polska - 1500 przepisów (strona:74/100)

Bagietka ekspresowa 229

bardzo się powstrzymywać, żeby po spróbowaniu czy jest wystarczająco dobra (żeby wrzucić tutaj) cokolwiek zostało do zdjęć…;)! Następnym razem – o ile uda mi się znaleźć w sklepie polskim odpowiednią mąkę – na pewno przygotuję zdrowszą wersję tych bagietek! Wersji pszennej jednak też warto spróbować… dla późniejszego porównania Bagietka ekspresowaSkładniki:450 g przesianej mąki pszennej (+ dodatkowe około

UgotujmyTo.pl
Jagodzianki 167

Wszyscy robią jagodzianki, więc zrobiłam i ja… Niestety, mieszkam za granicą i nie mam dostępu do jagód…. Długo odwiedzałam polskie sklepy z nadzieją, że ktoś wreszcie przywiezie jagody tak mi potrzebne do jagodzianek, ale musiałam się jednak obejść smakiem i  upiec jagodzianki z  borówkami amerykańskimi..  Upiekłam je z bardzo dużej porcji i wyszło mi  około 26 jagodzianek

UgotujmyTo.pl
Z dalekich wypraw #9 Na świętej Lusi bułka być musi! 256

Normalnie o tej porze, zwyczajowo pod domem imć Jaruzelskiego, odbywały się protesty z udziałem przeciwników, jak i marsze zwolenników wprowadzenia stanu wojennego.Takie rzeczy tylko w Polsce. Tradycyjne. Smutne. Nic, tylko się wrzucić pod "pędzące' pendolino. Ha! Bo my mamy w sobie coś takiego, co każe nam świętować przegrane bitwy. Nie przez nas rozpętane wojny. Mordy i rzezie. Płacić niebotyczne

bastalena
Piernik staropolski dojrzewający 416

chłoniemy te nieziemskie zapachy jakie wydobywają się podczas podgrzewania miodu. Jest to najbardziej popularny w sieci przepis, a pochodzi z książki "W staropolskiej kuchni i przy polskim stole" autorstwa Marii Lemnis i Henryka Vitry. Kochani, to już ostatnie dni, aby zagnieść ciasto na piernik. Co roku przygotowuję je na około 5-6 tygodni przed Świętami

Słodko-Słony Świat Ilony
Kartacze z mięsem 273

ziemniaków0,5 szklanki mąki ziemniaczanej2 łyżki bułki tartej 2 żółtka2 duże cebuleskwarki do okraszeniasól, pieprz, majeranek do smakuKartacze to potrawa regionalna bardzo popularna w północno-wschodniej Polsce. Znana jest również pod innymi nazwami: cepeliny, kołduny lub nawet wodoloty :) Uwielbiam je zarówno zaraz po ugotowaniu jak i na drugi dzień odsmażane na tłuszczyku.Ziemniaki obrać i podzielić na 2 części

Świat Domowej Kuchni
Klasyczny Keks z Bakaliami 268

Keks to jedno z popularniejszych ciast na polskich stołach. Każdy kto uwielbia bakalie - również zakocha się w tym cieście. Mocno bakaliowy wypiek, z przeróżnymi dodatkami począwszy od suszonych moreli, śliwek, daktyli, kandyzowanych ananasów, rodzynek a skończywszy na orzechach laskowych, orzechach włoskich oraz migdałach - prawdziwa uczta smaków dla amatorów bakalii. Mmmm...Klasyczny Keks z Bakaliami - Składniki:szklanka mąki

Słodka Strona
Schab Łososiowy 208

2.Dzień 2-4.Każdego dnia należy "miętosić" mięso (wklepywać, masować itp.) 3.Ostatniego dnia wyjmujemy mięso z opakowania i płuczemy w wodzie. I schab gotowy ;) Dziś trochę dobrego polskiego rocka ;) Agnieszka Chylińska/O.N.A"Winna" PozdrawiamMichał

Gotuj Z Muzyką
P... Piernikowe paczuszki! 183

waniliowego), ale tutaj macie wolną rękę :)  Pierniki postanowiłam dać jako małe podarunki, a resztę powiesić na lampie i choince. Do każdej paczuszki z 4 piernikami dodałam również kilka polskich cukierków (Krówki, Raczki itd.), a w jednej z nich znalazł się również nasz pasztet pomidorowy (koleżanka go uwielbia!). Aaaaale pachną i chrupią, ale nie są skamieniałe

Kitchens Alphabet
Gâteau au Yaourt – Ekspresowe ciasto jogurtowe 718

Gâteau au YaourtCiasto jogurtowe znane we Francji tak dobrze, jak w Polsce szarlotka.Pierwsze ciasto, jakie francuskie dzieci robią samodzielnie w domu.I nie ma się czemu dziwić – nie tylko jest pyszne , ale i niezwykle proste w wykonaniu!Spróbujcie!Ja zajadałam się nim zaraz po wyciągnięciu z piekarnika – smakuje obłędnie!W sam raz do porannej kawki ;) Uwaga!Tego ciasta

Ostra na Słodko
Gołąbki z czerwonej kapusty z kaszą jaglaną 187

Uwielbiam kaszę jaglaną w każdej postaci!Zarówno do obiadu , jak i na słodko czy też w formie sałatek.U nas w Polsce mam wrażenie , że cały czas pozostaje jednak niedoceniana – a szkoda , bo można przyrządzić z niej wiele pyszności!Dziś mam dla Was przepis na gołąbki z jej dodatkiem.Ale nie takie zwykłe gołąbki , bo zrobione z liści czerwonej kapusty.Jest

Ostra na Słodko
Boeuf Strogonow 238

Bardzo popularne danie w Polsce zwane Strogonow.Nazwa potrawy pochodzi od nazwiska hrabiego Pawła Stroganowa, działającego w XIX wieku dyplomaty rosyjskiego.Potrawę miał wykonać po raz pierwszy francuski kucharz Carême, który był od 1815 nadwornym kucharzem cesarza Aleksandra I.Na samym początku warto zaznaczyć, że klasyczny strogonow jest bardzo ubogim gulaszem, gdzie dominuje tylko i wyłącznie polędwica wołowa.W wielu domach

Ostra na Słodko
Jak nie dotrzeć na miejsce na czas. I speculoos z marcepanem 188

tyle czasu, poszłam więc do Leny, z którą od czasu do czasu zdarza mi się jeździć do Kopenhagi. Omówiłyśmy sprawy ważne, po czym przeszłyśmy do ważniejszych, mianowicie różnić pomiędzy polskimi a duńskimi tradycjami świątecznymi. Tak się zagadałyśmy, że się spóźniłam! Na szczęście Erik nie zauważył (albo uznał za nieistotne) i pod koniec pogratulował zdanych egzaminów i życzył wesołych Świąt

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Śledzie w śmietanie 236

Śledzie w śmietanie (źródło: almamarket.pl)Składniki:kilka płatów śledziowych solonych2 duże cebule1 duże opakowanie kwaśnej śmietanysólpieprzodrobina cukruSposób przygotowania:Śledzie moczyć przez dobę, kilkakrotnie zmieniając wodę.Wymoczone

WojnaNaSmaki.pl
Wątróbka grillowana , z jabłkami 244

się soku, dodajemy ok. 2 łyżek oliwy z oliwek Olitalia. Bo to ma być teraz duszenie, a nie smażenie.Cóż za zapach,aromat! Tego trzeba spróbować! Śródziemnomorskie grillowanie w polskiej kuchni na 11 piętrze!Wykładamy szybko wątróbkę na talerz, dodajemy sałatki , którą skrapiamy oliwa z oliwek. Dodajemy glassy sojowej Ponti. Bez obaw , fantastycznie komponuje się z przyprawą do kurczaka

Z Kuchni Do Kuchni
Świąteczne drożdżowe ciasteczka. 300

pierniczków i innych korzennych łakoci, których po prostu nie toleruję ;). Składniki:. 750 g mąki pszennej 3 żółtka 1/2 szkl kwaśnej śmietany 18% Mlekovita200 g masła Polskie Mlekovitakostka smalcu 50 g drożdży cukier waniliowyWykonanie:Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy zimne posiekane masło i smalec, dokładnie rozkruszone drożdże, śmietanę, żółtka i opakowanie cukru waniliowego. Całość dokładnie zagniatamy

Malinowe Pocałunki