polska - 1500 przepisów (strona:77/100)

Leche frita (smażone mleko) 364

Leche frita, czyli po polsku smażone mleko, to klasyczny deser hiszpański jadany w szczególności w Wielki Tydzień. Sam przysmak pochodzi z prowincji Palencia (Kastylia i León), jednak obecnie jest popularny w całej Hiszpanii. Deser szczególnie uwielbiany przez dzieci. Jest niczym smażony budyń obtoczony w cukrze. Zazwyczaj kupuje się go na ulicy i jada rękoma, oblizując przy tym palce - bardzo popularny

Food Square
Mona de Pascua 224

mleka, podobna do kajmaku).Mam nadzieję, że zachęciłem Was choć trochę do hiszpańskich specjałów i że pojawią się na Waszych wielkanocnych stołach; oczywiście jako nowy dodatek, bo jak wiadomo polskie baby, serniki i mazurki nie mają sobie równych ;).Dla niewtajemniczonych jest to wielkanocny zajączek (niezwykle precyzyjnie odwzorowany xD)Więcej informacji o wielkanocnych przysmakach w Hiszpanii znajdziesz tu: Dulces

Food Square
„Chińczyk” 391

Jest ona swoistą wariacją na temat kuchni chińskiej i powstała dzięki kulinarnym inspiracjom pochodzącym z londyńskiego China Town. Łączy w pewien sposób smaki dalekiego wschodu i dostosowuje je do polskich kubków smakowych. Potrawa ta jest prosta, lecz wymaga spędzenia sporej ilości czasu w kuchni ze względu na ilość składników do krojenia. Przepis był dotychczas domową tajemnicą i po raz pierwszy

Food Square
Rustykalna tarta z jabłkami 153

Jesienią w naszej kuchni nie może zabraknąć jabłek z polskich sadów. Słodko-winnych, soczystych i kruchych. To z nich powstają najwspanialsze wypieki. Jabłka obowiązkowo muszą się pojawić w towarzystwie cynamonu, dzięki któremu nabierają wspaniałego aromatu, który roznosi się po całym domu. Obok tradycyjnej szarlotki króluje u mnie zawsze klasyczna tarta z jabłkami, na maślanym kruchym

Food Square
Mule po marynarsku 133

podróże, które pozwalają poznać nie tylko nowe miejsca, ale także nowe smaki. Mule po marynarsku przyrządzaliśmy razem z naszymi przyjaciółmi podczas naszych wspólnych wakacji w Chorwacji. Niestety w Polsce dostęp do świeżych owoców morza nie jest najłatwiejszy. Nad czym bardzo ubolewam.  Ale zachęcam do eksperymentów kulinarnych nawet na wakacjach. Składniki:1 kg żywych małży1 cebula, obrana

Smakowity Blog Kulinarny
Gnocchi z masłem szałwiowym 229

Gnocchi to delikatne, włoskie kluseczki. Przypominają nasze polskie kopytka. Jednak w przeciwieństwie do kopytek, robionych wyłącznie na bazie gotowanych ziemniaków, włoskie kluseczki dają nam szerokie pole do kulinarnych eksperymentów. Ciasto na gnocchi możemy przygotować z puree ziemniaczanego lub warzywnej pasty, można też dodać do nich ser, a mąkę pszenną zastąpić gryczaną (dla bezglutenowców). Gnocchi z powodzeniem mogą służyć jako smaczny

Smakowity Blog Kulinarny
Sałatka z bobu z dressingiem czosnkowo-miętowym 203

miłośnicy tego warzywa doskonale wiedzą, że najlepsze są młode, świeże ziarna, którymi możemy cieszyć się wyłącznie wczesnym latem.Bób uprawiany był w rejonie Morza Śródziemnego już w neolicie. Na polskich ziemiach znano go od epoki brązu. Niepozorne, zielone nasiona tej rośliny strączkowej są niezwykle cennym uzupełnieniem codziennej diety, dlatego warto włączyć je do letniego menu. Bób, podobnie jak inne rośliny

Smakowity Blog Kulinarny
Gołąbki z soczewicą 193

szczególnie ceniona na Bliskim Wschodzie jest od ponad czterech tysięcy lat. W starożytnym Egipcie, Grecji oraz u Rzymian stanowiła jedno  z głównych źródeł codziennego pożywienia ubogich. W Polsce soczewica stosowana była wyłącznie jako roślina pastewna. Dopiero pod koniec XIX wieku zaczęto poznawać i doceniać jej właściwości.. Ulubienica wegetarian, w których diecie z powodzeniem zastępuje mięso, polecana jest także

Smakowity Blog Kulinarny
Kotlety schabowe 196

Dostałam ostatnio prośbę o zrobienie czegoś typowo polskiego. Po dłuższej "burzy mózgów" rozpętanej przeze mnie i przez mojego ukochanego padł w końcu wybór - kotlety schabowe z frytkami i ogóreczkami z pikantnej zalewy. Potrzebne nam:- 4 kotlety ze schabu- jajko- bułka tarta- pieprz, sól, czosnek w pudrze i zioła prowansalskie- frytki- ogórki w zalewie słodko - pikantne- tłuszcz do smażeniaPrzygotowanie

W poszukiwaniu inspiracji
Chleb. Domowy 190

właśnie jest. Co nie zmienia faktu, że nie mogę się nią nacieszyć - piękne zdjęcia i proste przepisy naprawdę zachęcają do przygotowania jakiegoś pieczywa. Nie mam pojęcia, czy istnieje polskie tłumaczenie - wszystkim duńskojęzycznym z czystym sumieniem mogę tą książkę polecić.Chleb, na który się zdecydowałam, jest, jak już wspomniałam, bardzo prosty i szybki w wykonaniu. Zrobiłam z połowy porcji - chlebki

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Kærnemælkkoldskål 148

okrągłych, które w zupie mimo chłonięcia wilgoci, zachowują swoją strukturę i miło chrupią - trzeba jednak pamiętać, żeby wrzucać je do zupy tuż przed podaniem. Są słodkawe - nie tak jak polskie sucharki, które znam. Myślę jednak, że nie będzie to stanowić aż tak wielkiej różnicy. Można też spróbować wrzucić do zupy... Biscotti. Myślę, że pasowałyby idealnie. Zwykłe kruche ciasteczka za szybko

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Domowe pieczenie 207

już pisałam - urlop w Polsce był bez komputera. Jakoś tak wyszło, że bez pieczenia prawie też. Upały skutecznie odstraszały od włączania piekarnika. Jedliśmy głównie lody, i ogólnie mało kto był bohaterski na tyle, żeby zabierać się za przygotowywanie czegoś poważniejszego (poza Mamusią, która ugotowała dwa obiady w pełni zasługujące na to miano, i którą za to szczerze podziwiam). Mimo wszystko

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Do agrestu podejście drugie 181

się kupić śliczne, jasno brązowe szpilki, które marzyły mi się od dawna. Do tego spódnica z podwyższonym stanem i dwie pary spodni - wszystko to, co miałam kupić sobie w Polsce, a czego nie mogłam znaleźć. Niech żyją przeceny

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Zapraszam Was do Barcelony 121

byle jakiej, tylko naprawdę wyjątkowej. Zauroczyła mnie tak, że już za niecałe dwa tygodnie przyjedzie do mnie więcej tego autora (mam nadzieję, bo płacenie przez internet w polskich sklepach jest wyjątkowo skomplikowane). Przeczytałam ją wyjątkowo szybko jak na moje ostatnimi czasy zabieganie, tylko później nie miałam czasu o niej napisać. I choć lubię opisywać książki na bieżąco, żeby wrażenia

Pożeraczka, czyli raz adobrze