barszcz czerwony - 2114 przepisów (strona:122/141)

Filet z indyka duszony z bakaliami 171

Wiem, że teraz jest gorący okres przedświąteczny i nasze myśli błądzą pomiędzy pierogami, uszkami, czy też barszczem, makowcem i piernikiem. Ale zdarzają się też   takie chwile, kiedy trzeba zrobić pyszne danie na obiad, na którym chcemy zabłysnąć i wykazać się nową potrawą z nowym smakiem. Takie właśnie miałam zadanie, kiedy zaprosiliśmy naszych znajomych na obiad. Dla mnie to zawsze(...)rodzynek 10 sztuk śliwek kalifornijskich 5 sztuk suszonych moreli sok z połowy limonki                1 średnia czerwona cebula                   200 ml soku z jabłek

Kuchnia u Krysi
Pierożki a'la tortellini z dynią i czerwoną soczewicą 201

Ostra Na Słodko . Składniki: Ciasto: 300g mąki (podobno są specjalne do pierogów, ale ja użyłam zwykłej pszennej) szklanka mocno ciepłej wody jajko Farsz: szklanka puree dyniowego 3/4 szklanki suchej czerwonej soczewicy cebula 2 ząbki czosnku pieprz, sól Farsz: Zacznijmy od ugotowania soczewicy- postępujemy tak jak w przepisie na opakowaniu.  Solimy na koniec gotowania. Cebulę siekamy drobno i podsmażamy(...)pół łyżeczki farszu, boki składamy do siebie i zagniatamy pierożek. Następnie dwa końce pierożka zlepiamy ze sobą, tak aby utworzyło się coś na kształt dobrze znanych nam uszek do barszczu. ;) Ulepione pierożki układamy na blacie lub stolnicy posypanej mąką, wtedy nam się nie przykleją do podłoża. W dużym garnku gotujemy wodę, solimy i gotujemy nasze "tortellini", aż wypłyną na wierzch

Czerwona Porzeczka
ŚWIĄTECZNA ĆWIKŁA Z CHRZANEM 251

Moja Książka Kucharska ŚWIĄTECZNA ĆWIKŁA Z CHRZANEM Wielkanoc kojarzy się z wiosną, pięknymi ozdobami i smakowitymi potrawami nadającymi niezwykły klimat tym świętom. Na wielkanocnym stole goszczą wspaniałe barszcze i żury, jaja faszerowane smakowitymi i kolorowymi pastami, mięsa, pasztety oraz bajeczne wypieki. Pośród tych wszystkich znakomitości swoje pewne miejsce zajmuje oczywiście również ćwikła z chrzanem. Lecz nie taka zwykła... A zanim(...)wszystko na czerwono podkreślone ;) A TERAZ PRZEPIS NA DZISIEJSZĄ, TRADYCYJĄ ĆWIKŁĘ Z CHRZANEM NA WIELKANOC. SKŁADNIKI: ok. 1 kg buraków ćwikłowych ok.4 łyżki utartego chrzanu ( najlepiej świeżego ) 1/2 szklanki czerwonego wina (najlepiej dobrego, wytrawnego) ok. 2 łyżki octu winnego (do smaku) szczypta kminku mielonego 1 duże winne jabłko, obrane starte na małych oczkach (ew.) ok. 1 łyżka cukru (do smaku

Moja Książka Kucharska
fasolkowo-warzywne babeczki z czerwonymi pieprzami... 199

Składniki: fasolka szparagowa 50 dag, cukinia 1 duża/zielona, ząbki czosnku 1 główka, cebula 1 sztuka, ziemniaki ugotowane 10 sztuk, kucharek 1 łyżka, pieprz czerwony Royal Brand 1 łyżeczka, pieprz kolorowy Royal Brand 1 łyżeczka, natka pietruszki 1/2 pęczka, koperek 1/2 pęczka, jajka 2 sztuki, bułka tarta 1 szklanka, mąka ziemniaczana 2 łyżki, ser żółty 20 dag fasolkę szparagową ugotować(...)silikonowych włożyć masę do pełna, piekarnik elektryczny nagrzany na 200 C, grzanie góra/dół i piec około 40 minut - smakują wybornie i na ciepło i na zimno, z barszczem, śmietaną, sosami jakie się lubi............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Śledzie z kurkami marynowanymi 178

Śledzie z kurkami marynowanymi. Składniki: - 9 filetów w 0leju a’la matias - ok. 260 g kurek marynowanych (waga po odsączeniu z marynaty) - 1 cebula biała - 1 cebula czerwona - kawałek czerwonej papryki - kilka małych korniszonów - liście laurowe - ziele angielskie - pieprz cytrynowy - olej rzepakowy   Obie cebule kroimy w kostkę i zalewamy na sicie wrzątkiem. Po chwili odcedzamy i hartujemy pod bieżącą(...)Śledź w roli głównej – przepisy na blogu: Śledzie iwasi w oleju, z różowym pieprzem Śledzie po japońsku Śledzie w sosie jogurtowo majonezowym Śledzie bazyliowo czosnkowe Śledzie w oleju Barszcz śledziowy Śledzik Wydrukuj przepis The post Śledzie z kurkami marynowanymi appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko

mojewypiekiinietylko
Śledzie z kurkami marynowanymi 197

Śledzie z kurkami marynowanymi. Składniki: - 9 filetów w 0leju a’la matias - ok. 260 g kurek marynowanych (waga po odsączeniu z marynaty) - 1 cebula biała - 1 cebula czerwona - kawałek czerwonej papryki - kilka małych korniszonów - liście laurowe - ziele angielskie - pieprz cytrynowy - olej rzepakowy   Obie cebule kroimy w kostkę i zalewamy na sicie wrzątkiem. Po chwili odcedzamy i hartujemy pod bieżącą(...)Śledź w roli głównej – przepisy na blogu: Śledzie iwasi w oleju, z różowym pieprzem Śledzie po japońsku Śledzie w sosie jogurtowo majonezowym Śledzie bazyliowo czosnkowe Śledzie w oleju Barszcz śledziowy Śledzik Wydrukuj przepis The post Śledzie z kurkami marynowanymi appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko

mojewypiekiinietylko
Kiszona czerwona kapusta 30

prostu powinno być. Zjedliśmy ją częściowo w postaci surówki, z duuuużą ilością marchewki, a częściowo w barszczu. Tak, w barszczu. Pierwszy raz dodałam do tego typu zupy kiszonej kapusty i to był strzał w 10. To był chyba najlepszy barszcz, jaki udało mi się kiedykolwiek ugotować. Zupę zjedliśmy tak szybko, że nie zdążyłam nawet zrobić jej zdjęcia. Jak ukiszę najnowszą(...)liście laurowe. Myślę, że przy okazji kiszenia kolejnej główki, dodam do niej jakieś przyprawy. Na pewno nie dodam kminku, u mnie w domu to nie przejdzie. Składniki: 1 główka czerwonej kapusty (moja ważyła 1,5 kg) 1 porządna łyżka soli (około 20 g) kamiennej, niejodowanej na każdy kg kapusty Kapustę obieramy z brzydkich zewnętrznych liści, myjemy i drobno szatkujemy

Kardamonovy
Kiszona czerwona kapusta 74

prostu powinno być. Zjedliśmy ją częściowo w postaci surówki, z duuuużą ilością marchewki, a częściowo w barszczu. Tak, w barszczu. Pierwszy raz dodałam do tego typu zupy kiszonej kapusty i to był strzał w 10. To był chyba najlepszy barszcz, jaki udało mi się kiedykolwiek ugotować. Zupa zjedliśmy tak szybko, że nie zdążyłam nawet zrobić jej zdjęcia. Jak ukiszę najnowszą(...)liście laurowe. Myślę, że przy okazji kiszenia kolejnej główki, dodam do niej jakieś przyprawy. Na pewno nie dodam kminku, u mnie w domu to nie przejdzie. Składniki: 1 główka czerwonej kapusty (moja ważyła 1,5 kg) 1 porządna łyżka soli (około 20 g) kamiennej, niejodowanej na każdy kg kapusty Kapustę obieramy z brzydkich zewnętrznych liści, myjemy i drobno szatkujemy

Kardamonovy
BARSZCZ UKRAIŃSKI Z POMIDORAMI I CZERWONĄ SOCZEWICĄ 99

Jedna z moich ulubionych zup w sezonie jesienno-zimowym. Pełna warzyw, sycąca i rozgrzewająca. Idealna na przeziębienie, gdy nie mamy ochoty jeść nic ciężkiego, a potrzebujemy

cool and minty
"Wytrawne potrawy wigilijne 2016" - podsumowanie akcji 182

Pierogi z kapustą i grzybami ; blog W kuchni Katie Pierogi z karpiem ; blog MarcinChef Pierogi smażone ; blog Moje domowe kucharzenie Pieczone pierożki z tapenadą ; blog SZÓSTE NIEBO Uszka do barszczu wigilijnego ; blog Barbara Maria w kuchni Uszka z oscypkiem i żurawiną ; blog SZÓSTE NIEBO ŚLEDZIE Śledzie po kaszubsku w formie roladek ; blog Weekendy w domu i ogrodzie Śledzie z koperkiem(...)Krokiety z grzybami i kapustą ; blog Moje domowe kucharzenie Paszteciki z kapustą i grzybami ; blog Moje domowe kucharzenie INNE Gołąbki bieszczadzkie z dodatkiem bryndzy ; blog Hajduczek naturalnie Carpaccio z czerwonych buraków z winnym winegretem ; blog Sztuka gotowanie wg Samiry

Weekendy w domu i ogrodzie
Gotowanie z Maggie: pyszny krem z buraczków 164

mojej wersji jest po prostu boska! Delikatna, z nutką przypraw wyczuwalną na końcu języka. Gęsta i kremowa, po prostu zachwycająca! Jeśli chcecie spróbować czegoś innego od tradycyjnego barszczu - polecam ten krem z pełną odpowiedzialnością. I oczywiście dziękuję Maggie za przygarnięcie mnie do wspólnego gotowania - jak zawsze miło jest się z Tobą spotkać w wirtualnej kuchni, a efekty tym razem przeszły(...)średnim ogniu przez 20-30 minut, aż warzywa zmiękną. Zupę zmiksować na gładko. Przed podaniem wymieszać z creme fraiche, ozdobić posiekanym szczypiorkiem. Smacznego! W związku z tym, że buraczki czerwone mocno są, polecam do ich obróbki używać jednorazowych rękawiczek (co uczyniłam), nie polecam za to kroić ich w ulubionym, białym podkoszulku - może się to skończyć tragicznie. Dla podkoszulka. I tych

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Doskonałe wesele i wspaniałe chrzciny 44

zastawionym stole. Surówki mogą bazować na kapuście, sałacie oraz papryce, pomidorach i ogórkach. Możliwe jest także serwowanie marchewki z groszkiem czy gotowanych buraczków. Niezłe są także dodatki w postaci czerwonej kapusty z warzywami lub kapusty gotowanej na słodko. Bigos, gulasz i zupy-kremy także się sprawdzają. Coraz więcej osób docenia takie smakowite dania, które są świeże i przygotowane ze składników(...)wesele jest raz w życiu – dlatego też trzeba nim się nacieszyć. Smakowite jedzenie jest tym, co doskonałe. Podczas wesela są pewne tradycje – o północy podaje się barszcz lub rosół. Niektórzy wybierają na ten czas flaczki. Polskie wesela są wyjątkowe – trwają od popołudnia do rana, a kolejny dzień to poprawiny. Warto zarezerwować sobie czas na takie szaleństwa. Polacy

jakszef.pl
Czwartek: Marokańska zupa z pieczonych warzyw 150

Marokańska zupa z pieczonych warzyw – pachnie orientem, jest niezwykle łatwa do zrobienia, zdrowa i tania jak nasz polski barszcz. Tajemnica jej niepowtarzalnego aromatu tkwi w wyjątkowej mieszance przypraw. Od dłuższego czasu próbujemy różnych potraw kuchni lewantyńskiej (czyli basenu Morza Śródziemnego), które łączą posmak podróży i przygody, magię orientu i prostotę wykonania. Taka dokładnie jest marokańska zupa z pieczonych warzyw(...)problemu można kupić w internecie. Przepis na zupę pochodzi z BBCFood.com Składniki: 300 g marchewki (4 średniej wielkości) 300 g pietruszki (4 korzonki średniej wielkości) 300 g dyni 1 czerwona cebula 1 ziemniak 2 ząbki czosnku 2 łyżki ras el hanout* Sok z połowy cytryny 2 łyżki oliwy 6 szklanek bulionu warzywnego lub wody 6 łyżek gęstego jogurtu

Niedzielny kucharz
"Grzyby i warzywa jesienne 3." - podsumowanie akcji 176

rzepy - Black Turnip Cream Soup recipe - Vellutata di rapa nera e porro autorka: Angela  | blog: Smakołyki Angeli, Angela's Delicacies, Le Prelibatezze di Angela Surówka obiadowa z kapusty czerwonej i "Złoty sen" autorka: Badylarka  | blog: Weekendy w domu i ogrodzie Sałatka z czarnym ryżem, łososiem i warzywami oraz "Czarna Madonna" autorka: Badylarka | blog: Weekendy w domu i ogrodzie(...)wołowy z pieczarkami autorka: cybog   | blog: Dad in the Kitchen Schab duszony w sosie z suszonych leśnych grzybów autorka: okawrosoleczylikafkagotuje  | blog: Oka w rosole czyli KaFk gotuje Barszcz z kiszonych opieniek i jesiennych warzyw. autor: Robert_DPZ  | blog: Dom Pachnący Żywicą

Weekendy w domu i ogrodzie