polska - 1500 przepisów (strona:88/100)

Kaskada, Smakfonia i pierogi z truskawkami 190

wszystko za sprawą Moniki K, która prowadzi  bloga PIN UP COOKING LOOKING  zwerbowała nas i innych wielkopolskich blogerów do udziału w tym pierogowym przedsięwzięciu. SMAKFONIA przygotowuje pierogi wg tradycyjnych polskich receptur,  urozmaica jednak smaki łacząc kulturę i kuchnię innych krajów. Propagują ręczne robienie pierogów z wysokiej jakości zdrowych, naturalnych produktów, pochodzących z ekologicznych gospodarstw. Oficjalna strona: smakfonia.pl) Spotkalismy się

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Drożdżowe bułeczki z truskawkami (migdałowo-cynamonowe) 197

stopniach). Bułeczki po upieczeniu trzeba  odrywać, jeśli chcemy, równe okrągłe bułeczki to musimy je ułożyć w większych odstępach na dużej blasze. Tarte bakalie BackMit są dobrze znane na polskim rynku. Bakalie są wysokiej jakości, w dość szerokim asortymencie: tarte migdały , tarte orzechy laskowe i włoskie,  mielony mak, są zawsze  u mnie wykorzystywany na Boże Narodzenie , są bardzo przydatne w kuchni

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Rustykalne tartaletki z kremem kokosowym i warsztaty „Owocowe szaleństwo w wytrawnej odsłonie” 196

sobotę 6.07.2013 r. byliśmy zaproszeni już kolejny raz na warsztaty kulinarne do Poznania, które odbyły się w restauracji Cucina, pod patronatem BlogerChef (pomysłodawcą projektu są Marek Bielski- Doceń polskie i Katarzyna Szatkowska- w Krainie Smaku)  z produktami marki ETERNO w roli głównej. Każdy miał też przywieźć ze sobą jakieś słodkie wypieki, które następnie były dekorowane przetworami tej firmy. Jakoś zaproszeni

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pierogi drożdżowe z bobem i szynką 185

drożdżowych pierogach z bobem i szynką. Z tego przepisu wychodzi 16 drożdżowych pierogów. Są średniej wielkości, z niezbyt wypieczonego  drożdżowego ciasta. No i co? Niech żyje bób, niech żyją polskie produkty, niech żyją pierogi drożdżowe z bobem i szynką !!! Składniki: 3 szkl mąki pszennej, 2 łyżeczki cukru, 1 łyżeczka soli, 200 ml wody 5 dag drożdży świeżych, 3 łyżki oleju

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Tatar wołowy (befsztyk tatarski) 238

Bean nie należał do amatorów surowej wołowiny i robił wszystko by się tej surowej wołowiny pozbyć, takich osób jak Mr. Bean jest niestety sporo. Kiedyś żadna impreza w Polsce typu: ślub, imieniny, chrzciny, święta, czy też wszelkie imprezy zakładowe  nie mogły się bez tej potrawy obyć. Dawniej wołowina była tania, a alkohol na takich imprezach lał się strumieniami, ponieważ Tatar

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Sos kurkowy 173

Dania z grzybów, zupy, sosy grzybowe, przetwory z grzybów są klasycznym elementem kuchni polskiej. A sos kurkowy, podobnie jak sos z borowików, jest moim zdaniem najsmaczniejszy i bardzo wykwintny, świadczy o tym również cena kurek w sklepach, czy na bazarach. My zbieramy kurki w lesie, więc oprócz przyjemności ze spacerów po lesie mamy darmowy, wykwintny produkt. Cieszmy się tym produktem

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pierogi z kaszą jaglaną i serem 189

również przygotowała podobne pierogi i przepis ma na blogu. Myślę, że ten pomysł jest wart propagowania, gdyż kasza jaglana jest bardzo zdrowa i traktowana po macoszemu w polskiej kuchni, przynajmniej w mojej kuchni. Ostatnio wykorzystałam kaszę jaglaną np. zastępując bułkę w pieczeni rzymskiej. Najpierw przygotowałam ciasto zaparzane mlekiem, ciasto zawinięte w folię może spokojnie leżeć w lodówce. Na drugi dzień

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Eklerki 173

Dziś gościmy na obiedzie moją ulubioną rodzinkę polsko-holenderską. Z tej okazji postanowiłam przygotować deser, który jest przysmakiem holenderskiej części tej familii. Chodzi mianowicie o Eklerki. Ptysiowe ciasteczko, rozpływające się w ustach, wypełnione aksamitnym kremem i polane mleczną czekoladą. Z moimi eklerkami wiąże się śmieszna historia, która związana jest z ogromną zachłannością wyżej wspomnianego holenderskiego osobnika

W mojej holenderskiej kuchni
American Chocolate Chip Cookies 204

sklepach do najtańszych nie należą, ale chyba głównie dlatego by sprawdzić czy mi takie ciasteczka wyjdą. Przepis jaki znalazłam pozwala na przygotowanie ciasteczek bardzo zbliżonych w smaku do naszych polskich piegusków/jeżyków.Co więcej okazały się banalnie proste w przygotowaniu.Parę minut roboty a ile przyjemności!Jak je zrobić?Potrzebujemy:- 150 g masła (niesolonego)- 125 g jasnego cukru trzcinowego

W mojej holenderskiej kuchni
Zupa krem z pomidorów z parmezanem i pesto 203

Podczas mojej niedawnej wizyty w Polsce, miałam okazję wybrać się z mężem, moim kuzynem Bartkiem i jego żoną Zuzią, do przytulnej knajpki na warszawskich Szczęśliwicach. Wspominam to popołudnie, gdyż właśnie tego dnia po raz pierwszy skosztowałam fantastycznej zupy pomidorowej, która swym smakiem, w wyrafinowany sposób pobudziła moje kubki smakowe.Do tej pory zupa pomidorowa, nie kojarzyła mi się z jakimiś

W mojej holenderskiej kuchni
Ucierane ciasto cytrynowe z cytryńcem chińskim + ZAKALEC ABC 350

Syberię - gdzie jagoda ta właśnie rośnie - bo Pan Mąż, wędrując palcem po mapie i przygotowując nam plan kolejnych podróży, coś ostatnio nabiera ochoty na wschodnie klimaty. :)  W naszych polskich warunkach, cytryńca najłatwiej posmakować w postaci naparów, suszu, soków czy wyciągów i nalewek. Przyznam się bez bicia, iż bakalii tej wcześniej nie znałam. Zmieniło się to dopiero za sprawą

Grunt to przepis!
Tatar z łososia w ogórku 245

innym wydaniu. Padło na tatar z łososia w ogórku, na który natknęłam się na stronie Kulinarni, wykonywała ten tatar Basia Ritz, nasz pierwszy Master Chef w Polsce. Zamiast cebulki dymki użyłam czerwonej. Ten tatar jest równie pyszny, a co najważniejsze mój syn zjadł dwa kawałki :) Składniki na 8 takich kawałków: 100 g fileta z łososia lub gotowy tatar Suempol

Blondynka Gotuje
Golonka po Bawarsku... 255

cebulą". " roladki z boczku, z wędzoną śliwką" okazały się Bawarskim specjałem i wręcz rarytasem tamtejszej kuchni. Tak więc będąc na moim ukochanym pobliskim bazarku, stwierdziłam, że wesprę naszych Polskich rolników i masaży i przyrządzę golonkę po Bawarsku, zawsze uwielbiałam smak tak idealnie doprawionego i rozpływającego się w ustach mięsa... Nie sztuką jest go tak dobrze przyrządzić, nie którzy "peklują" najpierw

Zainspiruj się kuchnią
Smażona wołowina z kapustą bok choy i makaronem vermicelli... 206

Ostatnio strasznie zaczęła mnie intrygować kuchnia dalekiego wschodu. A jeszcze bardziej jak się okazało, że wszystkie składniki są bardzo łatwo dostępne w Polsce. Od tego momentu nie wychodzę z kuchni tylko kombinuje nowe dania. Ogólnie w  kuchni orientalnej główną podstawą sosów jest sos rybny, sojowy i ostrygowy. Warto się w nie zaopatrzyć, jeśli chcemy zacząć przygodę

Zainspiruj się kuchnią
Tarta Julii warta czyli o tym jak hejterzy otwierają oczy 760

mną ;) Przygotowywane przeze mnie potrawy nie są wyszukane i trudne. Nie chodzi mi o to, aby zostać kolejnym MasterChef'em. Bardziej skupiam się na poszerzaniu swojej wiedzy oraz przedstawianiu polskiej kuchni okiem totalnego laika..."- wyraźnie napisałam na swoim bloggerowym profilu.To gdzie ta racja? Po środku. Bo to nie jest tak, że gotować nie umiem. Umiem. Ale postanowiłam nie pchać się

bastalena