polska - 1500 przepisów (strona:80/100)

Pikantna konfitura z antonówek i bzu czarnego 218

czarny, zwany też bzem lekarskim, to dość pospolita roślina w Polsce i niedoceniana przez współczesnych (nasi przodkowie Słowianie uważali go za magiczny krzew). Owoce, tak jak i kwiaty są bardzo cenionym surowcem zielarskim. Mają m.in. właściwości przeciwgorączkowe, napotne, przeciwbólowe i odtruwające. Oczyszczają krew i tak jak miotła wymiatają z organizmu toksyny i szkodliwe produkty przemiany materii. Owoce nie nadają się

SzczyptaSmaQ
Kuchnia gruzińska 364

różnią się smakiem w zależności od tego, jaki ser znajdziemy w środku – warto popróbować i znaleźć ten najlepszy. Nie w każdym miejscu chaczapuri mi smakowało – ale w Polsce schabowego też trzeba umieć przyrządzić. Za to jak natrafiłam na ten jedyny – niebo w gębie.Tradycyjne gruzińskie chaczapuri w formie placka. Prawie jak pizza z serem A tak robi

Poezja smaku
KACZKA PIECZONA, FASZEROWANA JABŁKAMI I ZIARNAMI. 177

Ptaszysko w całości to powrót do korzeni jeśli o domową kuchnię starszej kucharki chodzi. Siedziałyśmy i porównywałyśmy to co pojawiało się na świątecznym stole u mamy

Wypisz Wymaluj
Czerwono mi.. czyli tarta na wikwintnie na Andrzeja 218

ostrą w towarzystwie mozzarelli oraz szpinaku. Dająca mnóstwo energii poprzez kolorystykę swoją i smak. Pełen czarów andrzejkowy wieczór zdarza się tylko raz w roku. Jak mówi stare polskie przysłowie "Na Świętego Andrzeja błyska pannom nadzieja". W ten andrzejkowy wieczór samych pomyślnych wróżb i spełnionych nadziei  SKŁADNIKI: SPÓD (to jest porcja na tartę o średnicy ok. 23cm

Basia w kuchni
Doskonałe spaghetti carbonara na domowym Tagliolini 188

Pierwszy raz jadłam spaghetti carbonara we Włoszech było przepyszne pizza i lody włoskie przy tym wysiadały. Próbowałam ten smak znaleźć w Polsce, ale bezskutecznie to to nazywali carbonarą to nawet obok tego nie stało. Od czasu kiedy sama robię makarony zaczęłam intensywniej szukać mojego zapamiętanego smaku i udało się! Dzięki blogowi Chibilite motywuję do gotowania mam swoją carbonare. Jest wiele

Basia w kuchni
Chleb na zakwasie z pieczonym czosnkiem, wg Hamelmana 268

Czechach czosnek dodawano bydłu do paszy, by uchronić je od złego, a na Nowy Rok czosnek wkładano psom za obrożę, aby przez cały kolejny rok dobrze czuwały. W polskich wsiach czosnek był powszechnie uważany za ziele odpędzające złe duchy i chroniące przed działaniami czarownic.Nie dość, że czosnek jest najlepszą ochroną przed magią i wampirami, to jeszcze jest świetną przyprawą

Grahamka, weka i kajzerka
Dekoracja świątecznego stołu w klasycznym stylu 226

wigilijny to jedno z najważniejszych miejsc podczas Świąt Bożego Narodzenia * Spotyka się przy nim rodzina, która dzieli się opłatkiem, śpiewa kolędy i spożywa tradycyjne dania. Na świątecznym stole według polskiej tradycji powinno znaleźć się dwanaście potraw, dodatkowe nakrycie dla niespodziewanego gościa oraz sianko pod obrusem wigilijnym symbolizujące betlejemską stajenkę. Do tradycyjnych dekoracji stołu możemy dodać kilka ozdób (szczególnie tych jadalnych

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Litewskie kartacze 251

zmielonej kiełbasy i cebuli, które w sam raz nadają się na posiłek w mroźny dzień. Kartacze znane są praktycznie w całej kuchni europejskiej, ich bardziej okrągła wersja w kuchni polskiej to pyzy. Do przygotowania dania użyłem:500 gram ziemniaków, 100 gram mąki ziemniaczanej,2 jajek,500 gram kiełbasy czosnkowanej,1 cebuli,4 łyżeczek świeżego tymianku,,200 ml kwaśnej

Wyprawy kulinarne
GULASZ THEKLI – GOTHIC II – gulasz na piwie lub kwasie chlebowym z miodem 439

Gothic to gra, która była hitem naszych młodocianych lat – pewnie większość starszych graczy doskonale pamięta świetny klimat i niesztampowe teksty w polskiej wersji dubbingowej. Gdy pomyśleliśmy o Gothic’u z perspektywy jedzenia, od razu przyszedł nam na myśl specjalny gulasz, który był nagrodą za wykonanie kilku dodatkowych misji. Jego autorką była Thekla, kucharka na farmie Onara, która pichciła

Nerds Kitchen
KREM Z DYNI / KÜRBISSUPPE 223

Jesień. Tak melancholijnie. / Herbst. So melancholisch. Dziś zupełnie inaczej. Bo w dwóch językach: po polsku i niemiecku. Jako, że intensywnie uczę się języka naszych sąsiadów, biorąc pod uwagę ewentualność pracy w Niemczech, ćwiczę na każdym kroku. Pomyślałam, że blog będzie do tego idealnym rozwiązaniem. Jeśli ktoś zauważy jakiś błąd, proszę o zwrócenie uwagi :)Heute ist ganze anders, weil in zwei

W kuchni Karmel-itki
II Targi Książki Kulinarnej 165

zadbała o każdy najdrobniejszy szczegół. Całe zdarzenie miało miejsce na dziedzińcu Centrum Sztuki Współczesnej Zamek Ujazdowski. Wystawcy kusili pięknymi książkami i pysznościami oczywiście. Ja osobiście zachwyciłam się wystawą współczesnej polskiej porcelany zaprojektowanej przez Marka Cecułę. Przepiękna, już byłam myślami na tarasie z herbatą w tak dostojnej filiżance. Ponadto spóźniłam się na wszystkie debaty i spotkania, więc pozostało mi tylko cieszyć

pieprzny smaczek
Babeczki jabłkowe na zimno 192

Przełożyć w miseczki, włożyć do lodówki na całą noc. Przed podaniem czekoladę rozpuścić i polać babeczki. Dla dzieciaków można dołożyć kulkę lodów, owoców natomiast dla dorosłych wystarczy cydr z polskich jabłek. Udanego weekendu

pieprzny smaczek
Pierogi ze szpinakiem 170

słono, na słodko, po rusku, po polsku...Tyle możliwości, tyle smaków, tyle przyjemności. Na całym świecie znane są pierogi, każdy kto przyjeżdża do naszego kraju, chce ich skosztować. Ja je uwielbiam,  kocham ... a ostatnio nawet polubiłam lepić. Wszystko zaczęło się od Krakowa i od klubokawiarni Relaks - uwierzcie mi w życiu nie jadłam takich pierogów. Koniecznie jak będziecie musicie zajrzeć

pieprzny smaczek
Rosół z domowej kury 296

się mój urlop a wraz z nim pobyt na wsi. Nic mnie tak nie cieszy jak właśnie wolny czas spędzony w rodzinnych stronach. Żadna Turcja, Grecja nie zastąpi naszej polskiej wsi. Dzisiaj mamy niedzielę w związku z tym  w moim domu obiad tradycyjny, rosół drobiowy z makaronem. Kiedyś był z domowymi kluseczkami, teraz już jest taki wybór wśród makaronów

pieprzny smaczek
Palenie kawy na grillu 203

Kultura picia kawy w Polsce rozwija się bardzo szybko. Również częściej sięgamy po kawę wypaloną osobiście zamiast tradycyjnie przygotowanej porannej kawy, która tak naprawdę w zapachu przypomina nieco prawdziwą kawę. Z wypalaniem przez Nas niewielkich ilości ziaren surowej kawy jest jak z przygotowywaniem domowych konfitur czy wypiekiem domowego pieczywa. Kto raz ich spróbuje nie wróci do kupowanego pieczywa czy konfitur

naRuszcie