polska - 1500 przepisów (strona:81/100)

Babcina zupa pieczarkowa 340

Dzisiaj przedstawiam przepis na zupkę, którą pewnie każdy z Was pamięta z dzieciństwa. Robiły ją nasze babcie, a dzisiaj gdzieniegdzie można ją dostać w barach mlecznych

My Culinary Art
Conchiglioni rigati ze szpinakiem 203

światła, z krystalicznie czystym morzem, błękitnym niebem ...gdzie dzień trwa znacznie dłużej, a noce są wyjątkowo ciekawe i ruchliwe.Przygotuję muszle makaronowe ze szpinakiem, ser ricotta zastąpię naszym ryckim polskim serem.Pokombinuję troszkę, gdyż nie zawsze mam komplet składników „na już”.Wystarczą dobre chęci i można wyczarować bardzo wykwintne danie, które zachwyci nas i i naszych gości. Jest to danie

Z Kuchni Do Kuchni
Papryczki pimientos de padron - proste tapas z Galicji 212

Piotrek sprezentowali mi również trochę papryczek, abym mogła przygotować je w domu i zaprezentować Wam je na blogu. Pięknie Was za to dziękuję :))Niestety pimientos de padron trudno w Polsce kupić (słyszałam kiedyś, że mogą pojawiać się z Piotrze i Pawle), ale jeżeli kiedyś wpadną Wam w oko, albo będziecie w Hiszpanii, koniecznie je spróbujcie (i przywieźcie mi trochę).Tapas

Chilli Czosnek i Oliwa
PIZZA 'PIEKIELNIE DOBRA' - Szpinak, pieczarki, papryka, pomidorki... /Ciasto owsiane bezglutenowe. 334

Nasza rodzina, choć kocha wszelkiego rodzaju typowo obiadowe dania, zwykle z nutką szaleństwa (w tym i do kuchni polskiej serca nasze mocniej zabić potrafią) to dość często nadchodzą takie dni, kiedy mamy ochotę na fast-fooda, którego - nie oszukujmy się - w domowych warunkach tak szybko się nie robi. Ze względu na przymusową dietę części rodziny, ale i na naszą wybredność

Wypisz Wymaluj
Greckie smaki na twoim grillu: Grillowanie sera Halloumi, porady, wskazówki, przepisy 176

Polsce serem który najczęściej trafia na ruszt jest oscypek. My do grillowania, smażenia i pieczenia polecamy cypryjski ser Halloumi. Prawdziwym powodem aby wypróbować właśnie ten ser z grilla jest jego wyśmienity smak. W smaku Halloumi przypomina trochę mozzarellę. Ser ten podczas obróbki cieplnej się zmiękcza ale nie topi całkowicie, jak to ma miejsce w przypadku wielu popularnych serów. Z tego

naRuszcie
TRÓJKĄTY ZIEMNIACZANE PO STAROPOLSKU Z WARZYWAMI 34056

każdy kwadrat nakładamy ok łyżkę farszu.Składamy na pół. Ściskamy brzegi. Smażymy na rumiano na mocno rozgrzanym oleju. Podajemy na wczęsniej usmażonych warzywach mieszance Iglotex- warzywa po polsku

Z Majeczką w kuchni
Muu-Muu Chleb 205

proszku do pieczenia, dlatego też zmodyfikowałem go i prezentowany Muu-Muu Chleb bazuje na starterze Tang Zhong. Kolor czarny nadał naturalny barwnik spożywczy; w pierwowzorze sproszkowany węgiel bambusowy, w Polsce raczej niedostępny, więc koloryzował sproszkowany węgiel drzewny. Wystarczyła szczypta proszku, no może dwie szczypty - niewielka ilość na końcówce noża. Jest to mój pierwszy Muu-Muu Chleb. Góra nie wyszła

Grahamka, weka i kajzerka
Chleb orkiszowy z czarnuszką, na starterze Tang Zhong 241

Mielone nasiona czarnuszki stanowią dobrą namiastkę pieprzu, gdyż u osób wrażliwych nie podrażniają błony śluzowej żołądka. W starożytności używano jej jako panaceum, wymienia ją też Biblia, a w dawnej Polsce była używana przez biedną ludność jako przyprawa zastępująca zbyt drogie przyprawy wschodnie.Do zrobienia chleba skłoniła mnie jedna z akcji kulinarnych oraz ciekawość, czy chleby orkiszowe mogą być robione w oparciu

Grahamka, weka i kajzerka
Piernik orkiszowy, długodojrzewający 293

przepis na piernik, który ma dojrzewać pół roku, ale o tym może kiedy indziej).Przepis, na którym się wzorowałem, podobno zaczerpnięty został z książki „W staropolskiej kuchni i przy polskim stole" autorstwa Marii Lemnis i Henryka Vitry. Książka została wydana w roku 1979, i przełożona później język angielski, niemiecki i czeski. Jako ciekawostkę podam fakt, że nazwiska autorów to pseudonim

Grahamka, weka i kajzerka
Bułki maślane z suszoną żurawiną - Na zakwasie i na drożdżach XI 2014 232

ostygnięcia na kratce.Uformowane bułki, początek wyrastania. Pkt.4.Koniec wyrastania, bułki posmarowane jajkiem i posypane sezamem.Upieczone bułki.Bułkowy stosik.Bułka w przekroju.Bułka z dżemem z dyni. Mniam!inspirował przepis Polskie bułki maślane A.D.1959. FORMULARZ ZGŁOSZENIOWY LISTOPAD 2014NA ZAKWASIE I NA DROŻDŻACH Na formularzu zgłoszeniowym wpisz kolejno: nazwę wypiekuTwój adres e-mailowy (nie będzie widoczny)adres strony, na której znajduje się przepis

Grahamka, weka i kajzerka
Chałka z kruszonką 240

Pamiętacie z dzieciństwa pajdę chałki z masłem lub dżemem? Ja sobie właśnie dzisiaj przypomniałam i zapragnęłam jej NATYCHMIAST! :) Najgorsze było oczekiwanie, gdy leżała już na kratce

My Culinary Art
kopytka zielone klasyczne z bułką w maśle / patato dumplings with breadcrumbs 173

Przepis z kuchni polskiej, moim dodatkiem jest tutaj natka pietruszki.Chora bym była jakbym czegoś nie dodała lub odjęła.Kopytka są szybką alternatywą na świetne danie, o ile masz już ugotowane kartofle np. z poprzedniego dnia, oczywiścieświeżo ugotowane są jeszcze lepsze. Na 1 kilogram ziemniaków potrzebujesz:- 300 - 350 g przesianej mąki- 1 jajko- pół łyżeczki soli- mały pęczek natki pietruszkiZiemniaki należy

Pasje Jolki
NIEBO W GĘBIE /tradycyjne i bezglutenowe. 252

dość twarde i dają aromatyczny napar. Ziarna kawowca Coffe Arabica są dużo smaczniejsze od łatwiejszych w uprawie Coffea Robusta. Kawa rozpuszczalna o smaku MARCEPANOWYM – to absolutna nowość w Polsce. Jest ona prawdziwą ucztą dla naszych zmysłów." (Opis: Skworcu)Kupić ją możecie TUTAJ.Cała kompozycja smaków wypada genialnie. Dość twarde, lekko miodowe, troszkę piernikowe, jednym słowem specyficzne i cholernie dobre ciasto

Wypisz Wymaluj
Pamiątki z wakacji 143

Świeczki na tort. Niby można kupić wszędzie, ale nigdy nie ma ich pod ręką kiedy są potrzebne, więc lepiej zrobić zapasy.Czekoladowa posypka - też całkiem zwyczajny i dobrze znany w Polsce produkt, jedyne, co mnie zaskoczyło, to fakt, że Holendrzy najwyraźniej jedzą ją na kanapkach, w związku z czym sprzedawana jest w bardzo dużych opakowaniach.Zestaw mas cukrowych i posypek do dekoracji

Ciastkozercy
Śniadanie zdrowe,pożywne,aromatyczne! 267

owinęłam plastrami Ramzesa. Ramzes to bardzo aromatyczny dojrzewający ser wędzony typu holendersko - szwajcarskiego o łagodnym, lekko orzechowym smaku oraz niepowtarzalnym aromacie otrzymanym w procesie naturalnego wędzenia. Pierwszy w Polsce ser wędzony z oczkami. Doskonały do kanapek, przekąsek i sałatek. Ugotowałam jajeczko. Wykorzystalam również Ketchup bez cukru BIO , który jest idealny dla dzieci oraz  wszystkich osób dbających o zdrowie

Z Kuchni Do Kuchni