polska - 1500 przepisów (strona:72/100)

Mrożone duszone maślaki 136

duszonek z cebulką i śmietaną. Smacznego!!!Ciekawostkę o zbieraniu grzybów można było znaleźć w zeszłotygodniowym numerze Angory (nr 36/2014). Polecam postudiować mapkę :) Nic dziwnego, że u nas w Polsce zbieranie grzybów to sport narodowy :) W końcu nie zabrania nam się tego

Kuchnia domowa Ani
zupa ogórkowa 232

Dawno nie robiłam, może dlatego, że coraz częściej, robiona z ogórków kupionych a nie własnych, wychodzi słona a nie kwaśna. Tym razem zostały dobrze ukiszone resztki

Stare Gary
Krupnik 212

Taki sobie najzwyklejszy, prosty krupnik. Nie cierpiałam tej zupy w dzieciństwie, nie lubiłam w młodości, teraz  akceptuję , ale mogłabym bez niej żyć. A ponieważ są

Stare Gary
Pieczeń wieprzowa 208

Piekłam szynkę. Szybko , smacznie i bez wysiłku. składniki:szynka wieprzowa ok 1 kgczosnekowoce jałowcamajeranektymianeksól, pieprzoliwa z oliwek+ do pieczenia : tymianekczosnekcebulaoliwa z oliwekkieliszek czerwonego winaprzygotowanieCzosnek

Stare Gary
Kapuśniak ,najzwyklejszy 159

Szybki kapuśniak, bez wielkich wymagań. Przepis z  "Kuchni Polskiej ",  z 1982 r.składniki300 g ziemniaków400 - 500 g kiszonej kapusty80 g boczku wędzonego1 cebula1,5 l wody1 ząbek czosnku1 liść laurowykostki bulionowesólpieprzprzygotowanieZiemniaki obrać , umyć i pokroić w kostkę . Zalać litrem wody , dodać kostki bulionowe ( wg smaku) gotować do miękkości. Boczek pokroić w kostkę ,cebulę obrać i drobno posiekać

Stare Gary
Makowiec - ciasto krucho - drożdżowe 238

lubię makowiec z tym ciastem. Ciasto robi się szybko , jest cienkie, a farszu czyli tego co najlepsze  -  dużo. Przepis z książki 'W staropolskiej kuchni i przy polskim stole" autorzy Maria Lemnis i Henryk Vitry, wydanie z 1983 r. Z tej ilości ciasta robię zwykle 4 makowce. Lukier z przepisu na stronie Moje Wypiekiskładniki (4 makowce

Stare Gary
Stek z antrykotu z patelni 207

Skuszeni dobrymi opiniami o jakości polskiej wołowiny sprzedawanej w Makro, postanowiliśmy sprawdzić czy steki ze znaczkiem QMP - Dobra Wołowina są faktycznie warte swojej ceny. Przygotowałam stek zgodnie z opisem załączonym na opakowaniu, czyli najprościej jak można. Bez długiego marynowania, trochę oliwy czosnku i soku z cytryny. Stek średnio wysmażony. Mięso wyszło rewelacyjne. Miękkie, soczyste, pyszne!składnikistek

Stare Gary
ŚWIĄTECZNY STOLLEN 183

przechodzącym wzdłuż całej strucli. Uwielbiam jej smak, pewnie dlatego, że bardzo lubię marcepan, a on właśnie dominuje w tym cieście.Jakoś dotychczas jednak,  zawsze skłaniałam się ku tradycyjnemu polskiemu keksowi, który obowiązkowo piekę na Boże Narodzenie. W tym roku jednak będzie odstępstwo. Zamiast keksa - niemiecki stollen.  Ciasto podobno można upiec nawet 4-5 tygodni przed świętami, zawinąć

Walijskie Pichcenie
Kutia z Bakaliami 245

danie przyrządzanie głównie u naszych wschodnich sąsiadów, począwszy od Rosji, Litwy poprzez Białoruś skończywszy na Ukrainie. Pierwotna wersja kutii przyrządzana jest z pszenicy jednak jest ona bardziej pracochłonna. W Polsce kutia należy do dań, a raczej deserów przygotowywanych głównie na Wigilię Bożego Narodzenia.Kutia z Bakaliami - Składniki:200 g kaszy pęczakłyżka masłaok. pół łyżeczki soliok. 900 ml wody100 g zmielonego maku

Słodka Strona
Sernik malinowy z jeżynami inaczej 196

Sernik bardzo,bardzo malinowy.Delikatnie mazisty,aksamitnie gladki,idealny.Zrobilam go z polskiego twarogu sernikowego z Piatnicy.Pyszny!Do tego kolorek bardzo trendy.Sernik nie opada nie peka jest idealnie rowny.Napisalam inaczej,poniewaz zamiast calych owocow,do masy serowej dodalam puree z malin w dosc sporej ilosci,uzyskujac swietny malinowy smak.Mysle,ze przypadnie do gustu wszystkim wielbicielom sernikow i malin.Upieklam go w duzej formie

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Lubczyk-domowe maggi -wartosci zdrowotne i mrozenie 187

maggi".Jako bylina jest roslina wieloletnia i osiaga wielkosc do 1,5 metra.Wykorzystuje sie zarowno liscie jak i korzen rosliny.Jego uprawe rozpowszechnili benedyktyni,ktorzy uprawiali go w swoich ogrodkach.W Polsce zna go chyba kazdy dzialkowiec.Jest roslina lecznicza,a tym samym cennym surowcem zielarskim.Do celow leczniczych uzywany jest korzen lubczyku (Radix Levistici),konkretnie odwary z korzenia.Polecany jest szczegolnie w chorobach drog

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Tradycyjne gołąbki z mięsem i ryżem 213

Golabki z miesem i ryzem to klasyk polskiej kuchni.Owszem ,danie troche pracochlonne,ale jednorazowo przygotujemy ilosc wystarczajaca na kilka dni,lub nawet uda sie cos zamrozic.Lubie miec w zamrazarce taki awaryjny obiad.Golabki sprawdza sie tu znakomicie.Najczesciej jemy je z sosem pomidorowym  jako danie obiadowe lub kolacyjne z chlebem.Rownie smaczne sa z sosem grzybowym lub pokrojone w plastry i odsmazone

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Kiszona kapusta-zimowe zapasy i wartości prozdrowotne 212

raka 100 g kapusty kiszonej to zaledwie 17 kcal,dlatego idealnie sprawdzi sie we wszystkich dietach odchudzajacych Prosty wniosek-w zdrowej kuchni nie moze zabraknac kiszonej kapusty.Zaglebiem kapuscianym w Polsce jest Malopolska.Corocznie we wrzesniu w miejscowosci Charsznica,odbywa sie swieto kapusty z wyborami krola i krolowej kapusty.Region ten slynie z kiszonej kapusty wysokiej jakosci. Mam nadzieje ,ze doczytaliscie do konca

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Surówka z marchewki 182

MARCHEWKA w kuchni polskiej jest rownie popularna jak ziemniaki.O tym,ze marchewka nalezy do najbogatszych w witaminy warzyw wie chyba kazde dziecko.Zalecana jest kazdemu,niezaleznie od wieku.U nastolatkow wplywa korzystnie na cere i urode,osobom starszym wygladza zmarszczki i za sprawa beta-karotenu korzystnie wplywa na wzrok.Z tego powodu jest zalecana takze osobom pracujacym przed monitorem komputerow i kierowcom.Marchew wplywa

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Tradycyjny makowiec zawijany vel strucla makowa 634

mielnie to byly tortury jak dla galerników.Natomiast maku gotowego w puszce w ogóle nie polecam.Tam nawet zamiast cukru jest sam syrop glukozowo-fruktozowy.Przepis,z małymi modyfikcjami pochodzi z "Przysmaków polskiego stolu" Marka Lebkowskiego.Polecam!Składniki na ciasto:500 g mąki250 g mleka70 g masła70 g cukruszczypta soli1 łyżka cukru waniliowego1 paczuszka suchych drożdży lub 40 g świeżych2 żółtka L1 białko

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!