polska - 1500 przepisów (strona:82/100)

DIAMANT-owa przyjemność 243

obydwa oddając się rytuałowi picia wyjątkowej caffe-latte. Lub jak kto woli capuccino. Przez lata pijałam we Włoszech pełen wachlarz kawowych specjałów ,z syropami, miodami, cukrami brązowymi- tutaj w Polsce nie jest to popularne, a szkoda, gdyż smak kawy słodzonej tradycyjną metodą ,a smak kawy słodzony syropem trzcinowym- to dwa różne doznania.Napisze pokrótce o mieszadełkach oraz syropie Diamant.KANDISSTICKS LODOWY

Z Kuchni Do Kuchni
SERNIK MALINOWY Z BEZĄ 204

Sernik to chyba jedno z najpopularniejszych ciast w Polsce. Z racji tego, próbowałyśmy już całe mnóstwo sernikowych wariacji, ale zwykle coś było z nim nie tak - a to, za bardzo zbity (taki... babciny), a to za bardzo puszysty (coś bardziej jak budyniowa pianka z odrobiną sera). Za nasze serca chwycił dopiero sernik z brzoskwiniami - poezja (przepis niebawem). I tak, zauroczona

Wypisz Wymaluj
NAJLEPSZE PIEROGI RUSKIE (ciasto zwykłe i bezglutenowe) 309

Pierogi to nasza największa miłość! Z każdym farszem smakują rewelacyjnie ale... nie w każdym wykonaniu! Mamy nasze osobiste preferencje, jeśli chodzi o temat pierogowy! Po pierwsze

Wypisz Wymaluj
ZWIĄZEK AZJATYCKO-WŁOSKI. 173

wyjątków. Możecie podawać: makaron, na niego "sos" i na górę serek, ale równie pyszne będzie po wymieszaniu. GRZYBKI SHITAKE - Co to takiego?Twardnik Japoński nazywany po polsku "uchem brzozy". Jego "naturalnym środowiskiem" są tereny Azji Wschodniej - Japonii, Chin, Półwyspu Indochińskiego. Europa pozazdrościła tych kapeluszy i również zajęła się hodowlą (na martwych kłodach drzewnych). "Zawierają wiele składników mineralnych

Wypisz Wymaluj
BATONIKI KUKURYDZIANE Z KAROBEM /BEZGLUTENOWE. 205

pracę trzustki. Pestki dyni to bogactwo kwasu foliowego, magnezu, potasu, fosforu, żelaza, cynku i miedzi, a także witamin: E, B1 oraz B2. Produkt ten został nagrodzony odznaczeniem "Doceń Polskie", a ponieważ jury przyznało mu maksymalną ilość punktów, otrzymał wyróżnienie TOP PRODUKT !" (Opis ze strony Ziarenkowo)I nasza opinia:No cóż... To prawdziwa EUFORIA dla zmysłów i dla ciała. Delikatna

Wypisz Wymaluj
K... Koktajl bananowo-gruszkowy (i kilka słów o Francuzach) 186

diecie. Jednak moje eksperymenty kulinarne oraz życie studenckie trochę zbezcześciło mój żołądek. Postanowiłam zdrowo się odżywiać. Zdrowo oznacza, że wybieram dobre produkty i nie oszczędzam na nich. W Polsce trzymanie takiego sposobu życia było dość proste. Przykładowo jadałam: Śniadanie 8:00- kanapki, II śniadanie 11:30- jogurt z owocami i orzechami, obiad 16:00 - coś pysznego, konkretnego, warzywnego

Kitchens Alphabet
Moje rogale marcińskie 300

W celu doprecyzowania: zmieniłam trochę przepis Margarytki (tu), a trochę dodałam stąd. I tak powstały moje rogale marcińskie. Składniki /ok. 24 szt./:Ciasto:1 szklanka

Pasja Smaku
Zupa z dorsza z pomidorami 256

mięsie, wodzie, mleku, z warzywami, mięsem, rybą, owocami, podawane na ciepło lub zimno... Ich różnorodność jest ograniczona wyłącznie naszą wyobraźnią. Pewne jest jedno, są pyszne, sycące i bardzo polskie, dlatego gotujmy je, jedzmy, delektujmy się nimi :)Składniki:cebula2 ząbki czosnku3 łodygi selera naciowegopół pora4 ziemniakipół cukiniipół selera2 pietruszki5- 6 małych marchewek lub 3 duże0,5 kg filetów z dorszapomidory

Taste Of My Day
Pieczone nogi gęsi z kasztanami i żurawiną 227

obmowa spływa po kimś jak woda po gęsich piórach. Jednakże w mowie potocznej używa się częściej powiedzenia „głupia gęś“, a naprawdę nie zasłużyły na takie określenie. Najwyraźniej gęsi w Polsce nie cieszą  się takim szacunkiem jak u Rzymian. Gęsi są  ptakami towarzyskimi i również symbolem monogamii. Wiążą się w pary na całe życie i wspólnie wychowują swoje młode

Kulinarny karnet Christophera
STROGANOW 291

Boeuf Stroganow (nazwa od bœuf – z franc. "wołowina" i nazwiska rosyjskiego dyplomaty Stroganowa) – to popularne danie, w Polsce nazywane Strogonow – poniekąd błędnie z racji oryginalnego nazewnictwa. Jest to polędwica krajana w długie i wąskie paski, smażona z cebulą i pieczarkami, (według niektórych przepisów także z dodatkiem

Walijskie Pichcenie
Gęsi udziec, faszerowany pasztetem i suszonymi śliwkami 222

grubości skrzydła i miękkości spodniej części dzioba. Dziób lekko zgięty powinien się łamać, a tłustość powinna być zupełnie biała i przezroczysta. Z gęsi można przyrządzić dużo wyśmienitych dań. Najbardziej polskie to, gąska z pieca nadziana kaszą lub renetami,  a nie gorsza to z kwaszoną kapustą, a może z makaronem (domowym ) ,grzybami i cebulą ,a nadzienie z wątróbek z pietruszką

Kulinarny karnet Christophera
Pierś z gęsi w jabłkach i żurawinach pieczona, Cydrem Miłosławskim Jabłkowym skropiona 147

myśl tradycji jutrzejszego święta i w zgodzie z przysłowiem "Na świętego Marcina najlepsza gęsina..." proponuję pierś z gęsi marynowaną i okrytą listkami szałwii, pieczoną na polskich jabłkach i żurawinie. Pyszne i soczyste jabłuszka skierniewickiej odmiany Alwa o winnosłodkim smaku oraz kąpiel w Cydrze Miłosławskim pomogły wyczarować wykwintny świąteczny obiad. Kruchą i mięciutką gęsią pierś podałam z kluskami śląskimi. Na Węgrzech

Delicious Titbits
Najlepsze faworki świata! 256

Tłusty czwartek – w kalendarzu chrześcijańskim ostatni czwartek przed wielkim postem, znany także jako zapusty. Tłusty czwartek rozpoczyna ostatni tydzień karnawału. W Polsce oraz w katolickiej części Niemiec, wedle tradycji, w tym dniu dozwolone jest objadanie się. Najpopularniejsze potrawy to pączki i faworki, zwane również w niektórych regionach chrustem lub chruścikami. Dawniej objadano się pączkami nadziewanymi słoniną, boczkiem i mięsem, które

Malinowe Pocałunki
Hummus, (nie)zwykłe danie na każdą okazję 167

sklepach. Hummus to danie proste, pożywne i pyszne. Klasycznie podawany z pitą, macą, bagietką lub krakersami, ale możemy go jeść z sałatkami, pieczonymi warzywami, a nawet z typowo polskim akcentem jakim są placki ziemniaczane :) Hummus jest doskonały na co dzień (np. jako smarowidło do kanapek), podczas spotkań z przyjaciółmi (m.in. jako dip do warzyw / krakersów) lub na specjalne okazje, jako

Taste Of My Day
Zupa-krem z dyni i włoszczyzny 252

Jesień, pomimo chłodu, krótszych dni, też jest przecież piękna i urokliwa. To czas grzybobrania, przygotowywania przetworów, gromadzenia zapasów na zimę, czas zbioru warzyw i owoców, w tym pysznych polskich jabłek (#jedzjabłka ;)). Mnogość warzyw i owoców przyprawia o zawrót głowy! Dzisiaj "na tapecie" dynia (królowa jesieni), z której przygotowałam zupę krem.Składniki: 1 kg dyni 1 pietruszka 1 marchew

Taste Of My Day