już jakiś czas temu i regularnie powracam do tej odświeżającej i pysznej kombinacji smaków. Trochę egzotyki na szarobury, zimowy poranek. Na dodatek składniki powinny być łatwe do zdobycia w Polsce. Zapraszam. Owsianka Piña Colada Składniki (na 1-2 osoby) : • 3/4 szklanki niesłodzonej wody kokosowej • 1 szklanka owsianki („staromodnej” lub instant) • 4 cienkie plastry dojrzałego ananasa (możecie użyć
Jem więc JestemZnalazłam ten przepis w starych zeszytach i nie wiem skąd mama czy babcia go miały, ważne że podpłomyki robione w ten sposób są pyszne i delikatne
Moje Małe Czarowanie"Leniwe...". No rozumiemy nazwać faceta leniem (Szerlokiem być nie trzeba, żeby ten fakt stwierdzić), ale kobietę?! Kobieta może być zaradna, oszczędna jeśli o czas czy siły
Wypisz Wymalujmaliny czy truskawki ale nie smakują one zawsze tak samo jak w sezonie. Dlatego kupiliśmy mrożone. I muszę szczerze Wam powiedzieć ze gdy kupowaliśmy takie zestawy owoców w Polsce zawsze były one razem zamrożone w jedną bryłe i pozostawała taka paćka. W tym przypadku każdy owoc zamrożony był osobno co po rozmrożeniu daje lepszy efekt
cookplniej na podstawie tak ukochanych przez Polaków "chińczyków", to jedna z najzdrowszych kuchni świata . Nie ma ona za wiele wspólnego z zawiesistymi sosami niewiadomego pochodzenia, które znamy z polskich barów, przybierających niebezpiecznie fluorescencyjne kolory. Przyznam od razu, że nie czuję się w tej kuchni zbyt pewnie. Zaczęłam się jej bardziej przyglądać, kiedy w moje ręce trafiła książka Goka Wana , którego
W kuchni wieczoremdania, a co najważniejsze bardzo dietetycznego! Kolejną rzeczą było dodanie vinaigrette Monini- oliwa z oliwek+lime+pomarańcza. W sycylijskich warunkach korzysta się ze świeżych owoców i ziół. Ale w polskich warunkach też można zasmakować w czymś pysznym i zastąpić z powodzeniem czymś innym, by uzyskać niemal ten sam efekt. Składniki -ziemniaki -vinaigrette Monini lime i pomarańcza -piersi z kurczaka pokrojone
Z Kuchni Do KuchniDzisiaj przepis przepyszny i zdrowy. Danie wegańskie, które powinno zasmakować wszystkim. Nie ma wiele wspólnego z kuchnią żydowską, jaką znamy w Polsce, jest to za to typowa kuchnia izraelska - pozostająca pod wyraźnymi wpływami arabskimi. Potrawa jest bardzo prosta w przygotowaniu, dodam tylko, iż hummus można wykorzystać również jako dodatek do innych dań, a także jako dip do pieczywa lub przekąsek
Wyprawy kulinarneW przedwojennej książce kucharskiej Marii Disslowej natknęłam się na przepis na pierogi z pomarańczami. Kilka dni temu robiłam pierogi kresowe i zostało mi trochę ciasta, więc
Przepisy AleksandryGości chyba na każdym polskim stole podczas domowej uroczystości. Choć wielu ją uważa za wytwór komunizmu moim zdaniem jest niezastąpiona jako dodatek do zimnych mięs czy w połączeniu ze śledziem. Za często jej nie robię, ale Świąt bez jarzynowej jakoś sobie nie wyobrażam :) Składniki : 4 średnie ziemniaki 2 marchewki 1 średni seler 1 pietruszka 4 ogórki
Gosia gotujezarówno wszystkim "świątecznym jadkom jak i niejadkom", bo jest po prostu pyszna. Składniki: garść rukoli kilka listków radicchio kilka włoskich orzechów 5-6 dużych truskawek ( niestety nie ma jeszcze polskich, ale kupiłam całkiem niezłe w smaku) 1 mandarynka Sos: szczypta pieprzu czarnego grubo mielonego 1 łyżka octu balsamicznego 1 łyżka oliwy bazyliowej 1 łyżeczka miodu sok z połowy pomarańczy Przygotowanie
Gosia gotujeFasolki w domu nie robimy często, ale gdy już jest, to bardzo chętnie ją zjadamy.W większości polskich domów przygotowuje się to danie z kiełbasą, bądż wędzonkami.My jednak zdecydowanie bardziej wolimy ją z mięsem i taki właśnie przepis dzisiaj polecam. Składniki: 500 g fasoli Jaś 500 g karczku wieprzowego 1 duża cebula 4 ziarna ziela angielskiego 2 listki
Gosia gotujeRatatuj, często w Polsce nazywane leczem, to nic innego jak gulasz warzywny z dodatkiem cukini lub bakłażana. Ja sobie tej potrawy nie wyobrażam również bez pieczarek, a żeby stworzyć kompletny posiłek, często dodaję do niej również parówki lub kiełbasę. Składniki: 2 młode cukinie 4 zółte papryki 8 dużych pieczarek 4 średnie cebule 5 pomidorów 0,5 kg dobrych jakościowo parówek
Gosia gotujeWilna. Właśnie tam jadłam je po raz pierwszy i bardzo polubiłam. Ciocia przygotowywała je z pysznego białego twarogu i gęstej kwaśnej śmietany, o której w tamtych czasach w Polsce można było tylko pomarzyć. Dzisiaj są i twarogi i śmietany tak gęste, że stoi w nich łyżka, więc nic nie stoi na przyszkodzie, aby sobie od czasu do czasu zrobić takie
Gosia gotujeProfiterolki to popularny francuski deser z ciasta parzonego. Nazwa jak najbardziej światowa, ale to w sumie taka miniaturowa odmiana naszych polskich ptysi. Można je nadziewać dowolnym kremem za pomocą szprycy, nie przecinając ich na pół jak ma to miejsce właśnie w przypadku wspomnianych ptysi czy eklerów. Składniki na profiterole: 1 szklanka wody 125 g masła 1 szklanka mąki pszennej
Gosia gotujenaszych tradycyjnych flaczków , ale choć inny absolutnie nie gorszy. Mi i mojej Mamie bardzo smakowało, Tato zjadł, ale stwierdził, że i tak woli ich Polskie tradycyjne wydanie, bo w tych nie ma gałki i majeranku, a to we flaczkach być musi i basta. Cóż o gustach się nie dyskutuje, a ja polecam przepis, bo jest tego wart
Gosia gotuje