl o swoim zdrowiu, finansach i płynących z tego korzyściach. Nowoczesne potrawy wigilijne Czym zaskoczyć gości na święta? Karp, barszcz z uszkami czy klasyczny makowiec to już było, każdy to zna. A może warto wśród ciężkich i tłustych dań, pomyśleć o czymś lżejszym, bardziej przyswajalnym i zdrowszym? Aby później nie zastanawiać(...)fasolą, szybka i lżejsza cukinia z fasolą. Może być fasola z puszki jak i gotowany piękny Jaś. Cukinia KLIK Smaczna, ładna, estetyczna ryba po japońsku, to żadna czerwona breja jaką się często widzi w necie. To kawałki ryby z warzywami. Ryba po japońsku KLIK Zamiast smażonej, ciężkiej ryby kulki tuńczyk z ryżem, niepozorne bez smażenia
Dieta moja pasjawegański, bezglutenowy i wolny od wypełniaczy, oprócz składników otoczki kapsułkowej. Dieta na jelita – najlepsze przepisy SURÓWKA Z TOPINAMBUREM W STYLU KIMCHI Składniki: pęczek rzodkiewki 5 bulw topinamburu pół czerwonej papryki 2 cm kawałek świeżego imbiru starty na tarce 2 ząbki czosnku przetartego przez praskę szczypiorek lub dymka drobno posiekane 3 łyżki sosu sojowego łyżka sosu rybnego łyżka ostrej pasty(...)oleju lnianego lub rydzowego duża szczypta nasion czarnuszki Pełny przepis: Kiszona kapusta z olejem lnianym i czarnuszką CARPACCIO Z KISZONYCH BURAKÓW Składniki: kiszone buraki (takie jak na zakwas na barszcz): 4 podłużne buraki listek laurowy kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego łyżka soli na litr wody 3 ząbki czosnku sos: po 2 łyżki oliwy po łyżce miodu i octu jabłkowego
Ugotowane pozamiatanemałe mistrzostwo świata! ;) a potem poprosił o taki sam na Święta! :) Polecam, jak wspomniałam, na świąteczne lub okazjonalne przyjęcie. Można go podać także jako dodatek do barszczu zamiast tradycyjnych krokietów, pierożków czy wytrawnego ciasta (jak to TU ). Taka odmiana z pewnością zostanie przyjęta z dużym entuzjazmem i zachwytem! :) Do przygotowania można użyć dowolnego mięsa - ja wykorzystałam wołowinę(...)wtedy już go nie smażymy, a blendujemy na gładką masę. Co więcej - można też przygotować wersję wegetariańską w bardzo prosty sposób. Wtedy zamiast warstwy mięsnej działamy na przykład z czerwoną soczewicą, cieciorką lub fasolą. Sama pokuszę się o taki w najbliższym czasie ;) Do przygotowania tego wypieku zainspirowało mnie Wino Panul , które dostałam kilka dni temu w paczce z innymi produktami
Kolorowy Przepisowniknależy również podnosić za wcześnie z blachy, muszą na niej ostygnąć zupełnie, wtedy z łatwością je zdejmiecie, inaczej witrażyk się zniszczy. Korzystając z okazji i krótkiej chwili wytchnienia pomiędzy barszczem a piernikami, pragnę złożyć Wam życzenia spokojnych Świąt Bożego Narodzenia. Niech pachną przecunie choinką, piernikami i kompotem z suszu, niech smakują doskonale, są pełne spokoju, radości, rodzinnej atmosfery i wzajemnego szacunku(...)duża szczypta soli 2/3 szkl cukru 227 g masła w temperaturze pokojowej 1 jajo 1 i 1/2 łyżeczki pasty waniliowej lub esencji Ok 200 g landrynek (czerwone, zielone, niebieski) Przygotowanie: 1. Mąkę, proszek do pieczenia, sól mieszamy w misce, odstawiamy 2. Masło wraz z cukrem ucieramy mikserem na jasną i puszystą masę, ok 15 min, następnie
Słodki KompromisSałatka śledziowa Tak na prawdę jestem fanem pierogów na wigilię, a uszka to tylko dodatek do barszczu, to muszę przyznać, że te Agnieszkowe uszka wigilijne są rewelacyjne. 👉Jak zrobić uszka z grzybami❓ Kto powiedział, że uszka maja być robione tylko na wigilię. Pomimo, że jest to potrawa wigilijna, takie uszka można zrobić na każdy(...)wigilijne domowe USZKA z kapustą i grzybami - Przepis świąteczny! Składniki: 6 płatów śledziowych 5 ogórków konserwowych ok. 3/4 szkl. zalewy z ogórków 3-4 łyżki oliwy/oleju 1 czerwona cebula 1 łyżeczka gorczycy pieprz ewentualnie 1 łyżka koperku Przygotowanie: Smacznego :) Zapraszamy na nasz kanał na YouTube: www.youtube.com/c/DietaRozdzielna Za Subskrybuj 😀❗ i daj łapkę w górę
Dieta Rozdzielna i Zdrowiezbędnych wstępów - zapraszam serdecznie na mój czerwony barszczyk ;-) SKŁADNIKI: - 3 litry wody - 4 buraki średniej wielkości - 4-5 ziemniaków - 4 łyżki kaszy jaglanej - 2 marchewki - 1 pietruszka - 2 plastry selera - ok. 1/3 pora - 1 cebula - przyprawy: kilka ziarenek ziela angielskiego, 3 liście laurowe, 1/2 łyżeczki kminku, sól, pieprz czarny, 1/2 łyżeczki papryki słodkiej, 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego, 1 łyżeczka majeranku(...)oleju kokosowego Do gotującej się wody dodaję ziele angielskie, liść laurowy, sól, pokrojone w słupki buraki, pokrojoną marchewkę i kaszę jaglaną. Kasza ładnie rozkleja się podczas gotowania, dzięki temu barszcz nabiera nieco gęstości. Po ok. 15 minutach dodaję pokrojone ziemniaki i pozostałe warzywa oraz przyprawy. Gotuję jeszcze przez ok. 20-30 minut, uważając, aby barszcz nie kipiał intensywnie, tylko delikatnie
Wielopokoleniowołyżki oliwy z oliwek 1 szklanka ciepłej wody szczypta soli mąka do posypania blatu na farsz 500 g wołowiny 1 cebula sol do smaku oliwa z oliwek ponadto czerwona cebula biała cebula 1 marchewka sol ziołowa w młynku oliwa z oliwek Przygotowanie: Mięso gotujemy, aż będzie miękkie, wywar możemy wykorzystać np. do przygotowania zupy. Na oliwie podsmażamy posiekaną cebulę(...)między czasie na oliwie z oliwek podsmażamy pokrojone w piórka cebulę i paski obranej marchewki. Odcedzamy gotowe pierogi, przekładamy na talerz, podajemy z ziołowymi warzywami. Smakują wybornie z kubeczkiem barszczu
Moja smaczna kuchnia