Jako że dostałam w prezencie świeże podgrzybki, postanowiłam zrobić z nich tradycyjną zupę grzybową. Miałam z początku lekkie obawy, bo kompletnie nie znam się na grzybach
My Culinary Artmiałam nigdy nic do zimy, wręcz lubiłam jak była śnieżna i mroźna tak w tym roku wychodzi mi bokiem. Oczywiście na sam koniec zimy musiałam się pochorować, zdecydowanie polskie powietrze mi nie służy, co przyjadę to łapią się mnie jakieś złośliwe wirusy. No nic nie pozostaje pogody nie zmienię, niestety. W każdym razie mimo pogody życzę wszystkim wesołych
ciastkarnia na kruchym spodzieDomowe nie są tak słodkie jak sklepowe i chyba to najbardziej za nimi przemawia. Strasznie mnie denerwuje jak widzę na półkach z pieczywem takie "ulepki cukrowe", zwłaszcza w Polsce. Zrobią bułkę, która sama w dobie jest już tak słodka, dodadzą słodkie nadzienie np. budyń i jeszcze poleją lukrem, no ludzie trzymajcie, co to ma być? nijak się
ciastkarnia na kruchym spodzieszkole w połowie wakacji. Sztucznie napędzany szał w kupowaniu stosu zeszytów, długopisów już w sierpniu. Pamiętam, że często stałam w kolejkach w księgarni za podręcznikami ale obserwuje w Polsce co roku szaleństwo zakupowe porównywalne coraz bardziej z tym bożonarodzeniowym. Nie wiem co tak do końca napędza tą machinę, marketing sklepów czy idiotyczność systemu oświaty np. w co częstych zmianach wymaganych
ciastkarnia na kruchym spodziemieści się w mojej małej miseczce na śniadanie więc o masowej produkcji kilograma twarogu mogę zapomnieć. Jak na złość, bardzo lubię serniki i z utęsknieniem czekam na powroty do Polskie gdzie mogę poszaleć z sernikami. Co w takim razie robię gdy nie mam pod ręką sera? Robię takie oszukane serniki:) Ciasto to jest lekkie i puszyste polecam dodać
ciastkarnia na kruchym spodziePogoda piękna za oknem w Polsce tra długi weekend majowy a u mnie zwykły weekend. Pogoda jest świetna, szkoda, że to już ostatni dzień słońca a przede mną długi tydzień deszczowej pogody. Mm tylko nadzieje, że pogoda się łaskawie poprawi na następny tydzień bo nie mam ochoty 17 moknąc oglądając pochód:) Dzisiaj zamierzam wykorzystać dzień i za chwile wybieram się
ciastkarnia na kruchym spodziesię takiej jaką babcia robiła, kiedy jeździłam do niej na wakacje. Prostej. Pachnącej wspomnieniami. Zachciało mi się. I zrobiłam. Tym bardziej, że tutejsza padlina w niczym nie przypomina polskiej wędliny. Jakieś to takie bezpłciowe. Z czego oni to robią? Bo chyba nie z mięsa. Nie to co mój wypassss! Pracy niewiele. A wspomnień mnóstwo. I ten smak. Za każdym razem
bastalenaPodczas naszej wizyty w Jaworze pokusiłyśmy się na przygotowanie pierogów jagodowych. Jako że nasza Ciocia jest mistrzem kuchni polskiej pokazała nam to i owo, a my z jej wiedzy skrzętnie korzystałyśmy. Poniższy przepis to efekt naszej jagodowej pierogowej pracy. Ilość porcji: około 100 pierogów Składniki: Ciasto: 2 szklanki mąki 1 jajko 1 łyżka oleju Gorąca woda ( ale nie wrzątek) Farsz
Kolizje Smakówkilka dni. Niezwykle proste, nieco egzotyczne i bardzo pyszne danie . Bataty osobiście uwielbiam, jest to niezwykłe połączenie ziemniaka i marchewki J Choć są dość trudno dostępne w polskich sklepach warto się rozejrzeć i skosztować. Curry z kurczakiem i batatami Składniki: 2 piersi z kurczaka ½ małej papryki zielonej 1 średnia marchewka 200-300 g batatów (użyłam 2 sztuki
Mania GotowaniaCzasem w żartach mówię mojemu mężowi, że powinnam była się urodzić w jednym z krajów basenu Morza Śródziemnego, a nie w Polsce. Nie dlatego, że jestem fanką wylegiwania się na plaży we Włoszech, czy Chorwacji, ale ponieważ lekkie makarony, tapenady i grillowane ryby są mi bliższe niż przysłowiowy schabowy z kapustą. Uważam kuchnię śródziemnomorską za najlepszą kuchnię na świecie
Chilli Czosnek i Oliwaaromatyczny pilaw z bobem i grillowaną cukinią.- Mmmm...pięknie pachnie... Tylko co to jest pilaw? - pytali mnie znajomi. Okazuje się, że nie jest to danie zbyt znane w Polsce. Stąd w moim poście zawarłam również informacje na temat tego dania.Co to jest pilaw? Znany jako pilaf, pilav, pilafi czy też polov, pilaw to po prostu danie, którego podstawą jest
Chilli Czosnek i Oliwanich unikalnymi warunkami klimatycznymi sprzyjającymi uprawie fasolia gigantes. Fasolia gigantes czasem zwana jest też elephantes (słoniową), co oznacza szczególnie wielką odmianę fasoli gigantes.Niestety ciężko jest kupić fasolę gigantes w Polsce - można poszukać jej w sklepach z greckimi produktami. Mi udało mi się znaleźć ją w jednym sklepie internetowym z greckimi produktami i na Amazonie. Choć spokojnie możecie użyć dowolnej białej
Chilli Czosnek i Oliwazmielenia, rasą świń, z których została wykonana, średnicą, metodą przygotowania oraz przeznaczeniem. Tego typu kiełbasy popularne są również w Portugalii, gdzie znane są pod nazwą chouriço. W Polsce chorizo staje się coraz bardziej popularne i widuję je obecnie w wielu sklepach. Niestety nie zawsze jest dobrej jakości (czasem to po prostu chorizo-podobne suche salami). Kupując chorizo zawsze
Chilli Czosnek i Oliwatrzeba wcześniej gotować) 125 g sera mozzarella, startej lub posiekanej parmezan do posypania wierzchu na sos pomidorowy: 400 g surowej kiełbasy, włoskiej lub innej (ja używam surowej kiełbasy polskiej z Lidla), najlepiej, żeby dało się wyjąć mięso z flaka 250 g chudej mielonej wołowiny 250 g pieczarek, posiekanych 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu 1/2 łyżeczki płatków chilli
Chilli Czosnek i Oliwadorsza, omlety, czy selera naciowego z anchoiade (pastą z anchois). Menu kolacji Gros souper jest lekkie i dietetyczne, oparte na najlepszych śródziemnomorskich produktach. Myślę, że gdyby tak wyglądało polskie świąteczne menu, nie musielibyśmy odchorowywać naszego bożonarodzeniowego obżarstwa. Sukces gratin opiera się na kontraście tekstur – pod chrupiącą skorupką z sera i okruchów chleba kryje się kremowe wnętrze złożone
Chilli Czosnek i Oliwa